logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-13-19-august-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_1043643.html

● LUNI, 13 august

Au devenit cunoscute condițiile de modernizare a întreprinderii „Gările și Stațiile Auto”


Bunurile întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto” și dreptul de a opera curse vor fi transmise unui prestator privat de servicii, care se va angaja să facă investiții, timp de trei ani, în modernizarea celor 30 de filiale ale întreprinderii. Volumul estimat al investițiilor pornește de la 200 mln lei, iar recuperarea sumelor este prevăzută într-o perioadă de 25 de ani. Condițiile Parteneriatului Public – Privat (PPP) și cerințele generale privind selectarea partenerului privat sunt formulate într-o decizie a Guvernului, propusă pentru consultări publice de către Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Contribuabilii se pot înscrie la cursuri în domeniul serviciilor fiscale electronice

Contribuabilii pot participa la două cursuri de instruire dedicate utilizării  serviciilor fiscale electronice, care vor avea loc pe 15 august pentru vorbitorii de limbă rusă și pe 20 august pentru vorbitorii de limbă română. Cursurile vor fi moderate de formatorii Centrului de instruire în finanțe din cadrul Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF). La cursuri contribuabililor li se va explica ce înseamnă ghișeul unic de raportare și modul de completare a dării de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistența medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate. Mai multe informații despre tematica instruirilor pot fi găsite pe pagina web: www.cursuri.fsi.md.

MARȚI, 14 august

Primul parc IT din Moldova adună 245 de rezidenți


245 de companii autohtone și străine din domeniul tehnologiei informației au aderat la primul parc IT din Moldova – „Moldova IT park”, începând cu 1 ianuarie anul curent, ceea ce constituie mai mult de jumătate din companiile cu profil IT din țară. doar în luna iulie, numărul rezidenților parcului a crescut cu 28, iar venitul din vânzări s-a majorat până la 1,7 miliarde de lei. Printre facilitățile acordate rezidenților parcurilor IT se numără achitarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, precum și eliminarea barierelor birocratice. A fost simplificată procedura de raportare și redusă la minimum interacțiunea cu instituțiile statului. De asemenea, parcul oferă un regim virtual de funcționare: rezidenții acestuia își pot desfășura activitatea și beneficia de facilitățile acordate chiar din propriile oficii sau reședințe, după o înregistrare prealabilă. Salariul mediu în sectorul IT este de 17 mii de lei.
În iulie, rata anuală a inflației a fost mai mică decât în iunie

În luna iulie 2018, rata anuală a inflației a constituit 3,0%, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin față de luna precedentă. Inflația se află pentru a treia lună, conform prognozei publicate anterior, sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0%. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației, de 2,2 puncte procentuale, au înregistrat prețurile la produsele alimentare. Inflația de bază și prețurile la combustibili au avut un impact de 1,1 și, respectiv, 0,7 puncte procentuale. Prețurile reglementate au generat o contribuție negativă de -1,0 puncte procentuale.

Tenderele conform criteriului cel mai mic preț nu asigură cele mai bune achiziții, expert

Deși se întreprind măsuri pentru eficientizarea procedurii achizițiilor publice, problemele pe care le semnalează businessul sunt corupția, furturile, fraudele și interesele meschine. Achizițiile publice sunt percepute drept utilizarea incorectă, ineficientă și netransparentă a banilor publici, constată expertul IDIS Viitorul, Viorel Pârvan, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”. În opinia expertului, tenderele câștigate conform criteriului cel mai mic preț nu asigură întotdeauna achiziționarea celor mai calitative bunuri, servicii și lucrări. „Sistemul de achiziții publice din Republica Moldova este unul birocratic, deoarece pentru pregătirea ofertelor operatorii economici trebuie să prezinte un șir de certificate, multe dintre care operatorii economici nu le consideră importante, esențiale, iar pentru a le obține este nevoie de timp. Legislația existentă este relativ bună, problemele apar mai mult la implementarea prevederilor ce țin de achizițiile publice”, susține Viorel Pârvan, făcând trimitere la datele sondajului realizat de IDIS Viitorul „Indexul percepției achizițiilor publice”.

