logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19 – 25 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-19-25-iunie-cele-mai-importante-stiri-7966_1097814.html

● LUNI, 19 iunie

Agricultorii din mai multe localități vin cu tehnica agricolă în capitală la protest


Agricultorii din mai multe localități vin cu tehnica agricolă în capitală la protest. După amiază, tractoarele trebuie să ajungă în patru locuri prestabilite: lângă Gara Auto Sud, Aeroport, Centrul Meteor și comuna Stăuceni. Alți agricultori vor ieși, pe la 11.00, cu unități agricole pe mai multe trasee naționale, transmite IPN cu referire la un mesaj al Asociației Forța Fermierilor.

Chiar și după o ușoară depreciere, leul moldovenesc se menține puternic

Săptămâna trecută leul moldovenesc s-a depreciat ușor față de principalele valutei. Chiar și după o ușoară depreciere de 0,3%, înregistrată în perioada 12-18 iunie, leul este cu 7,8% mai puternic comparativ cu începutul de an, față de principalele 10 valute din țările cu care Moldova are cele mai mari relații comerciale. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a analizat mai multe date ale Biroului Național de Statistică.

Autoritățile își asumă să reducă cu până la 70% taxele pentru companiile aeriene

Autoritățile au elaborat o nouă politică tarifară care ar putea reduce taxele aeroportuare cu până la 70% pentru companiile aeriene, în funcție de numărul de pasageri transportați și numărul de rute noi. Despre aceasta a spune deputatul PAS, Radu Marian, care precizează că a fost anunțată eliminarea graduală a taxei de modernizare. Astfel, începând cu 1 iulie, taxele totale se vor reduce de la 21 la 16 euro, iar de la 1 ianuarie, la 12 euro, la care se vor adăuga diferite reduceri.

Guvernul a alocat suplimentar 533 de milioane de lei în sprijinul agricultorilor

Guvernul a alocat suplimentar 533 de milioane de lei în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori. Despre aceasta a anunțat șeful cabinetului de miniștri, Dorin Recean, în cadrul unei noi runde de discuții la Casa Guvernului cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii.

Moldovagaz a trimis consumatorilor care cer schimbarea furnizorului calculul plății unice

Moldovagaz a transmis consumatorilor finali care solicită schimbarea furnizorului sau reziliază contractul de furnizare a gazelor naturale calculul plății unice „în scopul asigurării unui mecanism echitabil de recuperare a devierilor financiare”. Calculul s-a făcut conform formulei din decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 31 mai.

Agricultorii au ieșit să protesteze cu tehnica în stradă

Agricultorii din Sângerei, Fălești, Edineț, Ștefan Vodă, Căușeni, dar și din alte raioane au ieșit să protesteze cu tehnica în stradă. Unii dintre au pornit cu tractoarele claxonând spre capital.

● MARȚI, 20 iunie

Crește numărul milionarilor. Cel mai tânăr are 19 ani, iar cel mai în vârstă – 82 de ani


Pe parcursul anului trecut, 4 810 persoane au obținut venituri de peste un milion de lei, cifra fiind mai mare, în comparație cu anul 2021, cu circa 800 de contribuabili. Cea mai mare sumă a venitului declarat de către o persoană fizică a fost de 43,8 milioane de lei. Totodată, cea mai tânără persoană milionară are 19 ani, iar cea mai vârstnică – 82 de ani. Datele au fost prezentate într-o conferință de presă de către directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru.

● MIERCURI, 21 iunie

Vasile Grădinaru: Protestul agricultorilor pare a fi o acțiune politică


Protestul fermierilor care și-au adus tehnica agricolă în fața Guvernului pare a fi o acțiune politică, iar în curând pe arena politică din Republica Moldova ar putea apărea un nou partid numit „Forța Fermierilor”. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, care se arată nedumerit de faptul că dintre toate asociațiile agricole, doar una este nemulțumită. De cealaltă parte, ex-ministrul Agriculturii, președintele PSDE, Ion Sula, spune că un eventual faliment al producătorilor agricoli pune în pericol securitatea alimentară a țării.

Moldova va accesa de la Japonia un credit de 100 de milioane de dolari

Guvernul a aprobat semnarea Acordului de împrumut cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională. Este vorba despre contractarea unui credit în sumă de 13,5 mlrd yeni japonezi, ceea ce reprezintă aproximativ 100 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru implementarea politicilor de dezvoltare.

Costurile angajaților pentru servicii alternative de îngrijire a copiilor vor fi compensate

Costurilor suportate de angajați pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de până la trei ani inclusiv vor fi compensate. Mărimea compensării va fi de până la 2500 de lei lunar pentru fiecare copil, iar plata nu va fi impozitată. Prevederile se conțin într-un proiect de lege avizat miercuri de Guvern.

