logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 decembrie-2 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-28-decembrie-2-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1024641.html

● LUNI, 28 decembrie

BNM menţine rata de bază la nivel de 19,5 % anual 

Rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se va menţine la nivelul actual de 19,5 % anual. O decizie în acest sens a fost adoptată pe 26 noiembrie, de către Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei. BNM a mai decis să menţină ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 22,5% anual, iar la depozitele overnight la nivelul actual de 16,5 % anual. Decizia Comitetului executiv al BNM din 26 noiembrie vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii şi menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5 % pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ±1,5 puncte procentuale. În vederea susţinerii funcţionării adecvate a pieţei monetare interbancare, BNM menţionează într-un comunicat de presă că va continua să gestioneze ferm surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare, conform calendarului anunţat. Banca Naţională va propune în continuare lichidităţi băncilor, conform calendarului anunţat pentru anii 2015-2016.

● MARŢI, 29 decembrie

Noi prevederi legislative ce vizează pensionarii 

Persoanelor ajunse la vârsta de pensionare, dar care din anumite motive nu deţin actele care ar demonstra vechimea în muncă şi arhiva angajatorului a fost pierdută, li se va calcula cuantumul pensiei în baza salariului mediu al lucrătorului de aceeaşi profesie. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Parlament în prima lecture. Modificarea introdusă de legislativ se referă la persoanele care din anumite motive cum ar fi incendiu, inundaţii, conflict armat, pierdere sau distrugere nu deţin documente confirmative cu privire la venitul asigurat pentru întreaga perioadă de activitate.

MIERCURI, 30 decembrie

Noi ieftiniri la carburanţi 

Mai multe companii petroliere au anunţat o nouă ieftinire a benzinei şi a motorinei. Începând cu 30 decembrie, şoferii vor achita, în medie, cu 40 de bani per litrul mai puţin pentru benzină, iar pentru motorină – cu 30 de bani mai puţin. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), preţul mediu de comercializare a benzinei a scăzut de la 17,35 lei la 16,94 lei per litru, iar preţul motorinei – de la 14,95 lei la 14,64 lei per litru. Ultima dată preţurile cu amănuntul la benzină şi la motorină au fost micşorate la 11 decembrie 2015. Atunci preţul unui litru de benzina a scăzut în medie cu 40 de bani, iar al unui litru de motorină - cu 60 de bani. Calculele prezentate de ANRE de către companiile petroliere arată că ieftinirea benzinei şi a motorinei comercializate la staţiile PECO este determinată de diminuarea preţurilor de import a acestor tipuri de carburanţi.

● JOI, 31 decembrie

Dorin Chirtoacă: Am împrumutat de la bănci pentru ca să achităm salariile 

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, recunoaşte că a luat credite de la bănci pentru a achita salariile angajaţilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”.„Suntem impuşi de situaţie să luăm credite de la bănci pentru a achita salariile şi a susţine proiectele investiţionale. Toate acestea se întâmplă din cauza că Guvernul are o datorie enormă faţă de Primăria Chişinău. Aşa s-a întâmplat întotdeauna de când sunt primar. Guvernul fie că întârzie, fie că reduce din mijloacele financiare pe care trebuie să le aloce capitalei. Cred că sunt şi motive politice”, a spus Chirtoacă.

Contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom a fost prelungit 

Termenele contractelor de furnizare şi tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, încheiate între „Gazprom” şi „Moldovagaz”, au fost prelungite până pe 31 decembrie 2016. Potrivit unui comunicat emis de „Moldovagaz”, pentru prelugirea contractului, părţile au încheiat acordurile adiţionale la Contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2011 şi la Contractul privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova din 2011.

● SÂMBĂTĂ, 2 ianuarie

 BNM: Rata dobânzii de politică monetară rămâne la nivelul de 19.5 la sută anual 

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a decis, prin vot unanim, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 19.5 la sută anual. Decizia are drept scop ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii şi menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ±1.5 puncte procentuale. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, în primele zece luni ale anului 2015, exporturile şi importurile s-au diminuat faţă de perioada similară a anului precedent cu 16.1 şi 24.1 la sută, respectiv. Şi transportul de mărfuri s-a diminuat în perioada ianuarie-noiembrie 2015,înregistrând o scădere de 17.6 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. În schimb, s-a atestat o majorate de 3,5 la sută în sfera producţiei industriale.În primele zece luni ale anului 2015, s-au atestat şi mai puţine transferuri de mijloace băneşti prin băncile din Republica Moldova, acestea s-au redus cu 31,5 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014.

În 2015, la Bugetul de stat s-au acumulat venituri mai mari decât în 2014 

Serviciul Fiscal de Stat anunţă încasări peste sumele estimate iniţial. Ion Prisăcaru, şeful FISC, a declarat că la Bugetul de stat s-au acumulat peste 10,2 miliarde de lei (100,2 %), sau cu circa 2 miliarde de lei mai mult faţă de 2014. Potrivit unui comunicat de presă al FISC, la bugetele unităţilor administrativ teritoriale încasările sunt de 101,8 %, la Bugetul asigurărilor sociale de stat – de 100,1 %, cu circa un miliard de lei mai mult faţă de 2014, iar la Fondul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală încasările sunt de 101,3 % faţă de anul trecut. Astfel, veniturile la Bugetul public naţional au atins cota de 24 miliarde de lei sau cu circa 3 miliarde mai mult, faţă de 2014.

Stratul subţire de zăpadă nu protejează culturile cerealiere, producător agricol 

Dacă temperaturile joase vor continua o perioadă îndelungată, atunci ar putea fi afectate culturile cerealiere. Declaraţia a fost făcută pentru IPN de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi. Potrivit lui, deocamdată stratul subţire de zăpadă care a căzut nu protejează firile de grâu.Preşedintele Asociaţiei a menţionat că, deocamdată, grâul semănat din toamnă nu este afectat de gerul din ultimele zile. „Este prea devreme de spus ceva. Dacă gerul o să ţină mult, atunci sigur va afecta culturile de toamnă. La minus15 grade este cam critică situaţia, dar acele culturi care au reuşit să se înfrăţească şi au mai acumulat zahăr, sunt mai rezistente la ger, celelalte sunt mai slăbuţe”, a spus Nicanor Buzovoi, menţionând că înfrăţirea este procesul când dintr-un bob au răsărit mai multe fire de grâu, în urma căruia plantele devin mai rezistente la frig.

Circulară privind aplicarea provizorie a Bugetului de Stat în 2016 

În anul 2016, cheltuielile pentru investiţii capitale sunt menţinute doar pentru obiectivele trecătoare din 2015. De asemenea, angajaţii bugetari vor primi premiile anuale şi majorările salariale anunţate doar în cazul aprobării Bugetului de Stat pentru anul curent. Astfel de prevederi se conţin în circulara privind aplicarea provizorie a Bugetului de Stat în 2016, emisă de Ministerul Finanaţelor. Ministerul menţionează că a emis circulara deoarece nu a fost aprobat Bugetul de Stat pentru anul 2016. În document se subliniază că la reparaţii capitale vor fi eliberate mijloace doar pentru obiectivele tranzitorii din 2015, aflate în curs de execuţie, pentru care au fost încheiate contracte de antrepriză şi trebuie încheiate în 2016.