logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23 - 28 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-23-28-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1094911.html

● LUNI, 23 ianuarie

Leul s-a depreciat în raport cu dolarul SUA


În luna decembrie, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul SUA în valori medii cu 0,6%, până la 19,3724 USD/MDL, comparativ cu 19,2599 USD/MDL în luna noiembrie.

Depozitele noi atrase în decembrie sunt în creștere de 2,2 ori față de decembrie 2021

În luna decembrie 2022, depozitele noi atrase la termen au constituit 6 723,3 milioane de lei, în creștere de 2,2 ori față de luna decembrie 2021. Ponderea depozitelor atrase în moneda națională a constituit 59,1%, iar a celor în valută – 40,9%. Rata medie la depozitele noi atrase la termen în lei a constitut 13,26%, iar la cele în valută – 2,46%.

Fermierii avertizează autoritățile în privința unui protest masiv

Consiliul Asociației Forța Fermierilor a venit cu un șir de revindecări față de autorități în legătură cu situația din sectorul agrar pe care o consideră dezastruoasă. Reprezentanții asociației susțin că, dacă solicitările lor nu vor fi realizate, vor organiza un protest masiv împreună cu alte organizații din agricultură.

● MARȚI, 24 ianuarie

Ludovic Orban: Republica Moldova trebuie să-și reducă dependența de Centrala de la Cuciurgan


Fostul premier al României, Ludovic Orban, sugerează autorităților de la Chișinău să-și reducă dependența energetică de Centrala de la Cuciurgan, pe care o califică drept o spălătorie de bani, în condițiile în care MGRES nu achită pentru gazul folosit în procesul de producere a energiei. Ex-premierul României spune că obiectivul strategic al Republicii Moldova trebuie să fie reorientarea spre piața energetică din România, prin crearea infrastructurii necesare de transport.

BNM a ridicat regimul de intervenție timpurie la Energbank

După patru ani de la instituire, Banca Națională a Moldovei a ridicat regimul de intervenție timpurie a băncii comerciale „Energbank” SA. O hotărâre în acest sens a fost adoptată cu vot unanim de către Comitetul executiv al BNM.

Din 20 ianuarie „Energbank” își reia activitatea independentă în regim normal, fiind restabilită funcționalitatea organelor de conducere statutare. Comitetul de Conducere al băncii a devenit funcțional din 25 octombrie 2022, iar Consiliul băncii din 19 ianuarie.

Guvernul va compensa până în iulie majorarea ratei dobânzii bancare pentru „Prima Casă”

Peste opt mii de familii care și-au cumpărat locuințe prin Programul „Prima casă” vor primi compensații de la Guvern pentru achitarea dobânzii lunare a creditului ipotecar în cadrul programului, ca urmare a creșterii ratei dobânzii. Decizia de compensare a majorării ratei dobânzii de până la 4 puncte procentuale din suma majorării va fi aprobată în ședința de miercuri a executivului.

Statul nu poate să susțină afaceri care în scurt timp vor eșua, director ODA


Din peste trei mii de dosare depuse anul trecut de către antreprenorii moldoveni pentru a-și dezvolta sau iniția afaceri prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, doar 500 au primit răspuns pozitiv, a precizat directorul Dumitru Pîntea în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit directorului, la baza acestor refuzuri sunt motive pe care antreprenorii trebuie să le ia în calcul: planul financiar a fost scris greșit sau nu au ales momentul potrivit pentru a investi. „Nu poți să motivezi că vei face export, când nu poți face față pe piața internă. În acest caz poate ar trebui să aleagă alt segment. Noi avem diferite proiecte, orice antreprenor poate să acceseze acest program, dar trebuie să își evalueze corect posibilitățile. Al treilea motiv este viabilitatea afacerii: statul nu poate să susțină afaceri care în scurt timp vor eșua”, a declarat Dumitru Pîntea.

