logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-28 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-23-28-septembrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1008097.html

LUNI, 23 septembrie

Euro
va pierde teren în Moldova spre sfârşitul toamnei

Aprecierea monedei euro, chiar dacă va continua, nu va fi atât de semnificativă ca până acum, iar spre sfârşitul toamnei euro oricum va scădea. De această părere este expertul IDIS Viitorul, Viorica Lopotenco. „Deja se poate observa că nu este atât de mare creşterea monedei euro. Vine iarna, iar aceasta înseamnă importuri mai mari, în special a resurselor energetice. Se va interveni pe piaţă pentru a aprecia cursul leului faţă de moneda internaţională”, a spus Viorica Lopotenco. Deprecierea de până acum a leului a trecut prin câteva etape, spune expertul. În luna august Banca Naţională a cumpărat în continuu moneda străină de pe piaţa valutară naţională pentru a deprecia cursul monedei naţionale. Banca Naţională explica că acţiunile date se înscrie în politica sa monetară, pentru că vrea să mărească creşterea economică. Or, aprecierea monedei euro este un avantaj, în primul rând, pentru exportatori.

Moldova va fi aprovizionată cu gaze din Rusia în baza acordului vechi

Până la finele acestui an nu va fi semnat un nou contract de livrare a gazelor naturale ruseşti Moldovei. Ţara va fi aprovizionată cu gaze în baza acordului vechi, care va fi prelungit, a comunicat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, ca urmare a vizetei la Moscova. „Formula de calculare a preţului la gazele livrate rămâne cea prevăzută în acordul vechi. Având în vedere faptul că s-a obţinut o reducere a preţului mediu european de livrare a gazelor, putem spera că vom plăti în anul viitor cu 10% mai puţin pentru 1000 de metri cubi de gaze. În prezent Moldova procură gazele cu 380 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Dar aceasta nu însemnă că şi tarifele pentru consumatorul final se vor reduce. Aici trebuie să luăm în consideraţie şi cursul de schimb, evoluţiile din ultimul timp ale monedei euro, raportul dintre euro şi dolar”, a menţionat Valeriu Lazăr la o conferinţă de presă. Vicepremierul a informat că oficialii de la Gazprom au manifestat interes faţă de propunerile Chişinăului de a restructura pe 15 ani datoria de140 de milioane de dolari acumulată de CET -uri şi Termocom faţă de SA Moldovagaz, însă dobânda pe care trebuie să o plătească Republica Moldova urmează să fie negociată.

MARŢI, 24 septembrie

Consiliul
Concurenţei a pornit o inspecţie în cazul a doi operatori de turism

Consiliul Concurenţei inspectează doi agenţi economici din domeniul turismului, suspectaţi de înţelegeri de cartel la vânzarea biletelor de zbor. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, a declarat presei că inspecţia a început acum o lună şi încă este în proces de desfășurare. Aceasta este prima inspecţie de la modificarea Legii concurenţei în anul 2012.

Ministerul Economiei a revăzut prognoza de creştere economică pentru anul curent

Ministerul Economiei a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru anul curent de la 4%, indicatorul prognozat iniţial, la 5,5%, a anunţat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Revizuirea a fost determinată de creşterea PIB-ului în primul semestru al anului curent cu 4,9%. Noua prognoză a fost discutată şi cu misiunea FMI, care se află în Republica Moldova până la 1 octombrie. „Factorul principal care ne convinge că vom obţine 5,5% creşterea PIB-ului în anul curent sun datele statistice. Acestea denotă o îmbunătăţire a indicilor pe mai toate domeniile – în industrie, agricultură, în sfera serviciilor, în sporirea fluxului de investiţii. Eu i-am spus creştere economică organică, iar în anul 2014 majoritatea sectoarelor economiei naţionale o să se menţină creştere economică”, a subliniat vicepremierul, la o conferinţă de presă.

