logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18 – 24 aprilie


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-18-24-aprilie-cele-mai-importante-stiri-7966_1089385.html

Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 18 aprilie


Guvernul a aprobat rectificări la Legea bugetului de stat pentru 2022

Guvernul a aprobat rectificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2022. Deficitul a crescut cu 4,25 miliarde de lei, până la 19,4 miliarde de lei sau 7,1% în PIB. Potrivit ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, creșterea soldului bugetar va fi îndreptată spre finanțarea măsurilor economice și sociale anti-criză de micșorare a impactului generat de criza energetică șu cea a refugiaților. „Fondurile de urgență ale Guvernului au fost practic epuizate. Se propune suplinirea acestora cu 1,5 miliarde lei”, a notat Dumitru Budianschi. „Proiectul de modificare a bugetului pentru 2022 prevede, de rând cu suplinirea alocațiilor pentru unele programe de cheltuieli, și programe noi menite să susțină dezvoltarea afacerilor. De exemplu, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii va fi suplinit cu 250 de milioane de lei, Fondul de Eficiență Energetică – cu 250 de milioane, Fondul Ecologic – 21 de milioane de lei, programe de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii – 200 de milioane”, a mai spus ministrul. În proiect se propune modificarea structurii surselor de finanțare a deficitului ca urmare a revizuirii intrărilor de împrumuturi, în special celor destinate atenuării impactului crizelor. În același timp, reieșind din faptul că pentru finanțarea deficitului bugetului de stat sursele interne devin tot mai costisitoare, vor fi utilizate resurse de creditare oferite pe plan extern de către partenerii de dezvoltare.

Moldovagaz nu intenționează curând să solicite ANRE ajustarea tarifelor, Vadim Ceban

Societatea pe acțiuni „Moldovagaz” nu intenționează în viitorul apropiat să solicite Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ajustarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali. Precizările sunt făcute de către președintele Consiliului de Administrație al întreprinderii, Vadim Ceban. Vadim Ceban a transmis mesajul pe canalul său Telegram după ce, cu puțin timp mai devreme, a anunțat că, potrivit calculelor preliminare, valoarea devierilor financiare acumulate de „Moldovagaz” SA în luna aprilie din cauza diferenței dintre prețul de achiziție a gazelor de la Gazprom și tariful aplicat consumatorilor finali se va ridica la peste jumătate de miliard de lei. Tariful pe care îl plătesc în prezent consumatorii casnici este de 14,06 lei/metru cub, la care se adaugă TVA 8%. Până în martie Guvernul a compensat parțial plățile pentru un consum de până la 150 de metri cubi.

Guvernul inițiază eliberarea grâului alimentar din rezervele de stat

Guvernul inițiază eliberarea grâului alimentar din rezervele de stat în vederea împrospătării acestuia. Anunțul este publicat pe portalul guvernamental pentru consultări publice. „Împrospătarea grâului alimentar din rezervele de stat este absolut necesară, reieșind din faptul expirării termenului de păstrare a acestuia, care duce la schimbarea calității, iar în consecință pot fi generate pierderi financiare esențiale”, precizează Ministerul Afacerilor Interne, responsabil de elaborarea proiectului hotărârii Guvernului. Recomandările părţilor interesate cu privire la elaborarea proiectului menţionat pot fi expediate în termen de cinci zile lucrătoare în adresa Serviciului politici în domeniul rezervelor de stat şi de mobilizare al Ministerului Afacerilor Interne.

