logo

RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-summitul-comunitatii-politice-europene-7978_1097278.html

RETROSPECTIVA lunii MAI. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Summitul Comunității Politice Europene”

2 mai: Reuniunea Comunității Politice Europene care este planificată în Moldova va fi prima în vecinătatea estică a UE. Desfășurat în imediata proximitate de Ucraina, evenimentul va fi cel mai degrabă centrat pe continuitatea solidarității occidentale cu Ucraina împotriva agresiunii militare ruse. În același context, UE urmează să lanseze oficial misiunea sa civilă din Moldova, fiind a doua misiune europeană în vecinătatea estică inițiată de la fondarea CPE în 2022. Amenințările de origine rusă au propulsat politica UE de apărare și securitate într-un mod masiv în interiorul Parteneriatului Estic, în direcția Ucrainei, Moldovei și Armeniei – scrie columnistul principal al Agenției de presă IPN, Dionis Cenușa.

2 mai: Redacțiile instituțiilor de media sunt invitate să acrediteze echipele de presă pentru Summitul Comunității Politice Europene. Acest lucru este necesar întrucât accesul în incinta complexului vitivinicol Castel Mimi, cu o zi înainte și în ziua evenimentului, va fi permis doar în baza legitimațiilor de acreditare temporară.

3 mai: Poliția a început exercițiul tactic de simulare a deplasării delegațiilor străine în contextul organizării Summitului din 1 iunie. În sectoarele Centru și Botanica ale capitalei au loc antrenamente privind deplasarea coloanelor oficiale, cu ulterioara deplasare spre localitatea Bulboaca din raionul Anenii Noi, acolo unde va avea loc evenimentul. Exercițiul tactic de simulare este organizat de Ministerul Afacerilor Interne, în coordonare cu autoritățile din sfera securității naționale, și se desfășoară în condiții de trafic intens pe principalele artere ale capitalei.

3 mai: Sute de persoane sunt așteptate să vină împreună cu delegațiile oficiale la Summitul Comunității Politice Europene, care va întruni în jur de 50 de șefi de guverne și state ale Uniunii Europene. La evenimentul care se va desfășura pe 1 iunie la Bulboaca, raionul Anenii Noi, este așteptat și un număr mare de jurnaliști internaționali. Recent a fost lansat site-ul oficial al summitului, unde pot fi accesate informații despre procesul organizatoric, inclusiv despre acreditarea presei. „Toate instituțiile statului, la toate nivelurile, înțeleg valoarea acestui eveniment. Succesul și mândria noastră, a moldovenilor, în urma summitului depind de contribuția fiecăruia. Întreaga lume va avea ocazia să ne vadă așa cum suntem, omenoși, deschiși la suflet și fideli principiilor în care credem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o conferință de presă.

4 mai: Summitul Comunității Politice Europene din Moldova reprezintă o oportunitate unică pentru statele membre ale UE și țările non-UE, deopotrivă, de a se reuni pentru a-și consolida cooperarea în ceea ce privește obiectivele și interesele comune. Reconstrucția Ucrainei ar trebui să fie un subiect implicit pe ordinea de zi, deoarece trebuie discutate proiecte concrete de infrastructură și conectivitate la nivel regional. În timp ce se planifică viitoarele proiecte de conectivitate, infrastructură și reconstrucție, rezultatele specifice care vor aduce beneficii oamenilor ar trebui să fie principalul obiectiv al viitorului Summit. Pentru a realiza acest obiectiv, UE trebuie să joace un rol esențial în modelarea și sprijinirea inițiativelor Comunității Politice Europene. Acest rol va fi crucial pentru promovarea unei cooperări și integrări sporite pe întregul continent – menționează ex-viceministru de externe Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

4 mai: La 1 iunie 2023, de Ziua Copilului, Republica Moldova va fi gazda celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene – noua platformă de coordonare politică între țările europene. Pe 1 iunie, 47 de lideri europeni vor veni în Moldova, iar peste 700 de milioane de cetățeni ai continentului european vor fi cu ochii pe noi. 1 iunie 2023 este ziua care va schimba destinul Republicii Moldova. Este ziua care ne va transforma din țară ex-sovietică în țară Europeană. Ziua care va propulsa Moldova în altă dimensiune a proceselor politice, economice și sociale. Este ziua în care societatea noastră trebuie să înțeleagă că Moldova nu este “planetă”, dar este parte a comunității și civilizației europene – scrie Dumitru Țîra într-un Op-Ed.

