logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22 – 28 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-22-28-octombrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1044975.html

● MIERCURI, 24 octombrie

Germania este pe locul patru printre principalii parteneri comerciali ai Moldovei

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Federală Germană, în perioada ianuarie-august, a depășit suma de 460 de milioane de dolari. Cifra este cu 36,54% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Germania se situează pe locul patru printre principalii parteneri comerciali mondiali ai Moldovei, cu o pondere de 8,49% în comerțul moldovenesc. În Republica Moldova activează 427 de întreprinderi cu capital german, investițiile însumând aproape șapte sute de milioane de lei. După numărul întreprinderilor, cât și după volumul capitalului investit, Republica Federală Germană se află pe locul șase printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

Mai multe vagoane pe ruta Ungheni-Chișinău, începând cu ziua de vineri

Trenul de pasageri Chișinău-Ungheni-Chișinău va fi suplinit cu încă o garnitură, astfel la dispoziția călătorilor fiind puse opt vagoane. Acest lucru urmează să se întâmple începând cu ziua de vineri, 26 octombrie. Măsurile vin după ce, acum două zile, un grup de cetățeni din localitatea Sipoteni, raionul Călărași, a blocat circulația trenului, fiind nemulțumiți că nu toți au încăput în vagoane. Trenul de pe cursa Ungheni – Chișinău circulă zilnic, cu pornire la ora 03.51 din stația Ungheni, iar la Sipoteni ajunge la ora 05.15, în capitală staționând la ora 06.59. Costul unei călătorii pentru întreg traseul este de 24 de lei, iar din st. Sipoteni și până la Chișinău – 14 lei.

Moldova poate fi prezentată drept exemplu de aplicare a sistemului MTender, declarații

Republica Moldova poate fi prezentată ca un exemplu pentru multe țări de implementare și utilizare a sistemului informațional automatizat în domeniul achizițiilor publice – MTender. Declarația a fost făcută de către directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Comerțului, Allan Wolff, în cadrul unei conferințe de presă, susținută în contextul unui atelier de lucru regional despre achizițiile publice. O analiză arată că sistemul ar putea aduce bugetului public național economii de până la un miliard de lei anual. Din 17 octombrie, de când este aplicat de toate instituțiile publice, sunt deja 120 de licitații anunțate prin intermediul MTender. Valoarea achizițiilor depășește 100 de milioane de lei. La atelierul regional desfășurat la Chișinău participă delegații din 20 de țări.

Noua lege a salarizării în sectorul bugetar a fost definitivată

Noua lege a salarizării în sectorul bugetar a fost definitivată și urmează să fie expusă spre consultări publice. Autoritățile își propun ca proiectul să fie adoptat în actuala sesiune parlamentară, iar din 1 decembrie prevederile să fie puse în aplicare. Inițiativa prevede majorări salariale pentru cei din domeniul sănătății, învățământului, din cultură, dar și pentru reprezentanții autorităților publice locale. Premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unei conferințe de presă că această lege vine să facă ordine în sistemul de salarizare în sectorul bugetar, dar și să susțină acele categorii de salariați care de-a lungul anilor au fost nedreptăți. Premierul a dat asigurări că în urma implementării acestei legi nimeni nu va avea de pierdut niciun leu. Potrivit premierului, în învățământul preuniversitar efectul creșterii salariilor îl vor resimți peste 56 de mii de persoane, creșterea fiind de circa 20%. Până la 20% vor fi majorările salariale pentru reprezentanții organelor din administrația publică locală, fiind vorba de 7,5 mii de persoane. Personalul tehnic din administrația publică locală, 40 de mii de persoane, se va bucura de o creștere de aproximativ 30%. Aproximativ șase mii de asistenți personali vor avea parte de creșteri salariale de peste 20%, iar asistenții sociali – până la 55%. Bugetarii din domeniul culturii, aproximativ șase mii de angajați, vor beneficia de majorări salariale de circa 80%. Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că în prezent discrepanța dintre cel mai mic salariu și cel mai mare este de 33 la 1. Prin implementarea actualei inițiative se va ajunge la coeficientul 15 la 1. O altă inechitate ține de felul în care cresc salariile bugetarilor. Pentru unele categorii salariul se majorează mai repede, iar pentru altele rămâne neschimbat și zece ani. Noua lege va elimina inechitățile, toți salariații din sectorul bugetar fiind plasați pe o grilă unică de salarizare, care prevede majorări anuale pentru fiecare categorie.

