● LUNI, 1 iunie
Roada de cereale, la un pas de a fi compromisă de temperaturile ridicate
Temperaturile ridicate pot compromite roada de cereale. Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale, Nicanor Buzovoi, a declarat că, în pofida faptului că toate culturile au fost prelucrate cu îngrăşămintele necesare, din lipsa precipitaţiilor, plantele nu au puterea să absoarbă nutrienţii din sol, iar rezultatul va fi unul cu siguranţă negativ. Nicanor Buzovoi spune că din cauza secetei au de suferit atât culturile de grâu şi orz, cât şi cele de porumb şi floarea-soarelui. Porumbul deja îmbătrâneşte, dar şi grâul are deja primele frunze de jos uscate. Pentru floarea-soarelui situaţia ar putea fi mai bună dacă precipitaţii ar cădea în următoarea săptămână. Ploile din aprilie îi fac pe agricultori să se aştepte la o recoltă de grâu de 2-3 tone la hectar. Dacă ar ploua, recolta ar putea fi şi de 4-5 tone. Roada de porumb riscă însă să fie compromisă în totalitate dacă nu vor cădea precipitaţii, cum s-a întâmplat şi în 2012.
Licenţele întreprinderii Kvint au fost prelungite cu 3 luni
Licenţele întreprinderii Kvint pentru import, fabricare, păstrare şi comercializare angro a producţiei alcoolice au fost prelungite cu 3 luni. În termenul alocat suplimentar, urmează a fi îndeplinite procedurile de obţinere a licenţelor pe termen deplin, conform noilor criterii aplicate tuturor operatorilor în domeniu din Republica Moldova şi ţinând cont de specificul situaţiei în regiunea transnistreană. Biroul pentru reintegrare precizează că decizia autorităţilor moldoveneşti confirmă poziţia exprimată în cadrul întâlnirii reprezentanţilor politici în procesul de reglementare a conflictului transnistrean de la Chişinău şi Tiraspol, care a avut loc pe 8 mai curent. Partea moldovenească şi-a exprimat atunci deschiderea sa pentru a sprijini activitatea agenţilor economici transnistreni din domeniul producţiei alcoolice în condiţiile în care acestea acceptă regulile comune pentru toţi producătorii, cerute de standardele interne şi cele impuse de pieţele de destinaţie.
● MARŢI, 2 iunie
2 companii moldoveneşti pot obţine permisul de a exporta alcool în Rusia
Serviciul Federal pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor şi bunăstării populaţiei al Federaţiei Ruse (Rosspotrebnadzor) a permis depunerea cererilor de certificare şi livrare a producţiei alcoolice în Federaţia Rusă pentru 2 companii moldoveneşti, SA „Imperial Vin” şi SA „Mold-Nord”. În legătură cu această decizie a autorităţilor din Federaţia Rusă, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare anunţă că mizează în continuare pe o cooperare reciproc avantajoasă. De asemenea, Chişinău speră la consolidarea dialogului pe principii de încredere şi realizarea cu succes a obiectivului comun de reluare a livrării produselor vitivinicole moldoveneşti pe piaţa de desfacere a Federaţiei Ruse şi de către alte companii producătoare de vinuri din Moldova.
●MIERCURI, 3 iunie
Taxă de 5 mii de lei pentru dreptul de a utiliza denumirea statului
Taxa achitată de persoanele juridice pentru utilizarea denumirii oficiale sau istorice a statului va fi de 5 mii de lei – prevede un proiect de lege propus Guvernului spre aprobare. Reglementarea procedurii de exprimare a acordului privind utilizarea denumirii statului se va face printr-o autorizaţie eliberată de executiv. În şedinţa de astăzi, 3 iunie, Guvernul urmează să aprobe componenţa nominală a comisiei care va elibera autorizaţiile. Comisia va fi condusă de ministrul justiţiei, Vladimir Grosu. Solicitanţii de autorizaţii vor înainta o cerere comisiei, în care vor specifica denumirea (verificată de Camera Înregistrării de Stat şi Centrul naţional de terminologie) şi la care vor anexa copia actului de constituire a persoanei juridice şi declaraţia pe propria răspundere că genurile de activitate desfăşurate nu contravin bunelor moravuri şi nu vor prejudicia imaginea statului.
Vânzările pe piaţa telefoniei fixe sunt în creştere
În primul trimestru al anului curent, volumul veniturilor obţinute pe piaţa serviciilor de telefonie fixă a crescut cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a depăşit cifra de 264 de milioane de lei. Veniturile SA „Moldtelecom” din vânzarea serviciilor de telefonie fixă au însumat 250 de milioane de lei, iar veniturile înregistrate de ceilalţi furnizori au constituit, respectiv – 14,7 milioane. Venitul mediu lunar per abonat a crescut cu 5,1% şi a totalizat 72,7 lei faţă de primul trimestru al anului 2014. Pe piaţa serviciilor de telefonie fixă în perioada de raport a continuat diminuarea numărului de abonaţi. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, numărul de abonaţi a scăzut cu 7,4 mii şi a totalizat 1,2 milioane. Baza de abonaţi a SA „Moldtelecom” s-a redus cu 6,2 mii şi a însumat 1,092 milioane de abonaţi.
