logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 mai-2 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-27-mai-2-iunie-cele-mai-importante-stiri-7966_1049040.html

● LUNI, 27 mai

Flyone își mărește flota

Compania aeriană Flyone din Moldova își lărgește flota cu un avion de tip Airbus A320. Este al patrulea la număr aflat în proprietatea companiei și este de aceeași vârstă ca celelalte două avioane deținute de companie din familia A320, toate fiind din anul 2008. Noua achiziție are o capacitate de 180 de locuri, viteza de croazieră pe care o poate atinge este de 840 km/h, iar înălțimea maximă a zborului poate fi de 11900 de metri. Într-un comunicat de presă al companiei, se spune că aeronava a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău duminică, 26 mai, iar evenimentul a fost consemnat prin botezul tradițional cu tunuri de apă. Aeronava a primit și un nume – Comrat, pentru a promova pe plan internațional orașele moldovenești. Achiziționarea aeronavei va permite companiei să deschidă noi rute. Compania urmează să-și lărgească flota cu încă o aeronavă de același tip luna viitoare, a comunicat directorul general al companiei, Mircea Maleca.

● MARȚI, 28 mai

A început expedierea avizelor de plată a impozitului pe imobil

În municipiul Chișinău, a început expedierea avizelor de plată a impozitului pe imobil pentru acest an. Data limită prevăzută de legislație pentru achitarea anticipată, pentru a beneficia de o reducere de 15%, este 28 iunie. Onorarea obligației fiscale se face cu avizul de plată la oficiile poștale, bancare, prin serviciul guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md sau prin intermediul semnăturii digitale/mobile pe www.servicii.fisc.md. Într-un comunicat de presă al Primăriei municipiului Chișinău se spune că, din cauza numărului mare de solicitanți, angajații Direcției de colectare a impozitelor și taxelor locale, care activează cu opt unități de personal din necesarul de 24, nu se reușește să răspundă tuturor apelurilor telefonice de intrare. Totodată, mesajele parvenite prin e-mail vor fi examinate cât de curând posibil. La fel, se spune că în perioada dată, programul de activitate al Direcției va fi prelungit cu o oră, de la 17.00 până la 18.00, pentru a putea deservi cât mai mulți solicitanți.

Aderarea la Comunitatea Energetică Europeană – soluție pentru sectorul energetic, expert

Vulnerabilitatea sectorului energetic al Republicii Moldova are drept cauze dependența de importurile de gaze naturale și energie electrică, infrastructura învechită și tarifele care ies din rigorile economice – menționează analistul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, care consideră că aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică Europeană ar reprezenta soluția pentru probleme existente în sectorul energetic. În Buletin informativ: Securitatea energetică a Republicii Moldova – între trecut și viitor, Ion Tăbârță scrie că angajamentele care ar fi luate în cadrul Comunității Energetice Europene ar duce la diversificarea surselor de aprovizionare energetică, demonopolizarea și liberalizarea pieței energetice, separarea activităților în domeniul energetic, renovarea și modernizarea infrastructurii, tarife nediscriminatorii pentru consumatori. Potrivit analistului, odată cu semnarea Acordului de Asocierea cu UE, Republica Moldova a înregistrat rezultate bune la transpunerea directivelor europene în legislația  națională, adoptând mai multe legi în domeniul energetic. Cu toate acestea, sunt înregistrate unele întârzieri în privința adoptării unor legi sectoriale în domeniul energetic, cum ar fi legea cu privire la petrol.

● MIERCURI, 29 mai

Pavel Filip cere măsuri urgente pentru finalizarea reparației traseului Chișinău-Ungheni


Premierul Pavel Filip a dat termen două zile Ministerului Economiei și Infrastructurii și Administrației de Stat a Drumurilor să discute cu firma care efectuează lucrările de reparație a traseului Chișinău-Ungheni și să ia o decizie referitor la finalizarea acestora. Într-un comunicat de presă al Guvernului, se spune că drumul urma să fie dat în folosință încă în iulie 2016, dar lucrările s-au tergiversat din cauza antreprenorului. „Pe oameni nu îi interesează motivele pentru care lucrările întârzie, nu îi interesează că această firmă a plătit din 2016 penalități de 360 de mii de euro din peste cinci milioane de euro calculate, oamenii vor să meargă pe drum de calitate. Și noi avem o responsabilitate în fața cetățenilor”, a pus Pavel Filip.

