logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 iunie – 3 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-27-iunie-3-iulie-cele-mai-importante-7966_1090834.html

LUNI, 27 iunie

Din 1 august, consumatorii cu datorii la gaze naturale vor putea fi debranșați


Din 1 august, consumatorii care vor avea datorii la gazele naturale vor putea fi debranșați de la rețea. La această dată expiră interdicția de suspendare a serviciilor stabilită prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 24 iunie. Cu atenționări în acest sens vine directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

● MARȚI, 28 iunie

Banca Mondială va finanța un proiect ce vizează întreprinderile mici din Moldova


Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale va finanța Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, în valoare de 50 de milioane de dolari. Proiectul va ajuta țara să reducă povara de reglementare, să sporească accesul la finanțare, să îmbunătățească competitivitatea exporturilor întreprinderilor moldovenești, se menționează într-un comunicat de presă.

Sectorul Business Process Outsourcing ia amploare în Republica Moldova

Sectorul Business Process Outsourcing ia amploare în Republica Moldova și autoritățile anticipează și în continuare o creștere fulminantă. Deși date oficiale nu sunt încă, un studiu efectuat recent arată că cele mai multe companii operează tehnologii informaționale, însă altele sunt orientate pe externalizarea proceselor de afaceri – servicii comerciale, de telecomunicații, activități bancare, transporturi etc. Acest sector, ca și cel IT, practic nu are bariere la export, nu necesită vămuiri, certificări complicate, iar efortul din partea autorităților și a antreprenorului este minim pentru a presta aceste serviciu. Declarații în acest sens a fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate de Agenția de Investiții „Invest Moldova”.


MIERCURI, 29 iunie

Micii producători, protejați prin lege contra practicilor comerciale neloiale

Micii producători și întreprinderile mici și mijlocii vor fi protejați prin lege contra practicilor comerciale neloiale. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care prevede interzicerea practicilor ce se abat de la buna conduită comercială, sunt contrare modalităților echitabile și sunt impuse unilateral. Documentul aprobat vine să faciliteze negocierile dintre furnizorii produselor agricole și alimentare (producători, procesatori) și cumpărătorii (magazinele), care oferă aceste produse consumatorului final. Legea va proteja micii producători de clauze abuzive și va facilita accesul acestora la plasarea producției în rețelele comerciale din toată țara.

A fost ratificat Memorandumul cu UE pentru alocarea asistenței de 150 mln euro

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Memorandumului de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană care prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de 150 de milioane de euro. O parte din această sumă, 30 de milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Au fost aprobate și proiectele de lege pentru ratificarea Acordului de grant și a Acordului de facilitate de împrumut. Banii vor fi alocați pentru a acoperi necesitățile bugetare ale țării.

Vămuirea la frontiera de stat moldo-ucraineană, extinsă pentru antreprenorii transnistreni

Agenții economici și instituțiile publice din raioanele de est ale țării vor putea efectua în continuare procedurile de vămuire la traversarea punctelor comune de trecere a frontierei de stat Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo și Novosavițkoe-Cuciurgan. Guvernul a extins acest proces până pe data de 31 ianuarie 2023.

JOI, 30 iunie

Specialistă de gender: Schimbările climatice afectează femeile și bărbații în mod diferit

Schimbările climatice afectează pe toți, indiferent de vârstă, gen, însă femeile și bărbații simt în mod diferit acest impact. Părerea a fost expusă de secretara generală a Platformei pentru Egalitate de Gen și specialista națională de gender, Nina Lozinschi. Potrivit ei, subvențiile oferite de către stat se referă la produsele care se consideră necesare și foarte utile pentru siguranța alimentară a populației, cum ar fi grâul, floarea soarelui, iar femeile cultivă roșii, castraveți, legume și acolo se acordă mai puțin ajutor financiar. După ce s-a constat această inegalitate, s-a intervenit cu niște măsuri care vin în suportul femeilor din agricultură. Este vorba despre subvențiile oferite de programele Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură care vin anume de a susține mici antreprenori, inclusiv femeile. „Desigur că este nevoie de mult mai mult, pentru că femeile din agricultură statistic sunt vizibile doar 37%. Avem destul de multe femei care lucrează foarte mult și cunosc bine domeniul, iar acestea nu sunt vizibile, deoarece nu este valorificat potențialul lor ca agenți economici în agricultură, respectiv, de aici trebuie să intervină mai multe schimbări”, a menționat reprezentanta Platformei pentru Egalitate de Gen, în cadrul unui club de presă privind adaptarea la schimbările climatice în agricultură în Republica Moldova.

Nu mai sunt necesare autorizații de transport rutier în UE pentru exporturile moldovenești

Transportatorii moldoveni au posibilitatea să efectueze operațiuni de transport prin țările UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier. Acest lucru a devenit posibil după semnarea Acordului de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Transportatorii pot încheia în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene.

Vinicultorii din Moldova speră să vândă strugurii de seră la un „preț bun”

Anul acesta vom spune „Poamă nouă în gură veche” cu cel puțin una, dacă nu două săptămâni mai devreme decât anul trecut. Dacă arșița continuă pentru încă câteva săptămâni, primii struguri locali de seră pot apărea în vânzare deja la jumătatea lunii iulie. În 2022, cultivatorii țintesc un preț de pornire „nu mai mic decât cel de anul trecut”. Pe piața engros s-au stabilit prețuri majorate pentru produsele din prima colecție și „dacă castraveții și roșiile obișnuite de la la sfârșitul primei luni de vară se vând consumatorului final cu 25-50 lei/kg, nu trebuie să ne mire că prețul celor mai proaspeți struguri de masă direct de la un producător local va urca la 70 - 80 de lei/kg (3,65-4 USD, 16/kg11).”

În iulie, Moldova va procura gazul la un preț mai mare

În luna iulie, prețul la gazele naturale procurate de Republica Moldova, conform condițiilor din contractul cu compania rusească „Gazprom”, urmează să fie mai mare. Calculele preliminare arată, că este vorba despre 980 de dolari pentru o mie de metri cubi, anunță directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

VINERI, 1 iulie

Andrei Spînu: Tariful la energie electrică rămâne neschimbat în luna iulie și august

Tariful la energie electrică rămâne neschimbat în luna iulie și august. Prețul mediu ponderat pentru luna iulie este de 65.03 USD/MWh. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, într-o postare pe o rețea de socializare.

Licitațiile publice mai aduc 17 milioane de lei în bugetul capitalei

Peste 17 milioane de lei vor ajunge în bugetul municipal în urma desfășurării unor noi licitații publice organizate de Primăria Chișinău. Este vorba despre obținerea dreptului de încheiere a contractului la amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului. Cele mai scumpe loturi din cadrul licitațiilor au fost adjudecate la suma de 2,9 milioane lei și, respectiv, de 2,6 milioane lei.

SÂMBĂTĂ, 2 iulie

Datoria externă a Moldovei este de 8 986,79 milioane de dolari

La sfârșitul primului trimestru al anului curent, datoria externă brută a Republicii Moldova a totalizat 8 986,79 milioane de dolari. Cifra constituie 64% raportat la Produsul Intern Brut (minus 1,9 puncte procentuale față de 31 decembrie 2021). Potrivit datelor preliminare ale Băncii Naționale a Moldovei, pe parcursul primului trimestru, datoria s-a diminuat neesențial – cu 0,3%.