logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16 septembrie-21 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-16-septembrie-21-septembrie-cele-mai-importante-stiri-d-7966_1007952.html

● LUNI, 16 septembrie

Banca Mondială oferă Republicii Moldova 570 de milioane de dolari


Banca Mondială va acorda Republicii Moldova, în cadrul noii strategii de parteneriat cu ţara, o finanţare totală de 570 de milioane de dolari. Banii vor fi transferaţi în următorii 4 ani. Potrivit directorului executiv al Băncii Mondiale, Frank Heemskerk, strategia de parteneriat pentru Republica Moldova prevede acordarea asistenţei în baza a trei piloni ce prevăd: sporirea competitivităţii în mediul de afaceri, consolidarea capitalului uman şi diminuarea riscurilor sociale. Concomitent, strategia va asigura valorificarea potenţialului de dezvoltare economică şi de creştere a nivelului de trai, a mai spus Frank Heemskerk, citat de serviciul de presă al Parlamentului.

Un incubator de afaceri a fost deschis la Coşniţa

Un incubator de afaceri a fost inaugurat astăzi, 16 septembrie, în comuna Coşniţa, raionul Dubăsari. Proiectul îşi propune să creeze cel puţin 60 de locuri de muncă şi să mărească numărul activităţilor economice competitive. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, incubatorul de afaceri din Coşniţa a fost creat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Stimularea Economică în Zonele Rurale”. În ultimii trei ani, pentru realizarea programului au fost alocate aproape 30 de milioane de lei. Potrivit oficialului european, în ţările membre ale Uniunii Europene activează deja 900 de incubatoare de afaceri, acestea devenind un instrument ce oferă o gamă largă de sprijin pentru companiile în devenire şi cele existente. „Scopul comun al UE şi Guvernului Republicii Moldova este de a crea 5 asemenea incubatoare în anul 2013. Astfel, setul este completat cu acest Incubator de la Coşniţa”, a conchis ambasadorul UE. Incubatoare de afaceri funcţionează în Soroca, Ştefan Vodă, Leova, Rezina şi Sângerei.

Consiliul Naţional de Plăţi îşi începe activitatea

Reprezentanţii managementului superior din ministerele Finanţelor, Economiei, Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Centrul de Guvernare Electronică, Asociaţia Băncilor din Moldova, precum şi ai băncilor licenţiate au semnat luni, 16 septembrie statutul Consiliului Naţional de Plăţi. Semnarea coincide cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică (15 septembrie). Consiliul Naţional de Plăţi este conceput drept un forum profesionist de consultare la nivel înalt între diverse instituţii publice şi private, pentru susţinerea funcţionării sigure şi stabile a sistemului de plăţi din Republica Moldova. Consiliul va urmări ca serviciile de plată să corespundă cererii de piaţă pentru satisfacerea necesităţilor utilizatorilor finali.

● MARŢI, 17 septembrie

Guvernul a ales soluţia optimă în cazul BEM, guvernatorul BNM


Guvernul a ales soluţia optimă în cazul Băncii de Economii, consideră guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu. Banca Naţională a Moldovei nu are împuterniciri de a interveni şi a impune decizii proprietarilor de acţiuni. Potrivit unor estimări, statul ar avea mai puţin de câştigat de pe urma pachetului majoritar la BEM decât în urma celui de blocaj (33,3%), ca urmare a capitalizării băncii, a notat oficialul. Cota statului în BEM s-a redus de la 56,13% la 33,38% după ultima emisiune suplimentară de acţiuni la care statul nu a subscris.

Surprize de Ziua Vinului

Ediţia din anul curent a Zilei Naţionale a Vinului va fi organizată în premieră de către actorii sectorului vitivinicol, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) şi a Proiectului USAID CEED II. La sărbătoare vor participa 35 de companii vinicole din Republica Moldova, care vor fi divizate în regiuni conform indicaţiei geografice. Într-un cort special amenajat vor fi prezentate pachete turistice, la preţuri promoţionale, pentru vizitarea vinăriilor din ţară. Excursiile vor fi organizate direct din PNAM, a comunicat directorul executiv al Ghildei vinurilor moldoveneşti, Viorel Garaz. Diana Lazăr, managerul de proiect pentru industria vinicolă a CEED II, susţine că campania are drept scop promovarea vinurilor moldoveneşti pe pieţele externe. În acest an, de ziua vinului, promovarea se va face şi pe plan intern pentru a spori volumul de vânzări.

