logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-21 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-15-21-aprilie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1048344.html

● LUNI, 15 aprilie

Veaceslav Negruța: Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra leului

Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra monedei naționale a Republicii Moldova. Declarația aparține expertului Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța. Potrivit lui, Banca Națională trebuie să ofere mai multe informații în acest domeniu cu atât mai mult cu cât există o problemă cu regiunea transnistreană din punctul de vedere că leul nu circulă în stânga Nistrului. „În cazul dat, prin astfel de cripto se creează o presiune adițională asupra leului moldovenesc. Pentru economii mici așa cum este Republica Moldova, astfel de „aspiratoare” plasate în zone nerecunoscute, unde legea nu funcționează, riscul este că întreaga economie peste noapte ar putea să fie blocată, dacă „aspiratorul” va extrage tot ce mișcă economia”, a afirmat expertul.

Peste 2000 de credite au fost acordate beneficiarilor programului Prima Casă

Peste 2000 de credite în valoare de circa un miliard de lei au fost oferite familiilor tinere și tinerilor necăsătoriți în cadrul Programului guvernamental Prima Casă. Suma totală a garanțiilor de stat este de circa 500 de milioane de lei. Din 2000 de beneficiari, 1450 sunt familii tinere, iar 550 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31 de ani, iar valoarea medie a unei locuințe constituie aproximativ 580 de mii de lei. Din totalul locuințelor, 1873 au fost cumpărate în orașe, iar 127 în sate.

Amenzi de 42 de milioane de lei pentru angajatorii care folosesc munca la negru

Cu 42 de milioane de lei au fost amendați, anul trecut, angajatorii din Moldova pentru folosirea muncii la negru, sumă din care au fost achitați peste 15,6 milioane de lei. Datele Serviciului Fiscal de Stat au fost prezentate la Consiliul Economic pe lângă prim-ministru, în cadrul ședinței grupului de lucru pentru rеduсеrеa ocupării informalе și a fenomenului ,,salariilor în plic”. Potrivit reprezentantei Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Nicoleta Nimerenco, în 2018 au fost constatate 193 de cazuri de utilizare a muncii la negru sau de achitare a salariilor în plic. Dacă în primele 9 luni ale anului, angajatorii declarau lunar un fond de salarizare de 3 miliarde 900 de milioane de lei, atunci în lunile octombrie-decembrie fondul de salarizare ajunge la 4 miliarde 500 de milioane de lei. În ianuarie anul curent, acesta a constituit 4 miliarde 451 de milioane de lei.

Eșecurile economice ale țării au drept cauză lipsa unei abordări unitare, expert

Republica Moldova nu a avut și nu are o abordare unitară, o sinergie a politicilor bugetară, economică, monetară și comercială, iar această stare de lucruri are ca rezultat eșecuri economice constante, a apreciat expertul economic Viorel Gârbu. Expertul semnalează că cea mai recentă estimare a Fondului Monetar Internațional anticipează o rată de creștere economică a Republicii Moldova de 3,5% pentru anul 2019. Deși indicatorul este pozitiv, este cea mai scăzută rată de creștere economică pentru grupul celor mai sărace state membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), din care, conform clasificației FMI, face parte și Republica Moldova.

● MARȚI, 16 aprilie

Sistemul financiar trebuie să fie un element central pentru următoarea guvernare, experți

Sistemul financiar din Republica Moldova trebuie să devină o sursă solidă de protecție pentru consumatorii de servicii financiare, un factor de stabilitate pentru finanțele publice și generator de credibilitate pentru mediul internațional. Indiferent de culoarea politică care va predomina în următorul guvern, sistemul financiar trebuie să rămână un element central al planului de guvernare, cu priorități bazate atât pe punerea în practică a reformelor realizate până la moment, cât și pe cristalizarea unor noi direcții de dezvoltare și modernizare. Recomandările se regăsesc în Monitorul Financiar, prezentat marți, 16 aprilie, de către Centrul analitic independent Expert-Grup. Experții menționează că tendințele actuale din sistemul financiar sunt determinate în mare parte de reformele aplicate sectorului bancar după criza din 2014-2015. Lansate sub forma unor măsuri de stabilizare ce au urmărit printre altele reluarea cooperării cu principalii parteneri externi, acestea au continuat cu acțiuni de revizuire și ajustare a legislației. O mare parte din acțiuni guvernarea și le-a asumat în cadrul unui Memorandum cu FMI, care a pus un accent deosebit pe transparentizarea acționarilor bancari și fortificarea mecanismului de guvernanță corporativă.

