logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7 – 13 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-7-13-octombrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1108021.html

 LUNI, 7 octombrie

Stocurile de gaze depozitate în Ucraina sunt în siguranță și pot fi extrase în orice moment, oficial

Republica Moldova depozitează în Ucraina aproape jumătate din volumul de 47 de milioane de metri cubi de gaze naturale care reprezintă stocurile de securitate. Ministrul energiei, Victor Parlicov, a discutat cu omologul său ucrainean, Gherman Galușcenko, despre securitatea acestor stocuri. Potrivit părții ucrainene, gazele depozitate de către Republica Moldova sunt în siguranță și pot fi accesate și extrase în orice moment.

Discuțiile au avut loc la Kiev. Victor Parlicov a reiterat că Republica Moldova este pregătită pentru orice scenariu, chiar și după expirarea contractului de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025.

Recoltă mai mică de mere în acest an

Producătorii estimează în acest an o recoltă de 450 de mii de tone de mere, cu 14% mai puțin față de anul precedent. O reducere a cantității de mere este înregistrată și în Uniunea Europeană, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al asociației Moldova Fruct.

Potrivit sursei citate, datorită livezilor moderne din Republica Moldova, echipate cu plase antigrindină și sisteme de irigare, s-a reușit să se obțină o cantitate de mere pentru export similară cu cea din anul 2023.

● MARȚI, 8 octombrie

Piața serviciilor de eficiență energetică a clădirilor poate atrage investiții de un miliard de euro, ministru

Lucrările de eficiență energetică a clădirilor vor reduce facturile pentru energie și vor spori confortul din locuințe. De asemenea, vor contribui și la creșterea economică a Republicii Moldova. Se estimează că piața serviciilor de eficiență energetică a clădirilor în Moldova poate atrage investiții de un miliard de euro în următorii ani. Declarațiile aparțin ministrului energiei, Victor Parlicov, și au fost făcute în cadrul Forumului internațional Investor Connect privind soluțiile inovatoare pentru creșterea eficienței energetice în clădiri.

Când este rațional sau irațional să iei un credit

Pentru a înțelege mai bine dacă merită ca oamenii să se împrumute în anumite situații, trebuie să cântărească beneficiile și riscurile potențiale ale creditului și să-și evalueze în mod critic capacitatea de rambursare. În linii mari, este rațională decizia de a lua un credit dacă persoana are o capacitate bună de rambursare și dacă scopul pentru care se ia creditul va aduce un venit mai mare în viitor. Despre caracteristicile unui comportament rațional al persoanelor fizice în materie de creditare scrie Banca Națională a Moldovei, într-un ciclu de materiale realizat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

În septembrie s-au consumat mai puține gaze decât acum un an

În luna septembrie s-au consumat 17,8 milioane de metri cubi de gaze, ceea ce este cu 32,2% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Față de luna august anul curent, volumul a crescut cu 3,8 milioane de metri cubi sau cu 27,5%.

Proprietarul Linella vrea să cumpere rețeaua Fourchette. Precizările Consiliului Concurenței

SRL ,,Moldretail Group”, care deține lanțul de unități comerciale „Linella” și „Fidesco”, urmează să procure 100% cotă-parte din capitalul social al întreprinderii ,,Fourchette-M”. Consiliul Concurenței precizează că analizează notificarea unei concentrări economice în această achiziție.

„Prășim cu mâna și minimizăm ierbicidele”. Istoria de succes a unui agricultor

Un antreprenor din Edineț, Vasile Cherdivară, a început să facă agricultură împreună cu fiii săi pe o suprafaţă de 25 de hectare. Ulterior și-au extins terenul şi, astfel, au ajuns să producă anual între 1300 şi 1500 de tone de legume, acestea fiind irigate prin metoda de picurare. Afacerea de familie a prosperat datorită granturilor europene, mărturisește antreprenorul.

● MIERCURI, 9 octombrie

Obligația de serviciu public pentru Moldovagaz, prelungită cu un an

Obligația de serviciu public pentru SA „Moldovagaz” în furnizarea de ultimă opțiune a gazelor naturale a fost prelungită pentru încă un an. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Etichetarea pneurilor devine obligatorie

Toate pneurile destinate vehiculelor rutiere urmează să fie etichetate în mod obligatoriu. Eticheta pentru pneuri va conține codul QR pentru acces rapid la baza de date europeană, denumirea sau marca comercială a furnizorului, identificatorul tipului de pneu, specificațiile dimensiunii pneului, indicele capacității de încărcare și simbolul categoriei de viteză, conform standardelor ONU.

Vacanţa la Viena şi banii europeni au determinat-o pe Olesea Plugaru să lanseze o afacere de producere a cărnurilor

O vacanţă în Austria i-a schimbat viaţa moldovencei Olesea Plugaru. A petrecut câteva zile cu soţul în Viena şi a fost încântată să vadă cum oamenii stau în rând după ciolan copt. Inspiraţi de această idee de business, soţii au revenit în Moldova fiind siguri că pot construi şi acasă un astfel de model de afacere.