4 mai: Autoritățile îndeamnă cetățenii ca în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie să-și planifice din timp traseul de deplasare prin capitală, ținând cont de informațiile oficiale. De asemenea, să evite arterele principale ale capitalei, precum și zonele cu acces limitat temporar. O altă recomandare este să evite deplasarea pe traseul Chișinău-Bulboaca în intervalele de timp care vor fi anunțate. Inspectoratul General al Poliției reamintește că Summitul Comunității Politice Europene, care va întruni în jur de 50 de șefi de guverne și state ale Uniunii Europene, va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

4 mai: Faptul că a doua reuniune a Comunității Politice Europene se va desfășura în Republica Moldova este un semnal clar de susținere din partea Europei. Cu toate acestea, beneficiile pe care le-ar putea avea Republica Moldova în urma acestui eveniment major depind și de modul în care autoritățile se vor pregăti de el și mai exact de subiectele care vor fi incluse în agendă. Declarații în acest sens au făcut participanții dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică”, organizată de IPN.

4 mai: Comunitatea Politică Europeană nu este o alternativă a Uniunii Europene, dar este un spațiu de discuții într-un format mai larg care poate servi drept catalizator, inclusiv, al proceselor de integrare a Republicii Moldova în UE. Faptul că a doua reuniune a CPE va avea loc în Republica Moldova este un puternic semnal de susținere din partea Europei. Aceasta este opinia lui Eremei Priseajniuc, vicepreședinte al Partidului Social Democrat European din Moldova și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri de la IPN.

4 mai: Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va atrage atenția asupra Republicii Moldova și este evident că subiectul privind problema transnistreană va stârni interesul presei internaționale și a politicienilor europeni, care se vor interesa de modul în care autoritățile moldovenești vor să soluționeze diferendul transnistrean, condiție indispensabilă pentru integrarea în UE. În acest sens, secretarul general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Klipii a declarat în cadrul unei dezbateri publice organizată de IPN că Republica Moldova trebuie să ajungă în Uniunea Europeană consolidată, autoritățile trebuie să se îngrijească de faptul ca toate condiționalitățile UE să fie respectate atât în regiunea transnistreană, cât și în UTA Găgăuzia.

4 mai: Toate partidele proeuropene, dar și societatea care vrea un viitor european pentru Republica Moldova trebuie să vină pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale și să transmită un mesaj clar, spunând cu voce tare că suntem pregătiți și vrem în Europa. De această părere este Alina Dandara, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică”, organizată de IPN.

8 mai: În prima săptămână de la deschiderea procesului de acreditare pentru presă, peste 200 de jurnaliști internaționali și-au exprimat intenția de a reflecta Summitul Comunității Politice Europene 2023, găzduit de  Moldova la 1 iunie 2023. Până în prezent au fost recepționate solicitări de acreditare de la instituții de media și jurnaliști din 23 de țări, inclusiv Franța, Marea Britanie, Belgia, Suedia, Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii și Japonia. Termenul-limită de acreditare este data de 18 mai, ora 23:59.

8 mai: Autoritățile anunță măsuri sporite de securitate în perioada Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie. Restricționarea traficului pe anumite tronsoane de drum sau interzicerea parcării automobilelor în anumite intervale de timp, în perimetrele de maximă securitate, sunt doar câteva dintre măsurile ce urmează a fi luate. Măsurile de securitate vor fi instalate gradual și despre ele se va comunica în prealabil, astfel încât să nu creeze prea multe incomodități cetățenilor. Cetățenii vor fi informați cu privire la rute alternative de deplasare și posibilitățile de parcare a autoturismelor în spațiul de securitate destinat Summitului CPE.

10 mai: În calitate de țară gazdă, Republica Moldova trebuie să demonstreze prin exemple concrete că este demnă de onoarea de a fi în centrul politicii europene, fie măcar și doar pentru ziua summit-ului. În acest sens, autoritățile moldovene au întreprins un șir de măsuri, susținute de evenimente ce confirmă un anumit grad de eficiență în luptei împotriva clanurilor oligarhice, depășirea blocajelor reformei justiției etc. Există premise ca Summitul CPE din 1 iunie 2023 să fie unul de succes. Rămâne să ne asigurăm că organizarea va fi la cel mai înalt nivel, iar măsurile de asigurare a securității vor fi adecvate – menționează Victor Pelin într-un Op-Ed.

10 mai: Autoritățile responsabile pentru securitatea Summitului Comunității Politice Europene organizează duminică, 14 mai, o repetiție generală pentru asigurarea bunei desfășurări a evenimentului internațional din 1 iunie. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în intervalul 9:00-14:00, vor fi instituite perimetre de securitate în zona centrală a capitalei. Ulterior, se vor aplica restricționări temporare de trafic pentru arterele principale din sectoarele Centru și Botanica, cât timp coloanele oficiale se vor deplasa către locul unde se organizează Summitul. Vor fi și unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca-Chișinău și revers.

