logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5 – 11 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-5-11-septembrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1092158.html

 LUNI, 5 septembrie

Acciza la motorină se propune a fi compensată integral pentru fermierii mici și mijlocii

Statul ar putea să compenseze integral agricultorilor mici și mijlocii acciza pentru motorină. Și în proporție de 30% pentru agricultorii mari, care au active de peste 50 de milioane și un potențial financiar majorat. Măsura vine să atenueze efectul negativ al creșterii prețului la motorină și face parte dintr-un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor. Despre aceasta a anunțat ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, la o conferință de presă.

● MARȚI, 6 septembrie

Zboruri directe spre Tbilisi, Varșovia și Praga


Zborurile spre Tbilisi vor fi efectuate din 16 octombrie în zilele de joi și duminică, iar din 30 octombrie frecvența va crește la patru zboruri pe săptămână. Cursele spre Praga vor fi efectuate din 30 octombrie în zilele de marți, joi și duminică. Detaliile despre zborurile spre Varșovia vor fi publicate în curând. Operatorul precizează că, în urma solicitărilor primite și posibilităților operaționale crescute, noul orar va bucura cu destinații noi, mărirea frecvențelor de zbor spre și din Istanbul. De asemenea, se vor bucura zboruri de conexiune, prețuri avantajoase, dar și reluarea zborurilor spre destinații mult așteptate.

Activele oficiale de rezervă au depășit patru miliarde de dolari

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârșitul lunii august 4,1 miliarde de dolari. Cifra este în creștere cu 457,27 milioane de dolari SUA în comparație cu sfârșitul lunii iulie. Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea suportului bugetar debursat de instituțiile Băncii Mondiale în sumă de 154,05 milioane de dolari, din care 143,41 milioane în cadrul operațiunii de politici de dezvoltare cu privire la răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate a Moldovei. La fel, creșterea a fost determinată și de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de 108,70 milioane de dolari.

MIERCURI, 7 septembrie

Andrei Spînu: Dacă Gazprom nu va întrerupe contractul, din octombrie vom avea un preț mai bun la gaz

Luna octombrie ar putea veni cu vești bune pentru situația energetică a Republicii Moldova. Potrivit contractului semnat cu Gazprom, din octombrie se modifică formula de calcul a prețului, fiind inversată ponderea valorii petrolului și gazelor naturale. Vicepremierul Andrei Spînu spune că dacă Gazprom nu va rezilia unilateral contractul, noua formula va genera un preț de achiziție mai mic. În același timp, oficialul dă asigurări că Guvernul va ajuta cetățenii să facă față facturilor mari la gaz printr-un mecanism complex de compensații

Moldovagaz va cere ANRE să majoreze tariful la gaz până la 29 de lei

SA „Moldovagaz” va depune până la sfârșitul lunii septembrie la ANRE o solicitare de majorarea a tarifului la gazele naturale. Directorul companiei, Vadim Ceban, susține că tariful solicitat, de 29 de lei, nu include și devierile tarifare. „Decizia urmează să fie aprobată de către regulatorul de stat în ședință publică. În prezent, desfășurăm consultările de rigoare cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ținând cont de ajustările care urmează a fi operate la actele normative cu privire la aprobarea tarifelor”, s precizat Vadim Ceban.

În noiembrie vor fi anunțate primele licitații pentru proiecte mari de energie regenerabilă

Primele licitații pentru investiții în proiecte mari de energie regenerabilă vor fi anunțate în această toamnă, în luna noiembrie, a comunicat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, la ședința Guvernului. Potrivit oficialului, există un interes sporit pentru proiectele mari. Urmează să fie pregătite modificări la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, iar ulterior acestea vor fi expediate Parlamentului pentru examinare.

Programul de atragere a remitențelor „PARE 1+2”, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+2”. Noul program, în formula 1+2, vine ca o completare pentru „PARE 1+1” și oferă suport financiar suplimentar pentru creșterea afacerilor create de către migranți. Programul este elaborat de Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Beneficiarii vor putea obține suportul financiar în două etape. În prima etapă, finanțarea nerambursabilă se va acorda în baza „Regulii 1+1”, adică fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu din cadrul Programului, iar valoarea maximă a grantului nu va depăși 250 de mii de lei.  În a doua etapă, suportul financiar nerambursabil pentru afacerile în creștere se va acorda în baza „Regulii 1+2” și va fi destinat beneficiarilor care au implementat cu succes proiectul investițional din prima etapă (inclusiv absolvenții Programului PARE 1+1) și intenționează să-și extindă activitatea economică prin majorarea capacității de producere, diversificarea produselor, extinderea pe noi piețe de desfacere etc. Finanțarea nerambursabilă în baza „Regulii 1+2”  va fi acordată în valoare de până la 500 de mii de lei.

Ministru mediului, despre autorizația pentru Uzina Metalurgică Moldovenească

Autorizația eliberată până pe 30 septembrie Uzinei Metalurgice Moldovenești este parte a unui compromis de moment care este necesar pentru a satisface necesitările cetățenilor. Declarația aparține ministrului mediului, Iuliana Cantaragiu, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit oficialei, este vorba inclusiv despre prețul pentru curentul electric. În activitatea uzinei de la Râbnița au fost constatate neconformități, motiv pentru care Agenția de Mediu a refuzat eliberarea autorizației. Rămâne acum agentul economic să decisă dacă le înlătură sau nu. „Dacă nu înlătură neconformitățile, el nu va obține autorizația ordinară. Nu putem spune dacă va fi prelungită sau nu. Pentru că eliberarea acestei autorizații temporare, până pe 30 septembrie, este parte a unui proces de negociere mai amplu între autoritățile de la Chișinău și așa-zisele autorități din stânga Nistrului pentru a obține diferite facilități de care au nevoie cetățenii Republicii Moldova în acest moment. D exemplu, prețul la curentul electric, de exemplu mobilitatea fermierilor din Dubăsari”, a declarat Iuliana Cantaragiu.

