logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19-25 august


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-19-25-august-7966_1067707.html

Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 19 august

Aeroportul Internațional Chișinău are un nou proprietar


NR Investments Ltd, o firmă de investiții imobiliare, fondată în 2007 și înregistrată în Insulele Canalului, a confirmat procurarea a 95% din compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Contractul a fost ratificat astăzi, 19 august, de către reprezentații Avia Invest și unicul beneficiar al firmei NR Investments, Nat Rothschild. Potrivit unui comunicat de presă al noilor proprietari, NR Investments are o experiență vastă în investiții în infrastructură și proprietăți imobiliare din Europa Centrală. Investițiile anterioare includ Porto Montenegro, un port pentru yachturi de lux; Trigranit, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrală; complexul de film Korda Studios din Budapesta, precum și multe alte proiecte imobiliare în toată regiunea.

Sumele alocate pentru „Drumuri bune 2” vor fi recalculate

Sumele alocate pentru Programul „Drumuri bune 2” vor fi recalculate așa încât distribuirea în fiecare localitate să se facă pe cap de locuitor. Declarația a fost făcută de către Gheorghe Curmei, directorul Administrației de Stat a Drumurilor, după ședința Consiliului Fondului Rutier. Administrația de Stat a Drumurilor a purces la contractarea lucrărilor pe 10 aprilie. Conform legii bugetului de stat, pentru „Drumuri bune 2”  s-a prevăzut suma de 950 de milioane de lei. Totodată, valoarea programului aprobat de Consiliul Fondului Rutier este de 1,750 mlrd. „Recalcularea se va face în baza sumei de 950 de milioane, cea bugetată. Din acești bani, 280 de milioane sunt datorii pentru lucrările executate în 2018”, a precizat Gheorghe Curmei.

● MARȚI, 20 august

Drumul Chișinău-Ungheni nu va fi gata în acest an


Lucrările de construcție a sectorului de drum Chișinău-Ungheni vor mai dura cel puțin până anul viitor. Aceasta pentru că unul dintre antreprenorii care execută lucrările pe această porțiune întâmpină probleme financiare. Contractul pentru respectivul proiect a fost semnat în 2014, cu termen de execuție până în 2018. Declarații în acest sens au fost făcute de Gheorghe Curmei, directorul Administrației de Stat a Drumurilor, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, de la Ungheni spre Călărași drumul este finalizat în proporție de 80%, iar pe regiunea Călărași -Chișinău rămâne de construit drumul doar în intravilanul localităților Sipoteni, Călărași, Bucovăț, Vatra și Strășeni.

Numărul de autorizații de export în Rusia a fost mărit cu puțin peste o mie

Federația Rusă a majorat cu 1250 numărul de autorizații pentru transportul bilateral și tranzit de mărfuri acordate transportatorilor moldoveni și cu 100 – pentru transportul neregulat de pasageri, pentru trimestrul III al anului 2019. Totodată, pentru partea rusă contingentul existent a fost majorat cu 1000 de autorizații pentru transportul de mărfuri în și din țările terțe. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier international.

Guvernul va încerca să renegocieze contractul de concesionare a aeroportului, ministru

Întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului reprezintă un punct important pe agenda Guvernului Republicii Moldova. Într-o conferință de presă, Vadim Brînzan, ministru al economiei și infrastructurii, a precizat va încerca să negocieze cu noii proprietari contractul de concesionare. Ministrul a specificat că întoarcerea aeroportului în gestiunea statului este o procedură foarte complexă, care poate să dureze ani de zile. „Cât statul se va judeca să repare frauda concesionării aeroportului, noii proprietari vor continua să facă bani pe spatele cetățenilor, prin taxa de 9 euro plătită de fiecare pasager la plecare”, a declarat ministrul. Vadim Brînzan a menționat că statul nu are pârghiile legale să influențeze tranzacția de vânzare a 95% din compania Avia Invest, concesionarul aeroportului, către NR Investments Ltd

Vadim Brînzan: Statul plătește factura pentru pomenile electorale ale fostei guvernări

Guvernul Republicii Moldova analizează posibilitatea de a veni cu un ajutor pe timp de iarnă pentru persoanele cu venituri mici, pentru a compensa creșterea tarifelor la energie electrică. Declarația aparține ministrului economiei și finanțelor Vadim Brînzan, care, într-o conferință de presă susținută pe 20 august, a menționat că statul va plăti astfel factura pentru pomenile electorale și presiunile fostei guvernări făcute asupra Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei. „Această scumpire trebuia făcută în urmă cu jumătate de an. Fosta guvernare a influențat ANRE să amâne această decizie, creând un deficit bugetar la furnizarea energiei la 20 de milioane de lei”, a spus ministrul economiei.

