logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24-29 august. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-24-29-august-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1022228.html

● LUNI, 24 august

Vinul Moldovei are şanse să ajungă în ghidul vinurilor de top din regiune 

Vinurile Moldovei vor participa la o evaluare a vinurilor de top din România şi Republica Moldova. Cele mai bune vinuri, în opinia experţilor internaţionali evaluatori, vor fi incluse în prima ediţie a Cărţii Vinurilor din România şi Republica Moldova. Evenimentul se va desfăşura între 26 şi 27 august în satul Cund din judeţul Mureş, unde juriul va degusta şi va evalua aproximativ 250 de vinuri selecţionate. Moldova va fi reprezentată de 46 de vinuri, produse de 16 companii locale. „Cartea Vinurilor din România şi Republica Moldova ne permite să integrăm produsele noastre într-un context cultural amplu şi relevant pentru consumatori. Este cu atât mai firesc să fim prezenţi în acest proiect, cu cât în România şi Republica Moldova sunt cultivate aceleaşi soiuri de viţă-de-vie, unele fiind locale, unice pe glob”, a declarat Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Aeroportul Internaţional Chişinău şi-a majorat fluxul de pasageri şi veniturile 

Petru Jardan, directorul general al Avia Invest, a declarat că de 2 ani, de când Aeroportul Internaţional Chişinău a fost luat în concesiune de  către companie, acesta şi-a majorat fluxul de pasageri şi veniturile, şi a achitat în bugetul de stat impozite în valoare de 70 de milioane de lei, aproape dublu faţă de activitatea anterioară a aeroportului. În primele 7 luni ale anului 2015, numărul de pasageri a ajuns la 1,2 milioane de persoane, cu 35% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Petru Jardan a spus că această creştere a indicatorilor a fost remarcată şi de Airports Council International Europe, conform căruia Aeroportul Internaţional Chişinău este lider în Europa la categoria aeroporturilor cu o capacitate de până la 5 milioane de pasageri, înregistrând o creştere de peste 34% a numărului de pasageri în 2014, în timp ce creşterea medie în aeroporturile europene din această categorie e de circa 5%. Aeroportul din Chişinău a fost desemnat şi „Аeroportul cu cea mai dinamică dezvoltare” dintre ţările CSI.

● MARŢI, 25 august

Premierul a avut o discuţie cu agricultorii despre problema datoriilor la subvenţii 

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a discutat, la Guvern, cu reprezentanţii asociaţiilor de agricultori despre restanţele la subvenţii, dar şi compensaţiile pentru pomicultori. Oficialul le-a spus că executivul este deschis pentru „cooperare şi comunicare permanentă, dar fără promisiuni deşarte şi presiuni”. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, până la 22 august, agricultorii au primit peste 160 de milioane de lei, din 207,6 milioane de lei datorii la subvenţii pentru anul 2014.

O singură semnătură electronică pentru toate e-serviciile de raportare 

În scopul optimizării sistemului de raportare, va exista doar un tip de semnătură electronică, acceptată de toate serviciile publice electronice, inclusiv de cele fiscale. Până în prezent, raportarea electronică fiscală putea fi realizată prin două modalităţi, fie utilizând semnătura de autentificare emisă de Î.S. „Fiscservinform”, aplicabilă exclusiv în serviciile fiscale, fie prin intermediul semnăturii electronice avansate calificate, cu posibilităţi de utilizare atât în raportarea fiscală, cât şi în restul serviciilor publice electronice. Consiliul Economic al prim-ministrului informează că raportarea electronică fiscală, de rând cu alte servicii electronice, va utiliza pe viitor doar semnătura electronică avansată calificată. Aceasta este eliberată de Moldcell, Orange, Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” şi Î.S „CRIS Registru”.

MIERCURI, 26 august

Patru companii au ieftinit motorina 

Patru companii importatoare de produse petroliere au notificat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) că diminuează preţurile de comercializare cu amănuntul a motorinei – în medie cu 19 bani/litrul faţă de preţul aplicat la începutul lunii august 2015, când a avut loc ultima ieftinire a motorinei. Preţul mediu al motorinei comercializat de cele patru companii a scăzut de la 15,98 lei la 15,79 lei per litru. Reducerea este influenţată de tendinţa de diminuare a preţurilor de achiziţie a acestui produs. Aceasta este a noua modificare a preţurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei înregistrată anul curent. La început de an, motorina costa peste 16 lei per litru.

