● MARȚI, 17 octombrie
Victor Parlicov: Avem stocuri de gaz pentru a ajunge cu bine în luna februarie
Republica Moldova are suficiente stocuri de gaze naturale până în luna februarie, iar achizițiile vor continua. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia cetățenii vor fi asigurați cu gaze naturale în această iarnă, procurate de pe piața internațională la cele mai avantajoase prețuri. Ministrul a evitat să spună dacă am putea achita un tarif mai mic la gaz, însă dă asigurări că nu există premise pentru ca tarifele să crească.
Vadim Ceban: Nu văd premise pentru reducerea tarifului la gaz
Deocamdată, nu există premise pentru reducerea tarifului la gaz. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit oficialului, actualul tarif reflectă perfect prețul de achiziție, iar dacă trendul va fi unul descrescător, tariful ar putea să scadă abia în anul 2024. Vadim Ceban spune că acum Energocom nu procură gaz, întrucât din cauza instabilității de pe plan internațional prețurile la metan au început din nou să crească.
Doar o treime din produsele congelate de pește au informații veridice pe etichetă, ANSA
Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) în componența sa. Cele mai multe neconformități s-au depistat la comercializarea fructelor de mare congelate și a fileului de pește congelat. Datele se conțin în raportul unui control al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) desfășurat în luna septembrie.
În cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar în cazul în care depășește 5% – trebuie obligatoriu să fie indicat, în procente. Verificările au arătat că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă, precizează ANSA.
Fondatorii de gospodării țărănești sunt îndemnați să-și verifice statutul la APL
Fondatorii de gospodării țărănești trebuie să verifice la administrația publică locale dacă gospodăria țărănească pe care au fondat-o a fost sau nu inclusă în lista de radiere conform legii adoptate de Parlament în martie 2022. În cazul în care Primăria nu a inclus gospodăria în lista celor care urmează a fi radiate, aceasta se consideră a fi gospodărie activă și, respectiv, fondatorul are obligația de a achita anual prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă. Precizările au fost făcute la un briefing de presă de către directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon.
Credite preferențiale și granturi pentru eficiență energetică și suplinirea stocurilor de gaze
Ministrul energiei, Victor Parlicov, a semnat în marja celei de-a patra reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Moldova două acorduri ce vizează accesarea unor credite preferențiale și granturi pentru eficiență energetică și pentru suplinirea stocurilor strategice de gaze.
Este vorba despre un memorandum de înțelegere cu Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și Banca germană de dezvoltare KfW ce vizează extinderea cooperării în domeniul eficienței energetice a clădirilor publice. Astfel, părțile semnatare s-au angajat să investească 68,7 milioane de euro, dintre care 38,7 milioane sunt grant oferit de Guvernul Germaniei, în baza unui acord semnat cu executivul de la Chișinău. 30 de milioane reprezintă un credit concesional pe termen lung oferit de Guvernul francez. Un sfert din suma totală va fi utilizată pentru reabilitarea termică a clădirilor cu menire socială.
FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova în contextul evaluării a patra
Fondul Monetar Internațional și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a patra evaluări a programului susținut de Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, precum și privind un nou program susținut de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate.
● MIERCURI, 18 octombrie
Guvernul ratifică acordul privind participarea Moldovei la programul UE Piața Unică
Guvernul a ratificat acordul privind participarea Republicii Moldova la programul Uniunii Europene Piața Unică. Programul este conceput să pregătească atât sectorul privat, cât și instituțiile statului pentru regulile și standardele europene, oferind un cadru de finanțare mai coerent și mai agil pentru fortificarea capacităților de accesare a Pieței Unice Europene.
Noul Cod al Urbanismului și a Construcțiilor va fi prezentat joi în Parlament
Casele cu un nivel din localitățile rurale și întovărășirile pomicole vor putea fi înregistrate cu singura condiție ca proprietarul să declare pe propria răspundere că acestea respectă toate normele de siguranță. Prevederea se conție Codul Urbanismului și a Construcțiilor, prezentat de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Acesta a menționat, într-o conferință de presă că va merge joi în Parlament pentru a prezenta proiectul.
Va fi creat Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor
În Republica Moldova va fi creată instituția publică Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor. Noua entitate va fi responsabilă de efectuarea cercetărilor științifice în scopul asigurării siguranței și securității alimentare a țării.
Potrivit unui proiect aprobat de Guvern, Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor va fi înființat prin reorganizarea Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, cu preluarea funcțiilor de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.
● JOI, 19 octombrie
Pragul ajutorului de minimis acordat întreprinderilor crește la nivelul celui din UE
Pragul ajutorului de minimis acordat de stat întreprinderilor va crește la nivelul celui stabilit în Uniunea Europeană. Astfel, valoarea acestuia va crește de la 2 milioane de lei la 5 milioane de lei per beneficiar, indiferent de forma acestuia, pentru o perioadă de 3 ani. În cazul întreprinderilor, valoarea totală a ajutorului nu va depăși 10 milioane de lei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în primă lectură de Parlament.
Legislația urmează a fi completată cu noi definiții prevăzute în jurisprudența UE. Totodată, proiectul prevede condițiile care urmează să fie respectate de către furnizori la acordarea ajutoarelor de minimis, astfel încât măsurile de sprijin oferite întreprinderilor să nu distorsioneze semnificativ mediul concurențial.