● MIERCURI, 25 ianuarie

Cursele feroviare zilnice de la Ungheni spre Iași au fost relansate


Au fost relansate cursele feroviare zilnice de la Ungheni spre Iași. Trenurile vor circula de două ori pe zi. Garnitura pornește din Ungheni la ora 7.10 și ajunge la Iași la ora 8.41. Cel de-al doilea tren pleacă din gara Ungheni la ora 16.14 și

● JOI, 26 ianuarie

BERD a investit anul trecut o sumă record în economia Moldovei


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit în 2022 o cifră record de 525 de milioane de euro în 14 proiecte în Moldova. Investițiile au sprijinit securitatea energetică, modernizarea infrastructurii-cheie și întreprinderile mici și mijlocii. Investițiile anuale ale băncii au crescut de cinci ori față de cifrele din 2021, când s-au situat la 106 milioane de euro, în condițiile în care Moldova s-a confruntat cu o inflație ridicată și cu o criză energetică globală cauzată de urmările războiului, precum și cu un aflux de refugiați din Ucraina.

● VINERI, 27 ianuarie

Noi sancțiuni din partea SUA? Ambasadorul Kent D Logsdon: Lucrul nostru nu s-a terminat


Departamentul Trezoreriei SUA ar putea aplica sancțiuni și pentru alți oligarhi din Republica Moldova. Ambasadorul Kent D Logsdon spune că toate entitățile responsabile de colectarea informațiilor sunt în proces de lucru pentru a identifica și alți actori care au comis fărădelegi. Diplomatul american spune că procesul este unul îndelungat, întrucât pentru a aplica sancțiuni sunt necesare probe concludente.

În tarifele la apă și canalizare sunt incluse toate cheltuielile pentru energie electrică, ANRE

Atât în tarifele anterioare pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele ajustate recent au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Cu o precizare în acest sens a venit Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în contextul declarațiilor privind situația economico-financiară și riscurile în activitatea întreprinderii municipale.

FAO și Japonia ajută gospodăriile rurale moldovenești să depășească efectele crizei

Un proiect în valoare de 840 de mii de dolari va fi derulat pentru a ajuta 3 600 de gospodării agricole rurale extrem de vulnerabile. Inițiativa va fi implementată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură cu sprijinul financiar din partea Guvernului Japonie.

ANRE, reacție la discuțiile despre existența premiselor de reducere a tarifelor la gaze

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu o reacție în contextul discuțiilor din spațiul public referitor la existența premiselor de scădere a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii finali. Potrivit ANRE, premise pentru ieftiniri deocamdată nu sunt.

Consiliul de administrare al „Apă-Canal Chișinău”, convocat de urgență

Consiliul de administrare al întreprinderii municipale „Apă-Canal Chișinău” a fost convocat de urgență. Singurul subiect discutat a fost situația critică și cu privire la prestarea serviciului la apă și canalizare. Membrii Consiliului au fost informați despre situația care s-a produs în urma scumpirii serviciilor, fapt care a dus la datoria întreprinderii față de furnizorul de energie electrică. „A fost luată decizia de a se adresa în regim de urgență, repetat, tuturor instituțiilor centrale, aduc aminte că în anii 2021 și 2022 au fost trimise zeci de demersuri în adresa Consiliului Suprem de Securitate, Președinției, Parlamentului, ANRE și toate au rămas fără atenția din partea autorităților”, a scris primarul Ion Ceban pe rețelele de socializare.

● SÂMBĂTĂ, 28 ianuarie

Încă cinci persoane sunt reținute în dosarul bucătăriilor. Prejudiciul depășește 10 mln lei


După reținerea și plasarea în arest a fondatorului companiei de mobilă, alte cinci persoane au fost reținute în dosarul escrocheriilor. Oamenii legii au descins cu 19 percheziții pe mai multe adrese din Chișinău. Prejudiciul provocat ca urmare a înșelării clienților care au comandat bucătării depășește 10 milioane de lei.

Un nou apel de granturi pentru clusterele din regiunile Ungheni și Cahul

Uniunea Europeană și PNUD lansează un nou apel de granturi pentru clusterele din regiunile Ungheni și Cahul. UE oferă 400 de mii de euro asistență nerambursabilă pentru patru entități din aceste regiuni. Scopul este de a promova spiritul de cooperare în rândul companiilor din zonele urbane și rurale, prin susținerea ideilor inovative și creării noilor locuri de muncă.