logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 iunie-4 iulie. Cele iunie importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-29-iunie-4-iulie-cele-iunie-importante-stiri-7966_1021252.html

● LUNI, 29 iunie

 Expert-Grup: Creşterea economică urmează să încetinească vizibil 

Creşterea economică a Republicii Moldova urmează să încetinească vizibil, economia fiind anticipată să stagneze până la finele anului curent în contextul actual economic, social şi politic extrem de dificil. Centrul Analitic Independent Expert-Grup a lansat o nouă ediţie a „Realităţii Economice”, unde analizează evoluţia economică a ţării. În publicaţie se menţionează că există o disonanţă fără precedent dintre percepţia populaţiei şi datele statistice privind evoluţia economiei moldoveneştiConform datelor preliminare ale Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul 1 al anului 2015, PIB-ul ţării a înregistrat o creştere surprinzător de înaltă de 4,8%. În acelaşi timp, conform Barometrului Opiniei Publice, prezentat în aprilie 2015, ponderea respondenţilor care consideră situaţia economică mult mai bună sau puţin mai bună comparativ cu cea de acum un an este de doar 7,9% - unul din cele mai scăzute nivele din momentul elaborării sondajului respectiv. Cauza acestei disonanţe dintre datele statistice şi percepţia populaţiei derivă din calitatea şi durabilitatea şubredă a creşterii economice, reflectată de datele statistice.

● MARŢI, 30 iunie

Alimentarea cu energie electrică ar putea fi redusă până la 40% 

Întreprinderile Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, care fac parte din Grupul Gas Natural Fenosa, ce deservesc circa 70 la sută din teritoriul ţării, anunţă că au fost avertizate de către furnizor că ar putea reduce până la 40% din alimentarea cu energie electrică din cauza amânării plăţilor pentru energia furnizată. Încetarea de alimentare ar putea fi efectuată de la 1 iulie, curent, aşa cum a fost indicat întreprinderilor Gas Natural Fenosa în aceeaşi scrisoare. Într-un comunicat de presă remis de Gas Natural Fenosa se precizează că această decizie este unilaterală şi că este forţată să amâne plăţile din cauza neajustării tarifelor din 2012, care, la rândul lor, nu acoperă costul integral al energiei electrice. Compania precizează că achiziţionează energie electrică în dolari, la o rată de schimb în tariful în vigoare de 11,8 lei/dolar, în condiţiile în care acest curs real este 18,68 lei / dolar la zi. Această situaţie conduce la acumularea devierilor negative, care sunt în creştere şi nu permit plata integrală a costului pentru energia consumată.

Tendinţa de creştere a numărului ÎMM se menţine 

Tendinţa de creştere a numărului întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) se menţine. Numărul ÎMM care au activat în 2014 a constituit 52,3 mii întreprinderi, cu 1,4mii întreprinderi (2,8%) mai mult faţă de anul 2013. Comparativ cu anul 2010, numărul ÎMM a sporit cu 6,7 mii întreprinderi (în 2010 - 46,6mii ÎMM). Sectorul ÎMM reprezintă circa 97,4% din numărul total de întreprinderi din RM. Numărul salariaților, angajați de către ÎMM a atins cifra de 291,7 mii persoane, deţinând 56,2% din numărul total de salariaţi ai întreprinderilor. Iar veniturile din vânzări ale ÎMM au însumat 83650,3 mln lei sau 31,8% din veniturile totale din vânzări pe economie. Analiza evoluţiei ÎMM indică asupra creşterii dimensiunii medii a întreprinderilor din sectorul dat. Veniturile din vânzări în medie pe o întreprindere în anul 2014 au constituit 1599 mii lei sau cu 79mii lei(5,2%) mai mult faţă de anul 2013. Veniturile din vânzări ale ÎMM în medie la un salariat au fost de 286,8 mii lei sau cu 27,4mii lei(10,5%) mai mult faţă de anul 2013. Numărul de salariaţi în medie pe o întreprindere în anul 2014 a constituit 6 persoane.