11 mai: Prin participarea la lucrările CPE și angajarea în dialog constructiv cu statele membre ale UE, Moldova trebuie să-și prezinte potențialul ca partener de încredere pentru Uniune și să contribuie în mod constructiv la soluționarea provocărilor regionale prin stimularea colaborărilor sectoriale. Acest lucru este important, având în vedere ambiția geopolitică a UE de a promova și a proteja pacea și democrația în vecinătatea sa. Acest lucru va deschide oportunitatea pentru Moldova de a-și consolida legăturile cu UE și de a-și avansa perspectivele de aderare la UE. Mai mult, în calitate de gazdă, Moldova ar trebui să fie proactivă în utilizarea CPE drept spațiu de angajament strategic între țările candidate și UE, care ar putea duce la stabilirea de proiecte comune, fără a centraliza agenda pe lărgirea UE – scrie dr. Dorina Baltag în Op-Ed.

12 mai: Poliția prezintă mai multe hărți cu rute alternative de deplasare în sectoarele capitalei în contextul simulării generale pentru Summitul Comunității Politice Europene. Simularea va avea loc duminică între orele 09.00 și 14.00. Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) precizează că duminică, pentru o perioadă de 5 ore, traficul rutier pe arterele principale din sectoarele Centru și Botanica, precum și din zonele limitrofe capitalei va fi limitat pe durata deplasării coloanelor oficiale implicate în simularea generală.

12 mai: Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova în luna iunie este un bun prilej ca țara să fie promovată la nivel internațional, atât din punct de vedere diplomatic, cât și politic. Cu toate acestea, societatea nu ar trebui să se aștepte că liderii europeni vor veni cu buzunare pline și vor schimba peste noapte situația economică a Republicii Moldova. Dar se vor deschide noi oportunități investiționale. De această părere sunt invitații dezbaterii publice „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, organizată de IPN.

12 mai: Autoritățile și liderii de opinie ai societății civile trebuie să explice avantajele și beneficiile organizării Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova, dar și faptul că ele depășesc cu mult cheltuielile care se fac. De această părere este Mihai Mogîldea, vicedirector al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, organizată de IPN.

12 mai: Societatea civilă are un rol semnificativ în vederea bunei desfășurări a Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova. Ea poate transmite mesaje cheie atât la nivel național, cât și internațional cu privire la parcursul european al Republicii Moldova. Este opinia lui Andrei Curăraru, expert în domeniul integrării europene, politici anticorupție şi securitate din cadrul comunității WatchDog și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice organizată de IPN.

12 mai: Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene. Este opinia lui Sergiu Iurcu, șef al departamentului protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă”, organizată de IPN.

13 mai: În primele două săptămâni de la lansarea platformei de acreditare, circa 350 de jurnaliști din 37 de țări au solicitat accesul la Summitul Comunității Politice Europene care se va desfășura în Moldova pe 1 iunie. Până la data de 18 mai, când este termenul-limită pentru acreditare, sunt așteptați încă alte câteva sute de reprezentanți mass-media să depună solicitările. Accesul la eveniment va fi permis jurnaliștilor doar în baza legitimațiilor de acreditare.

13 mai: Summitul Comunității Politice Europene marchează un punct de cotitură pentru situația economică, politică și socială a Republicii Moldova și va avea un impact major asupra celor mai importante sectoare, aducând numeroase beneficii cetățenilor, scrie pe pagina oficială a Summitului Comunității Politice Europene. Evenimentul va aduce vizibilitate internațională și va impulsiona atragerea investițiilor. Acest lucru se va întâmpla întrucât cei mai importanți lideri europeni vin în Republica Moldova, iar aceasta oferă numeroase oportunități de promovare. În acest sens, se pot dezvolta relațiilor economice cu statele europene, ceea ce va  avea drept rezultat atragerea unor investiții considerabile pentru Moldova.

15 mai: Găzduirea de către Moldova a Summitului Comunității Politice Europene va contribui la dezvoltarea economiei țării, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, scrie pe pagina oficială a Summitului CPE, care publică opinia directorului programului „Mediu de afaceri și IMM” de la Expert-Grup, Stas Madan. Potrivit expertului, deși organizarea evenimentului  necesită resurse semnificative, inclusiv îmbunătățiri ale infrastructurii, măsuri de securitate și sprijin logistic, va duce la recuperarea lor, prin beneficiile  pentru dezvoltarea sectorului de business și a climatului investițional în general.

15 mai: Cetățenii străini cărora li se refuză intrarea pe teritoriul Republicii Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău vor fi cazați, în perioada 31 mai 2023 - 2  iunie, în cadrul unui centru de plasament temporar, scrie într-un comunicat publicat pe site-ul Poliției Republicii Moldova, care citează Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene.

17 mai: 42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene care se va desfășura în Republica Moldova pe 1 iunie. De asemenea, un număr mare de jurnaliști, inclusiv internaționali, au solicitat acreditare la eveniment. Organizatorii atenționează că mai sunt două zile în care presa se mai poate înregistra. „Summitul vine să ancoreze Republica Moldova și să o transforme în centrul Europei. Pe 1 iunie țara noastră va găzdui acest summit – un moment simbolic, care reprezintă o recunoaștere internațională pentru Moldova, cât și o responsabilitate imensă pentru țara noastră. Bulboaca – o localitate care va fi extrem de cunoscută după acest summit – va găzdui peste 50 de șefi de state, înalți oficiali ai Uniunii Europene, dar și jurnaliști străini”, a declarat purtătorul de cuvânt, Daniel Vodă, într-o conferință de presă.

