logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-13-19-mai-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1048768.html

● LUNI, 13 mai

Deputați ACUM: Scumpirea cartofilor are loc din cauza înțelegerilor de cartel


Mai mulți deputați ai blocului ACUM au scris o scrisoare adresată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Consiliului Concurenței și Biroului Național de Statistică, în care solicită mai multe informații privind producerea cartofului în Republica Moldova, în legătură cu ultimele scumpiri atestate la acest produs. Deputații au suspiciuni că scumpirile ar avea loc din cauza unor „înțelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori”.

ANSA: Prețurile la cartofi au crescut din cauza scăderii producției

Prețurile la cartofi pe piața autohtonă sunt dictate de micșorarea suprafețelor însămânțate, cu circa două mii de hectare în ultimii trei ani, producția fiind în scădere de la 214 mii la 175 de mii de tone. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează într-un comunicat de presă, că consumul intern al cartofului constituie circa 300 de mii de tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este 50-60% din necesar. În context, se importă cartofi din Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania etc.

Crește gradul de îndatorare a moldovenilor, economist

Gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice în 2018 a atins nivelul de 9,2% din Produsul Intern Brut, iar în 2019 se va apropia de 11% din PIB, cea ce este de cinci ori mai mult decât acum 15 ani. Despre aceasta scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Potrivit economistului, în Republica Moldova gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice este de șase ori mai mic decât media europeană și de aproape două ori – decât media țărilor din regiune. Expertul susține că, după criza din 2014, persoanele fizice au devenit clienții sectorului financiar și această tendință se va menține și în anii următorii. Cel mai probabil anul acesta sau în maximum în 2-3 ani, portofoliul de credite oferite persoanelor fizice va depăși creditele oferite persoanelor juridice.

Creșterea pe termen mediu ar putea fi mai mică decât în 2018, economist BM

Creșterea economică a Republicii Moldova pe termen mediu va încetini, menționează experții Băncii Mondiale în studiul „Moldova. Perspective economice”, prezentat astăzi în cadrul unei conferințe la Chișinău. „Politicile fiscale adoptate în 2018, reducerea impozitelor, majorarea salariilor și creșterea continuă a activității de intermediere financiară vor sprijini creșterea în 2019.  Totodată, suma mai redusă a remiterilor și inflația mai înaltă, care va eroda venitul disponibil, vor încetini creșterea până la 3,4%, față de 4% în 2018”, a estimat Marcel Chistruga, economist al Băncii Mondiale.

● MARŢI, 14 mai

Concluziile BM referitor la încetinirea creșterii economice trebuie urmate de politici, economist


Expertul economic Veaceslav Negruța spune că concluziile Băncii Mondiale trebuie să fie urmate de anumite politici pentru a face față acelor riscuri și factori care, pe de o parte, opresc creșterea economică, pe de altă parte, creează și subminează stabilitatea finanțelor publice pentru o perspectivă mai lungă de timp. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV. Experții Băncii Mondiale au prezentat creșteri revăzute în sensul diminuării ritmului de creștere. „Întrebarea este cine dintre cei care astăzi formulează și iau decizii de politici economice, macroeconomice, financiare au stat cu ochii pe tot ce se vorbește și au luat cu maximă seriozitate mesajul transmis de cei de la Banca Mondială?”, se întreabă expertul.

BM recomandă reducerea numărului companiilor de stat și consolidarea celor private

Prezența statului în economia Moldovei este mare și întreprinderile din proprietatea  statului manifestă niveluri de productivitate mai redusă decât cele din sectorul privat. O arată studiul Băncii Mondiale „Relansarea dinamismului economic,” prezentat la Chișinău. Spre comparație, în Moldova companiile cu capital integral sau majoritar de stat  sunt prezente în cel puțin 19 din cele 30 de sectoare economice, pe când în Estonia, de exemplu, doar în opt sectoare.

A fost lansat proiectul Diaspora Business Connection

Antreprenorii din diasporă vor putea obține consultanță și suport informațional în creșterea afacerilor în cadrul proiectului Diaspora Business Connection (DBC) lansat astăzi, 14 mai, de către Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP). Potrivit inițiatorilor, proiectul a apărut din „necesitatea stringentă de consolidare a suportului pentru comunitatea moldovenilor de pretutindeni”. Într-o conferință de presă la IPN, Alexei Repede, președintele AOAMP, a menționat că în cadrul DBC se va merge în toate țările unde diaspora din Republica Moldova este destul de extinsă, pentru a încuraja dezvoltarea businessului și culturii businessului. „Fără cultura antreprenorialului la bază nu putem ajunge la rezultate considerabile în niciun fel. Sunt numeroase motive pentru a derula o afacere, dar la fel știm cu toții că sunt și foarte multe riscuri, piedici”, a spus președintele AOAMP.

Moldovenii nu investesc în țară pentru că aici legile nu funcționează, declarație

Cetățenii moldoveni, dar și învestitorii străini sunt mai motivați să investească și să-și dezvolte afacerile în alte state, deoarece în Republica Moldova legile nu funcționează. Opinia a fost exprimată de către președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), Alexei Repede, într-o conferință de presă la IPN, prilejuită de anunțarea proiectului Diaspora Business Connection. Președintele AOAMP susține că, pentru că nu funcționează legile sau funcționează selectiv, în Moldova există oamenii foarte bogați și oameni foarte săraci, fără să existe o clasă de mijloc.

A fost lansat Programul de țară – UNIDO pentru Dezvoltare Inclusivă și Durabilă

Republica Moldova va obține sprijin de la Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) pentru ca țara să își crească productivitatea industrială, să încurajeze inovarea și să utilizeze cele mai bune practici pentru a se integra pe deplin pe piețele Uniunii Europene și în lanțurile de valori globale. Programului de țară – UNIDO pentru Dezvoltare Inclusivă și Durabilă în Republica Moldova, pentru perioada 2019-2023, a fost lansat marți, 14 mai, la Chișinău. Scopul este promovarea industrializării incluzive și sustenabile în Republica Moldova, inclusiv o reindustrializare orientată spre producție cu valoare adăugată înaltă, specializare inteligentă și utilizarea eficientă a resurselor.

● MIERCURI, 15 mai

Directorul Termoelectrica: Îmbunătățirea calității serviciilor prestate e o preocupare continua


Îmbunătățirea calității serviciilor de termoficare reprezintă o preocupare continuă pentru SA „Termoelectrica”. Declarația a fost făcută de directorul SA „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, în cadrul unei conferințe internaționale în domeniul energetic de la București. La conferință, directorul întreprinderii a vorbit și despre eventualitatea schimbului de experiență și posibile parteneriate în acest sens. „Calitatea, accesibilitatea și siguranța serviciilor Termoelectrica depind direct de competența și profesionalismul echipei, iar aplicarea experiențelor și bunelor practici internaționale în domeniu este un subiect prioritar pe agenda managementului companiei”, a spus Veaceslav Eni.

150 de companii își prezintă oferta în cadrul a trei expoziții dedicate industriei alimentare

Echipamente și tehnologii pentru industria alimentară și de prelucrare, din țară și de peste hotare, vor fi prezentate în cadrul a trei expoziții tematice: „Food & Drinks”,  Food Technology” și „Packaging Depot”, la Moldexpo, în perioada 16-19 mai. Galina Petrache, șefa direcției Politici și Programe de Dezvoltare Rurală la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a spus că la expoziții participă peste 150 de companii din Moldova, Ucraina, Turcia, România, Belarus și Franța. Oferta expozițională include utilaje, tehnologii și materie primă, utile pentru agricultori atât la producere, cât și procesare.

● JOI, 16 mai

Carburanții s-au scumpit cu un leu


Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina s-a scumpit cu un leu și zece bani, iar motorina cu 85 de bani. Prețul la gazul lichefiat a rămas neschimbat. Odată cu afișarea noilor prețuri, benzina cu cifra octanică 95 costă 19,47 lei pentru un litru, pe când acum o zi prețul era de 18,37 lei. Motorina a ajuns să coste 17,47 lei, comparativ cu 16,62 lei. Prețul pentru gazul lichefiat a rămas de 10,72 lei.

Numărul celor care își pot achiziționa locuințe este mai mare, expert

Piața imobiliară este influențată de diminuarea construcțiilor publice. În același timp, este înviorată de apartamentele vechi. Până în 2010 apartamentele erau achiziționate preponderent de moldovenii care munceau în străinătate și de oamenii foarte bogați. În prezent numărul celor care își pot achiziționa locuințe este mai mare ca urmare a reducerii suprafețelor la media de 60 de metri pătrați - de două ori mai mici față de acum 10 ani. Opinia a fost exprimată de economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”. Potrivit expertului, tinerii care au venituri preferă să locuiască separat de părinți și tinerii care se căsătoresc preferă să locuiască în doi. În 2018 au fost înregistrate peste 20 de mii de apartamente vândute – record pentru Republica Moldova. Numărul este cu 5 mii mai mare comparativ cu ultimii cinci ani. În primul trimestru din 2019, au fost înregistrate 21 de mii de apartamente vândute în valoare anuală. Acest lucru este impulsionat de creditele ipotecare.

Guvernatorul BNM, despre recuperarea fraudei bancare

Până în prezent, au fost recuperați 2,285 miliarde de lei din cele peste 13 miliarde care reprezintă creditul de urgență acordat de către Banca Națională a Moldovei. Despre aceasta a anunțat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă joi, 16 mai. Potrivit guvernatorului, o parte din bani au fost recuperați prin rambursarea creditelor vechi de la cele trei bănci falimentate – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Altă parte a fost recuperată prin lichidarea activelor. Circa 850 de milioane de lei au fost recuperați de la persoanele condamnate pentru frauda bancară.}

Inflația va constitui 5,1% în anul 2019 și 6,5% în 2020

Prognoza inflației pe termen mediu prevede o sporire a ratei inflației până la sfârșitul anului curent și revenirea în apropierea țintei începând cu anul 2020. Inflația va constitui 5,1% în anul 2019 și 6,5% în 2020. Decompoziția prognozei inflației denotă dominația componentelor prețurilor la produsele alimentare și a inflației de bază pe tot orizontul de prognoză. Prețurile reglementate vor avea un șoc temporar, pe când majorarea prețurilor la carburanți va fi una nesemnificativă. Datele au fost prezentate joi, 16 mai, de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă. Guvernatorul a menționat că majorarea ratei anuale a inflației a fost cauzată de evoluția prețurilor la produsele alimentare, care au înregistrat o creștere de 3,8% în luna martie 2019 și 4,5% în luna aprilie 2019. Recolta bună din anul precedent în Republica Moldova și în regiune a generat reducerea prețurilor la produse alimentare în vara-toamna 2018. Odată cu înviorarea piețelor de export și diminuarea stocurilor în 2019, trendul prețurilor la produse alimentare s-a inversat atât pe plan intern, cât și extern. Potrivit guvernatorului, creșterea prețurilor la produse alimentare nu este un fenomen caracteristic doar Republicii Moldova.

Transferurile în ruble și dolari s-au redus, iar cele în euro sunt în creștere

Transferurile de mijloace bănești din străinătate, după o reducere în valoarea absolută înregistrată la sfârșitul anului 2018, au inversat trendul și în luna martie 2019 au înregistrat 102 milioane de dolari. Pe parcursul primului trimestru al anului curent, transferurile în ruble rusești și dolari s-au redus cu 46,1% și 18,8% corespunzător, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018. Totodată, transferurile în euro au înregistrat o majorare cu 11,1%, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei, prezentate în cadrul unei conferințe de presă. Evoluția transferurilor înregistrată pe parcursul ultimelor ani evidențiază o reorientare geografică a transferurilor de mijloace bănești spre țările din Uniunea Europeană.

Moldova are nevoie de politici pentru a diminua risipa alimentară, reprezentant FAO

Risipa alimentară la nivel global, care se atestă și în Republica Moldova, ajunge la peste 1,3 miliarde de tone de alimente anual. În Republica Moldova nu este dezvoltat cadrul legislativ și de politici în domeniul diminuării risipei alimentare. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) este gata să colaboreze cu instituțiile de stat responsabile pentru elaborarea unui document de politici în acest sens, a comunicat Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în Republica Moldova, la un eveniment dedicat acestui subiect. În Moldova, cea mai mare parte a alimentelor sunt risipite la etapa producere-comercializare, mai puțin la cea de consum. Potrivit lui Tudor Robu, pentru a diminua risipa în procesul de producere-comercializare, trebuie îmbunătățite practicile de recoltare și păstrare. Depozitele frigorifice ar fi o soluție.

● VINERI, 17 mai

Consiliul Concurenței verifică dacă scumpirea carburanților e o înțelegere de cartel


Consiliul Concurenței s-a autosesizat în urma creșterii prețurilor la produsele petroliere, declarându-se preocupat de creșterile au avut loc în mod simultan la mai multe companii petroliere. Consiliul menționează că scumpirea simultană trezește îndoieli că petroliștii au acționat în mod independent, iar în acest sens a fost declanșată o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel. Într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenței se menționează că, întru elucidarea cazului, autoritatea conlucrează cu alte instituții competente. În acest sens, Consiliul se arată deschis în vederea recepționării oricărei informații, care ar elucida circumstanțele cazului.

● SÂMBĂTĂ, 18 mai

Pavel Filip: Sectorul IT este șansa de dezvoltare economică a țării


Investițiile în sectorul IT sunt foarte importante. Acest domeniu este șansa de dezvoltare economică a țării. Declarația a fost făcută de către premierul Pavel Filip la evenimentul de prezentare a raportului de activitate al proiectului Moldova IT Park, la un an de la lansare. Prim-ministrul a spus că pentru el acest proiect este unul de suflet, la care a muncit foarte mult încă de pe timpul când era ministru al tehnologiei informației și comunicațiilor. Într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, se spune că Pavel Filip a spus în cadrul evenimentului că doar într-un an de activitate a parcului IT virtual, sunt 339 de rezidenți. Salariul mediu lunar este de 28 mii de lei, un salariu care timp de un an a crescut de două ori. Venitul din vânzări a atins două miliarde de lei.

Călătorii pot cumpăra legitimații de călătorie în trafic internațional prin „RoTicket”

Din 20 mai, călătorii vor putea procura legitimații de călătorie în trafic internațional, din gara feroviară Chişinău, prin sistemul „RoTicket”, pentru rutele internaţionale europene, precum şi la trenul nr.105/106 Chişinău-Bucureşti. Potrivit unui comunicat de presă al CFM, costul legitimaţiilor pentru cursele internaţionale europene se va achita în lei moldoveneşti. De asemenea, călătorii au posibilitatea de a procura bilete de  tip low-cost pentru cursa Chişinău-Bucureşti, conform tarifelor Smart -„Prietenia”, la un preţ de 19 euro. Detalii despre curse pot fi accesate pe pagina web a CFM.