Guvernul crește cheltuielile publice

Guvernul a decis să crească cheltuielile publice, iar scopul rectificărilor la bugetul de stat pentru anul 2022 este menținerea stabilității economice, a locurilor de muncă, precum și prevenirea vulnerabilităților. Premierul Natalia Gavrilița precizează că majorarea cheltuielilor este corectă în condițiile crizelor. Potrivit autorităților, vor spori și veniturile datorită creșterii încasărilor din impozite și taxe, dar și intrărilor din granturi. „Este o decizie dictată de schimbările dramatice care au loc în lume și în regiune și care influențează puternic țara noastră. Ele ne obligă să facem modificări la bugetul planificat. Economia națională este afectată de războiul din Ucraina, prețurile globale la resursele energetice și produse cresc, iar agenții economici se confruntă cu o presiune enormă să păstreze piețele, furnizorii, costurile și locurile de muncă. Trecem prin vremuri extraordinare, care cer decizii extraordinare”, a declarat premierul într-o conferință de presă. Cresc cu 2,45 miliarde de lei cheltuielile în domeniul protecției sociale. Banii sunt destinați pentru indexarea și majorarea pensiilor și a prestațiilor sociale, de care cetățenii beneficiază din 1 aprilie. „Vă reamintesc că în acest an am crescut Fondul de pensionare cu circa 30%, am crescut și alte cheltuieli sociale. Am alocat cu 111,8 milioane de lei mai mult pentru alimentarea copiilor în instituțiile educaționale. Cu 65 de milioane de lei am crescut finanțarea serviciului asistență personală pentru persoanele cu dizabilități. Noul proiect prevede, de asemenea, creșterea alocațiilor pentru plata resurselor termoenergetice pentru instituțiile bugetare și cele medicale publice. Este vorba de o suplimentare cu aproximativ un miliard de lei”, a precizat șefa executivului.

Ion Ceban: Chișinăul ar putea rămâne fără agent termic la toamnă

„Inacțiunea Guvernului în gestionarea SA „Termoelectrica” poate duce la deconectarea Chișinăului de la agentul termic în toamna acestui an, dacă nu se va interveni de urgență la reparația și modernizarea infrastructurii termoenergetice”. Declarația îi aparține lui Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău. Potrivit edilului, din cauza lipsei unor investiții majore, s-a ajuns la situația în care utilajul de producere la centralele electrotermice (CET-uri) este cu termenul de exploatare depășit, fapt ce conduce la avarii, randament scăzut, respectiv pierderi enorme și imposibilitatea exploatării de mai departe conform normelor tehnice existente. „Dacă nu vă apucați imediat de reparație, riscăm nu doar Chișinăul să rămână fără căldură în toamna acestui an, dar să fie majorate iarăși costurile, care pot crește până la patru ori”, atenționează Ion Ceban. Primarul capitalei precizează că „Termoelectrica” are un proiect de dezvoltare a sectorului energetic, cu suportul Băncii Mondiale. Acordul de împrumut a fost semnat la 30 septembrie 2020, iar la 29 martie 2021 proiectul a intrat în vigoare, acesta urmând să fie realizat până la 31 decembrie 2025. Valoarea proiectului este de 92 de milioane de euro. „Beneficiarii proiectului sunt populația municipiului Chișinău care locuiește în blocuri rezidențiale și casele care vor fi conectate la proiect. CET-urile urmau deja să intre în reparație, însă niciun deget nu a mișcat această guvernare incompetentă”, a remarcat Ion Ceban.

● MARȚI, 19 aprilie

Daniel Ioniță: România are capacități intelectuale și tehnice pentru a construi linii de energie electrică

Pe final de mandat, ambasadorul României în Republica Moldova a comentat situația creată în jurul construcției liniei de energie electrică Vulcănești – Chișinău, proiect câștigat la limită de o companie din India, în detrimentul unui consorțiu din România. Diplomatul român a refuzat să comenteze rezultatele licitației, însă a dat asigurări că România are capacitățile intelectuale și tehnice pentru a realiza un astfel de proiect. Mai mult, ambasadorul a punctat că România ar fi avut și interesul finalizării la timp a liniei de înaltă tensiune, pentru ca Republica Moldova să-și obțină cât mai curând independența energetică. Încă în luna noiembrie a anului trecut, compania indiană KEC International a câștigat licitația privind construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău. La licitație au fost depuse 10 oferte, printre care și un consorțiu din România. Diferența de preț dintre compania câștigătoare din India și consorțiul din România era de 30 de mii de euro, dintr-un contract de 27 de milioane de euro. „Nu pot să comentez rezultatele unui tender realizat cu sprijinul Băncii Mondiale. Dar cu certitudine pot spune că în România există atât capacitatea intelectuală, mă refer la ingineri, proiectanți, la cei care știu să construiască linii electrice, cât și capacitatea fizică. Și mă refer aici la fabricile de izolatoare, conductoare electrice, de armături, de stâlpi, care să fie în stare să construiască o astfel de linie. Și asta o spun în calitatea mea de fost inginer –energetician. O mică perioadă din viața mea m-am ocupat chiar de construcția liniilor electrice”, a spus Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