UE oferă peste un milion de euro pentru consolidarea capacităţilor Băncii Naţionale 

Uniunea Europeană acordă asistenţă de aproximativ 1,2 milioane de euro în cadrul unui proiect care are drept obiectiv consolidarea capacităţilor Băncii Naţionale a Moldovei. Proiect Twinning, care a fost lansat marţi, 30 iunie, are ca obiectiv furnizarea de asistenţă tehnică BNM pentru consolidarea cadrului de supraveghere prudenţială, în procesul de armonizare cu normele şi standardele UE pentru autorităţile de supraveghere bancară. La fel, este vorba despre creşterea capacităţii instituţionale şi administrative a BNM în vederea asigurării unei funcţionări adecvate a sistemului bancar. Potrivit unui comunicat de presă remis de Delegaţia UE la Chişinău, prin acest proiect se propune îmbunătăţirea reglementărilor prudenţiale ale băncilor, orientate spre afirmarea unui sector bancar solid şi competitiv. Astfel, conform angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, timp de 3 ani de la semnarea acestuia, legislaţia Republicii Moldova urmează a fi armonizată cu actele UE şi standardele internaţionale aferente Basel III.

MIERCURI, 1 iulie

ANRE va examina solicitările de majorare a tarifelor la energia electrică 

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă că va convoca o şedinţă publică la care va examina solicitările de aprobare a noilor tarife de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, prezentate anterior de către operatori. ANRE va face acest lucru după ce va finaliza procesul de verificare a datelor şi calculelor prezentate de aceeaşi operatori. La şedinţa publică a Consiliului de Administraţie al ANRE vor fi invitaţi reprezentanţi ai societăţii civile, ai asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, ai mass- media, experţi în domeniu, alte persoane interesate.

Volumul vânzărilor în sectorul comunicaţiilor electronice a crescut 

În primele 3 luni ale anului 2015, volumul total al veniturile provenite din activităţile desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 7,5% şi a însumat peste 1,6 miliarde de lei, arată Raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). ANRCETI menţionează că această creştere a fost determinată de sporirea volumului de vânzări practic pe toate segmentele de piaţă cu excepţia sectorului difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, sector în care vânzările serviciilor respective au scăzut, comparativ cu primul trimestru al anului 2014, cu 3,3% şi au totalizat 80,7 milioane de lei.

Păreri împărţite privind necesitatea majorării tarifelor la energia electrică 

Experţii au păreri împărţite privind necesitatea majorării tarifelor la energia electrică. Opiniile contradictorii au fost expuse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”. Expertul în economie, Sergiu Tofilat, consideră că solicitarea furnizorului de energie electrică de a majora tarifele nu este justificată. „În primul rând, cred că ar trebui de efectuat un audit serios la Compania Gas Natural Fenosa, în care să se ia în considerare şi devierea valutară. Nouă ni se spune ca trebuie de majorat, dar nu cunoaştem realitatea. Majorarea tarifelor trebuie să fie argumentată serios, iar oamenii să cunoască de ce sunt majorate. Se ştie că există fraude privind cheltuielile furnizorilor, iar consumatorii nu trebuie obligaţi să le plătească din banii lor. Eu nu sunt sigur, dar nu este exclus că s-ar găsi argumente pentru ca tariful să fie chiar diminuat”, a spus expertul. Tudor Şoitu, ex-vicepreşedinte la Curtea de Conturi, a confirmat că la Gas Natural Fenosa se comit multe fraude. „Raportul de audit la Gas Natural Fenosa pentru perioada 2010-2012, a constatat comiterea mai multor fraude. Însă acest document a fost lăsat fără examinare. Sper să se ţină cont de el atunci, când se va discuta despre majorarea tarifelor la energia electrică. Consider că majorarea cu 60 la sută a tarifelor la energia electrică nu este justificată”, a spus Şoitu.

Ministerul Economiei: Livrările energiei electrice nu vor fi stopate 

Cetăţenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi şi în continuare cu energie electrică în proporţie de 100%, susţine Ministerul Economiei, care informează că gestionează situaţia din sistemul energetic şi este în contact permanent cu întreprinderile specializate în furnizarea energiei electrice pentru a soluţiona toate problemele apărute în sector. Ministerul Economiei califică declaraţiile unor agenţi economici, specializaţi în furnizarea energiei electrice către consumatorul final, provocatoare, care pot fi etichetate drept presiuni asupra unor instituţii, implicate în elaborarea şi aprobarea unor noi tarife la energia electrică. Ministerul consideră că, ţinând cont de ultimele evoluţii social-economice şi politice din regiune şi ţară, cerinţele de ajustarea a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, parţial, sunt justificate. Dar argumentările pentru aceste ajustări sunt unilaterale, bazate pe promovarea intereselor corporative ale întreprinderilor, fără a lua în considerare toţi factorii macro şi micro economici, care influenţează procesele politico-economice din regiune şi ţară.

