logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8 – 14 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-8-14-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1102043.html

● LUNI, 8 ianuarie

Traversarea camioanelor prin postul vamal Leușeni - Albița este restricționată


Precipitațiile puternice sub formă de ninsori au perturbat circulația camioanelor. Mai exact, traversarea acestora prin postul vamal de frontieră Leușeni -Albița este restricționată. La această oră, partea română interzice temporar circulația camioanelor din cauza ninsorii și poleiului pe drumurile publice.

Pe mai multe porțiuni de drum este blocată circulația

Pe traseul Chișinău - Ungheni - Sculeni, în regiunea serpentinei de la Cornești, circulația este parțial sistată pe direcția Chișinău. Administraţia de Stat a Drumurilor anunță că mașinile nu pot urca dealul de la Cornești.

Activitatea feribotului de la Molovata a fost sistată

Activitatea feribotului de la Molovata, care face legătura între cele două maluri ale Nistrului, este sistată din cauza rafalelor de vânt puternic și ninsorii, transmite IPN.

Serviciul Vamal anunță că activitatea va fi reluată atunci când vor permite condițiile climaterice.

● MARȚI, 9 ianuarie

Andrei Spînu: Rog cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să evite circulația cu transportul


Se circulă în condiții de iarnă, iar muncitorii Administrației de Stat a Drumurilor fac tot posibilul ca toate traseele naționale și regionale să fie practicabile. O spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Oficialul roagă cetățenii să dea dovadă de responsabilitate maximă în această perioadă când zăpada a pus stăpânire pe Republica Moldova și să evite deplasările care nu sunt urgente.

29 de localități mai rămân deconectate de la energie electrică

Aproape opt mii de consumatori din 29 de localități mai erau deconectați în această dimineață de la rețeaua de energie electrică. Ministerul Energiei precizează că, din cauza precipitațiilor, pe parcursul nopții au avut loc noi accidente în rețea, care au dus la deconectarea altor consumatori în raioanele Ungheni și Fălești, însă o mare parte dintre aceștia au fost reconectați.

Guvernul se întrunește în prima ședință din acest an

Cabinetul de miniștri urmează să se întrunească miercuri în prima ședință din acest an. Pe ordinea de zi, deocamdată, sunt introduse 7 chestiuni.

● MIERCURI, 10 ianuarie

Sergiu Tofilat despre pretinsele datorii către Gazprom: un conflict între acționari


O echipă de experți în domeniul energetic și juriști pregătesc o strategie care va cuprinde acțiunile Chișinăului în privința datoriilor invocate de Gazprom. O spune expertul în domeniul energetic, membrul Consiliului de Observatori Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Potrivit expertului, Republica Moldova nu poate acționa Gazprom într-un arbitraj internațional, însă subiectul datoriilor Moldovagaz se va regăsi în instanțele naționale, drept conflict între acționarii acestei companii.

Încă 15 cazuri de gripă aviară

În țară au fost înregistrate 15 cazuri noi de gripă aviară. 12 focare au fost depistate la păsări din exploatații non-profesionale, iar celelalte la fauna sălbatică. Autoritățile au instituit zone de protecție de 3 kilometri și zone de supraveghere de 10 kilometri.

Încă peste o mie de consumatori din raionul Rezina rămân fără lumină

Premier Energy Distribution a reușit realimentarea tuturor consumatorilor afectați de intemperiile din ultimele zile, iar 1328 de consumatori din raionul Rezina urmează a fi reconectate imediat ce RED-Nord va reuși să modifice schema de alimentare. Ministerul Energiei a menționat că pe tronsoanele spre cele 5 localități există multiple rupturi ale conductoarelor și piloni avariați. În noaptea trecută, 1251 de consumatori din zona de nord au fost reconectați la rețea.

Registrul de reclamații este eliminat, iar termenul de înlocuire a produselor – extins. 12 acte normative, modificate

Registrul de reclamații (condica de reclamații și sugestii), a fost eliminată. Un proiect care vizează modificarea a 12 acte normative menite să faciliteze activitatea mediului de afaceri din Moldova, a fost votat astăzi de Guvern. Astfel, orice reclamație depusă direct la comercianți sau la Inspectorat va avea aceeași valoare juridică ca și una înregistrată în registrul de reclamații.

Cabinetul de miniștri a aprobat conceptul pentru aplicația guvernamentală EVO

Persoanele fizice și juridice vor avea acces la informații și funcționalități prin intermediul unei aplicații guvernamentale – EVO. Aplicația va fi disponibilă pentru descărcare gratuită prin intermediul platformelor și magazinelor online Play Store și App Store. Conceptul acesteia a fost aprobat de Cabinetul de miniștri.

Tiraspolul anulează „regimul vamal preferențial” pentru fermierii din Dubăsari

Administrația din regiunea transnistreană anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului.

Reguli mai stricte la transportarea produselor congelate

Mijloacele de transport a produselor congelate vor trebui să fie echipate cu dispozitive de înregistrare, pentru a monitoriza temperatura în mod regulat și frecvent, asigurând astfel condiții optime pentru păstrarea alimentelor congelate. Modificările vizează cadrul normativ privind controlul alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, și vin să sporească siguranța produselor congelate puse în vânzare pe piață.

Vicepremierul Oleg Serebrian: Nu ne intimidează pașii Tiraspolului

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, spune că deciziile anunțate de Tiraspol, inclusiv cea de anulare a „regimului vamal preferențial” pentru fermierii din Dubăsari, nu intimidează autoritățile constituționale. Potrivit lui, aceste „măsuri de răspuns” nu vor determina Chișinăul să-și revadă poziția în ceea ce ține de noile prevederi ale Codului Vamal.

● JOI, 11 ianuarie

Operatorul Pieței de Energie M va fi desemnat operator al pieței de energie electrică


Societatea cu răspundere limitată „Operatorul Pieței de Energie M” urmează să fie desemnată în calitate de operator al pieței de energie electrică, responsabil pentru crearea și funcționarea piețelor organizate de energie electrică în Republica Moldova. SRL-ul este o filială a SA „OPCOM” – operator al pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

Tot mai multe persoane declară la FISC darea în chirie a imobilelor

Tot mai multe persoane declară la Serviciul Fiscal de Stat despre faptul că dau în chirie imobile și achită impozitul pe venit în acest sens. Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 24 763 de contracte de dare în locațiune a bunurilor imobile. Acest indicator este în creștere cu aproape 17% în comparație cu anul 2022.

Expert-Grup: Producătorii casnici sunt prinși între ciocan și nicovală

Condițiile impuse de legislație în care producătorii casnici își pot vinde presupusul surplus din gospodăria proprie sunt anevoie de îndeplinit, mai cu seamă pentru cei care nu practică activitatea de comerț decât ocazional. În contextul în care comerțul pe marginea străzilor este interzis, iar accesul în piață pentru producătorii casnici este quasi imposibil, se creează condiții de perpetuare a riscurilor de corupție și abuz din partea actorilor implicați în implementarea prevederilor legale aferente.

În curând și în Moldova: Un echipament standard de încărcare pentru dispozitivele electronice

Toate dispozitivele electronice în Moldova vor avea un echipament standard de încărcare, conectorul USB-C. Despre aceasta a anunțat ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba.

● VINERI, 12 ianuarie

Produsele culinare nepreambalate vor fi însoțite de informații despre posibili alergeni


Produsele culinare nepreambalate vor trebui să fie însoțite de informații despre posibile substanțe care cauzează alergii sau intoleranțe. Aceste date vor trebui să fie înscrise într-un loc vizibil, care nu se denaturează în timp și nu trebuie să fie ascunse de alte informații scrise sau fotografice. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect prezentat de Ministerul Sănătății pentru consultări publice.

Lilian Carp: Toți agenții economici trebuie să fie puși în condiții egale

Noul Cod Vamal, care prevede că agenții economici din stânga Nistrului trebuie să achite taxe vamale de import, este un pas spre reîntregirea Republicii Moldova. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia legislația se aplică uniform pe tot teritoriul țării, iar agenții economici din regiunea transnistreană trebuie să fie puși în condiții egale cu cei din dreapta Nistrului.

Viorel Furdui: 52% dintre localități au mai puțin de 1500 de locuitori

52% dintre localitățile Republicii Moldova au mai puțin de 1500 de locuitori. O spune directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui.  Șeful CALM spune însă că depopularea satelor nu ar trebui să reprezinte argumentul de bază în procesul de amalgamare voluntară. Viorel Furdui se arată sceptic în privința procesului de comasare a localităților, menționând că situația social-politică din țară nu este propice procesului de amalgamare.

Consumul de gaze naturale a crescut în luna decembrie

Volumul consumului de gaze naturale în luna decembrie 2023 a constituit 137,8 milioane de metri cubi, ceea ce este cu 35,4% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. Totodată, potrivit SA „Moldovagaz”, fața de luna noiembrie 2023, acest indicator s-a mărit cu 54,2 milioane de metri cubi sau cu 64,8%.

Moldovenii cheltuie pentru alimente risipite mai mult decât pentru sănătate și educație

Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare, pe care le aruncă ulterior la gunoi, mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație. În Republica Moldova, în 2023, risipa și pierderile de alimente au fost de 19,2 miliarde de lei, dintre care circa 12 miliarde de lei – doar risipa de alimente. Constatările aparțin expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care precizează că moldovenii sunt risipitori, dar nu cei mai risipitori din Europa

Circa 1300 de cetățeni ucraineni și-au găsit un loc de muncă în Moldova

Agenții economici din Moldova au angajat, în ultimii aproape doi ani, 1292 de cetățeni din Ucraina, dintre care 897 sunt femei și 395 sunt bărbați. Cei mai mulți ucraineni lucrează în municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia și municipiul Bălți.

● SÂMBĂTĂ, 13 ianuarie

Se cere o abordare echilibrată pentru a nu perturba relațiile creditorilor cu agricultorii, secretar de stat MAIA


Problema agricultorilor care au dificultăți de plată către creditori este tratată cu responsabilitate, iar abordările tuturor părților trebuie să fie echilibrate, în așa mod încât să nu fie perturbate relațiile creditorilor cu agricultorii. Declarația a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Indiustriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban, după cea de-a doua ședință a Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023.

În drumul spre UE, agricultura din Moldova va trece prin transformări mari și dificile, expert

În drumul spre Uniunea Europeană, agricultura Republicii Moldova va trece prin transformări mari și dificile, având în vedere că este foarte diferită de cea din majoritatea țărilor din spațiul comunitar. Este opinia expertului de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, care afirmă că în procesul de negocieri trebuie implicate și asociațiile de fermieri.