logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 martie-2 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-28-martie-2-aprilie-cele-mai-importante-stiri-7966_1026442.html

● LUNI, 28 martie

 Vinieta a adus în bugetul de stat circa 2,5 milioane de lei 

În ultima săptămână, au fost eliberate peste 8 600 de viniete, ceea ce a adus în bugetul de stat circa 2,5 milioane de lei. Datele au fost prezentate de Serviciul Vamal. Totodată, instituţia atenţionează şoferii să nu falsifice vinieta pentru că vor fi sancţionaţi. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, în perioada vizată au fost depistate 10 cazuri de falsificare a vinietei şi au fost aplicate amenzi în sumă de 100 de mii de lei. Tentativele de fraudare a vinietei sunt depistată cu ajutorul sistemului automatizat de evidenţă gestionat de instituţie.

 Compania moldovenească Ritlabs a obţinut titlul Microsoft Gold 

Compania „Ritlabs” a obţinut titlul Microsoft Gold Application Development Competency, transmite IPN, cu referire la un comunicat Ritlabs. Potrivit documentului, firma „Ritlabs” a atins nivelul Gold al competenţei Microsoft în domeniul elaborării de software, demonstrând cea mai bună pregătire din clasa sa şi dorinţa de a satisface nevoile clienţilor corporaţiei Microsoft în mediul de afaceri dinamic contemporan. Astfel, „Ritlabs” a fost inclusă în numărul celor mai remarcabile companii din ecosistemul de parteneri Microsoft şi a ocupat poziţiile lider în segmentul său. „Atingând nivelul Gold al competenţei Microsoft, partenerii au dovedit un profesionalism înalt şi ataşamentul faţă de cele mai recente tehnologii Microsoft”, a declarat Phil Sorgen, vicepreşedintele corporativ al grupului internaţional de parteneri Microsoft. „Astfel de parteneri au o calificare înaltă, datorită căreia ei au devenit unii din cei mai buni în ecosistemul de parteneri al nostru. Experienţa lor îi va ajuta pe clienţi să aplice soluţiile inovative pentru ultimele tehnologii Microsoft”.

Tiraspolul a decis să nu devalorizeze rubla. Deficitul de valută e tot mai mare 

Aşa-zisul soviet suprem al regiunii transnistrene a luat decizia de a nu permite devalorizarea rublei aşa cum se prognoza. Totuşi, specialiştii transnistreni subliniază că problema lipsei de valută nu este rezolvată, ba chiar se acutizează, deficitul fiind tot mai mare, iar aceasta duce la creşterea numărului de cazuri când valuta este vândută pe piaţa neagră.  Olga Radulova, adjuncta şefului băncii centrale din regiune, citată de Agenţia Novostipmr, a spus că acum cererea de valută se ridică la 13 milioane de dolari. Iar în condiţiile în care comercializarea de valută de către banca centrală se face o dată pe săptămână, până la următoarea rundă de comerţ cererea se va majora şi mai mult. Maia Parnas, membră a consiliului de administrare al băncii centrale, spune că nici măcar revenirea la comercializarea valutei în fiecare zi de către banca centrală nu ar rezolva situaţia şi că sunt necesare acţiuni sistemice.

Avizele pentru plata impozitului pe avere ar putea fi înmânate contribuabililor pe 30 octombrie 

Calcularea impozitului pe avere, propus în premieră în proiectul Politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru anul 2016 şi remiterea avizelor de plată ar putea să se facă de către oficiile fiscale teritoriale cu o lună mai devreme, adică pe 30 octombrie. O propunere în cest sens a fost formulată în cadrul şedinţei de luni, 28 martie, a grupului de lucru, creat de Parlament pentru examinarea documentului. Potrivit autorilor, modificarea vine să acorde contribuabililor, care urmează să achite acest nou impozit, timp suficient pentru a-şi onora obligaţiunea fiscală. Subiecţi ai impunerii, la prima etapă, vor fi de acei contribuabili, care deţin imobile cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi o valoare cadastrală de peste 1,5 milioane de lei. Cota impozitului va fi de 0,8% şi se va aplica asupra bazei impozabile. Impozitul pe avere urmează a fi achitat la bugetul de stat până la 25 decembrie a anului de gestiune.

