logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24-27 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-24-27-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ip-7966_1023974.html

● MARŢI, 24 noiembrie

Utilizatorii de telefonie mobilă au vorbit la telefon 4,7 miliarde de minute


În perioada ianuarie – septembrie 2015, volumul total al traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu circa 5% şi a depăşit cifra de 4,7 miliarde de minute. Datele statistice despre evoluţia pieţei de telefonie mobilă publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei arată că traficul mediu lunar per utilizator a sporit cu 8,2% şi a alcătuit 225 de minute sau trei ore şi 45 de minute. ANRCETI informează că cel mai mult au vorbit la telefonul mobil – în medie câte 274 de minute lunar – clienţii companiei Orange Moldova. Utilizatorii deserviţi de Moldcell au vorbit lunar la telefon 167 de minute, iar cei deserviţi de Moldtelecom (Unite)- 113 minute. Urmare a sporirii traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă volumul total al veniturilor obţinute de cei trei furnizori din vânzarea serviciilor a crescut, faţă de nouă luni ale anului trecut, cu circa 2% şi a depăşit cifra de 2,7 miliarde de lei. Această creştere se datorează, în principal, companiilor Moldcell şi Moldtelecom, care au sporit vânzările cu 8,4% şi, respectiv, cu 7,7%, ridicând volumul acestora la 741,1 milioane de lei şi, respectiv, la 101,4 milioane de lei. În acelaşi timp, vânzările înregistrate de Orange Moldova s-au redus cu 0,8% şi au alcătuit 1,8 miliarde delei. Drept consecinţă a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per utilizator ai serviciilor de telefonie mobilă a crescut cu 3,7% şi a alcătuit 68,8 lei. Valoarea acestui indicator la Orange Moldova a fost de 81,1 lei, la Moldcell – de 55,7 lei şi la Moldtelecom– de 33,6 lei.

Chişinăul găzduieşte în premieră forumul CEFTA Week 2015

Esenţa politicilor promovate de statele membre CEFTA constă în stimularea creşterii durabile şi a progresului pe calea integrării în Uniunea Europeană, a declarat vicepremierul şi ministrul economiei în exerciţiu Stephan Christophe Bride în deschiderea Forumului CEFTA Week 2015. Acesta se desfăşoară între 24-25 noiembrie în premieră la Chişinău şi este organizat de Republica Moldova, care deţine în acest an preşedinţia CEFTA. La eveniment participă circa 100 de experţi, oameni de afaceri, reprezentanţi ai autorităţilor din ţările membre CEFTA. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte ce ţin de beneficiile CEFTA, realizările ţărilor membre privind liberalizarea totală a comerţului între statele membre. În anul curent, de exemplu, a fost înregistrată liberalizarea regimului de vize cu ţările-membre CEFTA Albania, Bosnia Herţegovina şi Macedonia.

MIERCURI, 25 noiembrie

Codul IBAN pentru transferurile naţionale


Începând cu 1 ianuarie 2016, în sectorul bancar din Republica Moldova va fi implementat codul IBAN1 (International Bank Account Number) la efectuarea transferurilor naţionale. Acest pas asigură avantaje moderne ale transferurilor respective şi este prevăzut de modificările şi completările operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit, aprobat de Banca Naţională a Moldovei. Aceasta este cea de-a doua etapă a implementării acestui cod, prima vizând transferurile transfrontaliere. În scopul adaptării la noua practică, va exista o perioadă de tranziţie pe parcursul căreia băncile şi alte instituţii vor accepta documente de plată cu indicarea codurilor IBAN, dar şi documente ce vizează conturile existente în formula de până la implementarea codurilor în cauză.

Proiectul „GazTrain” instruieşte specialişti în echipamente sofisticate pe gaz

Proiectul de instruire a specialiştilor în exploatarea şi reparaţia echipamentelor sofisticate de gaz, „GazTrain”, se află la final. Proiectul a avut drept scop popularizarea tehnologiilor energetice eficiente în Moldova. Centrul modern „GazTrain”, care a fost creat în cadrul proiectului, a fost iniţiat de compania „Viessmann”, unul dintre liderii germani şi europeni din domeniu, în colaborare cu Centrul de Instruire „Flacăra Albastră”. Sergiu Gheţiu, manager de proiect în cadrul companiei Spelleken Associates, care a implementat proiectul, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că proiectul „GazTrain” a fost creat pentru a le oferi posibilitatea consumatorilor locali să beneficieze de tehnologiile germane. „În zonele mai îndepărtate de centrul republicii avem situaţii când anumite volume de lucru nu sunt executate pentru că nu există specialişti în domeniu. Instruirea tehnicienilor este un obiectiv important al proiectului, în plus, au de câştigat şi consumatorii prin serviciile de reparaţie de lungă durată, cu garanţii”, a menţionat Gheţiu.

Zeci de persoane au trecut deja şcoala „GazTrain”

67 de persoane au devenit specialişti în exploatarea şi reparaţia echipamentelor sofisticate pe gaz în cadrul Centrului de instruire „GazTrain”. Unii dintre absolvenţii cursurilor sunt angajaţi în instituţiile de stat, alţii sunt persoane fizice, care au căpătat o specialitate nouă, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Iurie Truhin, directorul centrului de instruire „Flacăra Albastră”, care a fuzionat cu centrul „GazTrain” şi organizează cursurile împreună. „Aceste persoane au făcut studiile şi au primit certificatele pe cazanele  germane Viessmann, în plus, permis de exercitare pentru deservirea şi exploatarea cazanului. Prin aceste cursuri noi sporim calitatea specialiştilor pentru că le organizăm perfecţionarea o dată la doi ani. În plus, se formează locuri noi de muncă”, a menţionat Iurie Truhin.