● JOI, 25 octombrie

Serviciul Fiscal „pe urmele” celor care nu plătesc impozite pentru închirierea imobilelor

Serviciul Fiscal de Stat cheamă cetățenii care oferă imobile în chirie să încheie contracte de locațiune. În ultimele două luni, la oficiile Serviciului Fiscal au fost înregistrate peste 2000 de contracte. Potrivit SFS, inspectorii fiscali au identificat în perioada august-septembrie peste 700 de persoane fizice care potențial ofereau în chirie bunuri imobile. Au fost calculate suplimentar la buget plăți de bază în mărime de 26,5 mii lei, penalități de 1,6 mii lei şi amenzi de 17,4 mii lei. În nouă luni ale anului, peste 7 mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la nivel național la oficiile Serviciului Fiscal de Stat. În toată această perioadă au fost identificate peste 3 mii de persoane fizice – proprietari care ofereau imobilele lor în chirie fără a avea contracte de locațiune. Potrivit Codului Fiscal, valoarea impozitului pentru contracte de locațiune este de 7% din veniturile obținute. Persoanele fizice care nu și-au înregistrat contractele de chirie riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

BNM găzduiește o misiune a OCDE în domeniul educației financiare

O misiune a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se află la Chișinău, în perioada 24-26 octombrie, pentru a evalua situația educației financiare în Republica Moldova. Misiunea are programare întrevederi cu reprezentanții autorităților publice, sectorului bancar și ai organizațiilor neguvernamentale. Într-un comunicat de presă remis de Banca Națională a Moldovei, se spune că în cadrul discuțiilor participanții vor aborda prioritățile educației financiare pentru Moldova în contextul punerii în aplicare a unui nou proiect de asistență tehnică finanțat de Ministerul de Finanțe al Olandei, sub patronajul OCDE și Rețeaua Internațională privind Educația Financiară (International Network on Financial Education, INFE). Proiectul va fi realizat timp de cinci ani (2018-2022) și este destinat Republicii Moldova și altor țări din regiune: Bulgaria, Croația, Georgia, Macedonia, Muntenegru și România. Scopul principal al acestuia este implementarea și consolidarea inițiativelor de educație financiară în țările participante.

Măsurile represive la repatrierea valutei nu mai au justificare economică, economist

Rezervele valutare ale Băncii Naționale sunt suficiente pentru a asigura importurile Republicii Moldova pentru șase luni și corespund cu masa monetară aflată în circulație. Datorită creșterii rezervelor valutare, BNM poate continua procesul de relaxare a politicilor valutare, care rămân a fi încă destul de restrictive atât pentru business, cât și pentru populație. Constatarea aparține economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, și a fost făcută în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”. Expertul menționează că pentru prima dată în octombrie 2018 rezervele valutare ale Republicii Moldova au depășit 3 miliarde de dolari, iar evoluția lor arată ce s-a întâmplat cu economia țării. Veaceslav Ioniță s-a referit la trei crize prin care a trecut țara. În 1998 rezervele valutare erau de 363 de milioane de dolari, iar criza, care s-a manifestat prin deprecierea leului de aproape trei ori, a redus aproape de trei ori aceste rezerve, până la 136 de milioane de dolari. Această depreciere a dus la sărăcirea puternică a populației, criză economică, politică și în consecință schimbarea elitelor politice ale țării. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cea de-a doua criză ca profunzime a avut loc în 2014. Micșorarea masei monetare s-a manifestat prin reducerea împrumuturilor acordate economiei. Unicele credite care au crescut a fost cele acordate populației. Au scăzut importurile, pe fundalul jafului bancar s-a redus remitențele, finanțările externe și investițiile străine. Per total, intrările de valută în țară au scăzut la trei miliarde de dolari, de la șase miliarde anual. Economistul IDIS Viitorul afirmă că în prezent Republica Moldova nu este într-o situație critică privind rezervele valutare și măsurile represive privind repatrierea valutei nu mai au o justificare economică.