JOI, 8 septembrie

Va
dim Ceban: Livrările de gaze naturale după 1 octombrie rămân la discreția Gazprom

Potrivit protocolului semnat cu Gazprom, auditul datoriilor Moldovagaz ar urma să fie realizat până la 1 octombrie, lucru imposibil. În aceste condiții, continuarea livrărilor de gaze naturale după 1 octombrie rămâne la discreția Gazprom. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia prețul mare de achiziție determină compania să solicite ANRE o majorare de tarif. Potrivit lui Ceban majorarea tarifului ar permite atât efectuarea plăților către Gazprom, cât și acoperirea devierilor financiare.

Vladimir Bolea: Cu instituțiile statului s-a convenit ca agricultorii să nu fie penalizați.

Ministerul Agriculturii încearcă să vină cu soluții pentru toți agricultorii afectați de secetă, nu doar pentru o parte dintre aceștia. O spune ministrul Vladimir Bolea drept răspuns la solicitarea unor asociații de fermieri care cer instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii și sprijinirea fermierilor a căror roadă a fost compromisă de secetă. Ministrul spune că s-a convenit cu băncile, importatorii de fertilizanți și cu reprezentanții inspectoratelor fiscale să fie indulgenți în raport cu agricultorii care nu-și pot onora angajamentele.

ANSA a interzis aducerea în țară a 26 de tone de pește infectat cu paraziți

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a depistat 26 de tone de pește contaminat cu paraziți la postul de Inspecție la Frontieră Giurgiulești. „În scopul respectării regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală, Agenția a întocmit actul de retur și a interzis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a lotului neconform”, precizează instituția într-un comunicat de presă.

În jumătate de an s-au achitat despăgubiri de asigurare în sumă de peste 391 milioane de lei

În prima jumătate a anului curent, companiile de asigurări au achitat despăgubiri și indemnizații de asigurare în sumă de peste 391,3 milioane de lei. Suma este în creștere cu 27% față de semestrul unu al anului trecut. Datele Comisiei Naționale a Pieței Financiare arată că daunele achitate în baza polițelor de asigurări generale au însumat 369,6 milioane de lei sau 94,5% din totalul despăgubirilor plătite. Indemnizațiile achitate în baza polițelor de asigurări de viață au constituit aproximativ 21,6 milioane de lei, în creștere cu 29,2%.

În următoarele trei zile, carburanții vor fi mai ieftini

În următoarele trei zile, 10-12 septembrie, carburanții vor fi mai ieftini. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa 24,24 lei, cu 25 de bani ieftin decât astăzi. Un litru de motorină se va vinde cu 27,59 lei, cu 27 de bani mai puțin.

Profitul în sistemul bancar a însumat 1,6 miliarde de lei în primul semestru

În semestrul unu al anului curent, sectorul bancar s-a caracterizat prin lichiditate înaltă și prin creșterea activelor, creditelor, fondurilor proprii și depozitelor băncilor. La sfârșitul lunii iunie, profitul în sistemul bancar a însumat 1,6 miliarde de lei, majorându-se cu 80,4% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea profitului a fost determinată de majorarea veniturilor din dobânzi cu 1,4 miliarde de lei (în principal de la activitatea de creditare), a veniturilor din diferențele de curs valutar  – cu 249,8 milioane de lei, a veniturilor din onorarii și comisioane cu 243,8 milioane de lei. Concomitent, s-au majorat cheltuielile neaferente dobânzilor (cheltuielile privind onorarii și comisioane, cheltuielile administrative, provizioane, deprecierea activelor financiare și nefinanciare etc.) – cu 941,2 milioane de lei  și cheltuielile cu dobânzi – cu 252,2 milioane de lei.

SÂMBĂTĂ, 10 septembriehttps://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Ministrul Finanțelor: Compensații la gaz vor fi achitate din granturile oferite de UE, Germania și România

Banii necesari pentru compensarea facturilor la gazele naturale vor fi luați din granturile oferite de partenerii externi ai Republicii Moldova. O spune ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, potrivit căruia statul va compensa parțial tariful la gaz pentru consumatorii casnici din cele 75 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană, dintr-un grant de 40 de milioane de euro, promis de Guvernul Germaniei și dintr-un alt grant de 10 milioane de euro, anunțat de Guvernul României. Ministrul Finanțelor spune că statul nu-și permite luxul de a împrumuta bani și a compensa facturile, întrucât banii împrumutați sunt destinați proiectelor investiționale.

Andrei Spînu după discuția cu Miller: Nu dorește ca termenul auditului să se extindă


Dacă Gazprom va sista livrările de gaz pentru Republica Moldova, nu se va întâmpla din cauza auditului, ci din cauza formulei de calcul care se schimbă de la 1 octombrie și în conformitate cu care urmează să achităm un preț mai mic. O spune vicepremierul Andrei Spînu după ce a avut o discuție telefonică cu Alexei Miller. Șeful Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, însă n-a menționat clar dacă Republica Moldova va mai primi gaz după această dată.

De la retragerea licențelor, BEM, Banca Socială și Unibank au încasat peste 2,8 mlrd lei

De la retragerea licențelor, în octombrie 2015, și până pe 30 iunie 2022, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 804 346,5 mii lei. Banca Națională a Moldovei precizează că lichidatorii întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor.