RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 12-18 iunie. Cele mai importante ştiri din fluxul „IPN Economie & Business”
https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-12-18-iunie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-ec-7966_959921.html
[• Luni, 12 iunie]
[A mai fost eliminat un participant pe piaţa valorilor mobiliare]
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a lipsit participantul la piaţa valorilor mobiliare Ana Caunova de dreptul de a activa pe această piaţă pe o perioadă de un an de zile.
[R. Moldova este invitată să se alăture Pactului energetic balcanic]
Norvegia, Ucraina şi R. Moldova se pot alătura în viitorul apropiat recent înfiinţatului Tratat energetic balcanic ce cuprinde ţările din Europa de Sud-Est şi al cărui scop este întărirea colaborării dintre statele membre în perspectiva integrării europene.
[Săptămâna Economiei R. Moldova în România oferă oportunităţi eficiente de promovare]
România se plasează doar pe locul 7 în topul investitorilor din R. Moldova. În context, Săptămâna Economiei RM, care se desfăşoară zilele acestea la Bucureşti, oferă excelente oportunităţi de promovare, scrie presa românească.
[• Marţi, 13 iunie]
[Primarul interimar al capitalei solicită urgentarea transformării întreprinderilor municipale locative în asociaţii de locatari]
Primarul interimar al mun. Chişinău solicită urgentarea formării Asociaţiilor de Locatari şi lichidarea Întreprinderilor Municipale de Gestionare a Fondului Locativ (IMGFL) care constituie, în opinia autorităţilor locale, un „generator de pierderi”.
[Pe piaţa valutară ratele de schimb ale principalelor valute de referinţă faţă de leu s-au stabilizat la cote majorate]
În ultima săptămână, atât Banca Naţională a Moldovei, cât şi experţii în piaţa valutară constată o stabilizare a ratelor de schimb ale principalelor valute de referinţă, dolar şi euro, faţă de moneda naţională. În special, rata de schimb leu/dolar s-a stabilizat la o cotaţie mai mare decât rata existenţă în luna mai, la începutul înregistrării de către BNM a tendinţelor speculative pe piaţă.
[Un expert străin susţine că sistemul GSP+ oferit Moldovei de către Uniunea Europeană nu este foarte avantajos]
Sistemul general de preferinţe GSP+ oferit de către Uniunea Europeană R. Moldova este de scurtă durată şi nu oferă foarte multe avantaje, consideră economistul diplomat german, Hans-Jurgen Muller. În acelaşi timp, oficialităţile moldovene îl prezintă drept una din condiţiile cele mai atractive pentru investitorii străini.
[Agenţii economici moldoveni sunt foarte pasivi în promovarea produselor peste hotare, consideră un expert german]
R. Moldova nu beneficiază pe deplin de avantajul obţinerii accesului agenţilor economici moldoveni pe pieţele Uniunii Europene prin alăturarea acestora la Asociaţiile Internaţionale de Exportatori, precum şi promovarea produselor proprii în cadrul diferitor expoziţii internaţionale.
[UIT vine la Chişinău să liberalizeze telecomunicaţiile din Moldova şi din ţările din regiune]
Uniunea Internaţională pentru Telecomunicaţii (UIT), Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) organizează la Chişinău, în perioada 20-22 iunie curent, un seminar european regional cu tema “Liberalizarea telecomunicaţiilor: probleme şi oportunităţi pentru statele din Europa de Est, CSI şi Ţările Baltice”. Acesta este primul seminar de asemenea calibru desfăşurat în Moldova sub auspiciile UIT.
[• Miercuri, 14 iunie]
[Primăria capitalei va repune în funcţiune 4 havuzuri din capitală până la Ziua Independenţei]
Primăria municipiului Chişinău intenţionează să repună în funcţiune, până la Ziua Independenţei, 4 havuzuri din capitală – două din Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, în preajma hotelului „Codru”, şi două din scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”. Despre aceasta a anunţat primarul interimar al capitalei după o inspecţie a acestor havuzuri.
