logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18 – 23 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-18-23-iulie-cele-mai-importante-stiri-7966_1091275.html

● LUNI, 18 iulie

Consiliul UE decide dublarea cotelor de acces fără taxe pentru produsele agricole din Moldova


Subiectul dublării cotelor de acces fără taxe pe piața europeană pentru ultimele șapte produse agricole din Republica Moldova încă supuse regimului tarifar figurează astăzi, 18 iulie, pe agenda Consiliului Uniunii Europene. Includerea subiectului pe agendă înseamnă, de regulă, că decizia este agreată de cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE. La modul practic, toate produsele moldovenești vor putea intra de acum înainte în UE fără tarife în zona de liber schimb (DCFTA), precizează Europa Liberă în pagina electronică.

Fără un sistem modernizat de taxare, autoritățile locale se mișcă într-un cerc vicios

Taxele locale acoperă doar 2,8% din cheltuielile bugetelor locale, iar autoritățile publice locale se află într-o situație nefavorabilă comparativ cu autoritățile centrale. Ponderea taxelor locale în cheltuielile bugetelor publice scade cu anii, subliniază economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul. Potrivit expertului, dacă nu ne gândim astăzi la un sistem de taxare care să nu presupună decizii anuale, pur și simplu facem ca autoritățile locale să se miște într-un cerc vicios de frică de a lua decizii.

La un eveniment al Coaliției pentru Descentralizare, la care a fost prezentat studiul „Modernizarea sistemului de taxe locale, instrument de bază în creșterea autonomiei financiare locale”, Veaceslav Ioniță, autor al studiului,  a remarcat că taxele percepute de autoritățile locale au cote fixe și anual primarii trebuie să meargă la consiliile locale pentru a obține ajustarea acestora. Taxele locale au fost gândite într-o așa manieră că se aplică doar asupra agenților economici și de aici apare conflictul dintre primării, consiliile locale și agenții economici. Este nevoie de extins baza fiscală ca să cuprindă și populația din comunitate.

Actualul sistem de taxe locale nu mai răspunde așteptărilor, studiu

Actualul sistem de taxe locale este depășit moral, nu mai răspunde așteptărilor autorităților publice locale și contrastează vizibil cu obligațiile luate de către Republica Moldova în raport cu Consiliul Europei. Este concluzia unui studiu care analizează veniturile colectate din taxele locale. Studiul, scris de expertul IDIS, Veaceslav Ioniță, precizează că actualul sistem nu mai poate servi funcției de consolidare a autonomiei financiare. Autorul documentului arată că veniturile colectate din taxele locale au crescut doar cu 11,8% – de la 476 în 2014 la 532 de milioane de lei în 2020, în timp ce veniturile bugetului public național au crescut cu 50% în aceeași perioadă de timp. Taxele locale nu sunt indexate anual, menționează expertul. Iar principalii plătitori ai taxelor locale sunt agenții economici. Pe când populația locală, beneficiarul de bază al serviciilor prestate de către autoritățile locale, aproape nu contribuie cu nimic la formarea bugetului.

Producătorii agricoli moldoveni vor exporta în UE cantități substanțial mai mari de produse fără taxe

Producătorii agricoli din țară vor putea exporta pe piața Uniunii Europene, pe parcursul unui an, cantități substanțial mai mari de produse agricole fără achitarea taxelor vamale. Cotele de export au fost majorate, iar unele chiar dublate, precizează Prima Sursă, canal oficial de verificare a informațiilor Guvernului Republicii Moldova.

Octavian Calmîc a demisionat din funcția de director general ANRE
Chisinau


Octavian Calmîc a demisionat din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Informația a fost confirmată pentru IPN de către Galina Sanduța, șefa Serviciului comunicare al instituției, care a precizat că Octavian Calmîc a invocat motive personale.

● MARȚI, 19 iulie

Un focar de pestă porcină a fost înregistrat în raionul Cahul


Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la porci domestici din raionul Cahul, localitatea Zîrnești. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, probele au fost testate de Laboratorul Naţional de referinţă al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV), transmite IPN.

A fost convocată Comisia pentru situații excepționale a raionului Cahul, care va implementa un plan complex de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane. Un alt caz a fost confirmat într-o gospodărie nonprofesională din satul Zîrnești în data de 13 iulie.

O misiune a Fondului Monetar Internațional vine la Chișinău

Echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții la Chișinău cu autoritățile Republicii Moldova, în perioada 20-29 iulie. Potrivit FMI, misiunea va aborda subiectul evoluției economice recente și perspectivele, progresul atins în implementarea programului și riscurile cu care se confruntă economia, în contextul primei evaluări a programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanţare extinsă.