● MARŢI, 29 martie

Al patrulea apel de granturi al Programului „Managementul durabil al terenurilor” 


Proiectul Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), de comun cu Ministerul Mediului, lansează cel de-al patrulea apel de granturi al Programului de granturi post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor”. Potrivit unui comunicat de presă al echipei Proiectului MAC-P, apelul de granturi este deschis pentru producătorii agricoli din întreaga republică, cu excepţia celor din municipiile Chişinău şi Bălţi, care aplică practici de management durabil al terenurilor, asigurând menţinerea sănătăţii şi productivităţii solului. Finanţarea măsurilor de management agricol sustenabil se referă şi la compensarea cheltuielilor pentru procurarea de echipamente şi utilaje agricole performante menite să asigure exploatarea raţională a terenurilor. Conform prevederilor Programului, îşi vor putea rambursa investiţia fermierii care, începând cu 1 noiembrie 2015, au procurat utilaje/maşini agricole noi, anul producerii cărora începe cu 2014 şi au aplicat, după data de 1 noiembrie 2015, practici de management durabil al terenurilor, precum tehnologii No-till şi Strip-till, fâşii vegetative de filtrare, cultivare pe contur, management integrat al dăunătorilor, perdele forestiere de protecţie, măsuri agro-forestiere, măsuri hidrotehnice, sisteme de captare a apei de ploaie ş.a. Granturile oferite prin intermediul programului vor constitui 50% din investiţia totală, dar nu mai mult de 20 de mii de dolari per aplicant.

Majorarea impozitului funciar vine într-o perioadă dificilă pentru agricultori, deputat 

Majorarea impozitului funciar cu 15%, prevăzută în proiectul Politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru anul 2016, va constitui o povară suplimentară asupra producătorilor agricoli, în condiţiile în care au suferit pierderi semnificative în anul trecut din cauza secetei. Opinia aparţine preşedintelui Comisiei permanente pentru agricultură şi industria alimentară, Radu Mudreac, şi a fost enunţată la şedinţa grupului de lucru creat de legislativ pentru examinarea acestui document. Deputatul a menţionat că pe lângă toate, agricultorilor nu le-au fost achitate subvenţiile cuvenite pentru anul 2015. „Datoriile la subvenţii pentru dosarele prezentate în anul trecut sun foarte mari. De asemenea, nu există o claritate care va fi, totuşi, mărimea fondului de subvenţionare pentru 2016. La fel, se propune şi majorarea impozitului pentru fâneţe şi păşuni. Ce să facă agricultorii, cum să sporească producţia, cum să majoreze exporturile?”, a spus deputatul.

MIERCURI, 30 martie

Experţii pledează pentru transparenţă în negocierea preţului de achiziţie a energiei 


Reducerea tarifelor la energia electrică cu 11% pentru consumatorii finali s-a făcut în condiţii netransparente. Explicaţia Ministerului Economiei că aceasta s-a întâmplat pe motiv că preţul de achiziţie a curentului s-a micşorat cu 0,5 cenţi lasă loc pentru mai multe întrebări, s-a menţionat în cadrul unei dezbateri economice privind tarifele la resursele energetice, desfăşurate de IDIS Viitorul şi Radio Europa Liberă. Moderatorul Vlad Bercu a încercat să afle răspuns la unele din aceste întrebări împreună cui experţii Ion Muntean şi Ruslan Surugiu. Participanţii la dezbatere au opinat că nu este clar cum compania Energocapital, care fiind un intermediar, nu produce energie şi nu deţine controlul asupra costurilor, a putut obţine un preţ mai mic de achiziţionare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan.