MIERCURI, 25 septembrie

Comisia Europeană va cere statelor UE ridicarea cotelor la importul de vinuri moldoveneşti

Comisia Europeană urmează să ceară miercuri, 25 septembrie, tuturor statelor membre ale Uniunii Europene ridicarea cotelor la importul de vinuri moldoveneşti, înainte ca procedurile Acordului de Liber Schimb să fie aplicate. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, prim-ministrul Iurie Leancă a avut o discuţie la telefon cu Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură, care i-a confirmat informaţia. „Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii”, a menţionat comisarul european.

O delegaţie va merge în Rusia pentru a conveni parametrii de calitate a vinului exportat

O delegaţie de la Chişinău va merge la Moscova pentru a conveni cu experţii serviciului sanitar „Rospotrebnadzor” parametrii fizico-chimici de calitate pentru reluarea exportului de vinuri şi divinuri din Republica Moldova pe piaţa rusă. Părţile urmează să negocieze şi semnarea unui memorandum în care vor fi precizate toate condiţiile. Din delegaţie vor face parte specialişti ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, spune că a expediat deja la Moscova o scrisoare cu subiectele care urmează a fi discutate. „Trebuie neapărat să stabilim parametri tehnici. Dacă vor mai exista astfel de probleme, să le putem discuta civilizat”, a menţionat ministrul în cadrul audierilor în comisia parlamentară de profil. „Avem o agendă clară, în timpul apropiat problema se va rezolva”, a mai spus Vasile Bumacov.

Moldova este un partener credibil în domeniul energetic, Valeriu Lazăr

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, l-a asigurat pe comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, că Republica Moldova este un partener credibil în domeniul energetic. Valeriu Lazăr a discutat cu oficialul european în cadrul vizitei sale de lucru la Bruxelles, efectuată în perioada 24-25 septembrie. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, vicepremierul a exprimat mulţumiri comisarului pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în vederea asigurării securităţii energetice şi ajustării la standardele europene în acest sector. De asemenea, fost subliniată semnificaţia vizitei comisarului Oettinger în Moldova, la sfârşitul lunii august curent, pentru a marca inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni – un pas important pentru asigurarea diversificării surselor de energie pentru ţara noastră. La rândul său, comisarul a reiterat sprijinul Comisiei Europene pentru proiectele care vizează securitatea energetică a Republicii Moldova.

Statul nu a avut 1 miliard de lei ca scoată BEM din impas, audieri

Statul nu a avut 1 miliard de lei pentru a scoate Banca de Economii din impasul economic în care s-a pomenit, a declarat ministrul finanţelor, Anatol Arapu, în cadrul audierilor organizate în Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Cota statului în această bancă s-a redus de la 56,13% la 33,38% după ultima emisiune suplimentară de acţiuni, la care statul nu a subscris. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a spus că BEM a avut de suferit cel mai mult în perioada februarie-martie a anului curent, din cauza mediatizării excesive a problemelor de la aceasta. În perioada menţionată, deponenţii au scos masiv banii din conturi şi banca a rămas fără aproape un miliard de lei. Dorin Drăguţanu a mai spus că nici în perioada cea mai grea banca nu şi-a perturbat activitatea şi a eliberat sumele solicitate de către deponenţi în termenele prevăzute. Din aprilie, la BEM au început să revină clienţii. De mai bine de 12 luni BEM nu mai acordă credite, iar pentru a putea activa normal aceasta avea nevoie de capital în plus, a mai spus guvernatorul.

