logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 05 – 11 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-saptamanii-05-11-martie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_1040454.html

LUNI, 05 martie

În Moldova sunt mult mai multe telefoane decât oameni


Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 0,7% anul trecut, în comparație cu 2016, și a totalizat 4,5 milioane. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), creșterea ușoară a numărului total de utilizatori de servicii de telefonie mobilă a fost determinată de sporirea numărului de abonați ai companiilor Orange Moldova și Moldtelecom – Unite. Baza de abonați ai Orange Moldova s-a majorat cu 1,2%, iar cea ai Moldtelecom – Unite a crescut cu 7%. Baza de abonați ai operatorului Moldcell s-a micșorat cu 1,7% și a totalizat 1 milion 485,8 mii. Volumul traficului de voce în rețelele Orange Moldova a crescut cu 89,4 milioane de minute, traficul Moldtelecom – Unite a crescut cu 17,5 milioane de minute, iar traficul de voce în rețeaua companiei Moldcell a scăzut cu 102,6 milioane de minute.

Compania franceză EDENRED urmează să producă primele tichete de masă din Republica Moldova

Compania franceză Edenred este pregătită din punct de vedere tehnic, operațional și comercial pentru a lansa tichetele de masă în Republica Moldova și estimează că va produce primul tichet de masă în luna martie, după primirea autorizației de la Agenția de Servicii Publice. În acest scop Edenred și-a instalat la sediul din Chișinău echipamentul de producere a tichetelor de masă și a făcut angajări de personal. Compania franceză este singura de pe piața locală care va emite tichete atât imprimate pe suport de hârtie, cât și ulterior sub formă de carduri. Acestea vor fi produse la Chișinău și nu peste hotare, pentru ca raporturile de parteneriat ale Edenred cu companiile locale să se desfășoare într-un regim rapid și flexibil. Tichetele de masă vor fi realizate în conformitate cu prevederile legislative, asigurându-li-se, prin aplicarea unor tehnologii moderne, un grad ridicat de protecție.

Culturile de toamnă nu au fost afectate de condițiile climaterice ale iernii

Culturile de toamnă nu au fost afectate de condițiile climaterice care s-au înregistrat pe parcursul acestei ierni. Într-un răspuns oferit de către Marin Grama, consultant superior al Direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, se spune că, în prezent, starea semănăturilor de toamnă este satisfăcătoare. Majoritatea terenurilor însămânțate cu grâu și orz de toamnă sunt acoperite cu zăpadă, iar temperaturile joase din ultimele zile nu au prezentat pericol pentru starea plantelor. Dar, spune Marin Grama, condițiile climaterice înregistrate pe tot parcursul iernii au fost foarte schimbătoare și uneori stresante pentru plante.

Moldova a început negocierile pentru Acordul de Liber Schimb cu China

Moldova a început negocierile pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză. Conform estimărilor unui studiu, ca urmare a semnării acordului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut (PIB) ar putea crește cu 0,42%. Potrivit secretarului de stat al Ministerului, Iuliana Drăgălin, semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești, dar și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.

MARȚI, 06 martie

Moldova a intrat în blocaj financiar din cauza pieței slab dezvoltate, expert


La 28 de ani de la obținerea independenței, piața financiară a Republicii Moldova este slab dezvoltată. Unicul instrument care rămâne valabil sunt băncile și mai nou companiile de microfinanțare, care se dezvoltă cu pași rapizi. Opinia aparține economistului IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, transmite IPN. În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Veaceslav Ioniță a declarat că în prezent asistăm la o creștere fără precedent a creditării non-bancare pe fundalul crizei bancare prin care a trecut Republica Moldova după anul 2014. Sectorul non-bancar înregistrează o creștere de 25% dublându-și creditele oferite economiei, dar și ponderea în volumul împrumuturilor acordate - la 16% și cel mai probabil va depăși 20-25% în câțiva ani. Creditarea economiei a fost stopată, iar majorarea împrumuturilor sectorului bancar și nebancar are loc pe seama persoanelor fizice.

Carburanții se scumpesc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 7 martie, un litru de litru de benzină va costa cu 13 bani mai mult, iar unul de motorină – cu 27 de bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 17,80 lei, în comparație cu 17,67 lei, preț de acum două săptămâni. Motorina va costa 15,85, comparativ cu 15,58 cât este astăzi. Prețurile noi sunt valabile până pe 20 martie. ANRE îndeamnă cetățenii să semnalizeze cazurile în care stațiile PECO afișează prețuri mai mari decât prețurile plafon la linia verde: +373 800 10 800 sau la adresa electronică anre@anre.md.

● MIERCURI, 07 martie

Raportul final despre investigația fraudei bancare a ajuns la Chișinău

Banca Națională a Moldovei a primit marți seara, 6 martie, raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Documentul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova. Potrivit BNM, raportul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a celor trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. BNM menționează că reprezentanții companiilor și-au confirmat disponibilitatea de a colabora în continuare cu organele de anchetă din Moldova, pentru a recupera bunurile fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.

Decizia finală privind tarifele la gaze va fi anunțată ulterior

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a desfășurat miercuri, 7 martie, o dezbatere publică privind prețul și tarifele la gazele naturale, livrate consumatorilor în 2018. Decizia finală privind noile tarife va fi anunțată într-o ședință ulterioară a ANRE. Alexandru Mija, șef de direcție ANRE a menționat că titularii de licență din ramură au solicitat un tarif pentru transportul de gaze, prestat de „Moldovatransgaz” în mărime de 36,78 lei pentru o mie de metri cubi de gaz, cu 10% mai mare decât tariful în vigoare. Pentru tariful de distribuție a gazelor – în mărime de1293,96 lei sau cu 25% mai mare decât tariful actual. Luând în considerare aceste calcule, cât și faptul că prețul de achiziție a gazelor naturale s-a redus și este de 178 de dolari pentru o mie metri cubi de gaze, dar și a evoluțiilor cursului de schimb a leului față de dolar, furnizorul SA „Moldovagaz”, ce oferă serviciul public de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali, a solicitat un tarif de 4 914,97 lei pentru o mie metri cub de gaze cu 630 de lei (11,4%) mai mic decât cel în vigoare, care constituie în prezent constituie 5 545lei. Reprezentanții SA „Moldovagaz” au menționat că reducerea cu 20,3%, respectiv până la 4420 lei pentru o mie de metri cub, propusă anterior de ANRE, nu acoperă investițiile făcute de companie în anii 2016-2017. În particular, a fost majorată cu 9% lungimea rețelelor de gaze, a crescut cu 15% numărul consumatorilor finali.

Tot mai mulți abonați optează pentru Internet fix

Numărul abonaților la serviciile de acces la Internet fix în bandă largă a crescut. Față de anul 2016, numărul a crescut cu circa 5%, însumând 584,3 de mii. A crescut cu 23% și numărul abonaților la care conexiunile permit viteze de peste 100 Mbps. Potrivit datelor prezentate de ANRCETI, se atestă o creștere a numărului de abonați conectați la Internet prin fibră optică (tehnologii FTTx – Fiber to the premises) și prin cablu coaxial pe fundalul descreșterii numărului de abonați conectați la rețea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line). Astfel, numărul utilizatorilor conectați la rețea prin fibră optică a sporit cu 10,3%, al celor conectați prin cablu coaxial – cu 8,2%, iar al celor conectați la rețea în baza tehnologiilor xDSL a scăzut cu 4,4%.

● JOI, 08 martie

Angajarea Companiei KROLL este o tactică de amânare a investigației jafului bancar


Anchetatorii din Republica Moldova au sarcina de a tergiversa cât mai mult procesul de investigare a furtului miliardului. Angajarea companiei KROLL face parte din tactica și strategia de amânare a investigației. Declarația a fost făcută de comentatorul politic Alexei Tulbure în cadrul unei emisiuni tv. În opinia comentatorului, inițial s-a produs furtul a cel puțin un miliard de dolari, apoi cetățenii mai sunt jefuiți pe baza procedurii de investigare și recuperare a acestor bani. Activistul civic Valeriu Pașa consideră că Procuratura nu are nevoie de raportul KROLL pentru a face investigații și pentru a putea prezenta dovezi în judecată referitor la vinovăția celor implicați. Fostul deputat Stela Jantuan susține că în raportul final al companiei KROLL este menționat faptul că multe date substanțiale care urmau să fie prezentate în acest raport nu au putut fi incluse pentru că nu au fost primite de la autoritățile Republicii Moldova.

Oportunități pentru cercetători din mediul afacerilor și industriei din regiunea PaE

Cercetători din regiunea Parteneriatului Estic (PaE), inclusiv din industrie și întreprinderi mici și mijlocii (ÎMM-uri), sunt invitați să aplice pentru granturi europene pentru participarea la evenimente de brokeraj și activități similare legate de programul Horizon 2020 pentru cercetare și inovare al UE. Scopul este de a extinde rețelele științifice dintre statele membre ale UE, țările asociate care nu aparțin PaE și țările PaE, precum și de a spori numărul de participanți PaE cu propuneri de proiecte depuse la Horizon 2020. Potrivit unui comunicat de presă, programul va sprijini financiar cercetătorii PaE din entități de cercetare, industrie, primării și ÎMM-uri. De asemenea, acesta va finanța și întâlnirile pregătitoare pentru elaborarea unor propuneri de proiecte pentru apeluri tematice selectate în cadrul programului. Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 31 mai 2018.

● SÂMBĂTĂ, 10 martie

Viorica Cărare: În Moldova nu sunt universități care ar pregăti specialiști în domeniul concurenței


În Republica Moldova nu există universități care ar pregăti specialiști în domeniul concurenței. De aceea, în cadrul Consiliului Concurenței sunt angajați juriști și economiști, care sunt instruiți în acest domeniu. Declarația a fost făcută de președinta Consiliului, Viorica Cărare, în cadrul unei emisiuni tv. Potrivit ei, situația concurențială din Republica Moldova se schimbă pas cu pas. De aceea, pentru o concurență loială trebuie întreaga societate să se implice în acest proces, consideră Viorica Cărare. „Lumea trebuie să înțeleagă că problema spațiului concurențial nu este doar a autorității de concurență. Noi trebuie copiii de mici să-i educăm ca să jucăm toți după aceleași reguli”, a spus președinta Consiliului. De asemenea, președinta Consiliului Concurenței susține că în cei 11 ani de activitate, instituția a devenit donatoare de experiență internațională. „Deja noi suntem donatori. Am avut solicitări de la colegii noștri de la Bruxelles. Cel puțin pentru partea estică, pentru Georgia, Ucraina, deja avem o apreciere foarte bună în exterior”, a spus Viorica Cărare.