logo

Reuniunea în formatul „1+1” ar putea avea loc vineri


https://www.ipn.md/index.php/ro/reuniunea-in-formatul-11-ar-putea-avea-loc-7965_1110867.html

Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementare transnistreană urmează să discute vineri în formatul „1+1”. Deocamdată nu este clar unde va avea loc reuniunea, în condițiile în care Tiraspolul insistă ca aceasta să fie în stânga Nistrului, iar Chișinăul a refuzat și a propus sediul OSCE din capitală. În aceste condiții, nu este exclus ca discuțiile să aibă loc în format online, transmite IPN.

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat pentru presă că inițiativa pentru întrevederea în formatul „1+1” a venit din partea Chișinăului și reuniunea ar fi trebuit să aibă loc încă pe data de 9 ianuarie. Însă, chiar a doua zi, partea transnistreană a cerut ca reuniunea să aibă loc la Tiraspol și a venit și cu agenda întrevederii.

„Noi considerăm că trebuie să discutăm strict pe probleme umanitare. Nu avem acum ce discuta probleme politice. Este vorba despre accesul ambulanțelor din partea dreaptă a Nistrului în partea stângă, disponibilitatea spitalelor de a primi bolnavi care sunt în situație foarte gravă din partea stângă a Nistrului în partea dreaptă, cum distribuim ajutoarele umanitare, ce canale folosim, de ce este nevoie, pentru că așa și nu au primit o listă”, a declarat vicepremierul.

Tiraspolul insistă ca reuniunea să aibă loc în stânga Nistrului,  membrii delegației transnistrene invocând că nu se simt în siguranță la Chișinău. De cealaltă parte, vicepremierul Serebrian le dă asigurări că la Chișinău nu-i paște vreun pericol. De asemenea, oficialul nu vede o problemă dacă reuniunea va avea loc în format online.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, întors din Federația Rusă, a anunțat astăzi că livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană vor fi reluate, sub formă de ajutor umanitar, dar nu a specificat o dată exactă când se va întâmpla acest lucru.  Krasnoselski a negat, la fel ca și înainte, că ar fi avut oferte de ajutor din partea Chișinăului pentru a ieși din situația de criză energetică cu care se confruntă regiunea după sistarea livrărilor de gaze din 1 ianuarie. În cadrul unor declarații anterioare liderul transnistrean a spus că nu a existat vreo scrisoare oficială din partea conducerii Republicii Moldova cu propuneri de ajutor, iar scrisorile transmise de vicepremierul Oleg Serebrian, fragmente din care au apărut și în spațiu public, au fost îmbibate de ură față de transnistreni.