Începe reabilitarea drumului Bălţi-Făleşti-Sculeni 

Drumul R16 Bălţi-Făleşti-Sculeni urmează a fi reabilitat conform standardelor europene în cel mult 2 ani. Administraţia de Stat a Drumurilor a semnat, miercuri, un contract cu compania Impresa Pizzarotti & C S.p.A din Italia, care va efectua lucrările. Gheorghe Curmei, directorul Administraţiei de Stat a Drumurilor, a comunicat într-o conferinţă de presă că drumul are distanţa totală de 60 km. Costul lucrărilor e de 50,5 milioane de euro, bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii printr-un acord semnat acum 2 ani. În cadrul lucrărilor va fi schimbat asfaltul, drumul va fi lărgit cu un metru, în sate se va instala iluminatul public şi se vor face trotuare. Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, speră să aibă o colaborare bună cu compania italiană, pentru ca cetăţenii să beneficieze de drumuri europene. „Ştim că Italia are unele dintre cele mai bune autostrăzi din Europa. Sperăm că experienţa acumulată de această companie să fie implementată în Republica Moldova şi sperăm să nu fie ultimul contract al companiei date cu noi”, a menţionat oficialul.

Moldova va negocia cu România o nouă convenţie privind evitarea dublei impuneri 

Moldova va negocia cu România o nouă convenţie privind evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale. Executivul de la Chişinău a desemnat componenţa grupului care va negocia cu partea română textul documentului.  Grupul va va fi condus de şefa Direcţiei politică şi legislaţie fiscală şi vamală a Ministerului Finanţelor, Anastasia Certan. Noua convenţie o va substitui pe cea care se aplică în prezent, semnată în 1997. Unele prevederi din aceasta s-au învechit, fiind depăşite de realităţile economice, au precizat autorii iniţiativei, din cadrul Ministerului Finanţelor. Convenţia va fi semnată pe o perioadă nedeterminată şi poate fi anulată, în întregime sau unele prevederi ale ei, la iniţiativa unei părţi semnatare.

Rata de bază ajunge la apogeul său de la independenţa ţării 

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 26 august, a decis să majoreze rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2 puncte procentuale, de la 17,5 până la 19,5 la sută anual. Aceasta este cea mai mare valoare a ratei de bază stabilite de la declararea independenţei. Totodată, se majorează tot cu 2 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele overnight, de la 20,5 până la 22,5 la sută anual, şi la depozitele overnight, de la 14,5 până la 16,5 la sută anual. Ratele nominalizate intră în vigoare din  2 septembrie. BNM anunţă că se majorează şi norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă, cu 3 puncte procentuale, şi se stabileşte în mărime de 35 la sută din baza de calcul începând cu perioada de menţinere a rezervelor obligatorii în lei moldoveneşti 8 octombrie 2015 – 7 noiembrie 2015. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menţine  la nivel de 14 la sută din baza de calcul.

● VINERI, 28 august

Japonia urmează să susţină noi proiecte agricole în Moldova 

Directorul tehnic al Programului 2KR, responsabil de relaţia cu Japonia, Vasile Bumacov, ex-ministru al agriculturii, spune că urmează ca în sectorul agricol din Moldova să se aducă mai mult utilaj japonez. Totodată, se doreşte atragerea mai multor turişti din această țară. Vasile Bumacov a revenit pe 27 august dintr-o deplasare în Țara Soarelui Răsare. „Am fost şi am promovat vinurile noastre, deja avem o companie care vinde în reţeaua de supermarketuri. În Tokio am prezentat companiile cu care lucrăm, am vorbit în presă despre vinurile noastre. Am discutat şi despre următoarele proiecte, am mers la ministerul de externe, unde ne-am întâlnit cu viceministrul lor, deoarece finanţările japoneze merg prin acest minister”, a declarat Vasile Bumacov.

● SÂMBĂTĂ, 29 august

Transferuri de bani de peste hotare cu 30% mai puţin decât anul trecut 

Banca Naţională a Moldovei informează că în perioada ianuarie-iulie 2015 prin intermediul băncilor licenţiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de peste 662 de milioane de dolari, în scădere cu 30% faţă de aceeași perioadă a anului 2014. Banca Naţională susţine că scăderea transferurilor a fost cauzată în cea mai mare parte de impactul cursului de schimb al valutelor originale faţă de dolarul SUA.