[Recenta scumpire a carburanţilor este cauzată şi de devalorizarea valutei naţionale]
Recenta scumpire a carburanţilor în R. Moldova este cauzată nu doar de majorarea cotaţiilor barilului la bursele internaţionale, dar şi de devalorizarea valutei naţionale. Despre aceasta a declarat pentru Info-Prim Neo, Victor Ghiţu, director executiv al Uniunii importatorilor de produse petroliere „Importcompetrol”.
[Vinurile moldoveneşti se bucură de o atenţie sporită în cadrul Săptămânii economiei R. Moldova în România]
[Produsele vinicole moldoveneşti se bucură de o atenţie sporită]
în cadrul Săptămânii economiei R. Moldova în România, care are loc în perioada 12-17 iunie la Complexul Expoziţional „Romexpo” de la Bucureşti, au declarat pentru Info-Prim surse din cadrul CIE „Moldexpo”.
[Ministrul Finanţelor anunţă creşterea veniturilor totale ale bugetului de stat către anul 2009 de circa 1,6 ori]
Către anul 2009 veniturile totale ale bugetului public naţional vor înregistra o creştere de circa 1,6 ori faţă de indicii anului 2005, iar faţă de acumulările preconizate pentru 2006 – de 1,5 ori, se arată în proiectul Cadrului de cheltuieli pe termen mediu (CCTM) pe anii 2007-2009. Anual, în perioada respectivă se prevede o creştere a veniturilor fiscale cu 14-19%.
[La Varşovia vor avea loc Zilele vinului şi culturii moldoveneşti]
Zilele vinului şi culturii moldoveneşti se vor desfăşura, în perioada 20-21 iunie curent, în capitala Poloniei, Varşovia.
[Din cauza hackerilor Dubaiul a blocat tranzacţiile cu carduri dintr-un şir de ţări incluzând R. Moldova]
Banca Islamică Dubai (DIB) a blocat ATM-urile şi tranzacţiile de pe carduri în nouă ţări din estul Europei, inclusiv R. Moldova.
[• Joi, 15 iunie]
[Chişinăul are o strategie de dezvoltare a transportului public]
Consiliul municipal Chişinău (CMC) a aprobat, joi, 15 iunie, Strategia de dezvoltare a transportului public în municipiul Chişinău, elaborată de Business Consulting Institute (BCI) şi Universitatea Tehnică din Moldova, cu suportul financiar al OSI/LGI Budapesta.
[Parcul „Dendrariu” din capitală va beneficia de investiţii în valoare de 5 milioane de lei]
Parcul „Dendrariu” din sectorul Buiucani al capitalei va beneficia, în acest an, de investiţii în valoare de 5 mil. lei, alocate din bugetul local. Consiliul municipal Chişinău (CMC) a aprobat joi, 15 iunie, programul lucrărilor de amenajare a parcului.
[Unul dintre cei mai mari producători de UPS şi filtre de protecţie a intrat pe piaţa moldovenească]
Compania franceză „Infosec”, producător de UPS-uri, sisteme de protejare a calculatoarelor, şi filtre de protecţie împotriva supratensiunii şi a şocurilor electrice sau electromagnetice, a intrat şi pe piaţa moldovenească, după ce a cucerit piaţa din America Latină, Africa, Orientul Apropiat, Rusia, Georgia, Cehia, Slovacia, România etc.
[Statul trebuie să simplifice procedurile şi costurile tranzacţiilor funciare. Analiză economică IPN]
Statul trebuie să simplifice cât mai rapid procedurile şi costurile tranzacţiilor funciare, dacă vrea cu adevărat să implementeze Strategia guvernamentală de consolidare a terenurilor agricole, a declarat pentru Info-Prim Neo secretarul Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.
[Comercializarea a 10 imobile din capitală unor instituţii de învăţământ private va reveni pe ordinea de zi a CMC]
Proiectul de decizie cu privire la vinderea a 10 imobile din capitală unor instituţii de învăţământ private, care actualmente le arendează, va fi inclusă în ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului.
