RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5– 11 iunie. Cele mai importante ştiri din fluxul „IPN Economie & Business”
https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-5-11-iunie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-eco-7966_959808.html
[• Luni, 5 iunie]
[Acumulările la bugetul capitalei au depăşit cu 4% indicii planificaţi]
În bugetul mun. Chişinău au fost acumulate, în primele 5 luni ale anului curent, cu 21, 4 mil. lei mai mult decât prevedea planul, ceea ce constituie o depăşire de 4,64%. La bugetul de stat, s-au acumulat cu 56,4 mil. lei mai mult în raport cu planul sau cu 4,2%.
[Indicele bursier de preţ CNVM – 32 a crescut cu 6,49 puncte, după cinci săptămâni de stagnare]
Către 2 iunie curent, valoarea indicelui bursier de preţ CNVM – 32 a înregistrat o creştere cu 6,49 puncte (+2,27%), fiind egală cu 292,15 puncte. Valoarea acestuia a fost neschimbată pe parcursul a cinci săptămâni.
[Un grup de experţi din RM a plecat la Moscova pentru a iniţia recertificarea vinurilor moldoveneşti aflate pe teritoriul Rusiei]
Un grup de experţi din R. Moldova a plecat luni, 5 iunie, la Moscova pentru a iniţia cu Serviciul „Rosspotrebnadzor” procedura de recertificare a vinurilor moldoveneşti aflate pe teritoriul Rusiei. Despre aceasta a comunicat pentru Info-Prim Neo şeful Direcţiei analiză şi promovare din cadrul Agenţiei agroindustriale „Moldova-Vin”, Iurie Mudrea.
[Doar Uniunea Europeană şi SUA ar putea determina Rusia să menţină actualul preţ la gaze pentru Moldova. Interviu IPN cu economistul Viorel Chivriga]
- Cum credeţi, care va fi noul pret la gazele ruseşti pentru Moldova, luând în considerare faptul, că autorităţile moldovene deja au recunoscut că negocierile decurg destul de dificil? Exista vreo posibilitate de a-l păstra pe cel actual?
Probabil, preţul la gaze va fi cel propus de partea rusă, adică 160 USD pentru o mie de metri cubi. Este regretabil, dar autorităţile noastre au foarte puţine posibilităţi de a menţine preţul, în vigoare până la 1 iulie, de110 USD. La etapa actuală, doar Uniunea Europeană şi SUA pot influienţa Rusia să menţină acest preţ pentru Moldova. Cedarea de către Chişinău a unor proprietăţi, precum şi renunţarea la unele acţiuni în rezolvarea diferendului transnistrean, la fel, ar putea contribui la păstrarea preţului, dar deja într-o măsură mai mică.
[Valeriu Prohniţchi: Evoluţia relaţiilor moldo-ruse reduce marja de manevră a R. Moldova în negocierile privind preţul la gaze. Analiză economică IPN]
Ultimele evoluţii în relaţiile dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova reduc semnificativ din marja de manevră a acesteia din urmă în negocierile asupra preţului la gaze, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Valeriu Prohniţchi.
[• Marţi, 6 iunie]
[Guvernul extinde consolidarea terenurilor agricole]
Consolidarea terenurilor agricole va face obiectul unui complex de măsuri economice, juridice, tehnice, organizatorice şi ecologice întreprinse de Guvern în cadrul unui Program guvernamental, publicat recent în “Monitorul Oficial”. Executivul susţine că toate aceste măsuri sunt orientate spre folosirea raţională a terenurilor agricole, sporirea eficienţei sectorului agricol în ansamblu şi, ca rezultat, a nivelului de viaţă în comunităţile rurale.
[Guvernul anunţă drept prioritate strategică dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii]
Guvernul promite să creeze un mediu fiscal care să asigure condiţii egale de activitate pentru agenţii economici din businessul mic şi mijlociu, să stimuleze achitarea impozitelor şi să faciliteze procesul de iniţiere şi dezvoltare a afacerilor, să condiţioneze tranziţia de la businessul mic la cel mijlociu şi chiar la cel de proporţii, să stimuleze investiţiile locale şi străine directe. Aceste prevederi se conţin în Strategia de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2006-2008 care a fost publicată în „Monitorului Oficial”.
[Până în 2015, ministerul de ramură preconizează să majoreze plantaţiile de nuci de peste 5 ori]
Ministerul Agriculturii şi Industriei de Prelucrare (MAIP) preconizează să extindă suprafeţele plantaţiilor de nuci de peste 5 ori, în scopul majorării esenţiale a volumelor de export a nucilor calitative, extrem de solicitate pe pieţele europene. Ministerul îşi propune să atingă, către anul 2015, o cifră totală de 16 mii hectare pentru astfel de plantaţii.
[Criza vinurilor a apărut din diferenţele de interese între vectorii politicii externe a R. Moldova şi Rusiei. Interviu IPN cu expertul independent Dinu Guţu]
- Credeţi că motivele invocate de Rusia sunt întemeiate? Ce s-ar putea ascunde, de fapt, în spatele embargoului la vinuri?
Cred că este vorba de politică şi de diferenţele de interese între vectorii politicilor externe promovate de R. Moldova şi Rusia. Calitatea vinurilor moldoveneşti nu poate fi cauza embargoului, deşi mai avem de lucru la acest capitol.
[Numărul agenţilor economici transnistreni înregistraţi la Chişinău se majorează]
Până în prezent, la Camera Înregistrării de Stat a R. Moldova au fost luaţi la evidenţă 182 de agenţi economici din regiunea transnistreană, comparativ cu 115 la începutul lunii mai. Dintre aceştia, 84 antreprenori dispun de înregistrare temporară cu atribuirea codului IDNO, iar 98 de înregistrare permanentă.
[Investitorii străini constată că R. Moldova este o zonă „virgină” pentru investiţii]
24 companii străine din 6 ţări ale lumii, care au participat marţi, 6 iunie, la Forul de Afaceri Investiţional de la Chişinău, s-au arătat interesate de stabilirea unor relaţii de afaceri cu R. Moldova. Evenimentul a fost organizat de Compania internaţională de consultanţă „Ascent Group”.
[Antreprenori din Moldova vor pleca într-o vizită de documentare în Lituania]
Camera de Comerţ şi Industrie a R. Moldova (CCI) în colaborare cu Asociaţia Camerelor de Comerţ, Industrie şi Artizanat din Lituania şi Klaipeda organizează, în perioada 18-23 iulie curent, o misiune economică în Lituania, în oraşele Vilnius şi Klaipeda.
[Acţiunile SA ”Ciment” au înregistrat cel mai mare preţ din ultimii trei ani]
SA ”Ciment” şi-a vândut luni, 5 iunie, 22,56% din acţiuni conra 68 mil. 790 mii lei. Acesta este cel mai mare preţ înregistrat pentru acţiunile respective de mai bine de 3 ani.
[• Miercuri, 7 iunie]
[R. Moldova este codaş în CSI după o serie de indicatori macroeconomici]
R. Moldova este pe ultimele poziţii printre statele-membre ale CSI după o serie de indicatori macroeconomici calculaţi pentru primele patru luni ale acestui an, arată date ale Comitetului de Statistică al CSI.
În ceea ce priveşte sectorul industrial, R. Moldova se plasează pe locul opt cu o reducere a volumului producţiei industriale cu 5,9% faţă de perioada similară a anului 2005. Astfel, sectorul industrial moldovenesc ocupă penultima poziţie, înaintea Kârgâzstanului, care a înregistrat o reducere în industrie cu 9,5%.
[Autorităţile locale se opun retrocedării unor întreprinderi municipale în proprietatea statului]
Autorităţile publice locale din capitală se opun retrocedării în proprietatea statului a unor întreprinderi municipale transmise în proprietatea publică a mun. Chişinău în anul 2000.
[Deşeurile solide din Chişinău ar putea fi prelucrate pe viitor prin metoda de compostare]
Deşeurile solide în municipiul Chişinău ar putea fi prelucrare pe viitor prin metoda de compostare, care presupune separarea deşeurilor organice de celelalte deşeuri, care nu pot fi supuse prelucrării, şi producerea biogazului în urma procesului de putrefacţie. Celelalte deşeuri, de regulă, în proporţie de 50%, sunt înhumate.
[Negocierile privind livrarea gazelor naturale pentru R. Moldova au fost amânate pentru două săptămâni]
Delegaţia R. Moldova, care s-a aflat timp de trei zile la Moscova, nu a reuşit să convină cu concernul rus „Gazprom” asupra unui nou contract de livrare a gazelor naturale. Negocierile în această problemă vor fi reluate la 19 iunie curent.
[La Chişinău vor fi discutate posibilităţile de acces la pieţele Uniunii Europene]
Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) în colaborare cu Proiectul de Parteneriat moldo-german în domeniul businessului va organiza, la 13 iunie curent, seminarul cu genericul „Căile practice pentru aderarea la piaţa Uniunii Europene (UE) – comerţul şi sisteme de distribuţie”.
[Ministerul Industriei de la Chişinău declară că nu a fost informat despre sistările exporturilor de energie electrică de către Rusia]
Ministerul Industriei şi Infrastructurii susţine că nu a fost informat despre întreruperea de către Rusia a livrărilor de energie electrică pentru Moldova. Declaraţia aparţine consilierului ministrului, Vladimir Cravcenco. Încercările reporterului Info-Prim Neo de a obţine informaţii de la IS „Moldelectrica” la fel nu s-au soldat cu succes. Pe de altă parte, Grupul Union Fenosa a promis că în cel mai apropiat timp va interveni cu un comentariu în această problemă.
[• Joi, 8 iunie]
[Parlamentul a ratificat două acorduri de finanţare şi împrumut cu o valoare totală de peste 24 milioane de dolari]
R. Moldova va beneficia de credite şi împrumuturi în valoare de peste 24 milioane de dolari, după ce Parlamentul a ratificat joi, 8 iunie, Acordul de finanţare pentru dezvoltare (RISP II) şi Acordul de împrumut FIDA III.
Potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, RISP II prevede acordarea RM, din partea Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare, a unei sume de circa 15 mil. dolari. Obiectivul proiectului este de a stimula creşterea sectorului agricol al R. Moldova în perioada post-privatizare prin îmbunătăţirea accesului noilor fermieri privaţi şi al întreprinderilor rurale la cunoştinţe şi finanţe. Contribuţia Guvernului de la Chişinău la implementarea proiectului va constitui 1 milion dolari.
[Compania Microsoft a lansat miercuri un nou program Windows Vista Customer Preview]
Compania Microsoft a lansat, miercuri, Windows Vista Customer Preview Program, oferind cel mai larg acces de până acum la o versiune de teste pre-release a Windows Vista. Lansarea, potrivit Chip online.ro, a fost posibilă după mai multe luni de teste limitate, Windows Vista fiind disponibilă pentru download publicului larg.
[Agenţii economici din agricultură beneficiază de cele mai multe facilităţi fiscale]
Agenţii economici din agricultură au cele mai multe facilităţi fiscale, comparativ cu agenţii economici din alte domenii de activitate, a declarat joi, 8 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă şeful adjunct al Inspectoratului fiscal principal de stat, Ion Sturzu.
[Guvernul susţine că noua Strategie a businessului mic este determinată de economia în tranziţie, iar reprezentanţii sectorului îl contrazic. Analiză economică IPN]
Specialiştii Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) explică perioada mică de trei ani, prevăzută pentru implementarea Strategiei de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2006-2008, prin specificul economiei încă în tranziţie a ţării, care nu permite elaborarea strategiilor pe termen lung în domeniu. În acelaşi timp, lideri ai organizaţiilor reprezentative sunt nemulţumiţi tocmai pentru că Strategia făcută publică zilele trecute nu oferă perspective mai îndepărtate.
[Nicolae Mogoreanu: energia electrică pentru Moldova se va scumpi în urma întreruperii livrărilor de către Rusia]
Sistarea livrărilor de energie electrică din Rusia către R. Moldova va conduce la majorarea preţului pentru 1 kWh până la minimum 3 cenţi. De această părere este preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie (ACE), Nicolae Mogoreanu. Anterior, RM importa energia rusească cu 2 cenţi/kWh şi cea ucraineană cu 2,5 cenţi/kWh.
[Exporturile R. Moldova s-au diminuat cu 10% din cauza crizei vinurilor]
Volumul comerţului exterior al R. Moldova, atât în aprilie, cât şi în primele patru luni ale anului curent s-a diminuat comparativ cu perioadele corespunzătoare ale anului precedent, fiind influenţat, cu precădere, de consecinţele crizei economice cu Rusia.
[Două companii din Moldova au fost penalizate de către CNVM pentru încălcarea legislaţiei]
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis, joi 8 iunie, suspendarea activităţii de brokeraj SA „Fincom” pe piaţa valorilor mobiliare din cauza depistării unor nereguli.
În aceeaşi zi, a fost aprobată hotărârea de blocare a contului personal al posesorului pachetului de control SRL „Scorpioil-Cinci” în registrul acţionarilor SA „Fabrica de conserve Olăneşti” până la înregistrarea şi efectuarea ofertei tender conform legislaţiei în vigoare. Totodată, a fost deblocat contul personal al posesorului pachetului de control în registrul acţionarilor întreprinderii ruse SA „Sovtransavto-Chişinău”.
[Piaţa ipotecară primară din Moldova se află la o etapă embrionară]
Piaţa primară ipotecară din R. Moldova se află încă la o etapă embrionară, chiar dacă în ultimii doi ani a cunoscut o creştere impresionantă. Acest fapt împiedică dezvoltarea pieţei secundare, se arată în Conceptul reformei cadrului legislativ în domeniul finanţării ipotecare, făcut public de către Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC).
[Rulajul bursier a constituit la 7 iunie curent - 4,6 mil. lei]
Valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa bursieră, la 7 iunie curent, a fost de 4,6 mil. lei.
Potrivit Agenţiei de Rating şi Estimare „Estimator-VM”, cea mai mare parte a rulajului s-a produs pe seama societăţii „Rada” – 4,58 mil. lei pentru un pachet de 50,02%. Preţul unei acţiuni a constituit 11,55 lei. Aceasta după ce în urmă cu doar o săptămână acţiunile respective se operau la Bursă la preţul de 10,10 lei/acţiune, iar începând cu octombrie 2003 preţul nu a depăşit 4 lei/acţiune.
[• Vineri, 9 iunie]
[„Moldtelecom” a semnat cu o companie greacă un contract de 4 mil. USD de achiziţionare a tehnologiilor informaţionale]
Compania greacă Intracom Telecom a semnat un contract de 4 mil. USD cu societatea „Moldtelecom”, operatorul naţional de telefonie fixă din R. Moldova, în vederea implementării unui sistem informaţional şi de billing.
[„Apă-Canal Chişinău” iniţiază o emisie suplimentară de acţiuni pentru achitarea datoriilor externe]
SA „Apă-Canal Chişinău” iniţiază o emisie suplimentară de acţiuni pentru a-şi putea rambursa datoriile creditoare faţă de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), iar Consiliul municipal Chişinău (CMC), unic acţionar al întreprinderii, se va subscrie la această emisie. O decizie în acest sens a fost luată de CMC în cadrul şedinţei de joi, 8 iunie.
[Primăria Chişinău şi PNUD vor anunţa o licitaţie internaţională pentru desemnarea firmei-proiectant a Planului de amenajare a capitalei]
Primăria Chişinăului şi PNUD vor anunţa o licitaţie internaţională pentru desemnarea firmei-proiectant a Planului de amenajare a teritoriului capitalei şi elaborarea Planului Urbanistic General al Chişinăului (PUG).
[Municipalitatea va selecta o firmă pentru construcţia Azilului de bătrâni din sectorul Ciocana al capitalei]
Municipalitatea intenţionează să anunţe după 20 iunie concursul de selectare a antreprenorului pentru reconstrucţia unui edificiu nefinalizat din sectorul Ciocana într-un Azil de bătrâni.
[Pe parcursul lunii mai cele mai profitabile acţiuni au fost ale SA FMC - Râşcani]
Pe parcursul lunii mai acţiunile SA FMC – Râşcani au înregistrat cea mai mare profitabilitate (+71,4%). Cele mai afectate de scăderi de preţ, în această perioadă, au fost acţiunile emise de societatea Fag (-33,33 %) şi BC Banca Socială SA (-37,5%), se arată în clasamentul profitabilităţii acţiunilor pentru luna mai curent elaborat de Agenţia de rating şi estimare „Estimator-VM”, preluat de Info-Prim Neo.
[Piaţa bursieră din Moldova este mai stabilă decât în unele ţări europene]
Bursa de Valori din Moldova a cunoscut, joi, 8 iunie, o creştere semnificativă, în timp ce pieţele financiare europene din regiune au înregistrat scăderi. Astfel, indicele bursier EVM Composite a crescut cu 4,6 puncte, înregistrând cea mai mare cotaţie din februarie până în prezent - 940,9918 puncte.
[Între 22 mai şi 9 iunie au fost vândute acţiuni ale statului în opt întreprinderi în valoare de 6 milioane lei]
În cadrul licitaţiilor la Bursa de Valori a Moldovei (BVM), organizate de către Agenţia pentru Privatizare şi Ministerul Economiei şi Comerţului, în perioada 22 mai – 9 iunie, au fost vândute acţiuni în 8 întreprinderi cu capital public, din 32 expuse, în valoare totală de 6 mil. lei.
[Noua concepţie de reorganizare a administraţiei capitalei este neoportună, neargumentată şi neeficientă. Analiză economică IPN]
Modalitatea prin care se încearcă optimizarea structurii şi statelor de personal ale Primăriei şi serviciilor municipale nu este nici oportună, nici argumentată si nici eficientă, declară pentru Info-Prim Neo analistul economic, consilierul municipal independent, Mihai Roşcovan.
[• Sâmbătă, 10 iunie]
[Bugetul de stat a fost supraexecutat cu circa 11%]
În primele cinci luni ale anului curent, la bugetul de stat au fost acumulate venituri de bază în sumă totală de 3 mlrd 271,6 mil. lei, ceea ce reprezintă cu 10,8% mai mult faţă de planul pentru această perioadă. Comparativ cu perioada respectivă a anului precedent veniturile la buget au înregistrată o creştere de 484,1 mil. lei sau cu 17,4%, iar cheltuielile s-au majorat cu 20,4%.
În vederea realizării proiectelor investiţionale, pe parcursul perioadei ianuarie-aprilie a anului curent, de la donatorii externi au fost atrase granturi în sumă totală de 76,7 mil. lei.
[Spre sfârşitul lunii curente la Chişinău vor avea loc Zilele Economiei României]
În perioada 27 iunie –1 iulie curent, la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo” de la Chişinău se va desfăşura expoziţia “Zilele Economiei României în R. Moldova”.
[• Duminică, 11 iunie]
[A fost instituită o direcţie municipală ce se va ocupa cu privatizarea fondului de locuinţe în capitală]
Consiliul municipal Chişinău (CMC) a instituit Direcţia privatizare a fondului de locuinţe, care va activa în cadrul Direcţiei Generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale (DERRP) şi care va prelua de la Agenţia Privatizare (AP) funcţia de organ abilitat în privatizarea fondului de locuinţe în capitală.
Direcţia a fost instituită în corespundere cu modificările operate în legislaţie, prin care CMC i s-a atribuit dreptul de a efectua privatizarea fondului statal de locuinţe în limitele unităţii administrativ-teritoriale.
[Săptămâna viitoare în România vor avea loc Zilele economiei R. Moldova]
Între 12 – 17 iunie curent, în România se va desfăşura Săptămâna economiei R. Moldova, organizată de Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, sub patronajul Guvernului de la Chişinău.