2016 este pierdut în privinţa dialogului cu partenerii de dezvoltare, ex-ministru 

Probabil că şi oficialii, şi cei care au venit cu declaraţii optimiste privind încheierea unui acord cu FMI la început de an de fapt au înţeles un lucru cert – 2016 este un an pierdut din punct de vedere al reactivării dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv pe componenta financiară. O declaraţie în acest sens a făcut ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. „Un eventual acord cu FMI în 2016 nu va fi pus în aplicare. În cel mai bun caz, am putea deja vorbi despre anul 2017. Lipsa componentei financiare va fi simţită în 2016, atât la nivel de buget şi finanţe publice, cât şi în tot ce se cheamă activitate investiţională sau atractivitatea, deschiderea de a investi, inclusiv investiţii directe”, a spus Veaceslav Negruţa.

Expert-Grup: Reformele în sectorul financiar-bancar au început, însă se desfăşoară lent 

Reformele în domeniul financiar-bancar au început, însă se desfăşoară lent, susţin   experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care au monitorizat acţiunile din ultimele trei luni în acest sector. Într-o conferinţă de presă, aceştia au declarat că în direcţia reformării sistemului s-a constatat o activizare atât a autorităţilor, cât şi comunităţii donatorilor. În pofida acestui fapt, experţii susţin că măsurile întreprinse până în prezent nu sunt suficiente, nici pentru soluţionarea crizei bancare, şi nici pentru prevenirea crizelor similare pe viitor. Raportul de monitorizare a reformelor din sistemul financiar-bancar include patru domenii: pachetul financiar-bancar, proiectul foii de parcurs. Totodată a fost monitorizată desfăşurarea concursului de selectare a candidatului la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei şi asistenţa tehnică în domeniul financiar-bancar.

CAPC: Prevederile Legii privind moratoriul asupra controlului de stat sunt ambigue 

Prevederile Legii privind moratoriul asupra controlului de stat sunt ambigue şi pot fi ocolite cu uşurinţă. Totodată, în procesul de elaborare, autorul legii, care este Ministerul Justiţiei, şi-a depăşit competenţele, întrucât ministerul respectiv poate elabora proiecte de acte normative doar în domeniul justiţiei şi protecţiei drepturilor omului. De această părere sunt experţii de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat expertiza coruptibilităţii legii. Experta CAPC, Mariana Kalughin, a declarat la o conferinţă de presă că legea care, potrivit notei informative, este elaborată în vederea limitării modalităţilor de intervenţie abuzivă a statului în activitatea de întreprinzător, a fost adoptată cu unele încălcări ale legislaţiei. Experta a menţionat că la promovarea proiectului nu a fost respectat termenul de cooperare cu societatea civilă, adică15 zile lucrătoare de la data plasării proiectului pe pagina electronică a Parlamentului. De asemenea, experta a spus că lipsesc cu desăvârşire analizele la care trebuia supus proiectul de lege înainte de a fi adoptat în Parlament.

Premierul cere debirocratizarea eliberării autorizaţiilor de import a combustibilului pentru fermieri 

De la 1 aprilie se pune în aplicare decizia prin care agricultorii vor putea importa combustibili direct de la rafinării. În acest context, premierul Pavel Filip a făcut apel la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică să elimine barierele birocratice inutile ca fermierii să poată importa mai uşor combustibil în special acum când sunt în toi lucrările agricole. Totodată, premierul a solicitat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să asigure informarea pe larg a agricultorilor despre posibilitatea de a importa direct.

● JOI, 31 martie

The Bat! v7.1.18 acum este oficial compatibil cu Windows 10 


Cunoscutul program de poştă electronică The Bat! al firmei „Ritlabs” S.R.L. din Republica Moldova a fost certificat cu succes pentru Windows 10, notează IPN cu referinţă la comunicatul de presă al companiei. „Programul de certificare a aplicaţiilor pentru Windows este compus din cerinţe tehnice îndeplinirea cărora garantează că programele certificate sunt simplu de instalat şi vor funcţiona fiabil în sistemele operaţionale Windows,” se menţionează comunicatul de presă. „Faptul că programul nostru a fost certificat de către Microsoft dovedeşte competitivitatea acestuia şi compatibilitatea cu cele mai noi tehnologii Windows. Clienţii noştri pot fi siguri de calitatea produsului. Utilizatorii preţuiesc stabilitatea şi productivitatea programelor şi au încredere în clientul poştal The Bat!, pentru că acesta este în conformitate cu toate standardele de compatibilitate şi funcţionează fără erori pe platforma Windows. Firma „Ritlabs” S.R.L. se mândreşte cu faptul că produsul ei a fost apreciat drept unul sigur şi demn de încredere”, a menţionat directorul SRL „Ritlabs”, Maxim Masiutin.

Activitatea ÎMM va fi ajustată la principiile europene de dezvoltare 

Către anul 2020 numărul întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova (ÎMM), care va reveni la o mie de locuitori, va atinge cifra de 25. ÎMM vor încadra circa 65 la sută din numărul total de angajaţii în economie, iar ponderea ÎMM  în PIB va constitui 38 la sută. Prevederile proiectului sunt racordate la principiile europene de dezvoltare a acestui sector de business, scopul fiind stimularea creării ÎMM, reducerea barierelor administrative şi costurilor de reglementare pentru ÎMM şi de a spori nivelul lor de competitivitate. Astfel, conform practicilor bune ale unor ţări din UE, urmează să fie creat Consiliului Consultativ pentru ÎMM din care vor face parte reprezentanți ai Guvernului, sectorului privat şi asociativ. Consiliul va avea drept sarcină analiza competitivităţii sectorului, înaintarea recomandărilor pentru ameliorarea mediului de afaceri.

BNM a diminuat rata de bază 

Rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se diminuează cu 2 puncte procentuale, de la 19% până la 17% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 31 martie. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, se diminuează ratele de dobândă la creditele overnight cu 2 puncte procentuale, de la 22% până la 20% anual, iar la depozitele overnight cu 2 puncte procentuale, de la 16% până la 14% la anual. Comitetul a mai decis că se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14% din baza de calcul. Totodată, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă la nivelul de 35% din baza de calcul.

Noua metodologie de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, aprobată 

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat joi, 31 martie, o nouă metodologie de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, prin care a fost schimbată conceptual modalitatea de determinare a preţurilor de comercializare cu amănuntul la benzină, motorină şi la gazul lichefiat. ANRE consideră că aplicarea noii metodologii va conduce la stimularea concurenţei loiale între companiile petroliere, dar şi la diminuarea preţurilor cu amănuntul pentru consumatori ca urmare a reducerii preţurilor pe pieţele regionale. Astfel preţurile la produsele petroliere şi la gazul lichefiat va fi format, având la bază valoarea medie a cotaţiilor Platts pentru produsele petroliere principale sau a cotaţiilor Argus DAF Brest propane-butane mix pentru gazul lichefiat, cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul fiscal şi o marja comercială specifică. Metodologia stabileşte modul determinării preţurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat la fiecare două săptămâni conform unei formule prestabilite, reieşind din componentele nominalizate.

● VINERI, 1 aprilie

Noi măsuri de susţinere a agenţilor economici din stânga Nistrului 

Întru sprijinirea comunităţii de afaceri din stânga Nistrului şi crearea unor condiţii avantajoase pentru desfăşurarea activităţii comerciale externe a agenţilor economici din regiune, autorităţile moldoveneşti au lansat procesul de revizuire a legislaţiei în vigoare. Potrivit Biroului pentru Reintegrare, măsurile întreprinse sunt orientate, totodată, spre accelerarea dezvoltării social-economice a localităţilor din regiunea transnistreană, promovarea interacţiunii dintre mediile antreprenoriale de pe ambele maluri şi restabilirea spaţiului economic unic. În context, Guvernul a aprobat proiectul legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care se stabilesc obiectivele politicilor fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016. În proiectul menţionat au fost incluse şi modificări în anexa Legii privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor. Odată cu intrarea în vigoare a acestora, cotele taxelor vamale pentru unele materiale utilizate în calitate de produse complementare pentru produsele finite ale companiilor din industria prelucrătoare, vor fi diminuate de la 5%, 6,5%, 8% şi 10% la 1% (în total – 18 poziţii tarifare), ceea ce va facilita comerţul regiunii transnistrene cu Uniunea Europeană, va îmbunătăţi climatul investiţional şi va crea premisele necesare pentru dezvoltarea activităţii de producere.

