logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 3 -9 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-3-9-octombrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1092682.html

● LUNI, 9 octombrie

Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra gaze naturale pe piața română


Societatea pe acțiuni Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața din România. De asemenea, Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale. Potrivit lui, Moldelectrica a semnat acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate.

Sindicatele propun ca din 2023 salariul minim să fie cel puțin cinci mii de lei

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova propune ca începând cu 1 ianuarie 2023 salariul minim să fie stabilit în mărime de cel puțin 5000 de lei. Propunerea a fost formulată la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Sindicaliștii s-au referit la contextul social-economic, presiunea tot mai mare a creșterii prețurilor, efectele migrației forței de muncă asupra economiei.

● MARȚI, 4 octombrie

În regiunea transnistreană ar putea fi declanșată o criză umanitară, opinii


Concernul rus Gazprom poate oricând rezilia contractul cu Republica Moldova însă nu face acest lucru pentru că ar declanșa o criză umanitară în regiunea transnistreană. O spune expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov. În același timp, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, spune că pentru a evita un astfel de scenariu sumbru, în cazul unor sistări complete a gazului livrat de către Gazprom, Chișinăul ar putea cumpăra gaz de pe piață, pe care să-l ofere și malului stâng, iar populației să-i fie compensat tariful.

Premier român: Putem acorda Republici Moldova 5 milioane de metri cub de gaz pe zi, dar nu mai mult

Premierul român, Nicolae Ciucă, susține că România i-ar putea acorda Republicii Moldova cinci milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, însă nu mai mult. „Atunci când am discutat cu premierul Gavrilița, am discutat despre 150 de milioane de metri cubi. Mai trebuie să vedem ce cantități putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că așa cum arată situația în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86-87%, ceea ce înseamnă că, dacă reușim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă pentru a menține echilibrul în sistem și pentru a avea cantitățile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm”, a declarat Nicolae Ciucă pentru presa din România.

Uzina Macon își conservă producerea, dar nu o sistează

Producătorul de materiale de construcții Macon nu și-a oprit activitatea definitiv și comercializează în continuare producție din stoc. O spune ministrul economiei, Sergiu Gaibu, care precizează că agentul economic și-a conservat producerea, așa cum o face în fiecare an. Ministrul mai anunță că a fost pregătit un proiect de lege pentru soluționarea decalajului concurențial, generat de diferențele de tarif la resursele energetice.

Linia de suport aferentă SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor”

A fost lansată linia de suport aferentă Sistemului Informațional Automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor”. Este vorba despre numărul de telefon 022-822-012, la care contribuabilii pot primi consultații referitor la modul de conectare la sistem, precum și fiscalizarea echipamentelor de casă și de control.

Schimbarea formulei prețului de achiziție a gazului nu va micșora tariful pentru consumatori

Modificarea formulei de stabilire a prețului de achiziție a gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” de la SAP „Gazprom” nu va contribui la micșorarea tarifelor pentru consumatorii finali. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că impactul schimbării este deja inclus în structura prețurilor reglementate aprobate la nivelul unui an calendaristic.

Piero Leone, om de afaceri italian: Fructele din Moldova sunt de o calitate foarte înaltă

Prunele, merele și caisele din Republica Moldova sunt de o calitate foarte înaltă. O spune omul de afaceri italian Piero Leone care s-a arătat interesat de a colabora cu producătorii moldoveni, astfel încât în Italia să ajungă fructe uscate moldovenești și sucuri produse din fructe crescute în livezile noastre. Omul de afaceri recunoaște că atât timp cât principala piață de desfacere pentru fructele noastre era piața rusă, businessman-ii europeni nu cunoșteau despre calitatea înaltă a produselor moldovenești.

● MIERCURI, 5 octombrie

Săptămâna viitoare va începe înregistrarea familiilor pe platforma 
compensatii.gov.md


Autoritățile preconizează să înceapă de săptămâna viitoare înregistrarea familiilor pe platforma online pentru a solicita compensații la energia electrică și căldură. Aceasta pentru a se stabili categoria de vulnerabilitate. Vor exista patru categorii – vulnerabilitate foarte ridicată, ridicată, medie și scăzută. Cât va constitui mărimea compensației se va stabili în luna noiembrie, cât va deveni mai clară ponderea gospodăriilor și segmentarea lor pe cele patru categorii. Explicațiile în acest sens au fost făcute de către ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari.

ANRE a majorat prețul pentru energia electrică furnizată de Energocom

Prețul pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică SA „Energocom” va constitui 4,33 lei/kWh (fără TVA), cu 1,09 lei/kWh mai mare față de prețul în vigoare. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Benzina și motorina se scumpesc

Benzina cu cifra octanică 95 se scumpește cu 15 bani, iar motorina cu 20 de bani. Un litru de benzină va costa joi cel mult 24,27 lei, iar un litru de motorină – 25,71 lei. Scumpirile la benzină și la motorină vin după ce o perioadă prețurile au fost în scădere.

Gazprom ar încerca să pună Chișinăul în fața unei dileme, expert

Compania rusească „Gazprom” nu pare să fie decisă să rezilieze contractul cu Republica Moldova, deoarece din punct de vedere juridic era în drept să facă acest lucru încă din luna mai, când urma să fie finalizat auditul pe datoriile istorice ale „Moldovagaz”. Expertul în energetică, Victor Parlicov, spune că „Gazprom” nu vrea să-și asume responsabilitatea, inclusiv politică, pentru declanșarea unei crize umanitare în stânga Nistrului și vrea să o pună pe seama Chișinăului. Or, cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale livrate în octombrie de „Gazprom” ar fi suficiente în sezonul rece pentru malul drept al Nistrului.