● JOI, 26 noiembrie

La anul vom cunoaşte denumirea celor mai bune companii exportatoare din Moldova


Circa 200 de producători şi exportatori şi-au dat întâlnire joi, 26 noiembrie, la cea de-a treia ediţie a evenimentului întitulat „PRO EXPORT FORUM 2015”, care se desfăşoară sub egida Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exporturilor (MIEPO) cu suportul partenerilor organizaţii. Directorul MIEPO, Dona Școla, a menționat că această reuniune anuală constituie o platformă de dialog pentru companiile exportatoare și cele care doresc să exporte producția lor, de familiarizare cu particularitățile unei strategii de export reușite. Discuțiile în cadrul PRO Export FORUM 2015 ” se axează pe trei aspecte: accesul la piețe, accesul la finanțe și accesul la informație. „În prezent circa 85 la sută din volumul exporturilor din Moldova se efectuează fără aplicarea taxelor la produsele exportate. Acesta având în vedere regimurile de liber schimb, pe care ţara le-a semnat cu UE, cu țările din CSI, cu alte state. Însă companiile noastre exportatoare pierd în competitivitate față de cele din alte țări. Competitivitatea este factorul care ne va ajuta să valorificăm mai bine și  oportunitățile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE, care a intrat în vigoare acum un an și ceva”, a subliniat viceministrul economiei Octavian Calmîc, în deschiderea evenimentului.

Forumul pe Inovaţii în Guvernare se desfăşoară la Chişinău

La Chișinău se desfășoară cea de-a doua ediţie a Forumului pe Inovații în Guvernare.
Forumul a reunit practicieni din Suedia, Marea Britanie și Moldova pentru a împărtăși experiențele lor în remodelarea modului în care sunt prestate serviciile publice şi elaborate politicile publice, cu implicarea cetățenilor. La forum au fost prezentate modalităţi prin care guvernele lumii au stabilit laboratoare de inovaţii sociale, pentru a putea răspunde provocărilor cu niște soluții eficiente, în condițiile răspândirii pe larg a tehnologiilor informaționale, democratizării societăților, dar și ca răspuns la crize și la creșterea austerității bugetare în mai multe țări. „Suntem la început de cale în sensul aplicării abordărilor inovative în reforma serviciilor publice, în elaborarea de politici publice. De aceea, necesitatea de a învăța despre practicile de succes ale guvernelor mai avansate în acest domeniu, cu ajustarea acestora la specificul țării noastre, este un imperativ al etapei la care ne aflăm”, a declarat Sergiu Ceauș, Secretarul General Adjunct al Guvernului.

Majoritatea tinerilor vor o afacere, dar văd corupţia ca pe un impediment, studiu

Peste 50% dintre tinerii care au participat la un sondaj sociologic au declarat că îşi doresc să deschidă o afacere. Totodată, pe mulţi dintre potenţialii oameni de afaceri îi descurajează corupţia, situaţia politică actuală din ţară, birocraţia şi alte fenomene negative. Studiul naţional în rândul antreprenorilor existenţi şi potenţiali a fost realizat în lunile septembrie-octombrie 2015 de către Magenta Consulting. Acesta arată că cel mai mare interes pentru iniţierea unei afaceri îl trezesc domeniile tradiţionale: agricultura, comerţul şi prestarea serviciilor. Studiul a constatat că tinerii din mediul rural par mai entuziasmaţi decât cei din oraşe de ideea deschiderii unei afaceri în domeniul agriculturii şi în domeniul comerţului, pe când tinerii din mediu urban sunt mai interesaţi de sfera prestării de servicii.

● VINERI, 27 noiembrie

 Furnizorul de gaze trebuie să revadă tarifele pentru consumatori, experţi 

Moldovagaz va trebuie să revadă tarifele pentru consumatorii de gaze naturale,  dacă instanţele de judecată vor menţine acuzaţiile aduse de către procurori că pe seama consumatorilor casnici au fost puse cheltuielile pentru gazele livrate unor firme. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”. Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, CReDO, susţine că furnizorul trebuie să găsească o modalitate ca să restituie banii furaţi de la consumatorii casnici. „Am văzut numai într-un singur epizod suma de 50 de milioane de lei. Sumele incluse nejustificat în tarifele consumatorilor sunt enorme. Furnizorul de gaze trebuie să găsească o modalitate de a restitui oamenilor aceşti bani”, a spus Ostaf.

Numărul utilizatorilor de internet mobil a crescut 

Numărul utilizatorilor de internet mobil a crescut în primele nouă luni ale anului 2015 cu 3,7%. Astfel, 1,7 milioane de oameni au avut acces la internet mobil, arată datele statistice, agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Totodată, traficul de Internet generat de aceşti utilizatori a sporit cu 38% şi a alcătuit  28 mil. 229,9 mii GB, iar veniturile furnizorilor provenite din vânzarea serviciilor respective s-au majorat cu 19,5% şi au însumat peste 429,5 milioane lei. Potrivit datelor raportate de cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), cei mai mulţi utilizatori – peste 1,3 mil.– au accesat Internetul mobil în bandă largă: prin reţelele 3G, 4G şi prin modemuri/carduri/USB. Cel mai rapid a crescut numărul utilizatorilor de reţele 4G, care oferă viteze sporite de acces la Internet.