logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 17 – 23 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-17-23-iulie-cele-mai-importante-stiri-7966_1098396.html

● LUNI, 17 iulie

O linie ferată europeană va fi trasă de la Chișinău spre Odesa


În contextul trecerii la ecartament european a căii ferate Iași – Chișinău, o linie ferată europeană va fi trasă de la Chișinău spre Odesa, relatează IPN cu referință la Dumskaya.net, care precizează că ecartamentul existent de 1520 de milimetri va fi completat cu unul de standard european de 1450 de milimetri.

Despre aceasta a comunicat Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru pentru reconstrucția Ucrainei, ministrul dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii. El face referință la Studiul Comisiei Europene și Băncii Europene de Investiții, despre care IPN a relatat deja că sugerează trecerea la ecartament european a liniilor de căi ferate către Lvov și Chișinău, cu prelungire spre Odesa.

AIPA recepționează cereri pentru subvenționarea accizei la motorină

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură recepționează cereri pentru subvenționarea accizei la motorină. Fermierii pot depune cererile până la data de 31 iulie, la oficiile teritoriale AIPA.

Subvenția se acordă în două etape. Pentru motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023, cererea se depune nu mai târziu de 31 iulie. Iar pentru motorina achiziționată începând cu 30 iunie 2023 și până pe 30 septembrie inclusiv, cererea se depune nu mai târziu de 30 septembrie, precizează un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Forța Fermierilor cere moratoriu la penalitățile pe creditele producătorilor de cereale și culturi oleaginoase

Asociația Forța Fermierilor cere convocarea imediată a unei ședințe cu prim-ministrul Republicii Moldova și introducerea urgență, prin decizia CSE, a unui moratoriu, până la 31 decembrie, la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și altor comisioane ce țin de achitarea datoriilor către toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii care cultivă preponderent cereale și culturi oleaginoase.

● MARȚI, 18 iulie

Radu Marian: Restituirea TVA pentru agenții economici din Găgăuzia va avea loc din bugetul local, nu cel national


Deputatul PAS, Radu Marian, propune o inițiativă legislativă potrivit căreia restituirea TVA pentru agenții economici din Găgăuzia va avea loc din bugetul local al unității administrativ-teritoriale, nu din bugetul național, așa cum se întâmplă în prezent. Potrivit parlamentarului, legea actuală admite o inechitate, întrucât bugetul UTA este format din taxele și impozitele agenților economici din regiune, însă restituirea TVA are loc din bugetul întregii țări.

Pentru reabilitarea tuturor drumurilor din Chișinău e nevoie de 170 mln euro, studio

Deficitul bugetar pentru întreținerea drumurilor din municipiul Chișinău este de 170 de milioane de euro. Suma include doar structura drumurilor și nu vizează schimbarea rețelelor. Concluzia aparține autorilor studiului privind inventarierea străzilor din municipiul Chișinău. În același context, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, spune că municipalitatea a alocat, în limita fondurilor existente, suma de un miliard de lei pentru reabilitarea drumurilor.

Energocom a semnat un memorandum de înțelegere cu Nuclearelectrica

Compania Energocom din Republica Moldova, deținută 100% de stat, a semnat Memorandumul de Înțelegere cu Societatea Națională din România Nuclearelectrica. Memorandumul vine să exploreze opțiunile pentru asigurarea livrării energiei produse de Nuclearelectrica din noile capacități ce urmează să între în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și să sprijine dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare, anunță Ministerul Energiei.

Air Moldova anunță suspendarea zborurilor până pe 16 august

Compania aeriană Air Moldova anunță că sistează zborurile până pe data de 16 august inclusiv. Pasagerii vor primi notificare la adresele de email cu opțiunile de rambursare și rebooking.