17 mai: Pe 1 iunie Chișinău va deveni pentru o zi capitala diplomației europene, găzduind aproximativ 50 de lideri europeni. Grupul Media pentru Știri de Securitate publică mai multe hărți cu rutele alternative de deplasare prin capitală. Autoritățile recomandă cetățenilor să se deplaseze prin capitală ghidându-se de hărțile cu trasee alternative. Acestea prevăd ocolirea tronsonului de străzi pe care se vor deplasa delegațiile oficiale în ziua Summitului Comunității Politice Europene. Ele sunt destinate cetățenilor pentru continuarea activităților cotidiene în condiții de confort și siguranță.

18 mai: Mizele sunt diferite pentru diferitele părți care se alătură CPE. Prin participarea activă la CPE, țări precum Moldova pot contribui la conturarea viitorului securității europene și pot demonstra angajamentul lor față de valorile și interesele comune ale comunității europene. Pentru Franța, CPE ar trebui să promoveze o aliniere geopolitică la UE, precum și să implice membrii în cooperare în sectorul transporturilor și energiei, investițiilor și infrastructurii, migrației și tineretului, de exemplu. Pentru UE, după cum a raportat Parlamentul European, „ CPE poate fi văzută în lumina ambiției pentru o „Comisie geopolitică” „care să-și stabilizeze vecinătatea, să accelereze extinderea și să promoveze multilateralismul”. Miza pentru UE e destul de mare. Astfel, pentru Uniunea Europeană este important ca această Comunitate să depășească o simplă oportunitate foto sau un spațiu de dialog, dar să câștige în continuare avânt și să aducă rezultate concrete care să afecteze membrii acesteia – scrie dr. Dorina Baltag în Op-Ed.

19 mai: Adunarea națională numită generic: „Moldova Europeană”, care va avea loc în această duminică, 21 mai, este un eveniment de reconciliere națională și un îndemn la coeziune a societății și forțelor politice, dar și o platformă de a arăta cât de mult Republica Moldova își dorește integrarea în Uniunea Europeană. De această părere sunt invitații dezbaterii publice „Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului Comunității Politice Europene”, organizate de IPN.

19 mai: Liderii europeni au dat dovadă de mare curaj în momentul în care au ales Republica Moldova drept țară unde va fi organizat Summitul Comunității Politice Europene. De această părere este fostul deputat, doctor în istorie, Octavian Țîcu. În cadrul dezbaterii publice cu genericul „Adunarea Națională din 21 mai - mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului Comunității Politice Europene”, organizată de Agenția de presă IPN, el a declarat că acest eveniment relevă decizia liderilor europeni de a plasa Republica Moldova pe harta politică a Europei.

19 mai: Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova este un motiv de mândrie pentru Republica Moldova. De această părere este Chiril Moțpan, vicepreședinte al Platformei DA, fost deputat, ex-președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Adunarea Națională din 21 mai - mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului Comunității Politice Europene”, organizată de IPN.

19 mai: Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova  este un eveniment absolut istoric, întrucât țara va fi centrul Europei, iar acest fapt o plasează pe agenda statelor UE, care schițează politica și la nivel mondial. Declarația a fost făcută de către Victoria Roșa, expertă asociată la Asociația pentru Politică Externă în cadrul unei dezbateri publice cu genericul „Adunarea Națională din 21 mai - mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului CPE”, organizată de Agenția de presă IPN.

23 mai: Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova este o dovadă reală de susținere din partea statelor UE pentru parcursul european al Republicii Moldova. Evenimentul este unic și potrivit pentru ca țara să demonstreze afinitatea față de valorile statelor civilizate și să creeze conexiuni politice, economice sau culturale cu statele europene. Sunt opiniile exprimate de participanții dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova” organizată de IPN.

Organizarea Summitul Comunității Politice Europene este o șansă unică și care nu trebuie ratată pentru a vorbi lumii întregi despre faptul că orice cetățean ajuns pe teritoriul Republicii Moldova se poate simți în siguranță. Nivelul de securitate pe care-l poate oferi o țară este extrem de important în dezvoltarea conexiunilor economice ulterioare și, în mod special, poate fi un punct de reper pentru cei care vor alege Moldova ca destinație de afaceri sau investiții. Opinia îi aparține președintelui Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, Sergiu Manea și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice organizată de IPN.