Premierul interimar: vor fi finanţate doar cheltuielile prioritare 

Demisia prim-ministrului şi a guvernului în întregime, precum şi amânarea  negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional au afectat starea indicatorilor macroeconomici, a menţionat premierul interimar Natalia Gherman în şedinţa de miercuri a Guvernului în exerciţiu, referindu-se la situaţia economică în ţării. Ea a spus că acum câteva zile a solicitat Ministerului Economiei şi Ministerului Finanţelor o informaţie din care rezultă că se înregistrează creşteri a producţiei industriale, agricole, s-au majorat, investiţiile în active materiale pe termen lung. Totodată, se înregistrează şi lucruri mai puţin pozitive, precum ar fi creşterea inflaţiei, diminuarea exporturilor şi importurilor. „În această situaţie, este foarte important ca să nu fie angajate noi cheltuieli, iar din cele planificate să fie suspendate cheltuielile pentru achiziţionarea acelor mărfuri, care nu sunt absolut necesare”, a spus ea.

Metodologia formării preţurilor la produsele petroliere, practic definitivată 

Proiectul de lege ce prevede metodologia formării preţurilor la produsele petroliere şi stabilirea dreptului de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu a fost practic definitivat, după ce a fost discutat la şedinţa Comisiei speciale pentru elaborarea şi aprobarea de către Parlament a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor. Proiectul de lege propune modificarea metodologiei formării preţurilor la produsele petroliere şi este unul din pachetul de legi pe care Parlamentul urmează să-l adopte întru redresarea situaţiei din agricultură. Parlamentul informează că, potrivit noilor prevederi, aflate în corespundere cu practica europeană, preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se vor calcula având ca punct de reper valoarea cotaţiilor medii Platts FOB MED, în conformitate cu „European Marketscan”, recalculată în moneda naţională. La respectiva valoare vor fi adăugate costurile primare de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, cota accizelor, a TVA, precum şi marja comercială specifică, stabilită anual de ANRE, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi a pierderilor înregistrate la comercializarea produselor petroliere.

● JOI, 2 iulie

SFS marchează 25 de ani de la creare 

Serviciul Fiscal de Stat a anunțat pentru astăzi (joi 2 iulie) Ziua ușilor deschise pentru toți cei care vor să înceapă sau să avanseze în carieră în cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), precum și pentru publicul larg, care vrea să se familiarizeze cu mediul de lucru al instituției. Doritorii vor avea posibilitatea să viziteze oficiile Inspectoratului Fiscal de Stat, să facă cunoștinţă cu echipa de management şi angajații Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, să vadă cum decurge o zi obișnuită de muncă în instituție. Ziua ușilor deschise se va desfășura și în cadrul Inspectoratelor fiscale teritoriale. Iar ieri, cu ocazia aniversării a 25 de la fondare angajații SFS, veteranii acestuia, persoane din conducerea țării, deputați, reprezentanți ai contribuabililor s-au întrunit într-o ședință festivă, unde au depănat amintiri şi au vorbit despre obiectivele curente și perspectivele de dezvoltare a instituției.  Seful IFPS Ion Prisăcaru a mulțumit veteranilor pentru contribuția lor, depusă la perfecționarea legislației fiscale, metodelor inovative de administrare fiscală. El a menționat că în prezent atenția este concentrată pe îmbunătățirea relației cu contribuabilii, lansarea serviciilor noi, inclusiv electronice, pentru ei, care reduc cheltuielile de timp și mijloace bănești, suportate la achitarea impozitelor și taxelor. Printre acestea au fot nominalizate e-Factura, Contul curent al contribuabilului și altele. O mare atenție este acordată informării contribuabilului, creării condițiilor, ca acesta să se conformeze voluntar, onorându-și integral și la timp obligațiile fiscale.

Parlamentul a ratificat acordul de împrumut pentru construcţia unui apeduct în Nordul ţării 

Parlamentul a ratificat joi, 2 iulie, Acordul de împrumut dintre Guvern şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum şi contractual de împrumut  și Banca Europeană de Investiții privind împrumutul a 20 de mln de euro pentru aprovizionarea cu apă potabilă a localităţilor din Nordul Moldovei. Împrumutul contractat urmează a fi utilizat pentru reabilitarea apeductului Bălţi-Soroca, dar şi construcţia apeductelor în 6 raioane: Soroca, Floreşti, Drochia, Râşcani, Sângerei şi Teleneşti. Ministrul Mediului, Sergiu Palihovici, a precizat de la tribuna Parlamentului că toate oraşele şi satele din regiunea de Nord, cu excepţia oraşelor Soroca şi Bălţi, utilizează ape subterane, care sunt destul de poluate, din care motiv a apărut necesitatea dezvoltării unui sistem de apeducte în Nordul ţării, care să asigure locuitorii cu apă potabilă de calitate.