● MIERCURI, 19 iulie

Spațiul aerian al Republicii Moldova este sigur, administratorul AIC


Spațiul aerian al Republicii Moldova este sigur. Asigurările sunt date de administratorul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), Constantin Vozian. Spațiul aerian al țării este parțial deschis, iar coridorul spre România pe unde survolează aeronavele este sigur. În același context, Constantin Vozian spune că există premise pentru ca mai multe companii low-cost să opereze zboruri din Chișinău.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor

Performanța energetică a clădirilor va fi mai bine monitorizată, iar clădirile noi vor trebui să respecte standarde minime în domeniu. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor, care reglementează certificarea performanței energetice, astfel încât potențialii cumpărători sau locatari să fie informați despre eficiența energetică a locuințelor.

Volumul mijloacelor financiare alocate pentru Fondul rutier în anul 2023 va fi majorat

736 milioane de lei vor fi alocați suplimentar Fondului rutier pentru întreținerea celor 5951 km de drumuri naționale, inclusiv în vederea reparării drumurilor regionale aflate în stare precară. Decizia a fost aprobată de Guvern.

● JOI, 20 iulie

Victor Ciobanu: Oficial, suntem în recesiune


Economia Republicii Moldova este în recesiune, iar prognozele arată că până la sfârșitul acestui an va înregistra o creștere modestă de până la 2%. O spune expertul în domeniul economic, Victor Ciobanu, potrivit căruia o ușoară creștere economică se va înregistra grație producției agricole, întrucât a început perioada recoltării. Potrivit expertului, modelul economic al Republicii Moldova este unul păgubos întrucât țara „exportă” cetățeni și importă produse.

Natalia Gavrilița și Vitalie Lemne vor fi propuși la funcția de membru al Consiliului de supraveghere BNM

Candidatura Nataliei Gavrilița, prim-ministru în perioada 2021-2023, și a lui Vitalie Lemne, actual vicepreședinte CNPF, vor fi propuse plenului Parlamentului pentru funcția de membri ai Consiliului de supraveghere BNM. Dosarele candidaților pentru cele patru funcții vacante în consiliu au fost examinate la ședința Comisiei economie, buget și finanțe.

Creditarea nebancară, sub lupa BNM: Soluții pentru supraîndatorarea cetățenilor

Ratele mari și credite cu dobânzi de sute de procente reprezintă astăzi o povară pentru mulți cetățeni care au apelat la creditarea nebancară. Domeniul din 1 iulie este supravegheat de Banca Națională a Moldovei. Instituția își propune să vină cu politici de redresare a situației privind supraîndatorarea cetățenilor. Despre acestea a vorbit în cadrul podcastului, „Dă sens banilor” viceguvernatorului BNM, Constantin Șchendra.

Schimbările inițiate de BNM în contextul preluării supravegherii domeniului asigurărilor

Din 1 iulie 2023, Banca Națională a Moldovei are un mandat mult mai larg. Instituția supraveghează și domeniul asigurărilor și al creditării nebancare, de care anterior se ocupa Comisia Națională a Pieței Financiare. În cadrul podcastului „Dă sens banilor” viceguvernatorului BNM, Constantin Șchendra, a declarat că acest transfer de atribuții nu trebuie să creeze incomodități cetățenilor, dar să le faciliteze accesul la servicii de calitate.

Consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care reglementează asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale. La finalizarea procesului de separare a sistemului de transport, pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaze naturale, iar consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze așa cum aleg, de exemplu, furnizorul serviciilor de internet ori ai altor servicii.

Guvernul SUA oferă Moldovei un grant de 220 mln dolari pentru proiecte în sectorul energetic

Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de 220 de milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic. Proiectul de lege privind ratificarea celui de-al 15-lea Amendament din Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost votat în prima lectură de 55 de deputați.