Organizarea Summitului Comunității Europene în Republica Moldova va deschide multe căi pentru dezvoltarea economică a țării. Vor fi puse în discuție probleme care au o valoare inestimabilă pentru țara noastră, cum ar fi securitatea energetică și interconectivitatea. De această părere este Viorel Chivriga, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Opinia a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Summitul Comunității Politice Europene care va avea în Republica Moldova și mesajele care vor fi transmise ulterior vor reprezenta un semnal clar pentru potențialii investitori. Mesajele cheie ce vor fi transmise în cadrul acestui summit sunt primordiale pentru investițiile care vor urma în diferite sectoare ale economiei și nu doar. De această părere este Ion Iordachi, director general adjunct al Agenției de Investiții, și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice de la IPN.

24 mai: Decizia de a organiza Summitul Comunității Politice Europene la o vinărie a fost luată din respect pentru sectorul vinicol care a rezistat embargourilor și multiplelor crize care au lovit Republica Moldova. O spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Potrivit reprezentantului executivului, crama „Castel Mimi” este singura din Republica Moldova care oferă spațiile necesare unui eveniment de o asemenea anvergură. Daniel Vodă evită să spună cât cheltuie Republica Moldova pentru organizarea acestui eveniment, menționând că unele achiziții sunt secrete.

24 mai: La Castelul Mimi din satul Bulboaca pregătirile pentru Summitul Comunității Politice Europene sunt în toi. La evenimentul din 1 iunie sunt așteptați circa două mii de participanți, dintre care în jur de 700 sunt jurnaliști. Gazdele amenajează spațiile unde vor fi întâmpinați oaspeții, cele pentru întrevederi, centrul de presă, sala în care oficialii vor susține declarații de presă, dar și unde vor lua masa. „Organizăm un summit cu 50 de lideri, cu 50 de delegații. Organizăm un astfel de eveniment pentru prima dată în istoria Republicii Moldova. Este cel mai mare eveniment de politică externă. Este un eveniment foarte complex. Avem tot suportul partenerilor și avem o echipă bună, determinată și motivată”, a declarat pentru presă Olga Roșca, consilier prezidențial pentru afaceri externe și comunicare strategică, în cadrul unui tur organizat la Bulboaca.

24 mai: Timp de două zile, pe 31 mai și 1 iunie, agenții economici din Bulboaca din perimetrul Castelului Mimi, unde va avea loc Summitul Comunității Politice Europene, nu vor activa. În ziua Summitului, localnicii care activează sau au un motiv concret să plece din sat, vor putea face asta doar în baza unui permis special. „Probabil orice localitate din țară și-ar dori să aibă Summitul la ei acasă. Noi suntem foarte bucuroși pentru că ne-au ales pe noi, localitatea Bulboaca. Sperăm ca toți, și noi, și voi, la un viitor mai bun”, a declarat primarul localității, Ion Berzoi, în cadrului unui tur de presă.

24 mai: Organizarea în Republica Moldova a celei de a doua reuniuni a Summitului Comunității Politice Europene este un simbol puternic de susținere din partea continentului european. Mesaje în acest sens au fost transmise de conducători ai  instituțiilor Uniunii Europene, informează organizatorii pe pagina oficială a Summitului CPE. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declară că Uniunea Europeană este alături de Moldova și o susține. „Susținem securitatea voastră energetică. Stabilitatea voastră economică. Susținem reformele voastre în calea spre familia noastră europeană. Moldova nu este singură. Uniunea Europeană este cu voi”, declară oficialul european.

24 mai: Cei 50 de lideri de state și guverne europene care vor participa pe 1 iunie la Summitul Comunității Politice Europene vor fi serviți cu tradiționalul desert „Babă neagră” și Ice Wine Riesling din 2018. Cei de la Castelul Mimi au convocat ospătari și bucătari inclusiv din străinătate, iar deja de o lună la fața locului se află o comisie pentru controlul calității. Directorul de la Castel Mimi, Adrian Trofim, a declarat că desertul „Babă neagră” este unul cu care se mândresc foarte mult. În cadrul unui tur de presă le-a fost servit jurnaliștilor cu înghețată din vin Merlot, produs local. Potrivit lui, desertul este unul tradițional în Republica Moldova, însă cumva se pierduse în bucatele de zi cu zi. Și atunci când și-au lansat afacerea, căutau rețete vechi de deserturi și alte bucate. Pentru evenimentul din 1 iunie, acesta va fi reinterpretat.

25 mai: Comunitatea Politică Europeană funcționează la moment, mai degrabă, ca o platformă informală de nivel înalt în baza căreia liderii la nivel european se convoacă pentru a discuta subiecte de interes comun și încearcă să identifice eventuale soluții pentru a aduce pacea și stabilitatea pe continentul european. Opinii în acest sens au fost exprimate de participanții la conferința „Principalele subiecte și așteptări ale Summitului Comunității Politice Europene”. Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, susține că Summitul CPE oferă o oportunitate pentru a promova, a sprijini statele în a avea un rol mai activ la nivel geopolitic în regiune și faptul că Republica Moldova a fost selectată pentru a găzdui acest summit, în contextul războiului în Ucraina, este deja un semnal puternic de solidaritate, solidaritate în regiune nu doar cu Ucraina, dar și cu Republica Moldova. „Calea de integrare europeană a Republicii Moldova depinde în primul rând de ceea ce facem noi aici, pe intern, reformele asumate, modul în care transmitem această informație, modul în care avansăm în acest parcurs”, a declarat Iulian Groza.