Republica Moldova are o imagine bună în Polonia, ambasador

Polonia este un partener important pe piața Uniunii Europene și are un potențial în continuă creștere pentru exporturile moldovenești. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Polonia a depășit suma de 300 de milioane de euro la nivelul anului 2018, ceea ce reprezintă cu aproape 12% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017. Datele au fost prezentate în cadrul celei de a doua sesiuni a Programului „Export Morning”, organizată de Agenția de Investiții a Republicii Moldova. Directoarea Agenției, Rodica Verbeniuc, a declarat că programul „Export Morning” este dedicat companiilor autohtone și își propune să extindă competențele companiilor moldovenești pentru un export de calitate. Prezent la eveniment, ambasadorul polonez la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a menționat că între Polonia și Republica Moldova există legături comerciale profunde, care se datorează și imaginii bune pe care Moldova o are în Polonia

Drumul de acces spre Miclești și drumul Peresecina-Hârtopul Mare-Ohrincea vor fi reparate

Drumul de acces spre satul Miclești și drumul Peresecina-Hârtopul Mare-Ohrincea vor fi reabilitate. Administrația de Stat a Drumurilor a semnat astăzi, 29 mai, contractul de reparație a Coridorului 11 cu o companie din Republica Moldova. Contractul este parte a Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, pentru care Banca Mondială a acordat Guvernului peste 99,8 milioane de lei. Potrivit ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, reparația Coridorului 11 este de o importanță strategică pentru că asigură legătură dintre centrul și nordul țării. „Ne-am propus să identificăm și să reparăm toate coridoarele de drumuri locale din țară, pentru a asigura acces cetățenilor către centrele de educație, sănătate și comerț. Cu ajutorul experților am identificat 25 de coridoare și am început îmbunătățirile de la cele mai problematice tronsoane de drum”, a menționat Chiril Gaburici, citat într-un comunicat de presă al MEI.

Igor Dodon s-a întâlnit cu Vladimir Putin. La Chișinău vine Dmitri Kozak

La începutul săptămânii viitoare, la invitația președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Chișinău va veni vicepremierul rus, Dmitri Kozak, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova. În cadrul vizitei vor fi discutate raporturile bilaterale dintre cele două țări. Acest lucru a fost convenit în cadrul întrevederii lui Igor Dodon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la ședința Consiliului Suprem Uniunii Economice Eurasiatice din Nur-Sultan, Kazahstan. Șeful statului a scris pe o rețea de socializare că în cadrul discuțiilor avute cu Vladimir Putin a acceptat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional care va avea loc tot săptămâna viitoare, la Sankt Petersburg. Totodată, Igor Dodon menționează că a ținut un discurs în cadrul ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice în format lărgit, unde a subliniat faptul că societatea moldovenească a manifestat mereu un interes sporit față de procesele integraționiste în spațiul post-sovietic, inițial față de Uniunea Vamală, apoi și față de Uniunea Economică Eurasiatică.

● JOI, 30 mai

Tractoare performate dăruite de Japonia agricultorilor moldoveni


Agricultorii vor primi circa 40 de tractoare în valoare de 25 milioane de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri. Decizia își propune să valorifice bugetul de 25 milioane de lei, acumulat în urma vânzării altor 106 tractoare achiziționate din grantul oferit de Guvernul Japoniei țării noastre pentru implementarea proiectului „Agricultura Conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”.