Se propune plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar

Costurile aferente unui credit nebancar sau leasing financiar, fie că este vorba despre dobândă, comisioane, penalități etc., ar putea fi plafonate, astfel încât să nu depășească valoarea împrumutului inițial contractat. Prevederea se conține într-un proiect de lege, elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare. „Dacă va lua o mie de lei, el va trebui să întoarcă nu mai mult de două mii de lei, oricare ar fi penalitățile, oricare ar fi dobânda, comisioanele etc.”, a declarat vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, într-o conferință de presă. Potrivit lui, deși sectorul organizațiilor de creditare nebancară (OCN) se află pe un trend ascendent, există anumite riscuri care însoțesc această dezvoltare spectaculoasă, cel mai vizibil fiind supra îndatorarea populației.

● MIERCURI, 21 august

Cele mai atractive credite sunt cele acordate pe termene de la doi până la cinci ani

În iulie, creditele noi acordate au constituit 2 850,4 milioane de lei, în creștere cu 14,9% față de aceeași lună a anului trecut. Ponderea creditelor acordate în moneda națională a reprezentat 72,7%, a celor în valută – 27,3%. Cele mai atractive au fost creditele acordate pe termene de la doi până la cinci ani, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. 50,1% din creditele acordate în moneda națională au fost accesate de persoane juridice. Creditele în valută au fost solicitate, în principal, de către societățile comerciale nefinanciare – 94,3%.

● VINERI, 23 august

Mai mulți transportatori susțin că vor intra în grevă dacă tariful nu va fi ajustat

Mai multe companii de transport anunță că se solidarizează cu demersul Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto și a 55 de companii de transport, din 20 august. Dacă autoritățile nu vor ajusta tarifele la serviciile de transport de călători, vor intra în grevă. În demersul APOTA către Ministerul Economiei și Infrastructurii se menționează că tărăgănarea ajustării tarifelor duce la distrugerea ramurii. „Noi nu mai avem șoferi, deoarece nu le putem asigura un venit decent. Nu mai avem unități de transport, deoarece veniturile nu ne permit reînnoirea parcului de vehicule. Nu dispunem de lăcătuși, mecanici, sudori, dispeceri, deoarece persoanele cu asemenea calificare se concediază din companiilor noastre”, se spune în demers.

● SÂMBĂTĂ, 24 august

Alimentarea la stațiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere este interzisă


Alimentarea la stațiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate nu este permisă conform prevederilor legislației în vigoare. Despre aceasta precizează Ministerul Economiei, într-un răspuns Agenției de presă IPN ca urmare a mai multor sesizări de la cetățeni privind imposibilitatea de a-și încărca buteliile cu gaz pentru aragazuri casnice la benzinării. Astfel, potrivit Ministerului Economiei, îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se efectuează la stații de distribuție și îmbuteliere a gazelor lichefiate (SDÎG) sau la stații de îmbuteliere a gazelor lichefiate (SÎG). De asemenea, umplerea, transportul, verificarea tehnică periodică etc. a acestor butelii, se face de întreprinderi specializate care dețin avizul pozitiv de expertiză eliberat de către organismul de expertiză în domeniul securității industriale.

Peste trei mii și jumătate de locuințe au fost date în exploatare în jumătate de an

În prima jumătate a anului curent, au fost date în exploatare 3676 de apartamente și case individuale de locuit, cu suprafața totală de peste 270 de mii de metri păstrați. Numărul locuințelor este în creștere cu peste 30%, față de primul semestru al anului trecut, informează Biroul Național de Statistică. Potrivit BNS, în mediul urban au fost date în exploatare 3287 de locuințe, cu 29,4% mai mult față de ianuarie-iunie 2018. În mediul rural, în perioada de referință au fost date în exploatare 389 de locuințe, cu 34,7% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2018.