USAID lansează un program de granturi destinat exportatorilor de vinuri

Un Program de granturi pentru promovarea exportului vinului Moldovei va oferi un buget total de 13 milioane de lei pentru exportatorii de vinuri din Moldova ca să-și diversifice piețele de export. Exportatorii pot accesa granturi de până la un milion de lei per companie, în funcție de categoria afacerii. Programul este parte proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Politica fiscală pentru 2024, votată în a doua lectură

Începând cu anul viitor întreprinderile vor putea să deducă mai multe cheltuieli pentru angajați, adică să nu plătească impozit de 12% pe ele. Este vorba despre cheltuieli pentru perfecționarea angajaților sau cheltuieli pentru contractarea serviciilor medicale în folosul angajatului în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie. Vor putea fi deduse și cadourile în natură oferite salariaţilor, inclusiv vouchere, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora cu ocazia sărbătorilor pascale, Crăciunului, 8 martie, zilelor de naștere. Va fi posibilă deducerea cheltuielilor aferente abonamentelor sportive, în mărime de până la 50% salariu mediu lunar pe economie, cheltuielilor pentru asigurarea facultativă de asistenţă medicală ale angajatului în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie și cheltuielilor de compensare a costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de 0-3 ani în mărimea ce nu depășește valoarea 2500 lei lunar per copil. Prevederile se conțin în politica bugetar-fiscală pe anul 2024, aprobată de Parlament în lectura a doua.

Natalia Gavrilița și Vitalie Lemne, numiți membri ai Consiliului de supraveghere al BNM

Ex-premierul Natalia Gavrilița și vicepreședintele CNPF Vitalie Lemne au fost numiți membri ai Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pe un termen de șapte ani. Candidaturile acestora au fost propuse în plenul Parlamentului urmare a desfășurării concursului de selectare de către comisia parlamentară de profil.

● VINERI, 21 iulie

Vitalie Gorincioi: Producția de mere și prune este în acest an mai mare decât anul trecut


Anul 2023 a venit cu o roadă bogată de mere și prune. Producția ambelor categorii de fructe este mai mare față de anul trecut. Președintele Asociației Moldova-Fuct, Vitalie Gorincioi, spune că o parte din recolta de mere și prune este destinată consumului intern, însă cele mai mari cantități sunt exportate. Pentru mere prioritară rămâne piața CSI, iar prunele moldovenești au cucerit piața Uniunii Europene. 60% din producția de prune este destinată țărilor din blocul comunitar.

Moldova se confruntă cu al treilea val de migrație, cea a tinerilor

Republica Moldova se confruntă cu cel de-al treilea val de migrație și cel mai dramatic, este vorba de migrația tinerilor. Aproape 35 % dintre tinerii care și-au început studiile la o universitate din Moldova în anul 2019  nu le-au finalizat, deoarece au ales să-și continue viața peste hotarele țării. Datele sunt prezentate de economistul Veaceslav Ioniță.

Noi soluții digitale pentru sectorul vitivinicol sunt prezentate la forumul Wine&Tech

Noi soluții digitale pentru sectorul vitivinicol sunt prezentate la forumul Wine&Tech, eveniment la prima ediție desfășurat la Chișinău. Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că fără digitalizare și procesele de tehnologii avansate, agricultura din Republica Moldova nu va putea face fața concurenței acerbe regionale și globale. Tehnologiile și digitalizarea în agricultură înseamnă ieftinirea procesului de producere și ușurarea procesului de vânzare.

Proiect de compensare a creditelor ipotecare pentru angajații UAT Chișinău, supus consultărilor publice

Persoanele angajate într-o subdiviziune a unității administrativ-teritoriale a municipiul Chișinău ar putea beneficia de compensarea cheltuielilor aferente creditului ipotecar în urma procurării unei locuințe. Un proiect de decizie a Consiliului municipal Chișinău în acest sens este supus consultărilor publice.

● SÂMBĂTĂ, 22 iulie

Deputat PAS: Sunt toate condițiile de demontare pașnică a regimului din stânga Nistrului


Regiunea transnistreană este dependentă economic de Republica Moldova, fapt ce creează premise de demontare pașnică a regimului de la Tiraspol. O spune deputatul PAS, Oazu Nantoi. Potrivit parlamentarului, după anexarea peninsulei Crimeea, formatul de negocieri 5+2 și-a pierdut funcționalitatea, întrucât două dintre statele participante la discuții, Rusia și Ucraina, sunt în stare de război.