MIERCURI, 18 septembrie

Accentul în politica fiscală pentru noul an se pune pe continuitate


Agenţii economici vor avea dreptul de a deduce în scopuri fiscale cheltuielile suportate pentru asigurarea angajaţilor cu hrană şi transport. Acest lucru este prevăzut de proiectul de lege prin care se anunţă politica fiscală şi vamală pe anul 2014. Proiectul  este publicat pe site-ul particip.gov.md, fiind propus pentru dezbateri publice. Viceministrul finanţelor, Victor Barbăneagră, a menţionat că accentul în politica fiscală pentru noul an se pune pe continuitatea politicilor care se reflectă asupra activităţii de antreprenoriat şi dezvoltarea afacerilor. Proiectul prevede modificarea termenului de restituire a TVA pentru investiţii capitale – de la 3 perioade fiscale la 45 de zile. Se propune anularea scutirii de TVA pentru serviciile şi proprietatea întreprinderilor declarate în proces de restructurare judiciară, de faliment şi lichidare. Pentru anul viitor se preconizează majorarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru 2014 (4,3%). Propunerile mediului de afaceri şi societăţii civile la proiectul de politică fiscală sunt aşteptate până la 27 septembrie. După generalizarea sugestiilor, proiectul definitivat  va fi transmis Guvernului pentru aprobare.

Autorităţile găgăuze sunt gata să ofere subvenţii pentru dezvoltarea zootehniei

Companiile care investesc în dezvoltarea sectorului zootehnic al Găgăuziei se vor bucura de sprijinul financiar al autorităţilor regionale. Guvernul autonomiei a menţionat că din bugetul Găgăuziei acestor întreprinderi li se va acorda o subvenţie de 1 milion de lei. În afară de subvenţii, întreprinderilor care contribuie la dezvoltarea sectorului li se va oferi o serie de avantaje fiscale. În special, în conformitate cu Legea privind investiţiile, companiile care investesc în economia reală mai mult de 250 de mii de dolari vor fi scutite de impozite pentru o perioadă de 5 ani.

● JOI, 19 septembrie

În 2014 suma scutirilor personale va fi mai mare

Tranşele de venit impozabile, precum şi scutirile anuale personale şi cele pentru persoanele întreţinute vor fi majorate în anul viitor, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru 2014 (4,3%). Cota de impozitare de 7% va fi aplicată persoanelor fizice pentru venituri de 27 852 lei, faţă de 26 700 lei în anul curent. Pentru veniturile mai mari de 27 852 lei va fi aplicată cota de impozitare de 18%. Suma scutirii personale anuale va constitui 9 516 lei, faţă 9120 lei în anul 2013, iar a scutirii anuale personale majorate – de 14 148 lei, faţă de 13 560 lei în anul curent. Scutirea anuală pentru fiecare persoană întreţinută va fi de 2124 lei, faţă de 2040 lei în anul curent. În opinia Ministrului Finanţelor, această ajustare îşi propune să susţină persoanele fizice cu venituri mici şi să transpună treptat presiunea fiscală asupra populaţiei cu venituri medii şi mai sus de medii. Costul acestei măsuri de politică fiscală este de 84 mln lei.

Ministrul economiei participă la şedinţa Consiliului Economic al CSI

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, pleacă la Moscova, la şedinţa Consiliului Economic al CSI, care se desfăşoară o dată în trimestru. „Pentru prima dată la şedinţă va fi prezentată o informaţie despre politica comercială a Republicii Moldova şi vom încerca să explicăm care este această politică comercială, noi fiind parte a acordului de comerţ multilateral cu CSI”. Valeriu Lazăr a comunicat că are confirmate întrevederi cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, cu alţi oficiali, dar şi cu reprezentanţii Gazprom. Reuniunea Consiliului economic al CSI, se desfăşoară în perioada 19-20 septembrie, la Moscova. Pe ordinea de zi a reuniunii figurează 21 de chestiuni, printre care: metodologia unică de ţinere a statisticii vamale privind comerţul extern, precizarea prognozei producţiei şi consumului de resurse energetice până în 2020, priorităţile Concepţiei de colaborare în domeniul energetic, dar şi chestiuni legate de comerţul extern.