Călătorii vor plăti 9 euro pentru modernizarea aeroportului şi după concesionare

Călătorii care vor lua avionul de la Chişinău vor continua şi după concesionarea aeroportului să plătească taxa de modernizare de 9 euro, inclusă în preţul biletului. Taxa a fost instituită după contractarea unui credit de la BERD pentru modernizarea aeroportului. Statul nu a impozitat până acum această taxă, dar o va face când aerogara va trece în gestiunea companiei concesionare. Informaţiile au fost oferite în cadrul audierilor în comisia parlamentară de profil. Deputaţii liberali-reformatori, dar şi socialistul Igor Dodon, membri ai comisiei, au remarcat că este un non-sens ca Guvernul să accepte o companie care să investească 250 de milioane de euro în aeroport, dar să câştige din taxele impuse populaţiei 500 de milioane de euro. Viceministrul economiei, Tudor Copaci, a menţionat că, având venituri de circa 8 milioane de lei anual, întreprinderea de stat Aeroportul Internaţional Chişinău nu ar fi reuşit din sursele proprii să se modernizeze aerogara nici în 40 de ani. Or, în următorii 2-3 ani e nevoie de investiţii urgente de circa 40-50 milioane de euro pentru a construi încă un terminal, o pistă, o parcare şi altele.

Zborurile low-cost spre Italia au devenit realitate şi pentru Moldova

Cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, Wizz Air, a operat marţi, 24 septembrie, primele zboruri din Chişinău spre Veneţia şi Roma. Pasagerii vor avea posibilitatea să zboare spre cele două oraşe din Italia şi înapoi în fiecare zi de marţi şi sâmbătă, iar costul biletului porneşte de la 30 de euro, cu toate taxele incluse. Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat, la inaugurarea curselor, că prin operarea zborurilor low-cost spre Italia Guvernul îşi onorează promisiunea de acum trei ani de a asigura transport aerian la preţuri mai accesibile. Echipa Guvernului a negociat într-o perioadă record, de trei luni, semnarea Acordului privind spaţiul aerian comun cu Uniunea Europeană, iar cetăţenii Republicii Moldova pot deja beneficia de pe urma acestui acord. Ambasadorul Italiei în Moldova, Enrico Nunziata, a spus că tarifele reduse la zborurile companiei Wizz Air vor ajuta cetăţenii care lucrează în Italia să-şi viziteze mai des familiile şi vor servi ca o nouă oportunitate pentru turişti. Parteneriatul între oamenii de afaceri din Moldova şi Italia va deveni mai consolidat, inclusiv datorită accesului la serviciile low-cost.

JOI, 26 septembrie

Cinci
companii străine vor investi 8 milioane de euro în ZEL Bălţi

4 companii cu capital italienesc şi una cu capital românesc vor investi în Zona Economică Liberă (ZEL) din Bălţi 8 milioane de euro. Rezidentul din România intenţionează să presteze servicii de expediţie, transport şi logistică şi va activa pe teritoriul tuturor subzonelor ZEL „Bălţi”. Companiile italiene urmează să producă utilaj pentru spălătoriile automatizate, utilaj de sterilizare a instrumentelor medicale, în utilaj de tratare a aerului. Ca rezultat, vor fi create 120 de locuri noi de muncă, cu un salariu mediu de circa 6500 lei. Utilajele în mare parte sunt destinate exportului în ţările din UE şi CSI. Volumul planificat al vânzărilor anuale va depăşi 350 milioane de lei.

În 2014 pentru subvenţii agricole vor fi alocaţi mai mulţi bani, ministru

În anul 2014, din bugetul de stat vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru subvenţionarea agricultorilor. Dacă în 2013 pentru subvenţii a fost prevăzută suma de 400 de milioane de lei, în 2014 – aceasta va fi de aproximativ 670 de milioane, a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov. Oficialul a spus, în cadrul unor audieri în comisia parlamentară de profil, că banii alocaţi pentru subvenţii în anul curent nu sunt suficienţi, iar ministerul este nevoit să caute finanţatori străini. „Sunt organe de stat care nu pot valorifica banii alocaţi din buget, iar noi, care putem asimila şi de două ori mai mult, nu-i avem”, a menţionat Vasile Bumacov. Ministrul a mai spus că din suma prevăzută pentru acest an, a mai rămas doar o treime. „Banii care au rămas nu vor fi plătiţi pe 1 octombrie. Când vor fi colectate toate dosarele, va fi calculat coeficientul. Vin dosare destul de mari. Nu ne putem încadra în această sumă”, a spus ministrul.