Angajatorii care amenajează creșe la locul de muncă ar putea primi plăți de la stat

Angajatorii care vor dezvolta servicii alternative de îngrijire a copiilor angajaților ar putea primi plăți de la stat pentru compensarea costurilor. Într-o inițiativă legislativă se propune ca aceste plăți să constituie până la 2 500 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de sub trei ani.

Guvernul a aprobat cadrul de planificare a finanțelor publice pentru următorii trei ani

Cadrul Bugetar pe Termen Mediu (CBTM), în baza căruia urmează a fi elaborat bugetul anual, a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Pentru perioada 2023-2025, se estimează că economia națională va reveni pe un trend ascendent, însă cu ritmuri mai lente decât s-a anticipat anterior, atingând o rată de creștere de 1,5% în 2023, de 3,6% în 2024 și de 4,2% în anul 2025. Se estimează că până în anul 2025 veniturile bugetare vor fi în creștere cu 28,9% față de anul 2022, cheltuielile publice – cu 22%, iar deficitul bugetar se va încadra în limita de 4,0-6,0 la sută din PIB. Ponderea datoriei de stat în PIB se estimează cu o diminuare de la 40,4% la sfârșitul anului 2022, până la 39,5% la sfârșitul anului 2025.

Angajații rezidenți ai Parcului IT vor putea munci din afara țării


Rezidenții Parcului IT își vor putea desfășura munca de la distanță, indiferent de locația salariaților. Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.

● JOI, 6 octombrie

LEADER: de la metoda de dezvoltare rurală până la un Program Național


Antreprenori, agricultori și autorități locale participă azi și mâine la o conferință la care sunt prezentate rezultatele abordării LEADER în Republica Moldova, de la metoda de dezvoltare rurală până la un Program Național LEADER. Este vorba de inițiativa Uniunii Europene care are menirea de a aborda problemele cu care se confruntă zonele rurale și de a stimula creșterea economică locală. În deschiderea reuniunii, prim-ministra Natalia Gavrilița a subliniat faptul că dezvoltarea regională este o prioritate a Guvernului.

Festivalul Național al Prunei completează lista zilelor de sărbătoare în Republica Moldova


În fiecare an, în a treia duminică a lunii septembrie, Republica Moldova va marca Festivalul Național al Prunei. Completarea Hotărârii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și  zilele de odihnă în Republica Moldova a fost susținută cu votul a 53 de deputați. Autorii proiectului, deputați PAS, precizează că inițiativa a fost solicitată de autoritățile publice locale și are ca scop să promoveze Republica Moldova ca stat cu înalt potențial de cultivare și procesare a prunelor.

● VINERI, 7 octombrie

Natalia Gavrilița despre probabilitatea sistării livrărilor de gaz: acest risc persistă


Premierul Natalia Gavrilița a confirmat că riscul ca Gazprom să sisteze complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova există. Totuși, potrivit premierului un astfel de scenariu nu va fi generat de încălcarea prevederilor contractuale, ci de faptul că Republica Moldova s-a alăturat retoricii comunității internaționale de condamnare a războiului din Ucraina. De asemenea, șefa Executivului dă asigurări că Republica Moldova este pregătită să facă față unei eventuale sistări complete a gazului din partea Gazprom.

În următoarele trei zile carburanții vor fi mai scumpi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru următoarele trei zile, 8-10 octombrie, prețuri mai mari la carburanții de tip standard. Benzina cu cifra octanică 95 se scumpește cu 14 bani, iar motorina cu 32 de bani. Prețul plafon la benzină va constitui 24,57 lei pentru un litru, iar la motorină va constituit 26,38 lei pentru un litru. Gazul lichefiat, pentru care ANRE nu stabilește prețuri plafon, se vinde astăzi cu circa 16,70 lei.

CSE a dispus eliberarea a 8 mii de tone de păcură din rezervele de stat

O cantitate de opt mii de tone de păcură urmează să fie eliberată din rezervele de stat pentru SA „Termoelectrica”. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale în contextul optimizării consumului de gaze naturale după ce „Gazprom” a redus volumele.

Oamenii se adaptează șocurilor și își răsplătesc creditele bancare

Chiar dacă au existat șocuri fără precedent în ultimii doi ani: pandemia, majorarea ratei dobânzilor, războiul din Ucraina – persoanele fizice care au luat credite de la bănci își onorează obligațiile. Acestea au avut nevoie de circa trei luni pentru a se adapta la noile condiții, iar creditele sunt întoarse la bănci la timp. O spune expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. În opinia sa, măsurile de descurajare a creditării instituite de autorități nu fac bine, pentru că de multe ori trec populația cu împrumutatul în sectorul neoficial.

Activele oficiale de rezervă au depășit 4,2 miliarde de dolari

La sfârșitul lunii septembrie, activele oficiale de rezervă au constituit 4 227,54 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 45,17 milioane de dolari în comparație cu 30 august.

Ambasadorul român a evidențiat la forumul Invest Gagauzia importanța aprofundării parteneriatelor

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a evidențiat la Forumul Invest Gagauzia importanța aprofundării parteneriatelor cu economiile occidentale, necesitatea asigurării unui climat investițional cât mai sigur și predictibil pentru atragerea mai multor investiții străine care să contribuie la creșterea economica și crearea de noi locuri de muncă. „Eforturile și proiectele promovate de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova au adus deja rezultate remarcabile și reprezintă un bun ghidaj pentru alți potențiali investitori din România”, a notat ambasadorul român.