15 autorităţi emitente de acte permisive sunt obligate să instituie ghişeul unic

Cincisprezece autorităţi emitente de acte permisive, printre care ministere, agenţii şi servicii, sunt obligate să instituie ghişeul unic. Astfel, prin ghişeul unic va putea fi obţinută autorizaţia specială pentru transport, agrementul tehnic în construcţie, autorizaţia sanitar-veterinară, autorizaţia de fabricare a medicamentelor, certificatul privind gestionarea deşeurilor, permisul de tranzit, certificatul privind înregistrarea noilor produse alimentare şi altele. Consiliul Naţional pentru Participare (CNP) a atenţionat că legislaţia privind implementarea ghişeului unic în desfăşurarea activităţii de întreprinzător conţine unele neconcordanţe cu abordarea modernă a ideii de ghişeu unic. CNP recomandă Guvernului să extindă practica ghişeului unic pentru toate actele permisive fără excepţie şi să introducă obligativitatea supunerii RIA (Evaluarea Impactului de Reglementare) tuturor actelor permisive. CNP consideră că procesul de instituire a ghişeelor unice trebuie intensificat şi sincronizat cu alte iniţiative legate.

Reţelele de gaze naturale vor fi evaluate după o nouă metodologie

Reţelele de gaze naturale – proprietate publică, construite integral sau parţial din sursele financiare ale bugetului de stat şi bugetelor locale, precum şi reţelele de gaze naturale proprietate neidentificată, legalizată de autorităţile publice locale în conformitate cu Codul Civil – vor fi evaluate, cu estimarea ulterioară a valorii de piaţă a acestora în baza unei metodologii aprobată de Guvern. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că acest proces de evaluare a fost început mai devreme, dar nu a fost dus până la capăt, inclusiv din lipsa unor abordări şi metode concrete de evaluare şi estimare a valorii de piaţă a reţelelor. Conform unor calcule anterioare, preţul acestor reţele ar fi de 1 miliard lei.

Ministrul Bumacov se întâlneşte cu şeful de la Rospotrebnadzor pe 20 septembrie

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, are planificată o întrevedere cu preşedintele Serviciului sanitar al Federaţiei Ruse, Ghenadii Onişenko, la Moscova vineri, 20 septembrie. Informaţia a fost confirmată de către consilierul comunicare al ministrului, Constantin Rotaru. În cadrul întrevederii se va discuta despre asigurarea calităţii şi inofensivităţii producţiei alcoolice din Moldova pentru a putea relua livrarea acesteia pe piaţa rusă. Rusia a impus embargou pentru vinurile şi divinurile din Republica Moldova, acum 10 zile, spunând că acestea sunt de calitate proastă şi pot afecta sănătatea celor care le consumă.

Guvernul a aprobat Foaia de parcurs în vederea eliminării constrângerilor din business

Circa 90 de legi noi, proiecte de modificare a actelor legislative în vigoare, precum şi regulamente, şi alte acte normative cu impact direct asupra businessului urmează a fi promovate până la finele anului curent şi în anul viitor. Foaia de parcurs în vederea eliminării constrângerilor în calea mediului de afaceri a fost aprobată de Guvern. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că acţiunile vizează administrarea fiscală, comerţul transfrontalier şi administrarea vamală, concurenţa, accesul la finanţare şi la o justiţie eficientă. Documentul aprobat este rezultatul deciziilor din şedinţa tematică a Cabinetului de miniştri din 20 iulie 2013, la tema îmbunătăţirii condiţiilor pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. Foaia de parcurs prevede eliminarea obligativităţii deschiderii unui cont bancar temporar şi depunerii a cel puţin 40% din capitalul social al societăţii comerciale la crearea acesteia, dar şi a obligativităţii ştampilei. Guvernul urmează să instituie un mecanism efectiv de sancţionare a funcţionarilor publici şi a conducătorilor autorităţilor publice pentru încălcarea cadrului normativ ce reglementează activitatea de întreprinzător. În plus, va revizui anual sancţiunile pentru aceste încălcări. Vicepremierul a mai spus că în cel mult 3 luni, va fi efectuată o evaluare a măsurilor din Foaia de parcurs, pe o platformă deschisă şi accesibilă de comunicare, cu implicarea întreprinderilor autohtone şi străine şi cu susţinerea partenerilor de dezvoltare.