● MIERCURI, 17 aprilie

Roman Chircă: Se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului din ultimele zile

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, consideră că se creează o panică exagerată în jurul deprecierii leului care s-a înregistrat în ultimele zile, iar speculanții pieței valutare ar fi în așteptarea unor asemenea agitații. Expertul economic spune că această creștere este o fluctuație puțin mai alertă decât cea obișnuită. Potrivit lui, există anumite premise cum ar fi cererea sporită de valută, dar și incertitudinea politică din Republica Moldova. „Eu cred că în continuare leul se va deprecia față de monedele principale, dar sunt fluctuații minime, nici pe departe o fluctuație semnificativă. Jurnalistul Eduard Robu spune că economia Republicii Moldova este una „sezonieră” când iarna se cumpără mai multe resurse pentru încălzire și, respectiv, este mai mare cererea de valută. Primăvara sunt importante cantități semnificative de combustibil pentru lucrările agricole și iarăși este nevoie de valută. Vara, explică jurnalistul, se înregistrează mai multe remitențe de la cetățenii plecați peste hotare, iar toamna sunt exporturi mari de produse agricole.

Piața valutară locală se află la o etapă temporară de reajustare, BNM

Banca Națională a Moldovei precizează că piața valutară din Republica Moldova se află la o etapă temporară de reajustare, volatilitatea și ritmul de depreciere față de moneda de referință, euro, fiind îndeaproape monitorizate. Într-un comunicat de presă al instituției, se spune că, în ultimul timp, pe piețele financiare externe cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolar, pe fondul unor evoluții ale indicatorilor macroeconomici ai zonei euro. Respectiv, în luna aprilie, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD, iar această dinamică explică deprecierea leului în raport cu euro.

Agențiile de turism marchează creșteri de până la 40% pe segmentul city break-urilor

City break-urile, adică mini vacanțele spre o destinație urbană, devin tot mai solicitate de către turiștii moldoveni. Unele agenții de turism au înregistrat anul trecut creșteri și de 20%-40% pe acest segment. Cele mai populare destinații sunt orașele din România, Italia, Franța, Turcia, Grecia, Austria sau Spania. Mariana Grajdeanu, managerul Agenției de Turism Panda Tur, spune că de o mare popularitate se bucură mini vacanțele în orașele Odesa și Lvov din Ucraina sau Brașov și Sinaia din România. Sejurul de 2-3 zile costă între 39 și 169 de euro pentru o persoană și include cazarea, transportul tur-retur cu autocarul, serviciile ghidului și asigurarea medicală. În ceea ce privește cazarea, majoritatea turiștilor moldoveni optează pentru hotele de trei stele.

Pasca și cozonacul de Paști vor apărea în vânzare la sfârșitul acestei săptămâni

Pasca, cozonacul sau învârtita de Paști vor apărea în vânzare la sfârșitul acestei săptămâni. Producătorii autohtoni promit și noutăți în oferta de sărbători. „Noutatea acestui an este coptura cu ciocolată și cafea naturală”, a declarat administratoarea brutăriei „Bon Appetit”, Corina Oncean. Produsele brandului vor putea fi găsite în magazinele de specialitate, la Fourshette, la Piața Centrală și la iarmaroacele de Paști. Olga Andronic, reprezentantă a patiseriei „Colibri”, spune că oferta pascală va ajunge pe rafturi din 22 aprilie. Cei mai scumpi sunt cozonacii de origine italiană – panettone, care vor ajunge să coste și 140 de lei, în funcție de magazinele de unde vor fi cumpărate. Combinatul de panificație „Franzeluţa” a pus deja în vânzare figurine dulci și sortimentul de panettone, iar până la finele acestei săptămâni oferta va fi completată și cu cozonacii făcuți după rețete tradiționale. Pasca cu brânză de vaci va fi pusă în vânzare în ajunul Paștelui.