26 mai: Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova atrage atenția internațională și deschide noi oportunități pentru interconectarea culturală a țărilor din comunitatea europeană. Este momentul oportun pentru ca Republica Moldova să deschidă uși spre noi colaborări și să-și asume și responsabilitatea de a integra în mod organizat cultura sa în ceea europeană. Sunt opiniile exprimate de participanții în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală” organizată de IPN.

26 mai: Creditul de imagine de care se va bucura Republica Moldova în timpul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene, dar și ulterior, trebuie valorificat prin continuarea unor proiecte majore care să poată conecta domeniile cheie ale țării noastre, inclusiv a segmentului cultural, la civilizația europeană. Opinia îi aparține lui Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN.

26 mai: În Republica Moldova sunt 62 de localități compact populate de romi. O bună parte din romi înțeleg și își doresc ca țara să se integreze în Uniunea Europeană, însă numărul acestora nu este atât de mare. Este nevoie de mai multă informare cu privire la procesul de integrare europeană, iar acest lucru trebuie de făcut nu doar de către societatea civilă, dar și de către autorități și reprezentanții europeni în Republica Moldova. Sugestia este a Coaliției Vocea Romilor, din care fac parte 35 de organizații non-guvernamentale.

26 mai: Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova va transmite întregii lumi un mesaj clar despre faptul că această țară este un loc sigur și asta va aduce o valoare adăugată pentru potențialul general de dezvoltare a Republicii Moldova. Declarația îi aparține lui Dmitri Moruz, directorul general al Agenției Relații Interetnice și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală”, organizată de IPN.

26 mai: Cultura este ceea ce-i apropie pe oameni, dar și arată că sunt diferiți într-o comunitate mai mare. Deși este un eveniment considerat mai mult politic , Summitul Comunității Politice Europene care va avea loc în Republica Moldova este o mare oportunitate pentru toți, indiferent de domeniul pe care îl reprezintă, să demonstreze lumii întregi că Republica Moldova are cu ce se integra în cultura comunității europene, are ce oferi, dar este dispusă și să primească. Opinia îi aparține Mariei Șleahtițchi, director al Muzeului Național al Literaturii Române și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală” organizată de IPN.

26 mai: Comunitatea de romi din Republica Moldova continuă să se confrunte cu un șir de probleme. Politicile țintite să îmbunătățească situația romilor nu sunt abordate de către autorități sau de către subdiviziunea responsabilă de etnii. Pe de altă parte, în cadrul discuțiilor la nivel înalt, cum ar fi în cadrul comisiilor europene, delegațiile Republicii Moldova raportează frumos despre situația comunității de romi. O spun reprezentanții Coaliției Vocea Romilor, din care fac parte 35 de organizații non-guvernamentale.

29 mai: Joi, 1 iunie, Chișinăul va găzdui Summit-ul Comunității Politice Europene. Aici au fost invitați 47 de șefi de state și lideri ai Uniunii Europene. Este planificată să discute probleme globale legate de războiul din Ucraina, securitatea energetică a Europei și diversificarea resurselor energetice rusești. În ciuda încercărilor Moscovei și Teheranului de a perturba procesul de negociere, remarcate de Wall Street Journal, Baku, cu participarea activă a Bruxelles-ului și Washingtonului, depune eforturi pentru a normaliza relațiile cu vecinul său și a deschide rute regionale de transport. În primul rând, acesta se referă la proiectul Coridorului Zangezur. Pe fondul citatelor și faptelor de mai sus, este evident că Azerbaidjanul este un partener strategic indispensabil al Uniunii Europene în Caucaz. De aceea, participarea reprezentanților săi la Summitul de la Chișinău al Comunității Politice Europene este deosebit de simbolică. Este cu atât mai semnificativ că eventuala încheiere a unui acord pașnic azerbaidjan-armen la Chișinău promite comunității europene noi dividende economice și geopolitice – spune Igor Chalenko, politolog, șef al Centrului de analiză și strategii (Ucraina).

29 mai: Summitul Comunității Politice Europene este o oportunitate de a aborda subiectul economiei sociale și antreprenorialului social și cum țările pot colabora în acest sens. De această părere este Sergiu Gurău, director executiv AO Eco-Răzeni, membru fondator al Platformei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social (PDAS). Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Gurău a relatat că antreprenoriatul social este un fenomen care vine să susțină eforturile societății în depășirea crizelor cu care se confruntă. În Moldova există un cadru legal care reglementează antreprenorialul social, este vorba despre Legea cu privire la antrenoriat și întreprinderi, care a suferit o completare în noiembrie 2017, prin introducerea unui capitol separat, despre antreprenoriatul social și întreprinderi sociale.