● VINERI, 26 octombrie

O nouă finanțare BERD pentru modernizarea ÎMM-urilor

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor putea să-și modernizeze operațiunile în conformitate cu standardele Uniunii Europene cu ajutorul unui nou împrumut în valoare de zece milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare băncii ProCreditBank. Fondurile se acordă prin intermediul liniei de creditare EU4Business-EBRD, în cadrul căreia UE oferă finanțare nerambursabilă ca parte a inițiativei sale EU4Business. Un acord în acest sens a fost semnat joi, 25 octombrie, în într-o conferință de presă la Chișinău, în cadrul căreia a fost prezentat și noul director general al Băncii pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. Irina Coroi-Jovmir, vicepreședinta comitetului de conducere a ProCreditBank, a declarat că pentru beneficiarii finali perioada minimă a împrumuturilor va fi de 36 luni, iar rata dobânzii va varia între 4,5% și 6%, în funcție de termenul împrumutului și capacitatea clientului de a conlucra. Potrivit ei, banca are capacitatea internă să acorde finanțări chiar și până la 12 ani. Componenta de grant va fi de până la 15%, în funcție de proiect. BERD a acordat la sfârșitul anului 2016 un împrumut similar, în valoare de zece milioane de euro, pentru Mobiasbancă - Groupe Société Générale, în vederea sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii. Ulterior, în cadrul aceluiași program, Banca Europeană a mai acordat suplimentar un împrumut de 20 de milioane pentru Mobiasbancă, finanțare acordată pentru a răspunde cererii înalte de finanțare a companiilor locale care investesc în îmbunătățirea calității produselor și serviciilor. BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova cu peste 1,3 miliarde de euro investiții cumulate în peste 120 de proiecte în sectorul financiar, în industria agroalimentară, energie, infrastructură și cel de producție.

Agenții economici ce exportă în Rusia, obligați să testeze la laborator loturile de prune

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor obligă agenții economici care exportă prune în Federația Rusă să supună testului de laborator fiecare lot de produse care urmează a fi exportat. Totodată, ANSA informează că exportul acestor produse nu se mai face în baza certificatului eliberat de ANSA.Directorul Agenției, Gheorghe Gaberi, a spus pentru IPN că recent într-un lot de nectarine, exportat în Federația Rusă de un agent economic din Stefan Vodă, a fost găsit organismul Monilinia fructicola, care în Rusia este considerat obiect de carantină. Astfel, agentului economic i-a fost interzis să mai exporte nectarine în Federația Rusă, la solicitarea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară. Totodată, spune directorul ANSA, partea moldovenească a fost obligată să înăsprească controlul fitosanitar al culturilor sâmburoase. Astfel, a fost emis ordinul prin care agenții economici sunt obligați să supună controlului de laborator loturile de prune pe care le exportă în Federația Rusă. Ținând cont de durata analizei (până la 14 zile), ANSA solicită producătorilor și exportatorilor de fructe sâmburoase (prune) să se adreseze inspectorilor fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției pentru prelevarea și expedierea la laborator a mostrelor de fructe. Totodată, ANSA atenționează și despre cazurile de depistare în fructe a moliei orientale a fructelor (Grapholita molesta (Busck), care, la fel prezintă risc fitosanitar pentru Federația Rusă. În cazul nerespectării cerințelor fitosanitare la exportul produselor vegetale, partea rusă poate aplica măsuri de sistare a exportului.

