logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 1-5 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-1-5-septembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-7966_1022326.html

● MARŢI, 1 septembrie

O nouă rundă de privatizare 

În perioada 28 august – 7 octombrie (termen limită de depunere a ofertelor), se vor desfăşura două concursuri (investiţional şi comercial) în cadrul unei noi runde de privatizare a proprietăţii publice. Concursul investiţional vizează privatizarea cinematografelor din oraşele Făleşti şi Leova. Preţul iniţial de vânzare constituie peste 1,2 milioane de lei, iar volumul minim al investiţiilor solicitate – 2,7 de milioane de lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani. Concursul comercial este organizat pentru privatizarea acţiunilor statului dintr-o societate pe acţiuni şi a 18 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), precum şi un bun mobil. Preţul total al bunurilor expuse la concursul comercial constituie peste 743 de milioane de lei.

Moldovenii vorbesc mai mult la telefonul mobil ca anul trecut 

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) informează că, în prima jumătate a anului curent, piaţa respectivă a continuat să fie marcată de creşterea ascendentă a traficului de voce pe fundalul unei creşteri uşoare a veniturilor din vânzarea acestor servicii. Volumul total al traficului în reţelele mobile a sporit, faţă de perioada respectivă a anului 2014, cu circa 5% şi a depăşit cifra de 3,1 miliarde de minute, iar vânzările serviciilor de telefonie mobilă au crescut cu 2,2% şi au însumat 1,7 miliarde de lei. Sporirea volumului de trafic a constituit factorul principal al creşterii cu 2,2% a volumului total al veniturilor obţinute de cei trei furnizori din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă. Această creştere se datorează exclusiv SA „Moldcell”, care a sporit vânzările cu 10,7%, ridicând volumul acestora la 476 de milioane de lei.

Agricultorii avansează autorităţilor un termen limită pentru plata subvenţiilor 

Agricultorii cer majorarea Fondului de subvenţionare şi achitarea, până pe 10 septembrie cel târziu, a tuturor datoriilor la subvenţii şi compensaţii pentru producătorii agricoli. Tot până pe 10 septembrie, se cere crearea la nivel central şi local a comisiilor care să evalueze situaţia şi să pregătească liste cu întreprinderile cele mai afectate de secetă, ca ulterior acestea să primească ajutoare de la stat. Într-o adresare remisă autorităţilor, reprezentanţii agricultorilor menţionează că în acest an recolta se reduce cu 50-60% din cauza condiţiilor climaterice, iar devalorizarea monedei naţionale le provoacă şi mai mari probleme producătorilor agricoli, care nu-şi pot acoperi cheltuielile.

MIERCURI, 2 septembrie

O singură ofertă pentru investigarea tranzacţiilor dubioase la cele 3 bănci 

Un singur consorţiu de companii şi-a depus oferta la concursul anunţat de Banca Naţională a Moldovei pentru ivestigarea iregularităţilor şi tranzacţiilor semnificative în care au fost implicate Banca Economii, Banca Socială şi Unibank. Este vorba de consorţiul format din firmele Kroll şi Steptoe & Johnson LLP. Termenul limită de depunere a ofertelor  a expirat la 1 septembrie. BNM informează, într-un comunicat de presă, că va examina oferta şi va prezenta rezultatele evaluării  în zilele următoare, în şedinţa Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară. Obiectivul final al acestei investigaţii este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacţiile dubioase, care au deţinut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacţiilor investigate, de a identifica iregularităţile şi pierderile semnificative în aceste bănci, precum şi de a elabora şi implementa o strategie de recuperare a activelor.

În premieră la Chişinău, conferinţa „Experienţe de succes ale femeilor antreprenoare” 

Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) organizează, în premieră la Chişinău, Conferinţa Naţională „Experienţe de succes ale femeilor antreprenoare”. Evenimentul, care va avea loc la 9 septembrie, are drept scop promovarea şi dezvoltarea antreprenoriatului feminin în ţările participante la proiectul internaţional „Antreprenoriatul feminin - un motor de creare de locuri de muncă pentru Europa de Sud-Est” şi diseminarea practicilor de succes în acest domeniu. La conferinţă vor fi prezentate oportunităţi de lansare a femeilor în afaceri în Republica Moldova. Vor fi abordate principalele dificultăţi pentru implicarea mai activă a femeilor în afaceri şi încurajarea spiritului antreprenorial prin prezentarea practicilor de succes ale femeilor antreprenoare din 9 ţări participante la proiect, printre care şi trei antreprenoare din Moldova, nominalizate pentru succesele realizate în Leadership, Orientarea către Client şi Educaţia Financiară.