29 mai: În Republica Moldova e nevoie de un fond prin care s-ar face investiții în întreprinderi sociale și în alte afaceri care au impact asupra populației, dar nu sunt întreprinderi sociale. Opinia a fost exprimată de Ana Ciurac, manager de programe în cadrul Fundația Est-Europene, una din organizațiile care susține antreprenoriatul social în Moldova.

29 mai: În Republica Moldova sunt aproximativ 28 de mii de hectare de perdele forestiere, ceea ce este mai puțin decât prevăd normele tehnico-științifice. Pentru protecția terenurilor agricole este nevoie de încă 50-55 de mii hectare de perdele forestiere. Este necesar ca statul și deținătorii de teren să aplice toate mijloacele posibile pentru împădurire. Cu acest îndemn au venit membrii Societății Ecologice Biotica în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

29 mai: Pe măsură ce Europa se pregătește pentru al doilea summit al Comunității Politice Europene, programat pentru 1 iunie în Chișinău, dezbaterile referitoare la scopul CPE și necesitatea unei noi platforme de dialog politic au generat o mulțime de ipoteze și scenarii. Deși conceptul în sine nu este nou, de data aceasta el are șanse de reușită: circumstanțele diferă, mizele sunt semnificativ mai mari, iar succesul sau eșecul se află în responsabilitatea directă a participanților – menționează Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova.

30 mai: În timpul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie, vor fi făcute anunțuri importante ce vizează Republica Moldova. O spune vicepremierul Nicu Popescu, potrivit căruia în timpul reuniunii în format extins vor fi discutate problemele comune ale continentului european, de asemenea, vor avea loc întrevederi bilaterale între reprezentanții statelor participante. Cea de-a doua ediție a Summitul Comunității Politice Europene va întruni în Republica Moldova circa 50 de șefi de state și guverne și oficiali europeni. Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, evenimentul reprezintă un sprijin diplomatic enorm pentru Republica Moldova într-o perioadă dificilă. De asemenea, acest eveniment reconfirmă susținerea de care se bucură Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

30 mai: Cel puțin 1000 de persoane sunt așteptate la Summit-ul Comunității Politice Europene care va avea loc la 1 iunie, în localitatea Bulboaca. Anunțul a fost făcut de ministra afacerilor interne, Ana Revenco, potrivit căreia majoritatea statelor participante la Summit ajută Republica Moldova în procesul de asigurare a securității evenimentului. Șefa de la Interne spune că Reuniunea Comunității Politice Europene este cel mai complex eveniment găzduit vreodată de Republica Moldova și reprezintă o oportunitate unică de a arăta lumii întregi că țara merită să fie parte a blocului comunitar.

30 mai: Pe lângă angajamentul său ferm de a sprijini Ucraina și identificarea de modalități de abordare a crizei energetice și climatice, summit-ul ar putea aborda și alte provocări cheie precum cooperarea economică, coeziunea socială și transformarea digitală. Prin consolidarea legăturilor economice dintre țările membre, de exemplu, CPE poate stimula prosperitatea și stabilitatea, facilitând creșterea durabilă atât a economiilor individuale, cât și a continentului european în ansamblu. Acest summit poate explora căi de promovare a comerțului, investițiilor și inovării, abordând totodată disparitățile și promovând dezvoltarea economică incluzivă în regiune – spune Dorina Baltag într-un Op-Ed.

30 mai: Până astăzi, 48 de state din 50 așteptate și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Politice Europene care va avea loc pe 1 iunie în Republica Moldova. Aproximativ jumătate din delegații vor veni mâine, 31 mai. Cealaltă parte va ajunge în Moldova în prima jumătate a zilei de 1 iunie. Summitul va începe la ora 10.30 și se va încheia pe la 19.00. Informațiile au fost prezentate de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, în cadrul unei conferințe de presă.

30 mai: Mai multe centre comerciale din Chișinău nu vor lucra pe 1 iunie, când are loc Summitul Comunității Politice Europene. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministra afacerilor interne, Ana Revenco. Potrivit ministrei, toate unitățile comerciale, de alimentație publică, farmaciile, spitalele, precum și policlinicile vor funcționa, dar mai curând vor avea regim de lucru de weekend, iar mai multe unități comerciale de tip „mall”, după întrunirile cu autoritățile, au optat pentru închiderea pentru o zi. Astăzi, Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) a precizat că comercianții care au optat pentru sistarea activității pentru data de 1 iunie sunt: Centrele Comercial „Gemenii”, „Unic”, „MallDova”, Întreprinderea Municipala „Piața Centrală” și piețele din adiacent. Summitul Comunității Politice Europene ajung 47 de șefi de stat și de guvern (27 de membri UE și 20 de non-membri), precum și președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European.