ANRE a majorat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul doi al anului 2023. Astfel, aceasta va fi în mărime de 3,08 lei/litru, în comparație cu 2,91 lei/litru în primul semestru.

Plafonul venitului impozabil pentru care se dă scutire personală va crește

Plafonul venitului anual impozabil obținut de către persoanele fizice se va majora de la 360 de mii până la 720 de mii de lei în vederea acordării acestora a dreptului de utilizare a scutirii personale. Prevederea se conține în proiectul de lege privind modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală, aprobat de Guvern. Potrivit Ministerului Finanțelor, plafonul se ajustează la ultimele realități economice.

Statul va investi 55 de milioane de dolari în dezvoltarea sectorului agricol

55 de milioane de dolari urmează să fie investiți în dezvoltarea sectorului agricol până în anul 2029. Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură.

Avocat îndeamnă oamenii să-și ceară drepturile în urma anulării zborurilor Flyone

Avocatul Stanislav Ciobanu constată că Flyone dă dovadă de un eșec sistematic în îndeplinirea obligațiilor și protecția pasagerilor în contextul amânărilor și anulărilor repetate de zboruri. Acesta vine cu un apel către toți pasagerii companiei care au avut de suferit în urma inacțiunilor acesteia să-și revendice drepturile și să ceară despăgubiri.

● JOI, 22 iunie

Alexandru Slusari: Când vor veni banii europeni, nu veți mai avea pe cine ajuta


Uniunea Europeană a acceptat ideea că agricultura din Republica Moldova este puternic afectată de consecințele războiului din Ucraina, iar statul ar putea primi bani din partea partenerilor externi pentru a-i ajuta pe fermieri. O spune liderul agricultorilor protestatari, Alexandru Slusari. Potrivit directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor” agricultorii au cerut Guvernului să le achite compensații din bugetul de stat, iar ulterior să preia banii de la Uniunea Europeană, scenariu respins de autorități.

Antreprenorii pot solicita de azi credite investiționale în cadrul Programului „373”

Antreprenorii pot solicita, începând cu ziua de astăzi, credite investiționale de până la 15 milioane de lei la băncile comerciale-partenere ale Programului guvernamental „373”. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, în cadrul unei conferințe de presă.

Conform conceptului programului, rata dobânzii la creditele în valută străină este de 3%, iar la cele în lei – de 7%. Pentru creditele cu maturitatea de până la 7 ani, perioada maximă de grație este de 3 ani. Creditele investiționale cu dobândă susținută parțial de stat, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), vor putea fi solicitate la una din cele 11 bănci comerciale din Republica Moldova.

Plafonul de garantare a depozitelor bancare se va dubla

Plafonul de garantare a depozitelor bancare se va dubla în acest an până la 100 de mii de lei, iar în 2025 acesta va fi majorat până la 200 de mii de lei. Proiectul de lege cu privire la garantarea depozitelor în bănci a fost aprobat de Parlament în lectură finală.

UE investește 250 mln euro pentru conexiunile transfrontaliere între Ucraina, Moldova și țările vecine din UE

UE investește 6,2 miliarde de euro în proiecte de infrastructură pentru întreaga Europă. Din acești bani, 250 de milioane de euro vor fi alocați pentru conexiunile transfrontaliere între Ucraina, Moldova și țările lor vecine din Uniunea Europeană, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

UE investește în infrastructură transfrontalieră a Moldovei și României

Veste bună pentru Republica Moldova și România. Toate cele trei proiecte moldo-române aplicate în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei vor fi finanțate. Comisia Europeană a aprobat o decizie în acest sens, informează Serviciul Vamal într-un comunicat.

Moldova va împrumuta 120 de milioane de euro pentru sectorul energetic

Republica Moldova va contracta un împrumut de 120 de milioane de euro din partea Agenției Franceze pentru Dezvoltare în condiții preferențiale pe care va putea accesa pe parcursul a cinci ani. Banii vor fi investiți în implementarea reformelor în sectorul energetic. Prima tranșă de 40 de milioane de euro va fi debursată până la sfârșitul acestui an. Suplimentar, Moldova va primi un grant de 5 milioane din contul Uniunii Europene. Acesta prevede Memorandumul de Înțelegere pentru reformarea sectorului energetic semnat astăzi de Agenția Franceză de Dezvoltare și patru ministere din Moldova.

Proprietarii mașinilor înmatriculate în străinătate le vor vămui cu reducere de 70%

Mijloacele de transport cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova cel puțin 90 de zile cumulativ, dar sunt înmatriculate în străinătate, vor putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2023. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală.