logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6 - 12 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-6-12-februarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1095190.html

● MARȚI, 7 februarie

Constantin Borosan: Linia electrică Vulcănești-Chișinău va fi gata în 2025


Lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău vor fi finalizate în anul 2025. Asigurările sunt date de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan. Potrivit oficialului, în paralel cu construcția acestei linii, autoritățile de la Chișinău planifică și construcția liniei Bălți-Suceava. Experții în domeniul energetic spun că dacă proiectele guvernării vor avea finalitate, Republica Moldova va deveni parte a sistemului ENTSO-E, separat de Ucraina.

Importurile și exporturile din stânga Nistrului în UE sunt în creștere

Puțin peste 67% din exporturile efectuate de către companiile din regiunea transnistreană, au ca destinație statele-membre din Uniunea Europeană. Biroul politici de reintegrare constată o dinamică tot mai ascendentă a operațiunilor comerciale de import și export efectuate de către agenții economici transnistreni înregistrați la Agenția Servicii Publice.

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară scade la 17%

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se stabilește la nivel de 17%, comparativ 20% în decembrie. Totodată, ratele de dobândă la creditele overnight se stabilesc la nivelul de 19% anual, iar la depozitele overnight se stabilesc la nivelul de 15% anual, în ambele cazuri cu trei puncte procentual mai puțin. O hotărâre în acest sens a fost adoptată pe 7 februarie de către Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

Inflația medie anuală va ajunge la 13,7%, guvernator BNM

Inflația va continua să se reducă rapid pe parcursul anului curent, intrând la finele lunii decembrie în limita de sus al coridorului de variație, apoi urmând o nouă accelerare. Inflația medie anuală urmează să ajungă la nivelul de 13,7% în acest an și de 5,5% anul viitor. Declarații în acest sens a făcut guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Potrivit lui, este necesar un impuls fiscal mai puternic pentru a stimula activitatea economică pe parcursul anului 2023.

MIERCURI, 8 februarie

Suma amenzilor aplicate operatorilor aerieni în anul 2022, în creștere


Suma amenzilor aplicate operatorilor aerieni în anul 2022 a sporit ca urmare a creșterii numărului de procese contravenționale pornite în privința acestora. Dacă în anul 2021 au fost pornite 22 de procese contravenționale în privința operatorilor aerieni, atunci în 2022 numărul a ajuns la 137. Iar suma amenzilor a crescut de la șase sute de mii de lei în anul 2021, la aproape șase milioane de lei în anul 2022, anunță Poliția de Frontieră.

La sfârșitul lui ianuarie, activele oficiale de rezervă au depășit 4,6 miliarde de dolari

La sfârșitul lunii ianuarie a anului curent, activele oficiale de rezervă au constituit 4 602,70 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 128,53 milioane de dolari SUA în comparație cu 30 decembrie 2022, când acestea au însumat 4 474,17 milioane de dolari.

ANSA va face controale la frontieră în baza analizei riscurilor

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va aplica controale la frontieră în baza analizei riscurilor. Instituția precizează că, aplicând bunele practice ale Uniunii Europene în ceea ce privește controalele la frontieră bazate pe risc, va asigura un control mai eficient al mărfurilor importate, autorizând plasarea pe piață a produselor sigure și inofensive pentru consumul uman.

● JOI, 9 februarie

Secretar de stat: Ne propunem un mecanism modernizat de sortare a deșeurilor


Prin crearea Centrului de gestionare a deșeurilor de la Stăuceni se propune dezvoltarea unui sistem centralizat de acumulare și sortare a deșeurilor. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Mediului, Petru Tătaru, miza creării unei platforme moderne de gestionare a deșeurilor este de a împiedica majorarea numărului gunoiștilor neautorizate.

Ruslan Codreanu: În perioada 2017-2019 Apă-Canal avea venituri de 237 milioane de lei

Fostul primar interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, spune că situația în care se află acum Apă-Canal Chișinău este rezultatul unui management defectuos. Potrivit fostului edil, Apă-Canal era o entitate profitabilă în perioada 2017-2019, însă acumularea datoriilor a început din 2020 din cauza modului ineficient în care au fost administrați banii luați în credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Patronatele, îngrijorate de modul de repartizare a volumului de servicii medicale contractate

Patronatele consideră netransparentă și nejustificată repartizarea fondurilor către prestatorii de servicii medicale. Potrivit lor, pentru unele întreprinderi private acestea au fost diminuate considerabil fără argumente plauzibile și probante. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Natalia Gavrilita, Confederația Națională a Patronatului solicită suport instituțional pentru a identifica soluții pentru a restabili echitatea.

● SÂMBĂTĂ, 11 februarie

Ruben Atoyan (FMI): Guvernul condus de Natalia Gavrilița a dat dovadă de fermitate nezdruncinată


Guvernul condus de Natalia Gavrilița a dat dovadă de fermitate nezdruncinată pe calea realizării reformelor ambițioase în materie de guvernanță, în pofida provocărilor extraordinare. Succesele semnificative atinse în ultimul un an și jumătate inspiră încredere în faptul că s-au pus temeliile pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova. Declarația aparține șefului misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova, Ruben Atoyan, și a fost expusă în legătură cu demisia prim-ministrului, Natalia Gavrilița, anunțată pe 10 februarie.

Datoriile istorice ale Apă-Canal Chișinău au crescut de la 221 la 575 mln lei în patru ani

Din 2018 până în 2021, datoriile istorice ale Apă-Canal Chișinău s-au majorat de la 221 la 575 de milioane de lei. O mare parte dintre ele sunt datorii față de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care depășeau 512 milioane de lei în 2021. În patru ani, Apă-Canal Chișinău a cheltuit peste 160 de milioane de lei pentru rambursarea creditelor față de aceste bănci și pentru dobânzi.