logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16 - 22 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-16-22-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1094770.html

● LUNI, 16 ianuarie

Săptămâna începe cu scumpiri la carburanți


Săptămâna începe cu scumpiri la carburanți. Un litru de motorină va costa marți 23,94 lei, cu 13 bani mai mult. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 se va vinde la pompă cu 24,20 lei, mai scump cu 17 bani.

Din 1 ianuarie, titularii drepturilor de autor ratează remunerația compensatorie, Copyright

Începând cu 1 ianuarie 2023, titularii drepturilor de autor și interpreții din Republica Moldova nu pot beneficia de remunerația compensatorie care li se cuvine din importul echipamentelor. Se întâmplă după ce a intrat în vigoare noua lege privind dreptul de autor și drepturile conexe, în care autoritățile au stabilit o listă cu echipamentele pentru care se percepe remunerația compensatorie. Însă nici pe pozițiile incluse în listă nu este oferită remunerația din cauza codurilor vamale învechite, care nu mai există. Declarațiile au fost făcute de către reprezentanții asociației naționale „Copyright”.

● MARȚI, 17 ianuarie

Legea privind dreptul de autor, nefuncțională. Artiștii acuză AGEPI de falimentarea domeniului


Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe este nefuncțională! O spun titularii drepturilor de autor, potrivit cărora legea aprobată anul trecut de Parlament contribuie la falimentarea domeniului și este inadmisibilă într-un stat candidat la eurointegrare. Potrivit titularilor drepturilor de autor, documentul elaborat de AGEPI a creat un vid legislativ care nu face altceva decât să încurajeze pirateria.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat prioritățile pentru 2023


Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și-a trasat prioritățile pentru anul 2023. Instituția își propune să utilizeze la maximum fondurile externe oferite în perioada de preaderare, dar și să faciliteze accesul fermierilor la finanțările bugetare.

Ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a discutat despre planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 în cadrul unor consultări publice la care au participat principalele organizații neguvernamentale de profil. „În anul 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să adopte mai multe politici prin care cadrul legal național să fie armonizat la cel european, iar accesul fermierilor la finanțări bugetare sau externe să fie facilitat”, a menționat oficialul.

Anul 2022 a fost pierdut în mare parte pentru sectorul zootehnic, Forța Fermierilor

Anul 2022 a fost pierdut în mare parte pentru sectorul zootehnic. Ramura a fost afectată concomitent de multiple crize. Inputurile și resursele energetice s-au scumpit exorbitant. A fost deficit de furaje și materiale de construcție. S-au triplat dobânzile la credite. În același timp, prețurile la producția oferită de producători au fost derizorii. O spun reprezentanții asociației Forța Fermierilor, care vin către autorități cu solicitarea de a aplica în termene restrânse o serie de măsuri de susținere a domeniului zootehnic.

Prioritățile BNM pentru supravegherea băncilor în 2023

Banca Națională a Moldovei va continua și în acest an să supravegheze cu prudență activitatea băncilor licențiate pentru a le menține bine capitalizate și stabile. Aceasta în condițiile în care, potrivit BNM, sistemul bancar autohton a încheiat anul cu rezultate financiare bune, băncile menținând toți indicatorii prudențiali peste limitele reglementate. Prioritățile BNM stabilite pentru anul 2023 se referă la menținerea unui nivel adecvat de active lichide; identificarea și gestionarea adecvată a riscului de credit, precum și la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. De asemenea, este vorba despre aplicabilitatea testărilor la stres interne și gradul lor de corespundere cu condițiile macroeconomice, evaluarea și soluționarea vulnerabilităților aferente sistemelor de plăți și serviciilor de plată și altele.

● MIERCURI, 18 ianuarie

Președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte: Suntem dependenți de importuri


90% din laptele – materie primă folosit pentru produsele lactate din Republica Moldova este preluat de la persoanele fizice, fermele autorizate oferind o cantitate redusă de lapte. O spune președintele Asociației „Lapte”, Carolina Linte, potrivit căreia până la război, Ucraina asigura Republica Moldova cu cea mai mare cantitate de produse lactate, acum produsele din Ucraina sunt înlocuite cu cele din România.

Jos mâna de pe patentă! Un grup de comercianți a ieșit la o conferință alături de un deputat

După ce acum o săptămână s-au întâlnit cu ministrul economiei, un grup de patentari a ieșit miercuri într-o conferință de presă alături de un deputat din opoziție. Aceștia au declarat că de nenumărate ori au făcut apel către toate guvernările pentru a fi auziți, însă degeaba. Or, ei își doresc ca autoritățile, „înainte de a lua cuiva bucata de pâine, să o înlocuiască cu ceva”. Patentării au făcut apel către premier și către ministrul economiei să nu să se grăbească să promoveze legi în detrimentul cetățenilor.

Primul container cu mere din recolta anului 2022 a ajuns în India

Primul container cu mere moldovenești din recolta anului 2022 a ajuns în India, iar alte patru vor ajunge la destinație până la sfârșitul lunii ianuarie. Containerul a traversat peste 7500 km pe cale maritimă și a ajuns la destinație în 40 de zile. „Exportul a cinci containere cu mere în India a fost susținut prin eforturile diplomației economice a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, conjugate cu cele ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care a acordat asistența necesară pentru îndeplinirea cerințelor fitosanitare existente în India”, precizează Guvernul.

H&M poate veni în Moldova

Magazine H&M ar putea fi deschise în Republica Moldova. Inițiativa a fost discutată de către ministrul economiei, Dumitru Alaiba, și Pernilla Halldin, șefa Grupului H&M pentru Afaceri Publice, la Davos.

Sectorul privat va putea accesa finanțare prin instrumente de crowdfunding

Sectorul privat va putea accesa finanțare alternativă celei bancare prin instrumente de crowdfunding sau finanțare participativă. Guvernul a avizat un proiect de lege în acest sens.

● JOI, 19 ianuarie

Cifra totală de afaceri a CFM s-a dublat anul trecut


Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” a reușit în 2022 să înregistreze progrese economice, operaționale și pe agenda de investiții. Volumul total de mărfuri transportate a fost de 1 232 de milioane de tone/km, cu aproximativ 84% mai mult față de anul 2021. Cifra totală de afaceri s-a apropiat de 1,3 miliarde de lei, ceea ce este dublu în comparați cu anul precedent. Datele au fost prezentate joi de către directorul CFM, Oleg Tofilat.

Companiile cu un rulaj de până la 18 milioane de lei vor depune un singur raport anual

Companiile din Moldova cu un rulaj de până la 18 milioane de lei vor avea de depus un singur raport anual. Inițiativa de a simplifica modul de raportare la un singur document anual a fost anunțată astăzi de către ministrul economiei, Dumitru Alaiba.

● VINERI, 20 ianuarie

Veaceslav Moldovan: ANRE interzice exportul de energie electrică, iar Energocom nu cumpără de pe piața locală


ANRE a stopat exporturile de energie electrică pentru asigurarea țării cu electricitate, în același timp Energocom nu cumpără energie de la producătorii locali. O spune Veaceslav Moldovan, reprezentantul unei companii locale de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Potrivit antreprenorului, autoritățile preferă contractele mari cu MGRES sau România, în defavoarea companiilor locale. În același timp, statul nu le oferă posibilitatea producătorilor mici să-și vândă energia în afara țării.

● SÂMBĂTĂ, 21 ianuarie

Moldova și Turcia își propun să ajungă la schimburi comerciale de 1 miliard de dolari


Moldova și Turcia își propun să crească schimburile comerciale până la 1 miliard de dolari. Există loc pentru a majora cantitățile exportate de produse agricole moldovenești, a afirmat ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei întrevederi cu ministrul agriculturii și pădurilor din Turcia, Vahit Kirişci.

Precizări privind modificarea categoriilor de vulnerabilitate energetică

Autoritățile au extins pragul de acces pentru categoriile de vulnerabilitate medie și scăzută. Consumatorii care au raportul dintre cheltuielile pentru energie și venitul lunar global mai mare sau egal cu 15%, dar mai mic decât 35%, sunt incluși în categoria de vulnerabilitate energetică medie, iar cei care au acest raport mai mic decât 15% – în cea scăzută. Anterior, coeficientul de acces în categoria de vulnerabilitate medie era mai mare sau egal cu 20%, dar mai mic decât 35%, pentru categoria de vulnerabilitate scăzută – mai mare sau egal cu 10%, dar mai mic decât 20%.

Înainte de Revelion, moldovenii s-au împrumutat mai puțin decât anul precedent

În luna decembrie a anului trecut, creditele noi acordate au constituit 4 378,3 milioane de lei, în scădere cu aproape 7% față de luna decembrie 2021. Cele mai solicitate rămân a fi creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 47,1% totalul creditelor acordate.

AIPA a dat startul procesului de achitare a subvențiilor

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a început procesul de plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar recepționate în anul 2022. De la începutul anului curent, AIPA a autorizat spre plată primele 32,5 milioane de lei, surse orientate către producătorii agricoli prin mecanismul de subvenții post-investiții. Pentru anul 2023, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,5 miliarde de lei.