logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12-18 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-12-18-martie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1040614.html

●LUNI, 12 martie

Mai multe drumuri publice naționale și locale vor fi reparate în acest an


Cabinetul de miniștri a aprobat Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pentru anul 2018 și Programul de reparație periodică a drumurilor publice locale, comunale și străzi. Astfel, finanțarea lucrărilor de renovare a drumurilor publice naționale se va efectua din contul mijloacelor fondului rutier, iar reparația periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și străzi – din contul mijloacelor bugetului de stat. Potrivit ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, pentru drumurile publice naționale în acest an, conform Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier, sunt prevăzute peste 972 de milioane de lei. Pentru realizarea prevederilor Programului de reparație periodică a drumurilor publice locale, comunale și străzi sunt prevăzuți 1,6 miliarde de lei.

MARȚI, 13 martie

Moldova continuă să rămână cea mai săracă țară din Europa, economist


Republica Moldova continuă să rămână cea mai săracă țară din Europa, cu o creștere economică modestă, care generează locuri de muncă insuficiente. Ca rezultat, populația pleacă peste hotare, menționează directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga. În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Viorel Chivriga a spus că, deși rata sărăciei s-a redus din 2000, pe fundalul creșterii consumului populației stimulat de remitențe, totuși o mare parte a populației continuă să se confruntă cu sărăcia. Rata redusă de ocupare a forței de muncă este observată în rândul întregii populații. Tendințele combinate ale fertilității reduse și emigrării sporite vor genera, în perspectivă, o scădere prognozată a populației, iar ponderea vârstnicilor va cunoaște un avans considerabil.

Declarațiile pe venit pot fi depuse până pe 2 mai

Pentru persoanele fizice, termenul de prezentare a declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2017, ca urmare a modificărilor operate în Codul Fiscal, este 30 aprilie. Însă, având în vedere zilele de odihnă și sărbătoare din acea perioadă, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat, într-o conferință de presă, că declarațiile vor fi recepționate în acest an până pe 2 mai inclusiv. Pentru persoanele juridice și pentru persoane fizice care desfășoară activități antreprenoriale data-limită  de prezentare a declarației este 26 martie. Olga Golban, șefă de direcție la SFS, a comunicat că fiecare este în drept să depună declarație. Obligatoriu trebuie să o facă contribuabilii care obțin venit salarial de la două sau mai multe locuri de muncă, persoanele care obțin venit salarial și, suplimentar, un alt venit din care, pe parcursul anului, a fost impozitat la sursa de plată de către agenții economici, dar și contribuabilii care au un venit diferit de salariu în sumă mai mare de 31140 de lei.

Tinerii antreprenori de la sate vor putea obține granturi de până la 180 de mii de lei

Tinerii din Republica Moldova care vor să-și deschidă o afacere în mediul rural vor putea primi suport financiar nerambursabil aplicând la programul „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens, elaborat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, este supus dezbaterilor publice. Pentru a fi eligibili, tinerii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, să fie cetățeni ai Republicii Moldova și să fi inițiat și să conducă o întreprindere nou-înregistrată. Valoarea sprijinului financiar solicitat nu poate fi mai mare de 180 de mii lei sau 80% din costul total al proiectului. Compania beneficiară va veni și ea cu o contribuție financiară proprie de minimum 20% din suma proiectului investițional. Programului va fi de doi ani din momentul transferării totale a finanțării nerambursabile.

O echipă de experți FMI vine în Republica Moldova

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, se va afla într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 15-27 martie. Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a treia a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă). Potrivit unui comunicat de presă al Biroului FMI din Moldova, citat de IPN, misiunea va analiza evoluțiile din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

● MIERCURI, 14 martie

12% din drumurile Moldovei sunt în stare foarte rea

12% din drumurile din Republica Moldova sunt în stare foarte rea. Autoritățile gestionează, în prezent, contracte de reabilitare a infrastructurii rutiere în valoare totală de circa 200 de milioane de euro. Lungimea totală a drumurilor publice, la 1 ianuarie curent, era de 10684 km. Situația a fost prezentată în cadrul unor audieri în Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului. Secretarul de stat în domeniul construcțiilor și infrastructurii drumurilor, Anatol Usatîi, a menționat că anul trecut în reparația și construcția drumurilor din Fondul Rutier s-au investit peste un milion de lei. Au fost instalate peste 900 de indicatoare rutiere, au fost reparate capital peste 55 km de drumuri publice și construite șase poduri noi.

Se propun reglementări noi pentru parcurile științifico-tehnologice

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune pentru consultări publice proiectul noii Legi cu privire la parcurile științifico-tehnologice și incubatoarele de inovare. Necesitatea noii legi este explicată de minister prin faptul că unele prevederi din legea în vigoare sunt ambigue și compromit astfel procesul de creare a acestor structuri. Totodată, reforma instituțională a administrației centrale a schimbat rolul unor instituții responsabile de crearea și funcționarea parcurilor științifico-tehnologice și a incubatoarelor de inovare. Documentul propus pentru consultări acordă dreptul de creare a parcurilor științifico-tehnologice și a incubatoarelor de inovare nu numai clusterilor, așa cum prevede în legea în vigoare, dar și autorităților publice centrale și locale, asociațiilor create prin acord de asociere, instituțiilor de învățământ superior. Deciziile vor fi aprobate de Guvern. Iar durata de activitate a acestor structuri nu va fi mai mică de zece ani.

Moldova va procura în acest an energie electrică mai scumpă

Societatea pe acțiuni „Energocom” a câștigat licitația și a semnat cu compania „Centrala electrică Moldovenească” (Centrala de la Cuciurgan) și cu „DTEK Pavlogradugoli” din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019. Conform noilor contracte, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – de la compania ucraineană. Proporția a fost stabilită din considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, dar și pentru a asigura o securizare a furnizării energiei electrice.

● JOI, 15 martie

Peste 130 de antreprenori și-au expus oferta la Moldagrotech


Peste 130 de companii din mai multe țări își prezintă oferta la Chișinău în cadrul expoziției internaționale specializate „Moldagrotech”. Mașini și echipamente agricole, tehnologii și echipamente pentru irigații, zootehnie, fitotehnie și viticultură, sere, îngrășăminte și produse de protecție a plantelor – acestea și altele pot fi găsite la Moldexpo până pe 17 martie. La expoziție participă companii din Republica Moldova, Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, România, Republica Cehă și Ucraina.  Printre noutățile din domeniu prezentate la expoziție sunt: drona pentru agricultură, vopsele industriale, furaje inofensive, rulmenți, lubrifianți, noutăți de vibrodiagnostic și control cu laser al geometriei mașinii. De asemenea, este vorba despre lăzi de plastic pentru fructe, secerătoarea de producție italiană, precum și patru hibrizi noi de la Institutul de Fitotehnie Porumbeni etc.

Experții cheamă ANRE să mai facă o ședință publică până la aprobarea tarifelor la gaze

Experți în energetică acuză Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de lipsa transparenței la aprobarea tarifelor pentru gazele naturale. Ei spun că dezbaterea publică organizată de ANRE în data de 7 martie a fost formală. Experții nu au putut să pună întrebări și să obțină răspunsuri despre costurile incluse în tarif, iar ca rezultat, la ședința din 16 martie există riscul aprobării unor tarife care încalcă interesul cetățenilor. La o conferință de presă, Victor Parlicov, fost director ANRE, a spus că, după ce, în ianuarie, ANRE a lansat procesul de revizuire a tarifelor la gazele naturale, experții în energetică au formulat întrebări către Agenție, către Ministerul Economiei și către Guvern, legate de costurile incluse în tarif. ANRE a informat experții că vor primi răspuns până la 31 martie, fapt inacceptabil în condițiile în care noile tarife vor fi anunțate la 16 martie.

Pavel Filip: De la ultima misiune FMI, au fost înregistrate evoluții pozitive

Aspectele fiscale, cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru anul 2018 și prognozele macroeconomice vor fi evaluate de misiunea Fondului Monetar Internațional aflată în Moldova. Totodată, se va face și o radiografie a evoluțiilor din sectoarele financiar-bancar și cel energetic. Subiectul a fost abordat de șeful echipei de experți FMI, Ben Kelmanson, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip. Potrivit unui comunicat de presă al executivului, Ben Kelmanson, a salutat evoluțiile înregistrate de Guvern în ultima perioadă și a încurajat autoritățile să mențină viteza de obținere a rezultatelor. Premierul Pavel Filip a menționat că, de la ultima misiune de evaluare, care a avut loc acum cinci luni, au fost înregistrate evoluții pozitive pe dimensiunea indicilor macroeconomici. În nouă luni ale anului 2017, creșterea economică a constituit 3,8%, exporturile s-au majorat cu 18,6%, inclusiv în UE cu 20,5%.