Sare iodată neconformă, depistată în comerţ
Un agent economic din capitală riscă amendă de 10 mii de lei pentru că a expus în vânzare sare pentru uz alimentar şi gemă iodată, produsă în România, cu un conţinut de iodat de potasiu mai mic decât cel declarat de producător. Agentul economic a fost vizitat de inspectorii Agenţiei Protecţiei Consumatorilor în baza unei reclamaţii depuse de un consumator. Conform raportului de încercări de laborator, sarea nu corespundea indicilor fizico-chimici (norma fiind 25,0 - 35,0 mg/kg, de facto a fost 6,3 mg/kg). Directorul Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, Luminiţa Suveică, a menţionat că Moldova e într-o zonă endemică în care este nevoie de un consum mare de iod pentru profilaxia afecţiunilor glandei tiroide. Aceasta a adăugat că niciun surplus de iod din sare nu poate dăuna, întrucât organismul uman asimilează foarte puţin din iodul din sare.
● JOI, 4 iunie
Obligativitatea înregistrării autorizaţiei de construcţie la ISC va fi exclusă
Înregistrarea autorizaţiei de construcţie la Inspecţia de Stat în Construcţii (ISC) nu va mai fi necesară înainte de începerea executării lucrărilor. Această prevedere, ce se conţinea în Legea privind autorizarea executării lucrărilor în construcție, din 9 iulie 2010, va fi transpusă şi în Legea privind calitatea în construcții, din 2 februarie 1996. Modificarea este o inițiativă legislativă a unui grup de deputați, menită să eficientizeze activitatea autorităților publice locale, agenților economici și persoanelor fizice. În majoritatea cazurilor, precum subliniază autorii inițiativei legislative, ISC, din motive subiective, tergiversează înregistrarea autorizațiilor de construcție, ceea ce duce la creșterea gradului de corupție și neexecutarea în termen a lucrărilor preconizate.
Agricultorii, rezervaţi după şedinţa comisiei speciale de la Parlament
Agricultorii sunt rezervaţi după şedinţa comisiei speciale pentru elaborarea şi adoptarea de către Parlament a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor. Agricultorii spun că aşteaptă iniţiative legislative concrete, dar nu au primit deocamdată nicio noutate bună. Preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Moldova, Alexandru Slusari, a declarat după şedinţă, care s-a desfăşurat cu uşile închise, că discuţia a fost dificilă şi nu s-a văzut disponibilitatea ministrului finanţelor de majora Fondul de subvenţionare în agricultură. Agricultorii au propus două variante: redistribuirea unei părţi a accizelor din Fondul Rutier către Fondul de subvenţionare în agricultură, cel puţin suma accizelor care se încasează pentru motorina utilizată în scopuri agricole, şi doi – majorarea fondului de subvenţionare din contul unui împrumut, fie de la Banca Naţională, fie prin emiterea hârtiilor de valoare. Ministrul finanţelor nu a acceptat niciuna dintre cele 2 propuneri.
● VINERI, 5 iunie
Banca Mondială extinde finanţarea pentru reabilitarea drumurilor locale din Moldova
Banca Mondială va creşte sprijinul oferit pentru lucrările de dezvoltare a drumurilor locale din Moldova, prin majorarea sumei convenite anterior, de 55 de milioane de dolari, până la 80 de milioane. Despre aceasta a anunţat şeful de echipă al Băncii Mondiale pentru Programul în domeniul transporturilor din Republica Moldova, Simon Ellis, în timpul unei întâlniri cu ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Simon Ellis a apreciat etapele avansate de pregătire a proiectului pentru drumurile locale şi şi-a exprimat încrederea că priorităţile pe acest proiect vor fi definitivate cât mai rapid. „Consultanţii fiind mobilizaţi, există posibilitatea să ne mişcăm repede şi să valorificăm întreaga sumă”, a specificat reprezentantul Băncii Mondiale.
● SÂMBĂTĂ, 6 iunie
ÎS Statistica va fi reorganizată
Întreprinderea de Stat Editura de Imprimate „Statistica” va fi reorganizată în societate pe acţiuni. Întreprinderea este succesorul filialei din Moldova a Asociaţiei Unionale Redacţional-Poligrafică „Soiuzblancoizdat”, care în 1992 a trecut în jurisdicţia Republicii Moldova în subordinea Departamentului de Stat pentru Statistică al Republicii Moldova. Întreprinderea editează cărţi, broşuri, ziare etc. O activitate importantă este şi cea de tipărire centralizată a formularelor tipizate de documente primare cu regim special şi eliberarea acestora. De asemenea, desfăşoară activităţi de comerţ cu ridicata a celulozei, hârtiei şi articolelor din hârtie.