Au fost scoase la licitație lucrările de reabilitare a drumului Delacău-Bulboaca-R2

Lucrările de reparație a drumului G109 Delacău-Bulboaca-R2 au fost scoase la licitație. Este vorba de kilometrii 9,130-11,330. La etapă inițială, urmează să fie reabilitați 2,3 km de drum. Anunțul a fost publicat în Buletinul achizițiilor publice și pe site-ul Administrației de Stat a Drumurilor, care participă în calitate de autoritate contractantă. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță într-un comunicat de presă că valoarea lucrărilor este de circa 30 de milioane de lei. Antreprenorii interesați pot depune ofertele până la data de 30 august, ora 10.00. Drumul național Delacău-Bulboaca-R2 deservește locuitorii satelor Delacău, Puhăceni, Șerpeni, Speia, Telița Nouă, și Telița. Drumul va fi reparat pe tronsoane, pentru a nu bloca circulația. Vor fi reabilitate capital două sectoare ca fiind cele mai deteriorate: 2,3 km în preajma satului Speia și apoi 4,2 km în satul Delacău.

Un nou focar de pestă porcină africană la Vulcănești

Un nou focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în orașul Vulcănești. Într-o gospodărie individuală, care avea patru porci, probele prelevate de la doi porci au confirmat prezența virusului. Animalele au fost omorâte și arse. Solicitat de IPN, șeful Direcției supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vitalie Carauş, a amintit că la 20 iulie în localitate s-a instituit carantină pentru 60 de zile, după ce doi porci domestici au fost găsiți morți la marginea unui teren agricol aflat la o distanță de 800 de metri de orașul Vulcănești. Potrivit șefului de Direcție, de sâmbătă, 11 august, carantina s-a prelungit cu încă 60 de zile. În localitate continuă acțiunile profilactice. La intrare sunt instalate patru filtre, unitățile de transport sunt verificate și dezinfectate. A fost interzisă circulația porcinelor.

20 de tone de mere moldovenești au fost interzise în Federația Rusă

Inspectorii Oficiului Rosselkhoznadzor pentru regiunile Orel și Kursk din Federația Rusă au interzis accesul unui lot de aproximativ 20 de tone de mere moldovenești pe teritoriul rus din cauza depistării, în cadrul unui control, a larvelor de molie orientală (Grapholitha molesta Busck). Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului rus de control, identificarea speciilor de dăunători a fost confirmată și de rezultatele examenului de laborator.

Recolta de struguri în acest an va fi mai mare decât anul trecut

Recolta globală de struguri pentru anul curent este estimată la 460 de mii de tone, cu 12% mai mult decât anul trecut. Recolta de struguri de masă va constitui 130 de mii de tone, soiuri pentru vin – 290 de mii de tone și soiuri de tip Isabella – 40 de mii de tone. Estimările  sunt prezentate într-un comunicat de presă de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit MADRM, starea agrotehnică și cea fitosanitară a plantațiilor viticole este satisfăcătoare, deși lucrările nu au fost efectuate în termene optime din cauza temperaturilor care au crescut brusc în primăvară. Din cauza volumului mare de precipitații, în unele zone a început să se dezvolte putregaiul cenușiu, îndeosebi la soiurile pentru vin.

● MIERCURI, 15 august

Volumul operațiunilor de casă în sistemul bancar a crescut în primele șase luni


Încasările în numerar în sistemul bancar au însumat 53525 milioane de lei în primele șase luni ale anului sau cu 4% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Biroul Național de Statistică cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Majorări s-au înregistrat din impozite și taxe – cu 1,0%, de la comercializarea mărfurilor de consum, indiferent de canalul de desfacere – cu 6,4% și alte încasări – cu 9,2%. Concomitent, reduceri au fost înregistrate din plățile pentru chirie și servicii comunale – cu 19,4%, de la întreprinderile care prestează servicii de transport – cu 4,9%, de la vânzarea valutei străine persoanelor fizice – cu 3,5% și de la întreprinderile care prestează alte servicii – cu 0,3%.