VINERI, 27 septembrie

Un producător a depistat un potenţial risc de incendiu pentru maşinile de spălat vase

În Moldova se iniţiază o acţiune de reparaţie gratuită a maşinilor de spălat vase marca „Bosch” şi „Siemens”, produse în anii 1999-2005. Acţiunea se desfăşoară în cadrul unei campanii internaţionale demarată de „BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH”, urmare a depistării unui potenţial risc foarte scăzut de incendiu. Informaţia este comunicată de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor. Conform datelor oferite de SC „Eleronteh” SRL, reprezentanţa BSH în Moldova, în perioda menţionată, în Moldova au fost vândute 53 de maşini de spălat vase „Bosch” şi „Siemens”. Consumatorii care mai deţin şi utilizează astfel de modele sunt rugaţi să contacteze SC „Eleronteh” SRL întru examinarea şi reparaţia, după caz.

Producătorii agricoli sunt stimulaţi se asocieze în grupuri

Banca Mondială, sub egida Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, oferă granturi pentru grupurile de producători agricoli, în cadrul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Granturile sunt alocate pentru achiziţionarea echipamentului tehnologic şi utilajului destinat infrastructurii post-recoltare. Suma maximă oferită va fi de 350 de mii de dolari pentru un grup de producători. Proiectul este lansat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii. Directorul adjunct al unităţii, Olga Sainciuc, a spus că pentru crearea unui grup de producători este nevoie de cel puţin 5 fondatori. Aceştia trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 3 ani de activitate în domeniul horticol, să demonstreze că au făcut investiţii în sector şi să nu aibă restanţe la bugetul public.

Pentru a se eschiva de impozite fermierii şi exportatorii apelează la nume de persoane decedate

Directorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, este îngrijorat de faptul că managerii marilor gospodării de fermieri şi companii exportatoare recurg la diferite scheme ilegale pentru a se eschiva de la plata impozitelor. Într-un interviu acordat ziarului „Panorama” , Prisăcaru şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că anul trecut, conform documentelor, doar 5% din fructele produse în ţară au fost achiziţionate de la gospodăriile mari. În rest, de la persoane fizice. Potrivit şefului IFPS, acest lucru se explică doar prin aplicarea unor scheme ilegale. „La achiziţionarea materiei prime producătorii şi cumpărători adesea apelează la nume de persoane decedate. Acest lucru se face cu scopul de a ascunde o mare parte din recolta vândută. Pentru a ascunde volumul real al producţiei sunt folosite firme-fantomă”, - a spus Prisăcaru şi i-a îndemnat pe „toţi aceşti afacerişti” să renunţe la asemenea practici care prejudiciază statul şi, ca rezultat, şi cetăţenii beneficiari de alocaţii sociale.

SÂMBĂTĂ, 28 septembrie

Avocaţii şi notarii vor fi impozitaţi pe vechi

În 2014 veniturile avocaţilor, notarilor publici, executorilor judecătoreşti şi mediatorilor vor fi impozitate la fel ca şi în prezent – cu 18% (cotă aplicată şi în cazul persoanelor fizice pentru venituri de peste 27,8 mii lei), a anunţat viceministrul finanţelor, Victor Barbăneagră, într-o emisiune la Radio Moldova. Decizia a fost luată după un schimb de opinii ale autorităţilor cu subiecţii impozitării. În proiectul legii din care rezultă politica fiscală pe anul viitor Ministerul Finanţelor a propus ca veniturile acestor contribuabili să fie impozitate cu o cotă similară celei aplicată persoanelor juridice, adică 12%. Totodată, se propunea impozitarea cu TVA a serviciilor prestate şi cu taxă pentru amenajare, pe principii similare persoanelor juridice. Propunerea Ministerului Finanţelor a stârnit însă opinii în controversă. În parte, s-a spus că noua modalitate de impozitare ar duce la majorarea costului serviciilor prestate populaţiei. Acesta a şi fost unul din motivele pentru care s-a convenit menţinerea vechilul mod de impozitare.