Grant de 3 milioane euro pentru modernizarea sistemului termoenergetic din Bălţi 

Un grant în valoare de 3 milioane de euro este acordat de către Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P) pentru cofinanţarea Proiectului de modernizarea a sistemului termoenergetic al municipiului Bălţi (SA „CET-Nord”). În acest sens a fost semnat un acord trilateral între Republica Moldova, reprezentată de Ministerul Economiei, SA „CET-Nord” şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care gestionează fondul E5P. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, finanţarea nerambursabilă completează împrumutul de 7 milioane de euro acordat de BERD în 2015 întreprinderii SA „CET-Nord”, care furnizează agent termic la 75% din populaţia municipiului Bălţi, precum şi unui număr mare de clădiri publice şi comerciale. Documentul semnat amendează Acordul de finanţare dintre Moldova şi BERD semnat în 2014 şi ratificat în 2015.

● SÂMBĂTĂ, 2 aprilie

A fost votat în prima lectură conceptul politicii bugetar-fiscale 

Parlamentul a adoptat, în şedinţa de vineri, 1 aprilie, Conceptul politicii bugetar-fiscale în prima lectură. Documentul a fost votat de majoritatea parlamentară, opoziţia manifestându-şi nemulţumirea şi afirmând că se împovărează populaţia suplimentar, într-o situaţie economică şi aşa proastă. Proiectul are ca scop diminuarea evaziunii fiscale şi vamale, dar şi colectarea eficientă a resurselor în bugetul naţional. Una dintre principalele prevederi este majorarea cotei impozitului funciar pentru terenurile agricole şi din intravilan cu 15%. Se menţin cotele impozitului pe venit a persoanelor fizice şi juridice la nivelul celor din 2015. Se majorează cotele accizului la produsele petroliere, la ţigarete. Se micşorează cota de acciz la cidru de mere şi pere. Se majorează accizul la bere, la băuturile alcoolice tari, la articole de bijuterie. Un compartiment nou ţine de introducerea impozitului pe averea persoanelor fizice la bunuri imobiliare, în fără de terenuri, de peste 120 de metri pătraţi şi care au valoarea estimată de peste 1,5 milioane de lei. Impozitul pe avere urmează a fi achitat până la 25 decembrie a anului în gestiune. O altă prevedere se referă la introducerea impozitului pe autovehicule cu excluderea taxelor de utilizare a drumurilor pentru autovehiculele înregistrate în Republica Moldova. Totodată, se prevede majorarea taxei de utilizare a drumurilor de către autovehiculele neînregistrate în Republica Moldova, adică a vinietei.

Revizuirea actelor permisive pentru desfăşurarea afacerilor va continua pe parcursul anului

Circa 100 de certificate şi adeverinţe vor fi excluse din Nomenclatorul actelor permisive, care include în prezent peste 400 de denumiri. O prevedere în acest sens se conţine în proiectul de lege de modificare şi completare a Legii cu privire la reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător. Totodată, Ministerul Economiei anunţă că excluderea celor 100 de acte permisive din Nomenclator nu constituie punctul final şi că activitatea de revizuire şi optimizare va continua pe întreg parcursul anului curent. Potrivit proiectului, urmează să fie implementat mecanismul de ghişeu unic la nivel naţional, fiind o precondiţie pentru includerea actelor permisive şi licenţelor în platforma ghişeului unic electronic. Pe de altă parte, deşi multe autorităţi publice au iniţiat implementarea mecanismului de ghişeu unic, acestea ghişee nu sunt funcţionale.