Venituri de peste 270 mln lei din vânzarea serviciilor de internet la puncte mobile 

În prima jumătate a anului 2015, numărul utilizatorilor de internet în bandă largă la puncte mobile (prin reţelele 3G, 4G şi prin modemuri/carduri/USB - acces dedicat) a crescut, faţă de finalul anului 2014, cu mai bine de 51,2 mii (+4,3%) şi a totalizat peste 1,2 milioane, majoritatea dintre aceştia fiind utilizatori ai serviciilor 3G. Datele statistice ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că în şase luni ale anului curent numărul utilizatorilor de internet mobil prin reţelele 4G a sporit cu 80% şi a totalizat 59,3 mii, prin reţelele 3G (UMTS/HSPA) - cu 9,3% şi a alcătuit 1,29 milioane, iar al celor care au utilizat accesul dedicat la internetul mobil – cu 10,7% şi a însumat 295,5 mii.

Decizie irevocabilă: RED Union Fenosa va plăti o amendă de peste 186 de mii de lei 

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut decizia Curţii de Apel prin care compania RED Union Fenosa este amendată cu peste 186 de mii de lei pentru încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei. Banii vor ajunge în bugetul de stat.Consiliul Concurenţei informează că temei pentru aplicarea amenzii a servit adresarea Consiliului cu o acţiune în instanţa de judecată împotriva RED Union Fenosa, învinuită de abuz de poziţia sa dominantă pe piaţă.

Alexandru Slusari: Premierul a sugerat că sunt mici şansele să fie votat pachetul agricol 

Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, spune că agricultorii şi-au pus speranţe că revendicările lor de redresare a situaţiei în agricultură vor fi îndeplinite odată cu adoptarea pachetului agricol. Însă, după ce li s-a promis adoptarea acestuia în luna iulie cel târziu, Parlamentul a plecat în vacanţă, aprobându-l doar într-o lectură, iar recent, la o întâlnire cu premierul Valeriu Streleţ, oficialul a sugerat că sunt foarte mici şansele să fie votat acest pachet agricol în a doua lectură din cauza poziţiei FMI. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Alexandru Slusari a comunicat că, atunci când a fost ultima dată la premier, i-a spus că este şi semnătura dumnealui la mai multe proiecte de legi din pachet. „Dumnealui ne-a spus să ne ducem la cei cu care am negociat. Asta spune o persoană care reprezintă un partid în alianţa de guvernare”, subliniază Alexandru Slusari, menţionând că o parte din agricultori cred că prin promisiunea făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, că pachetul de legi va fi votat, Partidul Democrat a încercat să tărăgăneze timpul ca agricultorii să nu iasă la proteste în masă.

● JOI, 3 septembrie

 Reformele vor debloca investiţiile în Moldova, BERD 

Reformele vor duce la deblocarea investiţiilor în ţară. Este mesajul transmis de delegaţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), condusă de Francis Malige, director executiv pentru Europa de Est şi Caucaz, care a vizitat Republica Moldova în perioada 1-2 septembrie. Potrivit unui comunicat de presă remis de BERD, discuţiile cu autorităţile de la Chişinău s-au axat pe investiţiile în Moldova, precum şi pe necesitatea stringentă de reformare a climatului de afaceri din ţară. „Moldova trece printr-o perioadă deosebit de dificilă: criza bancară, slăbirea monedei naţionale şi un declin economic pronunţat. Pentru a atrage investiţii, care vor genera locuri de muncă şi vor stimula economia, ţara are nevoie urgent de reformare, curăţarea sistemului bancar şi intensificarea luptei împotriva corupţiei”, a declarat Francis Malige. În cadrul întrevederii cu prim-ministrul Valeriu Streleţ, oficialul de la BERD a reconfirmat angajamentul ferm al instituţiei de a sprijini economia Moldovei şi reformele economice.