ANRE: Prețul benzinei și motorinei a scăzut cu 4 lei în ultima lună

Scăderea prețurilor la carburanți pe piața internațională se reflectă și în prețurile afișate pe panourile stațiilor PECO din Republica Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că prețul la benzină și motorină a scăzut cu 4 lei pe parcursul ultimei luni, fenomenul fiind determinat de reducerea cotațiilor Platts.

Forța Fermierilor propune guvernării un model de dezvoltare a sectorului agricol

Schimbarea modalității de subvenționare în agricultură, extinderea sprijinului financiar pentru dezvoltarea legumiculturii și zootehniei și creșterea suprafețelor irigate. Sunt câteva dintre propunerile Asociației Forța Fermierilor pentru modernizarea agriculturii din Republica Moldova. Membrii asociației spun că, dacă guvernarea acceptă planul lor de redresare a sectorului agrar, sunt gata să contribuie la implementarea noii strategii. Potrivit unei declarații semnate de reprezentanții Asociației, actuala politică agrară este în avantajul agroholdingurilor, descurajând activitatea agricultorilor mici și mijlocii. Forța Fermierilor propune schimbarea modalității de subvenționare și acordarea priorităților pentru fermierii mici și mijlocii, creșterea esențială a suprafețelor terenurilor irigate, extinderea suportului financiar pentru ramura legumicolă și sectorul zootehnic.

Standarde europene în gestionarea deșeurilor de origine animală. Proiect susținut de BM

Deșeurile de origine animală vor fi procesate și transformate în combustibili și fertilizanți la un centru de gestionare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. Proiectul este susținut de Banca Mondială și, potrivit autorităților, va asigura gestionarea corectă a deșeurilor de origine animalieră, fără riscuri la adresa sănătății publice sau a mediului ambiant. În prezent, metodele de distrugere a deșeurilor animaliere nu sunt conforme cu cele mai bune practici internaționale și presupun riscuri înalte pentru sănătatea publică și mediu. Anual, de la abatoare, fabrici de procesare, unități de alimentație publică sunt generate 26 de mii de tone de deșeuri animaliere, fiind vorba de cadavre, porțiuni de cadavre, sau alte deșeuri provenite de la animale.

Comisioanele băncilor la operațiunile de plată ale ÎMM cu cardul vor fi plafonate

Comisioanele aplicate de băncile comerciale la operațiunile de plată efectuate de către Întreprinderile Mici și Mijlocii (ÎMM) prin intermediul cardurilor bancare, indiferent de tipul cardurilor, se propune a fi plafonate la 0,5%. Prevederea se conține într-un proiect de lege supus dezbaterilor publice pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe. Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, spune că principalul impediment în adaptarea naturală a plăților cu cardul este anume acest comision, care dezavantajează antreprenorii mici și mijlocii și îi descurajează să promoveze plățile contactless. „Există conștientizarea problemei, este un început bun, acum să încercăm să depunem eforturi ca să găsim soluția optimă pentru toți”, a adăugat Dumitru Alaiba.

● MIERCURI, 20 iulie

022/07/20/16:10/ Europenii scad oferta de prețuri pentru mierea moldovenească


Până la ora actuală, Republica Moldova nu a exportat deloc miere din roada anului curent, deși în anii precedenți exportul din roadă nouă avea loc începând cu luna iunie, a declarat pentru IPN Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova.  Exportul stă pe loc deoarece nu s-a ajuns la o înțelegere privind prețurile.

Dacă în Europa se propune un preț mai mic față de cel din anul trecut, exportatorii de miere din Republica Moldova nu vor avea venit. „Ei au cheltuieli mai mari față de anul trecut, întrucât s-a scumpit și gazul, și butoaiele în care se transportă mierea, dar și serviciile de transportare. Nu putem achiziționa miere de la apicultori la prețul de anul trecut, în prezent este un preț mult mai mic, cu 20%. Apicultorii au așteptat o creștere a prețurilor de cel puțin 30% față de anul trecut”, a precizat președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

Moldovagaz îndeamnă consumatorii să achite datoriile de peste 162 mln lei

Consumatorii de gaze naturale din Republica Moldova au datorii de 162,5 mln lei față de Moldovagaz, de la începutul anului curent până în luna iunie. Pentru a nu le fi sistată furnizarea gazelor, Moldovagaz cere ca consumatorii să plătească datoriile în cel mai scurt timp. Într-un comunicat de presă, Moldovagaz precizează că sunt peste 4 mii de consumatori casnici ale căror datorii depășesc suma de 5 000 lei. Soldul total al datoriei acestora constituie  36,6% din datoria totală a consumatorilor casnici.