Evoluția monedei naționale este dictată de criza bancară din 2014-2015, expert

Începând cu anul 2017 și până în prezent se atestă o tendință de creștere constantă a monedei naționale față de toate valutele de referință care sunt monitorizate și care pot fi găsite pe pagina Băncii Naționale a Moldovei. Expertul economic de la Institutul Economiei de Piață, Viorel Gîrbu, consideră că evoluția monedei naționale este, în primul rând, dictată de criza bancară din anul 2014-2015, urmată de șocul de pe piața valutară din 2015. În opinia sa, acest lucru a dinamitat efectiv modul în care evoluează economia națională sau acel ascendent pe care îl avea economia națională în perioada respectivă și în special aceste evoluții au avut un efect foarte negativ asupra încrederii mediului de afaceri în dezvoltarea de noi întreprinderi. Expertul mai spune că problema principală s-a produs atunci când s-a furat miliardul din sectorul bancar. „Deci, un leu moldovenesc crește în cotație față de dolar, euro, rublă rusească, leu românesc și hrivnă ucraineană. Acest lucru înseamnă că exporturile moldovenești sunt din ce în ce mai scumpe și exportatorii moldoveni încasează o sumă din ce în ce mai mică. Iar acest lucru duce la faptul că exportatorii moldoveni, întreprinderile producătoare din Moldova au capacitate din ce în ce mai redusă ca să investească în dezvoltarea de afaceri, în cumpărare de tehnologii și să le mărească salariile efectiv, deci să crească unele performanțe ale economiei naționale. Și acest lucru are doar o conotație negativă, așa cum văd eu lucrurile”, a declarat Viorel Gîrbu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

S-a majorat numărul de turiști cazați la structurile de primire turistică colective

În prima jumătate a anului, structurile de primire turistică colective au fost frecventate de peste 150 de mii de turiști. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul turiștilor s-a majorat cu 12,0%. Biroul Național de Statistică informează că peste 71 de mii au fost turiști străini, iar aproape 80 de mii – turiști moldoveni. Ponderi mai însemnate le-au revenit turiștilor din România, Ucraina, Federația Rusă, SUA, Germania, Italia etc. Cei mai mulți turiști au ales pensiunile turistice și agroturistice, hoteluri și moteluri, structuri de întremare și tabere de vacanță pentru elevi. S-a redus numărul de turiști cazați la cămine pentru vizitatori. Durata medie de ședere a unui turist a constituit 5,2 zile.

Peste 11 mii de companii înregistrate în Moldova au capital strain

Numărul întreprinderilor cu capital străin înregistrate în Republica Moldova, la data de 1 august, depășește 11 mii. În primele șapte luni ale anului, la Agenția Servicii Publice au fost înregistrate 3585 de întreprinderi noi. Datele sunt prezentate de către Departamentul înregistrare și licențiere a unităților de drept din cadrul ASP. Cele mai multe companii provin din România – 15,4% din totalul întreprinderilor străine care activează în Republica Moldov. Pe locul doi se situează Italia, urmată de Turcia și Ucraina. În același timp, Olanda ocupă prima poziție după capitalul investit. Companiile olandeze au investit în economia moldovenească peste două miliarde de lei. Aproape două miliarde au investit cele din Cipru, iar mai mult de un miliard și jumătate – întreprinderile italiene. 30% din companiile înregistrate au declarat ca gen de activitate comerțul cu ridicata, 23% – comerțul cu amănuntul, iar 12% – industria prelucrătoare. În agricultură s-au lansat 6% din întreprinderi, iar în transport și comunicații – 5%. 66% din întreprinderi au fost înregistrate în municipiul Chişinău.

● JOI, 16 august

Există riscuri că persoanele născute după 1974 să nu mai primească pensie, declarație


Persoanele născute după 1974 riscă să nu mai primească pensii când vor ajunge la vârsta de pensionare. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM Vladimir Odnostalco în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Deputatul socialist Vladimir Odnostalco susține că situația legată de programul de pensionare nu are nicio perspectivă. Politicianul a evidențiat faptul că o parte dintre cetățenii de peste 55 de ani revin în țară după ce au muncit 10-12 ani peste hotare și peste câțiva ani statul va trebui să-i încadreze sistemul de pensionare, ceea ce va constitui o altă povară pentru buget. „Prima problemă a lor este stagiul de muncă insuficient și a doua problemă este că nu vrea nimeni să-i angajeze”, spune parlamentarul.

În trimestrul doi al anului curent în circulație erau 1,8 milioane de carduri bancare

Numărul cardurilor bancare aflate în circulație în Republica Moldova la finele celui de-al doilea trimestru al anului curent a depășit un milion, opt sute de mii. În aceeași perioadă, au fost eliberate mai bine de 141 de mii de carduri, iar altele peste 88 de mii au fost retrase din circulație, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. În această perioadă, numărul de operațiuni efectuate în țară cu carduri emise în Republica Moldova a depășit 12,5 milioane, dintre care 6,9 milioane au fost retrageri de numerar. Valoarea operațiunilor, pe parcursul perioadei analizate, a constituit – 12,8 miliarde de lei, dintre care retrageri de numerar – 11,1 miliarde. Peste două milioane de operațiuni cu carduri bancare emise în Republica Moldova au fost efectuate în străinătate. În mare parte au fost plăți fără numerar. Valoarea operațiunilor a constituit – 1,4 miliarde de lei, dintre care retrageri de numerar – 170,7 milioane și plăți fără numerar – 1,2 miliarde de lei.

Festivalul Național al Strugurelui, la Cimișlia

Festivalul Național al Strugurelui, care a ajuns la cea de-a VI-a ediție, va avea loc duminică, 26 august, în orașul Cimișlia. La eveniment vor participa producătorii de struguri de masă din Moldova. Festivalul este organizat de către administrația raionului Cimișlia, care menționează că acesta este unul dintre cele mai de amploare evenimente din Republica Moldova dedicat producătorilor strugurilor de masă. Organizarea evenimentului permite inițierea și stabilirea unor relații de parteneriat, dar și consolidarea eforturilor în vederea extinderii afacerilor și identificarea noilor piețe de desfacere. Totodată, Festivalul vine să confirme realizarea unor progrese semnificative în cultivarea strugurilor de masă.

Recoltarea grâului a fost finalizată

Recoltarea grâului, orzului, mazării și rapiței a fost finalizată în prima decadă a lunii august, potrivit unei note informative a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. La nivel de republică s-a recoltat grâu de pe o suprafață de peste 300 de mii de hectare, recolta globală constituind circa 1,1 milioane de tone. Recolta medie este de 3,25 tone/ha, comparabilă cu media ultimilor cinci ani. Din volumul total de grâu, 450 de mii de tone constituie grâu alimentar și 550 de mii de tone – furajer. Din acest volum, 75 de mii de tone vor fi direcționate ca material semincer, 350 de  mii de tone – la asigurarea securității alimentare și 400 de mii de tone – sectorului zootehnic. Astfel va fi asigurată pe deplin securitatea alimentară și furajeră a țării și direcționarea surplusului de 275 de mii tone la export.

● VINERI, 17 august

Aeronavele Fly One, interzise în spaţiul aerian al Federației Ruse


Compania aeriană Fly One anunță că autoritățile Federației Ruse au impus unele restricții companiilor aeriene care au aeronave contractate în regim de Wet Lease, în special interzicerea zborurilor acestor aeronave în spațiul aerian al Federației Ruse. Din acest motiv, navele care operau cursele în Federația Rusă vor fi redirecționate către alte destinații, lucru care va cauza rețineri pentru o perioadă scurtă de timp. Într-un comunicat de presă, compania adresează pasagerilor scuze pentru incomoditățile create și promite că va depune efort ca aceste rețineri să fie evitate, iar în caz că vor apărea, să fie cât mai mici. Informația despre orarul curselor și orele de zbor pot fi găsite aici sau la agențiile autorizate care deservesc pasagerii. Regimul Wet Lease presupune contractarea de către o companie aeriană de la o altă companie  a unei aeronave, cu echipajul complet, întreținere şi asigurare.

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost publicat în Monitorul Oficial

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală și decretul privind promulgarea acesteia au fost publicate în Monitorul Oficial. Începând cu 1 octombrie, se va aplica o singură cotă de 12% la impozitarea veniturilor persoanele fizice. În prezent, persoanele fizice sunt impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei și cu 18% pentru veniturile care depășesc această sumă. Taximetriștii care au un salariu lunar de până la 10 mii de lei vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar. Scutirea personală se majorează până la 24 de mii de lei anual. Pentru persoanele cu dizabilități obținute în acțiuni de luptă pentru integritatea țării și în Afganistan scutirea personală urmează să crească până la 30 de mii de lei. Pentru familiile cu copii se va majora scutirea pentru persoane întreținute de la 2520 de lei până la 3000 de lei, iar în cazul persoanelor întreținute cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, până la 18 mii de lei. Totodată, scutirea majoră în mărime de 18 mii de lei se va aplica și în cazul persoanelor întreținute cu dizabilități severe și accentuate.

Proiecte în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare la Ungheni și Călărași

Lucrările de reabilitare a apeductelor pentru aprovizionarea cu apă a municipiului Ungheni și a orașului Călărași au fost lansate. Finalizarea acestora este preconizată pentru luna decembrie 2020, potrivit unui comunicat de presă al Agenției de Dezvoltare Regională Centru. În cazul rețelelor din Ungheni investițiile se ridică la 3,2 milioane de euro. Urmează să fie reabilitați peste 12 km de apeduct. De asemenea, vor fi extinse rețelele de apeduct cu peste 5 km, iar cele de canalizare cu aproape 6 km. În cel de-al doilea proiect, investițiile se cifrează la 2,2 milioane de euro. La Călărași urmează să fie reabilitați 14 km de apeduct și aproximativ 5 km de canalizare. Extinderea rețelei de aprovizionare cu apă se va face cu aproape 4 km.

● SÂMBĂTĂ, 18 august

Concesionarea gărilor auto ar putea să agraveze situația din transportul rutier, opinie


Inițiativa de concesionare a gărilor auto, înaintată de Guvern, ar putea agrava situația și așa șubredă din sistemul transportului auto. Concesionarea ar trebui să fie ultima soluție la care ar apela Guvernul și aceasta doar dacă nu sunt eficiente alte metode de dezvoltare a transportului auto. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV. Oleg Tofilat, expert internațional în politici publice, consideră că decizia Guvernului de a concesiona gările este una pripită. Decizia nu a fost anunțată din timp și discutată în societate, în plus, nu a fost anunțată explicația Guvernului de ce se vrea concesiunea, spune expertul. Oleg Tofilat consideră că această concesiune este o comandă politică. În opinia lui, sunt alte priorități în ceea ce privește transportul rutier decât concesionarea gărilor. Expertul s-a referit la introducerea biletului electronic, liberalizarea accesului la transport rutier, cadrul tarifar, armonizarea legislației, consolidarea capacităților administrative ale Agenției Naționale de Transport Auto. Expertul economic Sergiu Gaibu consideră că ar fi trebuit făcută o diagnostică ce ar fi indicat care este cea mai potrivită metodă de a îmbunătăți situația gărilor. Potrivit lui, în acest caz s-a omis o etapă foarte importantă – analiza.

Turismul în interiorul țării, în scădere

În prima jumătate a anului curent, moldovenii au preferat să călătorească în Turcia, Bulgaria, România, Egipt, Grecia, Ucraina, dar și alte țări. Republica Moldova a fost vizitată de turiști străini din România, Austria, Federația Rusă, Ucraina, Germania, Polonia etc. Atât turismul emițător, cât și cel receptor au crescut cu peste 20% în prima jumătate a anului 2018, față de aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, turismul în interiorul țării a fost în scădere cu 4,5%. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în prima jumătate a anului curent, agențiile de turism și operatorii turistici au acordat servicii de profil pentru 135 mii de turiști și excursioniști. Această cifră reprezintă cu 22,4% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Majorarea numărului de turiști și excursioniști a fost condiționată de creșterea numărului de participanți la turismul emițător (+28,2%) și turismul receptor (+24,9%).