Întreprinderea a fost dezvoltată datorită Programului ODA „Femei în afaceri”, la care a aplicat Olesea Plugaru și a obţinut un grant în valoare de 165 000 lei.

Scutiri în facturi, pentru proprietarii apartamentelor cu pereții exteriori izolați termic

Proprietarii apartamentelor care au izolat termic pereții exteriori vor fi scutiți de plata energiei termice destinate menținerii balanței energetice a clădirii. La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a aprobat actualizări la Regulamentul cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale. Potrivit autorităților, această măsură este menită să sprijine cetățenii care au investit în îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, contribuind la economii semnificative la facturile pentru consumul de energie termică.

Terenurile agricole neîngrijite vor fi date în arendă de primării. Noul Cod Funciar, aprobat de Guvern

Dacă un teren agricol nu este întreținut corespunzător timp de doi ani, autoritățile locale vor putea interveni pentru a-l administra și a-l da în arendă, conform noului Cod Funciar. Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul pentru transmiterea în arendă a terenurilor cu destinație agricolă, proprietate privată, de către autoritățile administrației publice locale.

● JOI, 10 octombrie

În premieră, țara noastră va exporta ouă de consum în UE

Primul producător din Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta ouă de consum pe piața Uniunii Europene.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în martie anul trecut, țara noastră a obținut dreptul de a exporta produse avicole în Comunitatea Europeană, iar la data de 8 octombrie 2024 primul producător de ouă de consum din Moldova a obținut dreptul de a-și exporta produsele pe piața Uniunii Europene.

● VINERI, 11 octombrie

Vladimir Bolea și Ursula von der Leyen discută despre sprijinul UE pentru fermierii moldoveni

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi oficiali au discutat despre Fondul de Solidaritate și Dezvoltare a Agriculturii, care are drept scop sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale și de schimbările climatice. Vicepremierul a menționat scrisorile pe care le-a trimis către toate statele membre ale UE, prin care a solicitat sprijin pentru acest fond. Potrivit ministrului, agricultura moldovenească are nevoie de un parteneriat puternic cu Uniunea Europeană pentru a face față provocărilor climatice tot mai mari.

Agricultorii acuză guvernarea de neonorarea promisiunilor și amenință cu proteste

După aproape două săptămâni de la întâlnirea cu președinta Maia Sandu, agricultorii se plâng că nu au nici un rezultat din tot ce le-a fost promis în special la discuțiile despre modificarea legii cu privire la secetă, a declarat directorul Asociației Forţa Fermierilor, Alexandru Bădărău, într-o conferință de presă susținută în fața Parlamentului.

România a donat 12 mașini de numărat bancnote Serviciului Vamal

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a primit 12 mașini inteligente de numărat bancnote, donate de România. Echipamentele vor fi distribuite la posturile vamale de frontieră, iar inspectorii vamali vor fi instruiți cum să le utilizeze. Mașinile de numărat banii vor crește semnificativ capacitatea operațională în combaterea introducerii ilegale de numerar și vor asigura un control mai strict al fluxurilor financiare la frontieră, a declarat șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub.

Prețul benzinei depășește 23 de lei

Prețul benzinei urcă. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat o creștere de 11 bani a plafonului, astfel că în următoarele patru zile un litru de benzină se va vinde la pompă cu cel mult 23,04 lei. Și motorina se scumpește cu 9 bani, ajung să coste 19,64 lei pentru un litru.

● SÂMBĂTĂ, 12 octombrie

Recorduri de Ziua Vinului: 150.000 de vizitatori, 120.000 de sticle vândute, 50.000 de degustări

De Ziua Națională a Vinului, în Piața Marii Adunări Naționale au fost peste 150.000 de vizitatori și s-au vândut peste 120.000 de sticle de vin. Evenimentul a întrunit 98 de vinificatori din toată țara, transmite IPN cu referire la raportul publicat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

Potrivit ONVV, cu ajutorul carnetelor de degustare, pe care vizitatorii le-au achiziționat, au fost efectuate 50.323 de degustări, dintre care 18.794 - de vin alb, 15.903 - de vin roșu, 5.938 - de vin rosé, 8.107 - de spumant și 1.581 degustări de divin.

Migrația internă revitalizează Chișinăul: în 2-3 ani unul din trei moldoveni va fi aici

Populația municipiului Chișinău reprezintă peste 27% din populația țării. Totodată, 60% din valoarea Produsului Intern Brut este realizat în Chișinău, iar 55% din toată producția industrială a țării, de asemenea, este concentrată în capitală. Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, menționează că diferența PIB dintre Chișinău și restul țării este de patru ori și aceasta se accentuează în fiecare an.