logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13 – 19 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-13-19-februarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1095324.html

● MARȚI, 14 februarie

Criza forței de muncă poate fi atenuată prin relaxarea politicilor migraționale, Expert-Grup


Criza forței de muncă care se atestă la nivel național ar putea fi atenuată prin relaxarea politicilor migraționale. Constatarea se regăsește într-o analiză realizată de Expert-Grup. Potrivit experților, având în vedere tendințele demografice înregistrate în Republica Moldova, care indică un trend de reducere a numărului populației în vârstă aptă de muncă, relaxarea condițiilor de admitere a lucrătorilor străini poate fi o modalitate de depășire a dezechilibrelor de pe piața națională a muncii.

Prețurile la apartamente în Chișinău stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv

Prețurile medii la apartamente în municipiul Chișinău stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv, înregistrând o ușoară scădere în primul trimestru din 2023 și se va opri, cel mai probabil, la 730 de euro/m2, estimează  economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”. „Stagnarea este determinată de criza economică, îngrijorările populației cauzate de războiul din Ucraina, înăsprirea politicii monetare a BNM care a dus la scumpirea de două ori a creditelor ipotecare, dar și creșterea prea bruscă a prețurilor în ultimi doi aniˮ, a explicat Veaceslav Ioniță.

Rata anuală a inflației a coborât în ianuarie la 27,3%

Rata inflației este în scădere a treia lună consecutiv. În luna ianuarie 2023 a ajuns la 27,3%, după ce în decembrie a scăzut la 30,2% de la 31,4% în noiembrie. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, decelerarea va continua într-un ritm și mai rapid, astfel încât inflația medie anuală va fi de 13,7% în 2023 și de 5,5% în 2024.

● MIERCURI, 15 februarie

BNM explică aprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă


În ultima perioadă, leul moldovenesc se apreciază continuu, în condițiile în care pe piață se înregistrează un exces de valută. Aceasta se explică prin faptul că unele plăți pentru energie au fost finanțate de către partenerii externi, respectiv ele au fost amânate și nu se efectuează așa ca anul precedent, în perioada rece a anului, dar se vor face vara. De aici s-a redus puțin cererea pentru valută. Și totodată, în condițiile unei recesiuni, cererea de valută din partea importatorilor tot a scăzut. Precizările în acest sens au fost făcute de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

Biomasa este o alternativă a energiei fosile, inventator

Biomasa este o alternativă a energiei fosile. Chiar și biomasa din deșeurile menajere poate fi folosită ca energie termică, electrică. Sunt create toate echipamentele necesare, acestea asigurând o depoluare a solului, apei și aerului. O spune inventatorul și antreprenorul român Iuliean Horneț, de la EcoHornet, România.

Îndemn către autorități să participe la proiecte de purificare a naturii și de energetizare

În Republica Moldova, de mai bine de 30 de ani, nimeni nu s-a preocupat de problema energitizării pentru că nimeni nu s-a gândit vreodată că se poate ajunge la momentul în care țara va rămâne fără resurse energetice. O spune directorul general al Consorțiului Internațional „Implementare a Inovației” (CPI&TT), Ion Rață. Împreună cu inventatorul și antreprenorul român Iuliean Horneț, de la EcoHornet, România, Ion Rață a îndemnat conducerea țării să participe la proiecte de purificare a naturii și, totodată, de energetizare.

● JOI, 16 februarie

Elveția va co-finanța Programul de țară al Moldovei pentru muncă decentă


Elveția va co-finanța Programul de țară pentru muncă decentă 2021-2024, oferind un suport financiar Republicii Moldova în valoare de două milioane de euro. Astfel va ajuta la realizarea obiectivelor proiectului „Ocuparea forței de muncă incluzivă și productivă în Moldova”, care a fost astăzi lansat la Chișinău.

Distribuitorii vor trebui să le instaleze contoare inteligente la locurile de consum

Distribuitorii de energie electrică, termică și de gaze naturale vor trebui să instaleze contoare inteligente la locurile de consum. O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de lege aprobat de Parlament în primă lectură.

S-a dat startul concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calitățiiˮ

Cererile de participare la concursurile „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității” vor fi recepționate până pe 31 martie. Pachetul de prezentare poate fi trimis până pe 14 aprilie. La o conferință de presă la care s-a dat startul concursurilor, Camera de Comerț și Industrie a prezentat noutățile ediției curente, printre care și  nominalizarea Marca comercială care ține de promovarea locurilor de muncă prietenoase familiei.

● VINERI, 17 februarie

Statisticile pentru 2022 nu reflectă realitatea din economia Republicii Moldova, expert


Deși statistica oficială arată că volumul comerțului extern a înregistrat creșteri în anul 2022, în realitate acesta a fost în scădere, constată expertul în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” , Veaceslav Ioniță. Economistul spune că în 2022, ca volum, Republica Moldova a realizat importuri mai puține decât în 2021, dar a plătit mai mult pentru acestea pe fundalul creșterii prețurilor. Același lucru s-a întâmplat și în cazul exporturilor. Ca volum s-a exportat mai puțin, dar cu prețuri mai mari.

Statul își propune să investească în agricultură 3 miliarde de lei până în anul 2030

Statul își propune să investească în sectorul agricol trei miliarde de lei până în anul 2030. O prevedere în acest sens se regăsește în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023-20330, aprobată de Guvern. În urma excluderii barierelor birocratice, a creșterii valorii adăugate în agricultură și a productivității muncii, ponderea investițiilor private urmează să ajungă la circa 13 miliarde de lei până în anul 2030. Aceasta înseamnă că valoarea totală a investițiilor în sectorul agricol va constitui circa 4,63% din PIB, față de 1,66% în 2020.

Cerințe mai stricte față de eticheta produselor alimentare

Consumatorii vor avea acces la informații mai detaliate despre produsele alimentare achiziționate. Guvernul a aprobat completarea cadrului normativ național cu prevederi ce țin de trecerea pe etichetă a informațiilor despre substanțele sau ingredientele care pot cauza alergii sau intoleranță.

BNM oferă oportunități de angajare tinerilor specialiști

Banca Națională a Moldovei oferă oportunități de angajare tinerilor specialiști, pe care îi ademenește cu programe de instruiri internaționale și posibilități de creștere profesională la banca centrală, dar și în alte instituții din țară.

● SÂMBĂTĂ, 18 februarie

Anul trecut numărul turiștilor a crescut cu 49% comparativ cu 2021


În anul 2022, numărul de turiști și excursioniști participanți la turismul organizat de agențiile de turism și tur-operatori a crescut cu 49% față de anul 2021. Numărul persoanelor plecate în străinătate a fost mai mare cu 49,1% și a celor care au vizitat Republica Moldova – cu 21%. Totodată, a sporit și numărul turiștilor şi excursioniştilor participanţi la turismul intern cu 56%.