logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9 - 15 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-9-15-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1094627.html

● LUNI, 9 ianuarie

Venituri de peste 90 de miliarde de lei au fost acumulate la bugetul public național în 2022


Venituri în sumă de 91,5 miliarde de lei au fost acumulate în anul 2022 la bugetul public național (BPN), în creștere cu 14,1 miliarde de lei față de anul 2021. Cheltuielile au constituit 99,7 miliarde de lei, care comparativ cu anul 2021 sunt mai mari cu 17,7 miliarde de lei. Executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 8,2 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 6,5 miliarde de lei.

Activele oficiale de rezervă, în creștere

Pe 30 decembrie, activele oficiale de rezervă au constituit 4 474,17 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 199,72 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2022, când acestea au însumat 4 274,45 milioane de dolari.

Leul moldovenesc rămâne stabil comparativ cu principalele valute de referință, economist

Leul moldovenesc de cel puțin cinci ani se bucură de o stabilitate clară comparativ cu 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Constatarea îi aparține expertului IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a examinat evoluția cursului valutar în prima săptămâna a lunii ianuarie pe parcursul mai multor ani. Potrivit lui, după fluctuațiile de depreciere, apoi apreciere din perioada 2015-2018 urmează o perioadă de stabilitate deja pe parcursul a cinci ani.

● MARȚI, 10 ianuarie

Viorel Badea: Prima tranșă din ajutorul de 100 mln euro va ajunge la Chișinău în primul trimestru al acestui an


România este din ce în ce mai prezentă în Republica Moldova. O spune senatorul român, Viorel Badea, potrivit căruia Guvernul de la București este determinat să sprijine în continuare cetățenii Republicii Moldova. Potrivit oficialului român, prima tranșă din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro va ajunge la Chișinău în curând, iar banii sunt destinați modernizării infrastructurii satelor din Republica Moldova.

Directorul „Moldova Fruct”: Ne dorim să dialogăm, dar nimeni nu exclude protestele

Statul a diminuat fondul de subvenționare în 2023 cu 250 de milioane de lei față de anul trecut, fapt ce nu oferă predictibilitate producătorilor agricoli. O spune directorul executiv al Asociației Moldova Fruct”, Iurie Fală. Potrivit lui, agricultorii nu-și doresc declanșarea protestelor, însă dacă Guvernul nu va trata agricultura ca ramură prioritară, vor fi nevoiți să recurgă la această formă de presiune.

Moldova se va confrunta în continuare cu numeroase provocări, FMI


Războiul din Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova, iar perturbările în aprovizionarea cu resurse energetice exercită presiune suplimentară asupra economiei țării. Și deși ultimele prognoze privind inflația ar justifica o relaxare bine gândită a politicii monetare, nivelul excepțional de înalt de incertitudine impune necesitatea de menținere a unei vigilențe mari. Constatările aparțin Consiliului de directori executivi al Fondului Monetar Internațional, care a finalizat a doua evaluare a programului cu Republica Moldova susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă.

Titularii de patentă nu sunt gata să renunțe la modul lor de activitate

Deținătorii de patentă sunt revoltați de faptul că dreptul de activitate le-a fost prelungit doar până în iulie 2023 și de faptul că alte patente nu mai pot fi eliberate. Aceștia susțin că statul „mână” comercianții în economia tenebră, cerând de la ei ceea ce nu pot asigura. Nemulțumirile au fost exprimate în cadrul unei întrevederi cu conducerea Ministerului Economiei. Autoritățile, la rândul lor, le spun că este timpul să treacă la o activitate independentă, având și un aparat de casă modern, care să le facă legătura directă cu FISC-ul.

Prețurile mai mici din afară determină importuri impunătoare de fructe și legume

În ultimii trei ani, Republica Moldova a importat în jur de trei mii de tone de mere anual, în timp ce producătorii locali de fructe stau cu depozitele pline, inclusiv din cauza interdicțiilor impuse de Rusia, o piață de care sunt încă puternic legați. De asemenea, în țară sunt importate cantități impunătoare și de alte fructe, legume, carne și lactate. Explicația experților sunt prețurile mai mici la unele produse de import și starea deplorabilă în care a ajuns sectorul zootehnic.

Începe reforma ANSA. Vladimir Bolea: În Republica Moldova avem un surplus de directori

Începe reforma Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Agențiile din raioane își pierd statutul de personalitate juridică și devin subdiviziuni teritoriale ale ANSA Chișinău. Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, spune că restructurarea va eficientiza activitatea ANSA. Potrivit oficialului, la subdiviziunile teritoriale vor dispărea doar funcțiile de directori, însă niciun angajat nu-și va pierde locul de muncă.

În decembrie s-au consumat mai puține gaze naturale decât anul trecut

Volumul consumului de gaze naturale în luna decembrie 2022 a constituit 101,8 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 42,2 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Față de luna noiembrie 2022, acest indicator a crescut cu 38,7 milioane de metri cubi sau cu circa 61,3 %.

ANRE a aprobat noi tarife la apă în Chișinău

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către SA „Apă-Canal Chișinău”. Potrivit proiectului aprobat de ANRE, pentru serviciul public de alimentare cu apă se aprobă un tarif de 11,12 lei/m3 pentru consumatorii casnici și un tarif de 13,29 lei/m3 pentru consumatorii noncasnici. Totodată, pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate se aprobă un tarif de 4,18 lei/m3 pentru consumatorii casnici și un tarif de 11,17 lei/m3 pentru consumatorii noncasnici.

Moldova a obținut câștig de cauză în dosarul Energoalians

Republica Moldova a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel din Paris în dosarul pretinselor datorii pentru energia electrică livrată la sfârșitul anilor 90. Este vorba despre așa-numitul dosar „Energoalians”, iar astfel statul nu va mai trebui să achite pretinsele sume. Subiectul a fost discutat la ședința de miercuri a Guvernului.

Spor salarial pentru angajații din instituțiile de învățământ cu autogestiune financiară

Personalul din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică va primi un spor lunar în valoare fixă de 1300 de lei, începând cu luna ianuarie. Se prevede și creșterea salariului minim de la 3500 până la 4000 de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.

ANSA va fi reorganizată

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor urmează să fie reorganizată. Potrivit unui proiect aprobat de Guvern, din cele 23 de subdiviziuni teritoriale existente urmează a fi create 10 subdiviziuni fără personalitate juridică, după modelul Cancelariei de stat (oficiile teritoriale). În consecință, numărul funcțiilor de conducere se va reduce cu circa 100 de poziții, de la 244 de funcții la 145.

● JOI, 12 ianuarie

Fiecare a patra persoană angajată primește salariul în plic, iar statul ratează sume colosale – Expert Grup


Fiecare a patra persoană ocupată din Republica Moldova activează informal, iar statul ratează venituri echivalente cu peste 7 la sută din PIB. Datele se conțin într-o analiză efectuată de către directorul de program „Mediu de afaceri și IMM” din cadrul Expert-Grup, Stas Madan.

Exportul de prune în Germania s-a majorat considerabil în ultimii ani

Exportul de prune în Germania s-a majorat considerabil în ultimii ani. Din 2017 și până în 2022, exportul de prune crescute în Moldova s-a majorat de la 220 de tone la circa 5 500 de tone. Conform datelor Agenției de Informare a Pieței Agricole din Germania, prunele moldovenești reprezintă acum 30-40% din totalul de prune importate de către statul german.

Calitatea mediului de afaceri trebuie să fie un avantaj al Republicii Moldova, premier

În condițiile unei piețe de dimensiuni reduse și a incertitudinii provocate de războiul din Ucraina, Republica Moldova trebuie să vină cu avantaje competitive imbatabile pentru a atrage noi investiții și a susține afacerile deja active în țară. Declarația aparține premierul Natalia Gavrilița și a fost făcută la o ședință a Grupului de lucru pentru reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, dedicată controalelor de stat și sistemului de sancțiuni pentru agenții economici.

● VINERI, 13 ianuarie

Calitatea mediului de afaceri trebuie să fie un avantaj al Republicii Moldova, premier


În condițiile unei piețe de dimensiuni reduse și a incertitudinii provocate de războiul din Ucraina, Republica Moldova trebuie să vină cu avantaje competitive imbatabile pentru a atrage noi investiții și a susține afacerile deja active în țară. Declarația aparține premierul Natalia Gavrilița și a fost făcută la o ședință a Grupului de lucru pentru reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, dedicată controalelor de stat și sistemului de sancțiuni pentru agenții economici.

● SÂMBĂTĂ, 14 ianuarie

Focar de pestă porcină într-o localitate din raionul Drochia


Focar de pestă porcină în satul Mândâc din raionul Drochia. Testele de laborator au confirmat prezența virusului în probele recoltate de la porcii domestici dintr-o gospodărie din localitate.

FMI ajută Republica Moldova să facă față provocărilor și riscurilor


Invazia Rusiei în Ucraina continuă să influențeze puternic Moldova, iar întreruperile de aprovizionare cu energie pun o presiune suplimentară pe economia moldovenească, se spune într-un comunicat al FMI cu ocazia celei de-a doua evaluări a programului de 40 de luni pentru Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). În urma evaluării, Republica Moldova a obținut acces imediat la 20,65 milioane de DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a circa 27 de milioane de dolari SUA, sumă destinată suportului bugetar. Suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va atinge 206,6 milioane de DST (circa 275 milioane de dolari SUA).