„Curățenie” în Registrul de stat al persoanelor juridice

Agenția Servicii Publice va iniția din oficiu procedura de radiere din Registrul de stat al persoanelor juridice a 53 întreprinderi de stat inactive. Aceste întreprinderi au fost înregistrate în anii 1992 – 1995, ele nu au fost, la modul practic, gestionate de către autoritățile publice care le-au fondat. Întreprinderile nu desfășoară nicio activitate de producție, nu au bunuri proprii, iar fondatorii pe parcursul timpului nu au prezentat nicio propunere de a le reanima sau lichida. O condiție pentru ca cele 53 de întreprinderi să fie radiate este ca acestea să nu aibă datorii față de diverși creditori. Astfel, acceptând radierea din oficiu a companiilor respective, decizia aprobată de Executiv acordă un termen de două luni pentru depunerea de către eventualii creditori a cererilor privind creanțele, dacă acestea, totuși, există.

Noi măsuri de susținere a populației din regiuna transnistreană

Cabinetul de miniștri a aprobat câteva acte normative, prin care se încearcă a soluționa, într-o manieră pozitivă, o serie de probleme actuale pe care le întâmpină locuitorii din regiunea transnistreană. Astfel, au fost stabilite procedurile privind certificarea faptelor de stare civilă produse și consemnate în localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender. Această decizie vine să completeze lista instrumentelor instituite de Guvern pentru a garanta drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Numărul moldovenilor care au depus declarații cu privire la impozitul pe venit a crescut

Moldovenii au fost mai activi în perioada fiscală 2018. Peste 320 de mii de cetățeni și-au declarat câștigurile pe care le-au obținut anul trecut. Serviciul Fiscal de Stat anunță că numărul moldovenilor care au depus declarații cu privire la impozitul pe venit a crescut cu 110 mii de persoane. Conform informațiilor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), persoanele fizice (cetățeni care nu desfășoară activitate de antreprenoriat) au obținut venituri de peste 59 de miliarde de lei, iar impozitul pe venit plătit de către acestea este de peste 4 miliarde de lei. Datele arată că veniturile cetățenilor au fost mai mari cu 11%. Venitul mediu al unei persoane a depășit anul trecut 49 de mii de lei, față de peste 44 de mii de lei obținuți în anul 2017.

● VINERI, 31 mai

Prima Casă 4: Mărimea compensației depinde de salariul beneficiarului


În cadrul etapei a patra a programului „Prima Casă”, mărimea compensației acordate de stat va depinde de salariul beneficiarului. Astfel, pentru beneficiarii din municipiul Chișinău statul va acoperi 10% din salariul prezentat la Serviciul Fiscal, iar în regiuni – până la 15%. Declarația a fost făcută de Ina Darii, șefa Serviciului de deservire a programelor de stat din cadrul Ministerului Finanțelor. „În cadrul programului Prima Casă 4 ne propunem să oferim un suport pentru cheltuielile aferente creditului ipotecar pentru persoanele care sunt salarizate în sectorul privat. Condițiile generale sunt echivalente cu condițiile pentru Prima Casă 2 doar că aici apare condiția care spune că mărimea compensației este de până la 50% și ea depinde de salariul calculat pe care îl reflectă angajatorul în dările de seamă prezentate la Serviciul Fiscal”, menționează funcționara.

Prima cursă de transport pasageri Chișinău-Milano a fost lansată

Prima cursă de transport pasageri dintre Chișinău și Milano, cu intrare prin orașele Padova, Vicenza și Verona, a fost lansată ca urmare a întâlnirilor de lucru a Comisiei mixte moldo-italiene în domeniul transportului auto internațional de pasageri și mărfuri. Ministerul Economiei și Infrastructurii informează că pentru început autocarele vor porni din Chișinău joi și duminică, la 07.45 și, respectiv 09.40, iar din Milano vor porni sâmbătă și marți. Cursele vor fi operate cu autocare de categoria Euro 5. Costul biletelor este de 70 de euro.

Trenul pe cursa Chișinău-Odesa va circula zilnic Chisinau

De la Chișinău până la Odesa și-n apoi, cu trenul. Garnitura va circula zilnic, începând de sâmbătă, 1 iunie. De luni până duminică, trenul va porni din Chișinău la ora 7:05, iar din Odesa spre Chișinău la ora 18:45 seara. Prețul unui bilet variază în funcție de clasă: Pentru Clasa I pasagerii vor plăti 195 de lei, pentru Clasa a II-a – 180 de lei, iar la Clasa a III-a – 151 de lei.