Târgul de Florii se deschide vineri la Moldexpo

O nouă ediție a târgului cadourilor de Paști – Târgul de Florii va fi organizat în perioada 19-23 aprilie, la Moldexpo. Peste 100 de agenți economici vor pune în vânzare ouă încondeiate, dulciuri, cozonaci și pască, dar și produse hand-made cu simboluri pascale, decorațiuni, flori și material săditor. În cadrul Târgului de Florii, sâmbătă, la ora 12.00, va fi organizat un master-class pentru copii cu vârste mai mari de cinci ani, care vor învăța să împletească din ață, pe cuie, ouă de Paști și iepurași. Iar duminică, începând cu ora 12.00, cofetarul-patisier Maria Macari, în cadrul unui atelier de gătit, va dezvălui secretele bucatelor demult uitate.

● JOI, 18 aprilie

În două săptămâni, vor fi lansate curse auto regulate spre Italia

Cinci operatori de transport auto au fost autorizați să efectueze curse regulate de pasageri între Republica Moldova și Italia. Cursele urmează să fie lansate în maximum două săptămâni. Alte peste 30 de cereri de la transportatori sunt în proces de examinare. Intenția de lansare a curselor auto regulate către Italia a fost anunțată de autorități încă acum doi ani. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, a spus că procedura a fost de durată din cauza unor ajustări necesare la cadrul normativ.

Verificările ANSA arată că roșiile și castraveții din comerț nu conțin nitrați peste normă

Castraveții, roșiile și ridichea, comercializate în unitățile de comerț autorizate, nu conțin nitrați peste normă și nici reziduuri de pesticide. Cel puțin aceasta arată verificările efectuate de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor odată cu apariția acestor produse pe piață. Radu Musteață, șef de direcție la ANSA, a declarat că, deocamdată, niciuna din cele 30 de probe preluate pentru verificări nu au prezentat neconformități. Chiar și așa, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită locului de unde procură aceste produse și opteze pentru unitățile autorizate, supravegheate de ANSA. În conformitate cu Programul de monitorizare a reziduurilor de pesticide și nitrați în produse alimentare de origine vegetală pentru anul 2019, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor urmează să preleve 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați.

● VINERI, 19 aprilie

Topul automobilelor importate în Moldova

Cele mai multe automobile importate anul trecut în Republica Moldova sunt de marca Toyota, Dacia și Volkswagen. Preferințele moldovenilor au suferit schimbări în comparație cu acum zece ani, când în Top 3 mărci de automobile importate în țară era alcătuit de Mercedes, Volkswagen și Renault. Potrivit datelor Agenției Servii Publice, anul trecut în Moldova au fost aduse 34,7 mii de mijloace de transport, 27 de mii fiind autoturisme. Numărul de autoturisme este mai mare cu peste nouă mii comparativ cu anul 2010. Agenția Servicii Publice precizează că, la fel ca și acum zece ani, cele mai multe automobile sunt aduse din Germania. Și dacă în 2010 pe locul doi și trei erau Olanda și Italia, anul trecut au fost Elveția și Franța.

Mandatele administratorilor temporari ai Moldindconbank au fost prelungite

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 20 aprilie, a mandatelor administratorilor temporari ai Băncii Comerciale „Moldindconbank”. Administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii instituite anterior la banca respectivă.

● SÂMBĂTĂ, 20 aprilie

Peste o mie de contracte de locațiune au fost înregistrate de la începutul anului

În primele trei luni ale anului, peste o mie de persoane fizice au înregistrat peste trei mii de contracte de dare în locațiune, chirie sau arendă a bunurilor imobile. Acestea au fost înregistrate la Direcțiile de deservire fiscală din teritoriul în care sunt amplasate, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat. În aceeași perioadă, inspectorii fiscali au verificat 150 de persoane fizice care oferă în locațiune bunuri imobile, bugetul fiind suplimentat cu 126,4 mii lei – plăți de bază, penalități – 5,5 mii lei și amenzi – 27,1 mii lei. Serviciul Fiscal de Stat recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute. Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans.