logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 ianuarie - 5 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-30-ianuarie-5-februarie-cele-mai-importante-7966_1095053.html

● LUNI, 30 ianuarie

ASP pilotează prestarea serviciilor cadastrale în regim online


Din 1 februarie, Agenția Servicii Publice lansează în regim de pilotare prestarea serviciilor cadastrale în regim online pe o nouă platformă: Platforma de dezvoltare a serviciilor electronice (PDSE).

Asigurarea riscurilor de producție în agricultură și piscicultură, consultărilor publice


Dacă nu vor fi operate modificări legislative, există riscul ca, la un moment dat, companiile de asigurări să nu mai presteze servicii de asigurare a culturilor agricole pentru situațiile de calamități naturale. Îngrijorările au fost formulate în cadrul unor consultări publice pe marginea proiectului de lege cu privire la asigurarea riscurilor de producție în agricultură și piscicultură, desfășurate pe platformă parlamentară.

MARȚI, 31 ianuarie

Vladimir Bolea: Începem investițiile în zootehnie. Până în 2025 vom avea 20 de mii de vaci


În 2023 Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va începe investițiile în zootehnie pentru a reanima acest sector. Asigurările sunt date de ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia în acest an, printr-un împrumut de la Banca Mondială, vor fi modernizate fermele de bovine. Ministrul spune că este imperios necesar ca Republica Moldova să producă măcar parțial cantitățile de lapte necesare pentru consum, astfel încât să fie redusă cota importurilor.

Silozurile vor fi inspectate după incendiile de la Giurgiulești

Autoritățile centrale vor verifica depozitele de păstrare a cerealelor și nutrețurilor combinate. În total vor fi supuse controlului 127 de silozuri gestionate de 41 de agenți economici. 

Controalele vor fi realizate de către grupuri comune formate din angajați ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică și ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, cu implicarea la necesitate a reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Sătămânal instituțiile vizate vor raporta despre acțiunile întreprinse și rezultatele verificărilor efectuate.

În februarie gazul rusesc va fi procurat la preț de 1054 de dolari

În luna februarie, Moldovagaz va procura gazul rusesc la preț de 1054 de dolari pentru o mie de metri cubi. Președintele companiei, Vadim Ceban, precizează că volumul procurat de la „Gazprom” va fi furnizat în întregime regiunii transnistrene, inclusiv pentru producerea energiei electrice pentru malul drept al Nistrului.

● MIERCURI, 1 februarie

Compensații la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici


Consumatorii non-casnici vor primi compensații pentru primii 500 de metri cubi de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie, în mărime de 12,27 lei (fără TVA)/1 metru cub. Mecanismul de compensare a gazelor pentru agenții economici a fost adoptat de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Mecanismul mai prevede acordarea compensațiilor întreprinderilor cu consum sporit de gaze naturale din sectoarele: agroalimentar, a îmbrăcămintei și încălțămintei, a sticlei, covoarelor, a articolelor de hârtie și carton. Companiile vor putea solicita al doilea tip de compensații în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respectivă. Și în acest caz se stabilește compensația pentru gaze în cuantum de 12,27 lei (fără TVA)/1 metru cub, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei per consumator non-casnic pe lună. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 de metri cubi.

CSE a prelungit autorizația pentru Uzina Metalurgică Moldovenească

Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit până pe 28 februarie autorizația pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”. O hotărâre în acest sens a fost adoptată pe 31 ianuarie.

Volumul producției globale agricole în 2022 s-a micșorat

Producția globală agricolă în anul 2022, în gospodăriile de toate categoriile, a marcat, conform estimărilor preliminare, 70,2% în prețuri comparabile faţă de anul 2021. Micșorarea volumului a fost generată de scăderea producţiei vegetale cu 36,8% și a producţiei animaliere cu 2,6%.

Statul va contracta operatori de transport feroviar pentru a asigura călătorii mai ieftine

Guvernul va contracta operatori de transport feroviar local de pasageri pentru a asigura populația cu servicii calitative, la un preț accesibil. Alegerea întreprinderilor feroviare prestatoare de obligații de servicii publice se va efectua în mod transparent, în baza licitațiilor ofertelor de intenție, precedate de negocieri.