[CNVM a autorizat o nouă companie pe piaţa valorilor mobiliare]
SRL „Bartol Consulting” a obţinut licenţa pentru dreptul de a desfăşura activitatea profesionistă pe piaţa valorilor mobiliare. Această decizie a fost luată joi, 15 iunie, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
[Proiectele finanţate de Banca Mondială vor fi coordonate de Guvern şi nu de unităţile de implementare]
Proiectele Băncii Mondiale vor fi gestionate, pe viitor, nu de unităţile de implementare, ci de Guvern, a declarat managerul Băncii Mondiale (BM) în R. Moldova, Edward Brown, după şedinţa plenară de evaluare a portofoliului de proiecte al Băncii în RM.
[Sărăcia în spaţiul rural şi şocurile externe vor fi principalele domenii pe care se va axa Guvernul RM în cooperarea cu Banca Mondială]
Tendinţa ascendentă a sărăciei în spaţiul rural, problema şocurilor externe, în special cele legate de problema gazelor naturale şi producţiei vinicolă, precum şi calitatea creşterii economice vor constitui problemele-cheie asupra cărora se va axa Guvernul R. Moldova în cooperarea cu Banca Mondială (BM). Această declaraţie a fost făcută de managerul BM în RM, Edward Brown, în cadrul şedinţei de evaluare a portofoliului de proiecte al Băncii în Moldova.
[R. Moldova ar putea încheia un contract de lungă durată cu Rusia privind livrarea gazelor naturale]
Ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr, susţine că există premize reale care ar permite semnarea unui contract de lungă durată cu concernul rus „Gazprom”. Într-o declaraţie făcută miercuri pentru presă, ministrul a specificat că „totul depinde de preţ”.
[SA „Moldovagaz” se menţine în fruntea topului societăţilor pe acţiuni după valoarea vânzărilor în 2005]
Companiile „Moldovagaz”, „Moldtelecom”, „Tirex-Petrol” şi „Floarea Soarelui”, se menţin pe primele poziţii, ocupate în 2004, în Top-50 al societăţilor pe acţiuni de tip deschis, elaborat de Agenţia de rating şi estimare „Estimator-VM”, după valoarea vânzărilor în anul 2005.
[A fost numit în funcţie prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale]
Parlamentul l-a aprobat pe Victor Ciobanu în funcţia de prim-viceguvernator al Băncii naţionale a Moldovei (BNM), vicepreşedinte al Consiliului de administraţie.
[• Vineri, 16 iunie]
[România va ajuta R. Moldova să pătrundă pe piaţa Europei]
România e deschisă să sprijine complexul agroindustrial al R. Moldova în eforturile de pătrundere pe piaţa europeană, a declarat directorul politici de marketing din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale al României, Daniel Lica, în cadrul seminarului “Noile condiţii de colaborare dintre sectoarele complexelor agroindustriale din RM şi România în contextul integrării acesteia în Uniunea Europeana”.
[Numărul agenţilor economici transnistreni înregistraţi la Chişinău a crescut timp de o lună cu circa 80]
Până în prezent, la Camera Înregistrării de Stat a R. Moldova s-au înregistrat 190 de agenţi economici din stânga Nistrului, comparativ cu 115 la începutul lunii mai. Dintre aceştia, 92 de agenţi economici dispun de înregistrare temporară cu atribuirea codului IDNO, iar 98 - de înregistrare permanentă, dintre care 17 sunt întreprinderi individuale.
[Banca Mondială se arată îngrijorată de situaţia din sectorul rural din R. Moldova]
Banca Mondială se arată îngrijorată de tendinţele creşterii sărăciei în zonele rurale ale R. Moldova şi evoluţiile nesemnificative ale agriculturii. Declaraţii în acest sens a făcut, vineri, 16 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul de ţară al Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Ucraina şi RM, Paul Bermingham.
[• Duminică, 18 iunie]
[Agenţii economici moldoveni sunt invitaţi să participe la Iarmarocului universal interregional din Rusia]
Camera de Comerţ şi Industrie de la Chişinău (CCI) invită întreprinzătorii din Moldova să participe la ediţia a VI-a a Iarmarocului universal interregional “Kurskaia Korenskaia Iarmarka -2006”, care se va desfăşura în perioada 22-26 iunie curent, în Regiunea Kursk (Rusia). CCI organizează, în cadrul iarmarocului, un stand colectiv al întreprinderilor din Moldova.