Investițiile în ZEL „Bălți” sunt în creștere, ministru

Investițiile în Zona Economică Liberă „Bălți” sunt în creștere cu 24%. Au fost create peste opt mii de locuri de muncă. Iar salariul mediu a fost de peste zece mii lei. Datele sunt prezentate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii într-un comunicat de presă, în urma analizei raportului de activitate și indicatorilor de performanță ai ZEL „Bălți”, pentru nouă luni ale anului. Potrivit raportului, volumul investițiilor atrase în ZEL „Bălți” a crescut de la 142 de milioane de dolari la circa 175 de milioane de dolari. Volumul taxelor achitate la bugetul de stat a constituit 716 mii de lei. Numărul de angajați ai rezidenților a însumat peste opt mii de persoane, față de cinci mii în 2017, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 50%. În primele nouă luni ale anului, a crescut volumul vânzărilor, însumând circa 4 milioane de lei, față de 1,6 milioane în perioada similară a anului 2017.

Podul din Anenii Noi, peste râul Bâc, a fost dat în exploatare

Podul din Anenii Noi, care trece peste râul Bâc, este deschis pentru circulație, începând de astăzi, 26 octombrie. Acesta face parte din drumul regional Floreşti – Anenii Noi și asigură legătura între mai multe artere locale. Costurile lucrărilor de construcție se ridică la 18 milioane de lei, bani alocați din bugetul de stat. Podul vechi a fost închis în iulie 2017, iar în toamna anului trecut au început lucrările de demolare și construire de la zero. Prezent la ceremonia de deschidere a podului, premierul Pavel Filip a spus că „podul este un simbol, care unește oameni și localități, la propriu și la figurat”.Pavel Filip a inspectat și șantierul de construcție a drumului din satul Speia, Anenii Noi. În lucru se află 1,7 km, iar în total vor fi reabilitați 2,2 km de drum. În acest scop, din fondul rutier au fost alocați 30 de milioane de lei. Porțiunea de drum leagă centrul raional cu cinci localități mari. Premierul a menționat că în timpul apropiat lucrări de construcție vor începe și în preajma satului Delacău, pe o porțiune de 4 km. Costul total al lucrărilor pentru construcția drumului Bulboaca-Delacău, cu o lungime de 28 km, se estimează la 189 de milioane de lei.

● SÂMBĂTĂ, 27 octombrie

Piața imobiliară dă semne de revigorare, opinii

Moldovenii aleg, în mare parte, să-și cumpere apartamente cu suprafața medie de până la 70 m2. În ultimul an, au fost înregistrate peste 20 de mii de tranzacții imobiliare, cu aproximativ cinci mii mai multe decât media din ultimii ani. 70% din numărul total al vânzărilor au fost înregistrate în capitală.Potrivit expertului economic Veceaslav Ioniță, de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, piața imobiliară din Chișinău dă semne de revigorare după 10 ani de cădere continuă și stagnare a prețurilor la apartamente. Prețul mediu al unui apartament de 70 m2 a crescut ușor, de la 36,5 mii euro în trimestrul al II-a până la 36,6 mii euro în cel de-al treilea trimestru. Potrivit expertului economic, înviorarea pieții are loc datorită creșterii capacității de cumpărare a populației și a schimbărilor în preferințele de achiziții. Salariul mediu al populației, recalculat în euro, a crescut în ultimul an de la 262 de euro la 310 euro lunar, menționează Veceaslav Ioniță.Andrei Bătrînac, reprezentantul unei companii imobiliare, a declarat pentru IPN că se înregistrează un număr mai mare a celor care își cumpără o locuință, însă această creștere este nesemnificativă. 80% din cei care își iau un apartament apelează la credite ipotecare. În mare parte, oamenii aleg să cumpere apartamente cu două camere, cu suprafața de până la 70 m2, prețul cărora nu depășește 40 de mii de euro, sau apartamente cu o camera, cu suprafața medie de 40 m2 şi prețul de aproximativ 25 de mii de euro.