● VINERI, 20 septembrie
Procesatorii de tutun din Moldova renunţă la această afacere

Sectorul produselor de tutungerie din Moldova se reduce. Producătorii de tutun renunţă la această afacere deoarece soiurile moldoveneşti nu mai sunt solicitate pe piaţă, iar cele de import au productivitatea mică şi nu acoperă cheltuielile pentru cultivare. Preşedintele Asociaţiei procesatorilor de tutun, Serafim Terenti, a declarat că pe piaţa autohtonă sunt intens promovate produsele din tutun din soiurile turceşti, aromatizate, care se spune că nu sunt dăunătoare pentru sănătatea oamenilor, iar soiurile autohtone sunt marginalizate. Preşedintele Asociaţiei procesatorilor de tutun a remarcat că în Moldova din acest an se cultivă şi soiuri de tutun aromatizat, fiind plantate pe circa 100 de hectare.

Reprezentanţii statului în societăţile economice ar putea rămâne fără indemnizaţii lunare

Membrii consiliilor de administraţie a întreprinderilor de stat şi societăţilor în care statul deţine cotă de proprietate ar putea să nu mai beneficieze de indemnizaţii lunare pentru participare la activitatea desfăşurată în cadrul societăţilor. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative care rezultă din politicile bugetare pe anul 2014. În prezent membrii organelor de conducere ale întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni în care statul deţine cotă primesc indemnizaţii de până la 3 salarii minime pe ţară (de la 600 lei la 1800 de lei).Proiectul de lege propune abrogarea normei prin care se achită recompense reprezentanţilor satului în organele de conducere ale întreprinderilor de stat şi ale societăţilor pe acţiuni. De asemenea, se propune să fie stabilită incompatibilitatea pentru persoanele care deţin funcţii publice să desfăşoare activitate remunerată în calitate de reprezentanţi ai statului în societăţile economice.

BERD îşi consolidează sprijinul pentru ÎMM din Moldova cu 80 de milioane de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi consolidează sprijinul pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova printr-un nou program-cadru pentru sectorul financiar, în sumă de 80 de milioane de euro. Mobiasbancă-Groupe Société Générale este prima bancă care s-a alăturat la acest program şi va primi un împrumut de 5 milioane de euro pentru creditarea ÎMM care au nevoie de finanţare pentru a creşte. „Vom acorda credite pe o perioadă de până la 5 ani pentru a ajuta clienţii noştri din întreaga ţară şi din diferite sectoare să finanţeze capitalul circulant, investiţiile şi leasing-ul financiar”, a spus preşedintele Mobiasbancă-Groupe Société Générale. Noul program cadru lansat în 2013 va oferi băncilor şi instituţiilor financiare non-bancare locale o gamă de produse financiare, inclusiv linii de credit pentru a majora finanţarea disponibilă ÎMM precum şi pentru a stimula concurenţa, eficienţa şi inovaţiile în sectorul financiar. Odată cu investiţiile în sectorul privat din Moldova şi îmbunătăţirea accesului la finanţare, BERD de asemenea susţine autorităţile statului în crearea unui climat economic mai favorabil pentru stimularea investiţiilor domestice şi străine. BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova şi până în prezent a semnat 100 de proiecte investiţionale în ţară, care cuprind energetica, transporturile, activitatea economică agricolă, industria şi sectoarele bancare, în sumă totală de aproape 900 de euro milioane de euro.

● SÂMBĂTĂ, 21 septembrie

Rusia şi Moldova au pus de acord acţiuni pentru reluarea livrării vinurilor moldoveneşti

Rusia şi Moldova au pus de acord mai multe acţiuni după îndeplinirea cărora vor fi stabilite termenele de reluare a exportului producţiei alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă, anunţă Serviciul federal sanitar al Rusiei „Rospotrebnadzor” după întrevederea ministrului agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov, cu şeful serviciului sanitar, Ghenadi Onişcenco. În cadrul discuţiei părţile au convenit ca la Chişinău să fie pus la punct un sistem naţional de control al calităţii producţiei alcoolice exportate. Abia după aceasta ar putea fi stabilite termenele de reluarea a livrărilor în Rusia. Pe 20 septembrie, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a avut o întrevedere cu şeful Serviciului sanitar al Federaţiei Ruse, Ghenadi Onişenko, la Moscova. Întrevederea a avut loc în contextul embargoului impus de Federaţia Rusă pentru vinurile şi divinurile din Republica Moldova, pe 10 septembrie.