Construcția apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași va începe la sfârșitul anului

La sfârșitul anului, va începe construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. Anunțul a fost făcut joi, 15 martie, în cadrul primei ședințe a grupului de lucru, care a avut loc la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ministerul informează într-un comunicat de presă că la ședință au participat reprezentanți ai autorităților publice locale din Chișinău, Strășeni și Călărași. Aceștia au spus că o provocare în implementarea proiectului ar putea fi faptul că proprietarii pe ale căror terenuri va fi amplasat traseul apeductului magistral nu și-au înregistrat proprietățile.

● VINERI, 16 martie

Economia Republicii Moldova a crescut cu 4,5% în anul 2017


Economia Republicii Moldova a înregistrat în anul 2017 o creștere cu 4,5% comparativ cu anul 2016, valoarea produsului intern brut (PIB) depășind 150 miliarde de lei. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la creșterea PIB au contribuit diverse activități economice, cea mai mare pondere fiind înregistrată de comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, transport și depozitare, activități de cazare și alimentație publică - cu o contribuție de 1,3 puncte procentuale la creșterea PIB-ului. Avansul economic a fost determinat și de evoluțiile pozitive din sectorul agricol, industrial, domeniul IT și al comunicațiilor, precum și cel al construcțiilor.

Tarifele la gazele naturale scad în medie cu 20,3%

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife la gazele naturale livrate consumatorilor finali. Tarifele scad în medie cu 20,3%, până la 4420 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA de 8%). Pentru consumul casnic de până la 30 de metri cubi tariful este stabilit la nivel de 4705 lei pentru o mie de metri cubi, față de tariful în vigoare de 5892 de lei, fără TVA. Pentru consumul casnic care depășește 30 de metri cubi tariful nou va fi de 4895 de lei, față de tariful actual de 6138 de lei pentru o mie de metri cubi, fără TVA.

Au fost decise criteriile auditului obligatoriu la întreprinderile de stat și municipale

Deputații au votat în prima şi în a doua lectură un proiect de lege care vine să concretizeze criteriile auditului obligatoriu al situațiilor financiare anuale ale întreprinderilor de stat și întreprinderilor municipale. Unul dintre autori, deputatul democrat Marcel Răducan, a declarat că în prezent auditul situațiilor financiare este obligatoriu pentru 66 de întreprinderi de stat din cele 188 care activează. Or, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor și completărilor propuse, sub incidența acestor prevederi legale vor cădea 23 de întreprinderi de stat şi 19 municipale.

● SÂMBĂTĂ, 17 martie

De la începutul anului au fost exportate peste 4 mii de tone de miez de nucă

În perioada 1 ianuarie-15 martie 2018, Republica Moldova a exportat peste patru mii de tone de miez de nucă, în valoarea de peste 520 de milioane de lei. Cantitatea exportată de la începutul anului reprezintă o creștere cu 26%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, în prezent peste 90 de tone de miez de nucă sunt recunoscute în calitate de corp delict în cadrul unor cauze penale. Datele au fost prezentate la ședința de din 16 martie a Parlamentului, la „Ora Guvernului” de către conducerea Serviciului Vamal, după ce deputatul socialist, Oleg Lipskii, a adresat o întrebare cu privire la blocarea exportului de miez de nucă. Potrivit statisticilor vamale, în domeniul exportului de nucă activează în jur de 20-25 de companii. Vicedirectorul Serviciului Vamal, Grigore Ionițov, a declarat că din numărul total, niciunui agent economic nu i-a fost blocată activitatea, ci în cazul unor neconformități, s-a refuzat o anumită tranzacție.

Italia este interesată în a promova oportunitățile oferite de Moldova investitorilor

Italia este interesată să promoveze activ oportunitățile pe care le oferă Republica Moldova investitorilor. Declarații în acest sens a făcut ambasadorul Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti, în cadrul unei întrevederi cu ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburic. Valeria Biagiotti  i-a lansat lui Chiril Gaburici invitația să participe la Forumul economic anual moldo-italian, care se va desfășura în toamnă, la Chișinău. Forumul reprezintă o platformă pentru a facilita atragerea potențialilor investitori și pentru a promova parteneriate durabile la nivel internațional. Chiril Gaburici a remarcat faptul că relațiile comercial-economice dintre Moldova şi Italia sunt în ascensiune și că Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Moldovei. În cadrul discuțiilor, părțile au convenit asupra identificării unor soluții astfel ca investitorii să beneficieze de un mediu investițional favorabil.