La Moldexpo a fost inaugurată expoziția Fabricat în Moldova

Produse alimentare și bunuri de larg consum, dar și servicii sunt prezentate la expoziția Fabricat în Moldova, inaugurată astăzi la Moldexpo. Pe lângă expoziția propriu-zisă, are loc un program de afaceri și unul cultural, cu participarea ansamblurilor de cântec și dansuri din Chișinău, Ungheni și alte localități. Expoziția este deschisă până pe 5 februarie.

● JOI, 2 februarie

Ion Ceban: Există riscul stopării activității Termoelectrica și distrugerii rețelelor


Sistarea energiei electrice pentru Apă-Canal Chișinău ar însemna un dezastru pentru tot municipiul. O spune primarul general al Capitalei, Ion Ceban, potrivit căruia debranșarea de la rețeaua de energie electrică a S.A Apă-Canal Chișinău ar însemna sistarea activității Termoelectrica, ceea ce ar presupune sistarea apei și căldurii în tot orașul. Potrivit edilului, guvernarea ar trebui să acopere măcar parțial datoriile Apă-Canal, întrucât cea mai mare parte din banii Chișinăului ajunge în bugetul de stat.

ANRE atestă o tendință de stabilizare a prețurilor la carburanți

După o perioadă de creștere, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică atestă o stabilizare a prețurilor la benzină și motorină.

Pentru vineri, 3 februarie, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard vor fi 25,63 lei/litru  pentru benzina COR 95, cu 4 bani mai puțin ca azi, și 24,72 lei/litru pentru motorina standard, cu 20 de bani mai puțin.

Blocul central de la Apă-Canal Chișinău, deconectat de la lumină

Primarul capitalei, Ion Ceban, anunță că blocul central de la Apă-Canal Chișinău a fost deconectat de la energie electrică, dar acolo sunt toate punctele de comandă. Edilul îndeamnă chișinăuienii să-și facă rezerve de apă. Totodată, Premier Energy anunță că a notificat Apă-Canal Chișinău despre deconectarea a două locuri de consum „în lipsa unor soluții realiste de plată a datoriei pentru energia electrică consumată”.

Se scurtează termenul de înregistrare a gospodăriilor țărănești

Termenul de înregistrare a gospodăriilor țărănești (de fermier) va fi micșorat, iar certificatul de înregistrare a acestora – exclus. Prevederile se conțin într-un proiect de lege adoptat de Parlament în lectură finală.

Se majorează pragurile pentru contractele de achiziții publice de mică valoare

Pragurile pentru contractele de achiziții publice de mică valoare sunt majorate cu 50%. Într-un proiect votat de Parlament în lectură finală se menționează că modificările sunt operate urmare a impactului inflației din ultima perioadă.

Moldova, cea mai premiată țară din Europa de Est pentru calitatea vinului

Vinurile moldovenești duc faima Republicii Moldova pe arena internațională, iar cea mai atractivă piață de desfacere este România. Sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării și este unul foarte dezvoltat. Despre acest lucru s-a comunicat la conferința organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cu tema: „Cooperarea UE și Parteneriatul estic în sectorul vitivinicol: atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”.

● VINERI, 3 februarie

Apă-Canal Chișinău, reconectată la energia electrică


Întreprinderea municipală „Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energia electrică. Despre aceasta anunță primarul capitalei, Ion Ceban, care precizează că acest lucru a fost posibil în urma unor discuții cu conducerea „Premier Energy”.

Moldova riscă să ajungă în incapacitate de a menține sistemul de protecție socială, expert

Aspectul demografic pune presiune enormă pe sistemul de pensionare al Republicii Moldova. Oamenii, după ani buni de muncă, se pensionează, sperând că pensia le va aduce un trai decent, dar acest lucru nu se întâmplă. Una dintre explicații este presiunea demografică. Sunt mulți bătrâni, dar nu sunt tineri care să lucreze pentru a le oferi o pensie decentă. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

● SÂMBĂTĂ, 4 februarie

Angajatorii vor putea acorda salariaților tichete de sport


Angajatorii vor putea acorda salariaților tichete de sport pentru a fi folosite ca instrument de plată în unitățile comerciale sportive ce vor avea încheiat un contract de prestare a serviciilor cu operatorul. Inițiativa legislativă este prezentată de Camera de Comerț și Industrie,  împreună cu un grup de deputați, și prevede completarea Legii cu privire le tichetele de masă, care va fi redenumită în Legea cu privire la tichetele de masă și tichetele de sport.