Agricultorii pot semna contractele pentru subvenţionare măsurilor din 2014 

Producătorii agricoli, care au depus cereri de sprijin financiar pentru măsurile aferente anului de subvenţionare 2014, sunt invitaţi la Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), pentru a semna Contractul de acordare a sprijinului financiar solicitat. Producătorii agricoli trebuie să se prezinte la sediul central al AIPA, având ştampila societăţii comerciale. Adresa instituţiei - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 162, et. 15, oficiul 1507.

Peste 90 de mii de numere au fost schimbate la altă reţea de la lansarea serviciului 

Timp de doi ani, de când în Republica Moldova există serviciul de portare a numerelor de telefon, peste 90,7 mii de utilizatori de telefonie au beneficiat de serviciul de portare a numerelor. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), dintre acestea, 91% sunt numere de telefonie mobilă şi 9% numere de telefonie fixă. Într-un comunicat de presă remis de ANRCETI se precizează că experienţa acumulată în cei doi ani de la lansare demonstrează că serviciul respectiv a devenit un instrument eficient de asigurare a libertăţii de alegere a utilizatorilor de telefonie şi de stimulare a concurenţei între furnizorii de pe această piaţă, în special a celor de pe piaţa de telefonie mobilă. Odată cu derularea acestui proiect a crescut libertatea de alegere a utilizatorilor de telefonie şi puterea lor de negociere cu furnizorii, factor care i-a făcut pe ultimii să depună eforturi suplimentare pentru aşi păstra abonaţii şi a atrage noi clienţi prin oferte mai atractive.  

Reţelele de termoficare din capitală vor fi reabilitate din banii BERD 

Parlamentul a aprobat joi, 2 iulie, cu majoritatea de voturi, Acordul de împrumut a zece milioane de euro, semnat de Guvernul de la Chişinău şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Banii  urmează a fi folosiţi pentru reabilitarea reţelelor de agent termic în municipiul Chişinău. Proiectul respectiv a provocat nemulţumirea deputaţilor comunişti. Comunistul Oleg Reidman a declarat de la tribuna Parlamentului că nu era de competenţa Guvernului să-şi asume responsabilitatea pentru reabilitarea reţelelor de termoficare din capitală. „Chişinăul îşi are administraţia sa, care putea să-şi asume responsabilitatea pentru acest credit. Tarifele la energia termică sunt şi aşa foarte mari, dar vor creşte în continuare pentru a rambursa creditul”, a spus Reidman.

ANRE: Tarifele la energia electrică se pot majora, dar şi micşora 

Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) va da curs solicitării Companiei Gas Natural Fenosa privind majorarea tarifelor pentru energia electrică, dar nu în măsura care şi-o doreşte distribuitorul. Anunţul a fost făcut în şedinţa în plen a Parlamentului de către directorul Agenţiei Sergiu Ciobanu. Potrivit lui Ciobanu, solicitarea de a majora tariful cu 60 la sută pentru energia electrică nu este justificată. „Noi privim cu scepticism această solicitare. Nu este argumentată. Noi acum analizăm rapoartele şi urmează să determinăm cu cât este justificată majorarea tarifelor la energia electrică”, a precizat directorul ANRE.

● VINERI, 3 iulie

A fost ratificat Acordul dintre Moldova şi Portugalia privind transporturile internaţionale 

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul cu Portugalia privind transporturile internaţionale rutiere de pasageri şi de mărfuri. Prevederile acordului stabilesc condiţiile şi modalitatea cum se vor desfăşura aceste transporturi şi va permite liberalizarea transporturilor cu acest stat. Acordul stabileşte şi cazurile când pot fi efectuate transporturi fără autorizaţii – călătoria cu „uşile închise”, adică acelaşi număr de pasageri ajunge la punctul destinaţiei, transportul unei încărcături până la un punct de destinaţie şi returul fără pasageri sau alte încărcături, transportul de medicamente sau alte încărcături cu destinaţie specială, transportul poştei, transport funerar etc.