● JOI, 21 iulie

Vladimir Bolea: Vom solicita instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii


Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia instituirea situației excepționale este necesară în contextual secetei severe din acest an. Ministrul a menționat că roada de grâu este mai mică față de cifrele prognozate, iar porumbul a fost compromis în proporție de sută la sută, în special, în sudul țării.

● VINERI, 22 iulie

Amendamentul privind finanțarea adițională de 75 de milioane de euro a fost semnat


Amendamentul la Acordul de finanțare dintre Moldova şi Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Moldova a fost semnat. Amendamentul prevede un grant de 75 de milioane de euro. Finanțarea adițională va majora bugetul programului de suport până la 135 de milioane de euro. Potrivit Ministerului Finanțelor, acest suport bugetar va sprijini măsurile de atenuare a impactului socio-economic produs de creșterea prețurilor la gazele naturale, va spori capacitatea statului de a furniza servicii grupurilor vulnerabile și va susține eforturile în asigurarea securității energetice în Republica Moldova.

Întreprinderile mici și mijlocii vor primi granturi pentru modernizarea utilajului de producere

Întreprinderile mici și mijlocii vor putea accesa suport financiar pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică într-un program aprobat de Guvern. Suportul va fi acordat de Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației de Dezvoltare Antreprenorială (ODA), sub formă de finanțare nerambursabilă în mărime de 50% din valoarea proiectului investițional.

Suma accesată nu va depăși două milioane de lei per beneficiar pentru acțiuni de retehnologizare. E vorba de automatizarea procesului de producție, robotizarea producției, modernizarea liniilor tehnologice existente, soluții IT pentru gestionarea liniilor de producție, reutilarea cu echipamente performante.

Importul motocultoarelor și tractoarelor va fi scutit de plata accizei

Importul motocultoarelor și a tractoarelor agricole și forestiere va fi scutit de plata accizei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern. Actualmente, de plata accizei sunt scutite motocultoarele importate în Moldova cu termenul de exploatare de până la 12 ani. În schimb, cele cu termenul de exploatare de la 13-15 ani sunt supuse unei accize de 10 lei/cm3, de la 16 la 18 ani - 20 de lei/cm3, iar de la 19 ani - 60 de lei/cm3.

Cotele de capacitate pentru instalațiile fotovoltaice montate pe terenuri vor fi majorate

Cotele de capacitate pentru instalațiile fotovoltaice montate pe terenuri vor fi majorate până la valoarea de 120 MW pentru a valorifica sursele de energie regenerabilă. O decizie în acest sens a fost aprobată de cabinetul de miniștri. În prezent, sunt depuse 144 de cereri la instalații fotovoltaice pe clădiri cu o capacitate de 111,2 MW, precum și 21 de cereri cu o capacitate de 10,56 MW. Pentru instalațiile eoliene și tehnologiile non intermitente există interes mult mai redus. Astfel, în vederea atingerii valorii necesare pentru instalațiile fotovoltaice, s-a decis realocarea capacităților inițiale din contul tehnologiilor de generare non intermitente, cogenerare pe bază de biogaz, singaz și biomasă.

● SÂMBĂTĂ, 23 iulie

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și-a început activitatea


Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, instituție publică din subordinea Ministerului Economiei, și-a început activitatea și are misiunea să susțină dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit Ministerului Economiei, noua instituție a fost reformată din Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) și va avea o structură organizatorică nouă, un sistem eficient de management al riscurilor, urmând să deruleze un control riguros asupra modului de utilizare a banului public.

Producătorii de floarea soarelui și de porumb acuză pierderi importante

Producătorii de floarea soarelui și de porumb acuză pierderi importante din cauza secetei. În localitățile în care au fost puține ploi, roada va fi cu 50% mai mică față de anul trecut, iar unde nu a plouat deloc în ultimele trei luni, preponderent în centrul și sudul țării, nu se va strânge nimic, a declarat Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor. „Sunt suprafețe de floarea soarelui de pe care agricultorii nimic nu vor strânge. N-are rost să te duci cu combina în câmp pentru că mai scumpe sunt serviciile de recoltare decât roada pe care o vor obține și o vor vinde”, a menționat directorul executiv FNF.  

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței devine Inspectorat

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței se transformă în Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, autoritate administrativă în subordinea Ministerului Economiei. Potrivit Agenției, inspectoratul va asigura implementarea politicii statului, exercitarea activităților de supraveghere a pieței și controlul de stat în domeniile de competență, în modul stabilit și în limitele prevăzute de cadrul normativ.

Inspectoratul se va ocupa de supravegherea pieței privind produsele nealimentare, protecția consumatorilor, controlul de stat al activităților în domeniul jocurilor de noroc. Va controla respectarea condițiilor de licențiere conform domeniului de competență.