Litigiile dintre consumator și comerciant ar putea fi soluționate în afara instanței de judecată
Litigiile în materie de consum ar putea fi soluționate în afara instanței de judecată. Deputații au aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede instituirea în cadrul juridic național a unui mecanism de soluționare a acestui tip de litigii, care nu implică medierea și arbitrajul.
Om de afaceri din Italia își prezintă oferta la Moldagrotech. Vinde în lumea mare fructe crescute în Moldova
„Prune din Moldova pentru tot globul pământesc”. Cu acest slogan compania Leone.Va SRL și-a prezentat produsele, în special prune, caise și stafide, în cadrul expoziției Moldagrotech-2023, inaugurată astăzi la Moldexpo. Exportatorul, care este cetățean al Italiei, a vorbit despre oportunitățile de colaborare cu producătorii moldoveni, dar s-a referit și la mai multe obstacole întâmpinate în Republica Moldova, în special birocrația.
Pragul ajutorului de minimis acordat întreprinderilor crește la nivelul celui din UE
Pragul ajutorului de minimis acordat de stat întreprinderilor va crește la nivelul celui stabilit în Uniunea Europeană. Astfel, valoarea acestuia va crește de la 2 milioane de lei la 5 milioane de lei per beneficiar, indiferent de forma acestuia, pentru o perioadă de 3 ani. În cazul întreprinderilor, valoarea totală a ajutorului nu va depăși 10 milioane de lei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în primă lectură de Parlament.
● VINERI, 20 octombrie
Producătorii mici de energie verde cer condiții nediscriminatorii pe piață
Disensiuni între producătorii de energie verde și ministerul de resort, după ce Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind promovarea surselor de energie regenerabilă. Micii întreprinzători din acest sector spun că autoritățile încurajează doar afaceriștii mari de pe piață, care au parcuri fotovoltaice și eoliene mari, în detrimentul producătorilor mici. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Energiei spun că statul își propune să asigure securitatea energetică a țării, iar încurajarea proiectelor mari înseamnă prețuri competitive.
Dumitru Alaiba: 25 de ani guvernele au tot amânat reforma patentei
95% dintre comercianții care activau în baza patentei de întreprinzător și-au transformat afacerea în activitate independentă și s-au conformat tuturor rigorilor legii. O spune ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, potrivit căruia reforma patentei este una benefică întrucât oamenii conștientizează necesitatea unei activități transparente și legale. Ministrul Alaiba spune că face cumpărături la piață și primește bon fiscal
Cresc salariile personalului medical
De la 1 octombrie, retroactiv, salariile personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice vor fi majorate cu 15 %. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de modificare Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2023.
Potrivit proiectului Ministerului Sănătății, vor fi majorate cu aproximativ 399 de milioane de lei sau 12,8 % atât veniturile, cât și cheltuielile FAOAM. În mare parte, majorarea cheltuielilor este necesară pentru a crește cu 15 %, din 1 octombrie, salariile personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
Veniturile societăților de asigurare s-au majorat în primul semestru 2023
În primele șase luni ale anului, situația financiară a sectorului asigurări a fost caracterizată prin creșterea activelor, a primelor brute subscrise, a despăgubirilor achitate și a rezervelor tehnice. Veniturile societăților de asigurare s-au majorat comparativ cu perioada similară a anului precedent, preponderent, ca urmare a creșterii veniturilor nete din investiții.
În primul semestru anului curent, autoritatea de supraveghere a sectorului asigurări a fost Comisia Națională a Pieței Financiare. Începând cu data de 1 iulie, Banca Națională a Moldovei exercită atribuțiile de licențiere, autorizare, reglementare și supraveghere ale societăților de asigurare sau de reasigurare, ale intermediarilor în asigurări și/sau în reasigurări și ale Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova.
● SÂMBĂTĂ, 21 octombrie
Creditele cu termene de la 2 până la 5 rămân cele mai solicitate
În luna septembrie a acestui an, creditele noi acordate au constituit 4 648,3 milioane de lei. Cifra este în creștere cu puțin peste 6% față de luna august. Partea majoră, aproape 71%, reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 295,3 milioane de lei, în descreștere cu 0,7 la sută față de luna precedentă, transmite IPN.
Banca Națională a Moldovei precizează că din perspectiva termenelor de acordare cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 60,4% în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 42,8% din totalul creditelor.
Persoanele fizice în luna septembrie au contractat credite în volum de 1 247,9 milioane de lei, în scădere cu 15,8% comparativ cu luna precedentă, partea majoră (70,6%) fiind acordată pentru consum. Majoritatea acestor credite (758,7 milioane de lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani.
Creditele imobiliare dețin ponderea de 28,8% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice și au fost contractate preponderent în moneda națională (99,2% din totalul creditelor imobiliare).
Rata medie la creditele de consum acordate în moneda națională s-a majorat cu 0,03 puncte procentuale și a constituit 12,53%, iar rata medie la creditele acordate în moneda națională pentru procurarea imobilului a scăzut cu 0,28 puncte procentuale, constituind 8,89%.
Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat în luna de referință mai multe credite în moneda națională (+12%). Volumul creditelor în valută s-a majorat cu 27,7%, iar al celor atașate la cursul valutei a crescut cu 24,9%.
Potrivit BNM, partea majoră (69%) a creditelor noi acordate a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare.
Rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a micșorat cu 0,22 puncte procentuale, până la nivelul de 10,88%. În același timp, rata medie la creditele acordate în valută s-a majorat cu 0,28 puncte procentuale și a constituit 6,95%.