Moldovenii vorbesc mai puţin la telefonul fix, dar plătesc mai mult pentru acest serviciu 

În prima jumătate a anului curent, utilizarea serviciilor de telefonie fixă a continuat să scadă, înregistrându-se o diminuare atât a numărului de abonaţi, cât şi a traficului de voce. Totodată, veniturile încasate de furnizori sunt în creştere. Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că numărul de abonaţi a scăzut, faţă de finele anului 2014, cu 0,8% şi a alcătuit 1,2 milioane, iar volumul total al traficului de voce –  cu 21,4%, până la 1,7 miliarde de minute. Şi rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă este în scădere, constituind 34%.

Bilete la tren în clasa I, la preţul celor din clasa a II-a 

Începând cu 7 septembrie, pasagerii curselor Chişinău – Ocniţa şi Chişinău – Ungheni, pe care circulă trenurile modernizate, vor putea cumpăra bilete în clasa I la preţul celor de clasa a II-a. Reducerea va fi în medie de 10 lei, a comunicat Iurii Topala, directorului interimar al ÎS „Calea Ferată din Moldova”. Decizia are ca scop stimularea populaţiei de a călători cu trenul, dar şi majorarea veniturilor întreprinderii la traficul de călători. Totodată, CFM lansează o ofertă nouă din 15 septembrie. Timp de 2 săptămâni, călătorii vor putea cumpăra online cu doar 1 leu bilete la tren pentru orice destinaţie din Moldova.

● VINERI, 4 septembrie

Volumul vânzărilor de acces la internet a depăşit jumătate de miliard de lei 

În prima jumătate a anului 2015, pe piaţa serviciilor de acces la internet la puncte fixe  a continuat creşterea numărului de abonaţi şi a veniturilor obţinute. Datele statistice publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că în acest timp volumul total al vânzărilor serviciilor a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 63,4 milioane de lei (+ 14%) şi a depăşit cifra de 517 milioane de lei, iar numărul abonaţilor a sporit cu mai bine de 9,1 mii (+ 1,8%) şi însumat peste 518,4 mii. Din cei 61 de furnizori activi de servicii de acces la internet la puncte fixe cele mai mari creşteri ale vânzărilor au fost înregistrate de companiile Sun Communications şi Starnet Soluţii. Vânzările primei companii au sporit cu 37,6% şi au însumat 23,2 milioane de lei, iar ale celei de-a doua companii – cu 22,4% şi au depăşit cifra de 119,6 milioane de lei.

A fost demis administratorul MoldATSA 

Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a semnat ordinul de demitere a administratorului ÎS „ MoldATSA”, Veaceslav Frunze. Un comunicat de presă al ministerului precizează că printre motivele deciziei a fost diminuarea neîntemeiată de către director a unor beneficii băneşti pentru controlorii întreprinderii, în timp ce pentru administraţia întreprinderii aceste beneficii continuau să fie aplicate ilegal. În acest sens, ministrul a menţionat că în sarcina noului director va fi pusă realizarea unei reorganizări a aparatului administrativ, care s-a demonstrat a fi unul exagerat de mare şi ineficient.

Preţul la pâine ar fi putut fi majorat în urma unei înţelegere de cartel 

Consiliul Concurenţei suspectează o înţelegere de cartel care a dus la scumpirea pâinii de către unii producători, printre care şi cea mai mare fabrică de pâine – Combinatul „Franzeluţa”. Consiliul s-a întrunit astăzi, 4 aprilie, cu reprezentanţii Asociaţiei Brutarilor şi Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, decizia de a majora în medie cu 15% preţul pâinii este „ilegală şi anti-concurenţială”. „Avem semne că a fost o înţelegere de cartel, cu atât mai mult că avem şi întreprinderi care au participat la înţelegeri, dar care nu sunt membri ai acestor două asociaţii. Din informaţiile pe care le deţinem, majoritatea agenţilor economici nu au majorat preţul la pâine. Cei care au făcut-o însă nu ne-au prezentat argumente în acest sens”, a declarat Viorica Cărare. Dacă se va demonstra că a avut loc o înţelegere de cartel, acei agenţi economici care sunt parte la această înţelegere vor fi sancţionaţi. Amenda poate fi de la 2% până la 4% din cifra de afaceri pentru anul precedent.

● SÂMBĂTĂ, 5 septembrie

Asociaţia Brutarilor: Fiecare să stabilească individual preţul la pâine 

Asociaţia Brutarilor a emis un nou comunicat de presă pentru a-l rectifica pe cel precedent, din 13 august. Astfel, asociaţia nu mai propune o majorare a preţului pâinii cu 15%, lăsând această decizie pe seama fiecărui producător în parte. „Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova informează că membrii asociaţiei nu susţin majorarea în medie cu 15% a preţurilor la pâine, aşa cum era specificat în comunicatul de presă din 13 august curent, şi informează că fiecare producător de pâine va decide de sine stătător tarifele la produsele de panificaţie, reieşind din propriile cheltuieli de producere”, se spune în comunicat. Preşedintele asociaţiei, Igor Cojuhari, şi-a motivat decizia prin faptul că s-a anunţat revizuirea deciziei de majorare a tarifelor la gazele naturale şi la energie electrică. „Unii producători au majorat preţul pâinii cu 1-2%, alţii – cu 5%. La unele tipuri de pâine preţul a crescut chiar şi cu 20%. La ora actuală, scad preţurile la făină şi la grâu. În plus, dacă tarifele pentru gaze şi energia electrică vor reveni la nivelul precedent, atunci majorarea preţului la pâine nu va fi necesară. Acest lucru ne determină ca fiecare agent economic să stabilească individual preţul, în funcţie de cheltuielile pentru materia primă. Producătorii vor aprecia individual dacă vor majora preţul sau vor rămâne la cel vechi”, a declarat Igor Cojuhari.

Au fost depuse peste 2 mii de dosare pentru subvenţionare în agricultură 

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a recepţionat 2017 solicitări de acordare a sprijinului financiar, în valoare de 314, 3 milioane de lei. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare anunţă că cele mai solicitate sunt măsurile de sprijin pentru construcţia serelor, crearea plantaţiilor pomicole, achiziţii de tehnică agricolă şi construcţia frigiderelor. 414 dosare, în valoare de peste 44,8 milioane de lei, sunt transmise spre achitare către Trezoreria de Stat. Peste 90 de dosare, în valoare de 57 de milioane de lei sunt transmise în inspecţie, iar aproape 1200 de dosare, în valoare de peste 160 de milioane de lei sunt în proces de examinare. Alte peste 300 de dosare, în valoare de aproape 50 de milioane de lei, sunt în proces de verificare şi urmează a fi introduse în Baza de date electronică a agenţiei. În privinţa dosarelor depuse în anul 2014, rămase în afara finanţării, se constată că din 2250 de dosare de subvenţionare, în sumă totală de 228 de milioane de lei, au fost examinate şi expediate spre plată la Trezoreria de Stat 2200 dosare, în sumă de 205 milioane de lei. Din suma dată, în conturile agenţilor economici au ajuns 162 de milioane de lei, soldul urmând să fie finanţat în această săptămână.

Regim simplificat de traversare a frontierei pentru AEO 

Până la finele acestui an, la postul vamal de frontieră Leușeni este testat un proiect-pilot de recunoaștere a Agenților Economici Autorizați (AEO) din UE. Vasile Șpac, inspector principal la postul vamal, a specificat într-o emisiune la Radio Moldova că  acele companii care dețin certificate AEO beneficiază de condiții de trecere rapidă a frontierei, pe o bandă specială, fiind scutite de mai multe forme de control vamal. Proiectul este derulat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în colaborare cu Autoritatea Vamală din România. Obiectivul este de a simplifica procedura de trecere a frontierei pentru agenții economici nu doar din România, dar din orice stat-membru al UE, care dețin certificate AEO. „În etapa ulterioară, vom lucra asupra recunoașterii reciproce a AEO între Republica Moldova și UE. Acest obiectiv este stipulat în Acordul de Asociere”, a comunicat Corneliu Croitoru, șeful Direcției organizarea controlului vamal a Serviciului Vamal.