● MIERCURI, 20 aprilie

Va fi lansată o platformă care va permite vizualizarea în timp real a fiecărui troleibuz

Contractul de achiziții de date GPS pentru transportul public din municipiul Chișinău a fost atribuit  companiei „Arobs Trackgps” SRL, în urma unei licitații la care au participat cinci ofertanți.  „Acest proiect este unul din pilonii prioritari spre asigurarea unui serviciu eficient de transport public de călători, astfel încât acesta să fie mult mai accesibil pentru utilizatori”, precizează primarul Ion Ceban. Urmează a fi lansată platforma care va permite vizualizarea în timp real a fiecărei unități de transport aflate în circulație (vizualizare întârzieri/avans curente, vizualizare harta tur-retur, estimarea timpilor de parcurs între stații, viteza etc). Aplicația va avea o interfață prietenoasă cu utilizatorul și va putea fi utilizată atât de pe dispozitive desktop, cât și de pe dispozitive mobile. Contractul cu câștigătorul licitației a fost semnat de către Regia Transport Electric Chișinău. Cât privește Parcul Urban de Autobuze, întreprinderea este la etapa de elaborare a caietului de sarcini pentru următoarea licitație de contractare a Sistemului inteligent de monitorizare GPS a transportului public. Contractul actual expiră pe 31 iulie 2022.

Moldova va beneficia de gaze și energie electrică, indiferent de situația cu Gazprom, ministru

Dacă Gazprom va suspenda contractul cu Moldovagaz, există soluții de aprovizionare a Republicii Moldova, și după data de 1 mai, atât cu gaze naturale, cât și cu energie electrică. Declarația aparține vicepremierului Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, care precizează că se depun eforturi ca impactul asupra prețurilor să fie cât mai mic. „Vreau să vă asigur, dragi cetățeni, că, indiferent de evoluția situației de pe piața energetică, Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale și energie electrică”, a declarat Andrei Spînu într-o conferință de presă. Ministrul afirmă că, după mai multe scrisori expediate de Minister și Moldovagaz către Gazprom referitor la prelungirea termenului de planificare a plății datoriei istorice privind livrarea gazelor pe malul drept al Nistrului, până în acest moment nu există un răspuns. „Din păcate, auditul nu a putut fi realizat și nici comisia economică moldo-rusă nu s-a întrunit – cele două acțiuni fiind premergătoare și condiționând planificarea plății datoriei”, a precizat vicepremierul.
În aceste condiții, autoritățile pregătesc soluții pentru orice situații – s-a intervenit în legislație pentru ca să existe obligații clare de a stoca gaze naturale. Au fost alocați 150 de milioane de euro împrumutați de la BERD pentru crearea rezervelor de gaze naturale în vara acestui an. De asemenea, cu ajutorul partenerilor externi, întreprinderea Energocom se pregătește să poată accesa piețele internaționale. Șapte companii „seroase și cu experiență” sunt gata să livreze gaze Moldovei.