30 mai: Securitatea energetică este unul dintre principalele subiecte ce vor fi discutate în marja Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie. Ministrul energiei, Victor Parlicov a declarat în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică”, organizată de Agenția de presă IPN, că asta denotă că e un subiect relevant pentru dialogul pe întreg continentul european.

30 mai: Faptul că în cadrul Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie subiectul energiei va fi unul din trei subiecte majore ce urmează a fi discutate deja înseamnă mult. Înseamnă că inclusiv decizia de a crea în Republica Moldova un minister dedicat energiei a fost una bună. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul energiei, Victor Parlicov,  în cadrul dezbaterii publice cu genericul: „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică”, organizată de Agenția de presă IPN.

30 mai: Republica Moldova va deveni pentru o zi centrul decizional al Europei. Aproape 50 de lideri ai țărilor europene și înalți oficiali ai Uniunii Europene se vor reuni la Bulboaca și vor discuta despre cum poate fi asigurată pacea, securitate, dezvoltarea și conectivitatea în Europa. Despre principalele mize ale acestui Summit istoric pentru Republica Moldova, dar și cum merg pregătirile pentru acesta au discutat invitații videoconferinței: „Summitul Comunității Politice Europene: Mizele și implicațiile pentru Republica Moldova”, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

30 mai: Dacă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin ar decide într-o zi să stopeze livrarea gazului rusesc către regiunea transnistreană, asta ar putea crea o criză umanitară în stânga Nistrului, dar ar deschide și perspectiva de reintegrare. De această părere este vicepreședintele Partidului Schimbării, expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică”, organizată de Agenția de presă IPN.

30 mai: Comunitatea Politică Europeană va deschide noi oportunități în domeniul eficienței energetice, iar summitul din 1 iunie este o platformă în plus pentru a iniția sau continua discuțiile care deja se poartă în Europa despre necesitatea interconectării țărilor, spune Piotr Comarov, expert al Alianței pentru Eficientă Energetică și Regenerabile. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică”, organizată de Agenția de presă IPN.

30 mai: Buna organizare a Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova va fi asigurată și prin contribuția Ministerului Afacerilor de Interne din România. 87 de angajați ai ministerului român au fost delegați pentru a oferi suport autorităților naționale. Specialiștii români fac parte din Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Aviației, dar și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Forțele și mijloacele antrenate din România țin de acordarea ajutorului medical, protecție chimică, biologică, radioactivă și nucleară, evacuare medicală urgență, module de decontaminare, dar și patru puncte medicale avansate. În Republica Moldova urmează să ajungă și două elicoptere SMURD care vor efectua la necesitate misiuni aero-medicale.

31 mai: Începând cu această după-amiază, pe unele trasee vor fi instituite  restricții de circulație. Primele delegații oficiale participante la Summitul Comunității Politice Europene au început să sosească în țară. „Pornind de la ideea că activitatea chișinăuienilor și a agenților economici din Chișinău rămâne a fi una obișnuită, o să îndemnăm toți cetățenii ca, înainte de a porni spre locația dorită, întâi de toate să se asigure că traseul ales este accesibil pentru deplasare”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă.

31 mai: Primele delegații oficiale care vor participa la Summitul Comunității Politice Europene sosesc în Republica Moldova. În orele dimineții, Aeroportul Internațional Chișinău activează în regim obișnuit. Autoritățile anunță că aterizarea celor peste 20 de delegații oficiale nu va afecta programul de zbor al curselor regulate pentru astăzi, 31 mai. În intervalul de timp 00.00 (ora locală), 1 iunie,  și 07.00 (ora locală), 2 iunie, vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale la Summitul Comunității Politice Europene.

31 mai: Agenția Servicii Publice nu va activa pe 1 și 2 iunie, declarate zile de odihnă în contextul desfășurării în Republica Moldova a Summitului Comunității Politice Europene. Solicitanții de servicii au fost reprogramați. Cetățenii care urmau să-și ridice actele de identitate (pașaport/buletin de identitate) pe data de 1 și 2 iunie le vor putea ridica astăzi, 31 mai, iar începând cu data de 5 iunie cetățenii vor ridica actele comandate anterior la orice oră, conform programului de lucru al subdiviziunilor teritoriale ale ASP.

31 mai: Pe parcursul zile de astăzi, în Moldova urmează să sosească 20 de delegații participante la Summitul Comunității Politice Europene. Printre oficiali se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borell, vicepreședinte al Comisiei Europene. De asemenea, astăzi vin la Chișinău  președinții din Azerbaidjan, Elveția, Bosnia și Herțegovina, precum și prim-miniștrii din Belgia, Portugalia, Georgia, Liechtenstein, Armenia, Malta, Albania, Luxemburg, Islanda, Irlanda, Andora și Macedonia de Nord. Informații în acest sens au fost oferite de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o conferință de presă susținută miercuri.