SÂMBĂTĂ, 4 iulie

Cum urma să fie cheltuiţi banii publici în 2015, Expert-Grup 

Centrul Analitic Independent Expert-Grup menţionează că înainte de anunţarea austerităţii bugetare în iunie 2015, Guvernul a planificat venituri la Bugetul Public Naţional de peste 45 de miliarde de lei, din care 30,4 miliarde au fost direcţionaţi spre Bugetul de Stat, 13,5 miliarde spre Bugetul de Asigurări Sociale şi 5,16 miliarde spre Fondul de Asigurări Obligatorii din Medicină. Centrul a analizat şi a prezentat cum aceşti bani urmau să fie cheltuiţi în anul curent. Veniturile la Bugetul de Stat se preconizau să fie de 30,4 miliarde de lei. Jumătate din acestea, 15,43 miliarde urmau să se acumuleze din TVA, aproape 4 miliarde din accize, câte circa 3 miliarde din impozitele achitate de persoanele fizice şi juridice şi din granturi.

FISC-ul face precizări privind recalcularea impozitului pe venit a angajaţilor 

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) precizează că, prin noile modificări legislative, patronii urmează să efectueze recalculul impozitului pe venitul angajaţilor, obţinut în perioada 1 ianuarie şi 4 iunie. Organele fiscale nu vor aplica sancţiuni fiscale pentru perioada respectivă aferent recalcului impozitului pe venitul persoanelor fizice. Potrivit informaţiei, recalculul impozitului pe venitul persoanelor fizice se va realiza în prima dare de seamă (Forma IRV14) care va include impozitul pe venit aferent plăţilor efectuate persoanelor fizice după intrarea în vigoare a modificărilor respective. În acest sens, impozitul pe venit va fi ajustat la diferenţa formată din mărimea scutirii necesară de a fi aplicată pentru perioadele supuse recalculului şi mărimea scutirii efectiv aplicată. Totodată, venitul cumulativ format în momentul achitării salariului pentru luna iunie va fi impozitat în întregime în baza Codului fiscal.

Datorii mari la plata salariilor şi pensiilor în stânga Nistrului 

Administraţia regiunii transnistrene anunţă că are datorii de aproape 400 de milioane de ruble (peste 400 de milioane de lei n.r.) la achitarea salariilor şi pensiilor. Responsabilii de domeniu au comunicat la şedinţa unei comisii speciale de repartizare a fondurilor că, în prima jumătate a anului curent, bugetul regiunii a primit puţin peste 600 de milioane de ruble, dintre care doar circa 500 de milioane pot fi îndreptate spre achitarea plăţilor sociale, în timp ce anul trecut în ceeaşi perioadă pentru aceste plăţi au fost direcţionate 700 de milioane de ruble. Administraţai regiunii a mai comunicat că în bugetele de toate nivelele au fost acumulate resurse în volum total de 1,8 miliarde de ruble, însă cheltuielile în această perioadă au fost de peste 2,5 miliarde. Numai fondul de pensionare în luna iunie are necesitatea de a acordat plăţi în valoare de peste 38 de milioane de ruble, fiind completat doar cu 8 milioane.

În anul curent este prognozată o roadă mai mică de grâu şi floarea-soarelui 

Cantitatea de grâu şi de floarea soarelui care urmează a fi recoltate în anul curent se prognozează a fi mai mică decât cea din anul 2014. Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează că roada a fost influenţată de cantitatea de precipitaţii căzute în luna mai care au variat pe alocuri de la 10% la 65% din normă. În rezultatul investigaţiilor agrometeorologice efectuate, Serviciului Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru anul 2015 în medie pe ţară o roadă de 2,8-3,1 tone/ha de grâu de toamnă. Roada medie pentru ultimii 10 ani a constituit 2,7-2,8 tone. Însă anul trecut roada medie de grâu a fost de 3,5 tone la hectar. În rezultatul investigaţiilor agrometeorologice efectuate privind situaţia curentă şi evoluţia condiţiilor meteorologice pentru fenofazele ulterioare ale florii-soarelui, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru anul 2015 în medie pe ţară o roadă de circa 1,4-1,6 tone/ha, ceea ce înseană reducerea, practic, în jumătate. Anul trecut producţia medie pe hectar s-a ridicat la 3,6 tone, agricultorii moldoveni obţinând una dintre cele mai mari recolte din ultimii ani, de peste jumătate de milion de tone în toată ţara.