● JOI, 21 aprilie

Biroul de reintegrare, despre pretinsele impedimente create antreprenorilor transnistreni

Chișinăul niciodată nu a instituit măsuri de așa-zise „blocade economice” și nu implementează abordări discriminatorii în raport cu mediul de afaceri din regiunea transnistreană. Sunt precizări ale Biroului politici de reintegrare în contextul multiplicării acuzațiilor Tiraspolului privind o presupusă restricționare intenționată a importului diferitor categorii de mărfuri în regiune. Instituția precizează că dificultățile evocate sunt generate în mod deliberat și artificial chiar de către decidenții de-facto din regiune, care recurg la diverse precondiții pentru a nu se conforma la rigorile cadrului normativ național și la angajamentele internaționale în vigoare. Potrivit Biroului, agenții economici din regiune sunt înregistrați și dețin licențe de activitate emise de organele naționale competente. Operațiunile comerciale interne și externe ale acestora se desfășoară în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Antreprenorii interacționează nemijlocit și eficient cu instituțiile publice abilitate, care le oferă consiliere, ghidare, recomandări și explicații privind seturile de acte necesare de prezentat, procedurile obligatorii de parcurs, neajunsurile ce se impun a fi înlăturate. „Autoritățile constituționale de la Chișinău acordă toată asistența posibilă antreprenorilor din raioanele de est ale țării și întreprind toate eforturile disponibile în vederea încadrării activității acestora în spațiul economic și comercial unic, conformării la rigorile cadrului legal aplicabil pe întreg teritoriul țării. Specificăm că din partea acestora se remarcă bună înțelegere, receptivitate și disponibilitate de a respecta standardele și cerințele consfințite la nivel național și internațional”, se arată într-un comunicat de presă.

Granturi de până la 200 de mii de lei din partea statului pentru ecologizarea afacerilor

38 de întreprinderi au fost selectate pentru a accesa granturi de până la 200 de mii de lei din partea statului pentru implementarea acțiunilor de ecologizare a afacerilor. O decizie în acest sens a fost luată de Comitetului de coordonare al Programului de ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, gestionat de ODIMM. Fiecare grant de până la 200 de mii de lei constituie până la 70% din valoarea proiectului investițional. Finanțarea nerambursabilă oferită celor 38 de afaceri constituie circa 6 milioane lei. Din numărul total de proiecte acceptate spre finanțare, 24 de afaceri sunt localizate în mediul rural, iar celelalte 14 – în municipiul Chișinău. 14 companii acceptate spre finanțare au optat pentru acțiuni de ecologizare care prevăd gestionarea eficientă a resurselor de apă prin epurarea apei uzate și utilizarea acesteia pentru irigarea suprafețelor sau pentru necesitățile companiei. Nouă companii au optat pentru achiziționarea echipamentelor care permit reciclarea deșeurilor. Celelalte proiecte investiționale vizează reducerea consumului de energie prin implementarea sistemelor de recuperare termică, sisteme de ventilare cu filtrarea aerului. Programul de Ecologizare a ÎMM a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova la 27 noiembrie 2019, cu o perioadă de pilotare de 36 de luni, fiind implementat de ODIMM în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Companiile interesate de acest program se pot înscrie completând un formular pe site-ul ODIMM.

● VINERI, 22 aprilie

Vot final pentru proiectul privind salarizarea egală pentru muncă egală

Companiile urmează să informeze anual angajații privind nivelul de salarizare pe funcție, separat pentru fiecare dezagregat pe gen. Deputații au votat în lectură finală proiectul privind salarizarea egală pentru muncă egală. Autoarea proiectului, deputata Doina Gherman, precizează că astăzi legea nu cere informarea angajaților privind diferența salarială dintre femei și bărbați la nivelul unui angajator, ci interzice divulgarea informațiilor despre salariu. Or aceasta este considerată informație confidențială prin Codul Muncii și pentru angajați devine imposibil să cunoască faptul că sunt plătiți mai puțin decât colegii lor care fac aceeași muncă. Proiectul prevede introducerea măsurilor de transparentizare a sistemului de salarizare și a obligativității față de toți angajatorii de a utiliza un sistem de evaluarea echitabilă a funcțiilor. De asemenea, va fi definit principiul plată egală pentru muncă egală sau muncă de valoare egală. În legislația Republicii Moldova nu este definit explicit principiul plată egală pentru muncă de valoare egală între femei și bărbați. Deși acest principiu se regăsește în cadrul legal, lipsește o definire clară a termenilor ce vizează principiul dat.