logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1086634.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-19 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 13 decembrie

PAS propune o reducere de 50% la vămuirea mașinilor hibrid


În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege prin care se propune o reducere de 50% la vămuirea automobilelor cu motoare de tip hibrid. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, spune că, doi ani în urmă, socialiștii au anulat reducerea de 50% la motoarele hibrid, iar această inițiativă presupune revenirea la prevederile de până în 2020, transmite IPN.

„Pentru că trebuie să promovăm motoare mai ecologice, să încurajăm achiziția de automobile mai ecologice, fapt care va contribui la scăderea poluării aerului și mediului înconjurător, datorită diminuării emisiei în atmosferă a dioxidului de carbon”, susține deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Procuratura Anticorupție a finalizat un dosar penal privind delapidări la Air Moldova

Procuratura Anticorupție anunță despre încheierea urmăririi penale în privința a două persoane publice din cadrul organelor de conducere ale fostei întreprinderi de stat „Air Moldova”, acuzate de abuz de putere în procesul gestionării bunurilor și resurselor financiare ale întreprinderii. Dosarul a fost transmis în instanța de judecată, transmite IPN.

Procuratura Anticorupție precizează într-un comunicat de presă cei doi bănuiți au periclitat activitatea societăților care urmau să efectueze auditul obligatoriu al întreprinderii, prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare. Aceasta a dus la imposibilitatea exprimării opiniei asupra situațiilor financiare ale întreprinderii la sfârșitul anilor 2014, 2015 și 2016 și, în consecință, la imposibilitatea prezentării raportului auditorului în fața Consiliului de administrație.

● MARȚI, 14 decembrie

Pe terenurile cu destinație agricolă vor putea fi amplasate sisteme solare fotovoltaice

Pe terenurile cu destinație agricolă vor putea fi amplasate sisteme solare fotovoltaice, fără a fi necesară schimbarea destinației suprafețelor. Totodată, va fi permisă schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția centralelor electrice eoliene. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege de modificare a Codului Funciar, transmite IPN.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, a declarat că Republica Moldova este dependentă de importurile de energie electrică, iar pentru reducerea importurilor de energie electrică este necesar de elaborat și aprobat un plan naţional de acţiuni în domeniul respectiv.

Moldova se va împrumuta de la BEI cu 150 mln euro pentru repararea drumurilor

Republica Moldova va semna cu Banca Europeană de Investiții un contract de împrumut a 150 de milioane de euro pentru Proiectului „Moldova drumuri IV”. Suma reprezintă o cofinanțare a proiectului, în cuantum de 50%. Cealaltă parte este finanțată de BERD, transmite IPN.

Ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a declarat în cadrul ședinței Guvernului că în cadrul Proiectului „Moldova drumuri IV” este prevăzută executarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a mai multor sectoare de drumuri, cum ar fi drumul M5, frontiera cu Ucraina, Criva-Bălți-Chișinău-Tiraspol-Frontiera cu Ucraina, pe sectorul Criva-Bălți, cu o lungime de 133 de km de reabilitare, cu un cost estimativ de 129 de mii de euro. Un alt drum vizat de proiect este M2, centura oraşului Chişinău, pe sectoarele 2 şi 3, cu o lungime de 17,35 km și un cost estimativ de 52 de mii de euro. Drumul M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontieră cu România, sectorul de ocolire a oraşului Cimişlia, cu un cost estimativ de 9 mii de euro.

Acordul de grant în valoare de 60 mln euro va fi semnat miercuri la Bruxelles

Republica Moldova va semna miercuri, la Bruxelles, acordul cu Comisia Europeană pentru acordarea asistenței financiare nerambursabile de 60 de milioane de euro. Premierul Natalia Gavrilița a precizat că grantul va veni direct în bugetul statului și este destinat gestionării crizei din sectorul energetic, transmite IPN.

La un briefing de presă, astăzi, Natalia Gavrilița a subliniat că viteza cu care s-a mișcat acest ajutor nerambursabil, de la decizia politică până la aprobare, a fost excepțională. Acest lucru a fost posibil datorită eforturilor președintei Maia Sandu și a încrederii pe care o au instituțiile europene față de domnia sa, dar și datorită implicării directe a directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene, Katarina Mathernova.


● MIERCURI, 15 decembrie

BERD și BEI dau împrumuturi Moldovei pentru proiecte de eficiență energetică și drumuri

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a semnat, la Bruxelles, cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ai Băncii Europene de Investiții documentele ce confirmă încheierea acordurilor necesare pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției Republicii Moldova, citat de IPN.

„Datorită acestui proiect, în Republica Moldova va fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe cele cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250 000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro”, se arată în comunicat.

UE oferă 60 de milioane de euro pentru gestionarea impactului creșterii tarifelor la gaze

Reprezentanții Uniunii Europene și ai Republicii Moldova au semnat, la Bruxelles, acordul de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro. Programul de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro, care urmează a fi implementat în următorii trei ani, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene. Cele 60 de milioane de euro vin în sprijinul Planului național de acțiuni privind criza energetică, pentru a atenua impactul socio-economic ca urmare a creșterii preturilor la gazele naturale, transmite IPN.

„Am muncit în ritm accelerat, alături de colegii din Guvern, pentru adoptarea Planului național de acțiuni referitor la criza energetică, proiect care are scopul de a atenua impactul socio-economic ca urmare a creșterii preturilor la gazele naturale, sporirea capacităților de a furniza servicii grupurilor vulnerabile – cu precădere servicii de bază pentru populație – și sprijinirea redresării socio-economice pe termen lung, a securității energetice și tranziției energetice în țara noastră”, a menționat ministrul Nicu Popescu în cadrul ceremoniei de semnare a documentului.

● JOI, 16 decembrie

Contractul cu BEI, de 150 mln euro, a fost semnat la Bruxelles

Vicepremierul Nicu Popescu a semnat contractul de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții. Este vorba despre proiectul „Moldova drumuri IV”, în cadrul căruia vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri și vor fi elaborate studiile de fezabilitate pentru alte sectoare, transmite IPN.

Contractul a fost semnat în numele Guvernului în marja participării la Summitul Parteneriatului Estic, în prezența președintelui Maia Sandu.

Transportatorii, din nou la protest. Andrei Spînu: Nu le înțelegem logica

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a protestat în fața clădirii Guvernului. Transportorii au cerut în mod repetat majorarea tarifelor, pentru că s-a scumpit benzina și motorina, piesele de schimb și serviciile de reparații auto. Protestatarii au mai solicitat lichidarea schemelor de la întreprinderea „Gările Auto Moderne” și de la Gara Auto de Nord Chișinău, transmite IPN.

Transportatorii solicită autorităților, dacă nu acceptă să majoreze tarifele, cel puțin să intervină pentru a le reduce cheltuielile. „Avem cheltuieli pentru a satisface pofta acelor de la gări, gruparea aceasta care a preluat gările, avem cheltuieli pentru a satisface pofta companiilor petroliere, avem cheltuieli pentru a satisface pofta companiilor de asigurări, nemaivorbind de poftele celor de la ANTA și mulți, mulți alții. Majoritatea cheltuielilor astea sunt cu instrumente de reglementare. Ministerul poate, iar în unele situații chiar este obligat să intervină și să reglementeze”, a declarat Oleg Alexa, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

VINERI, 17 decembrie

Opoziția și guvernarea - divergențe pe seama banilor oferiți de UE


Opoziția și guvernarea recunosc într-un glas importanța asistenței financiare oferite Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Reprezentanții puterii spun că suma de 60 de milioane de euro oferită pentru depășirea crizei energetice, va fi folosită pentru compensarea tarifului la gazelele naturale. De asemenea, guvernații spun că banii europeni vor fi investiți și în proiecte care aduc plusvaloare economiei. De cealaltă parte, opoziția se arată nemulțumită de numărul mare de credite pe care le ia în ultima perioadă Republica Moldova, fapt ce împovărează și mai mult cetățenii, notează IPN.

Summit-ul Parteneriatului Estic, care a avut loc la Bruxelles, a fost precedat de semnarea de către ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a unui acord de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro – asistență financiară nerambursabilă oferită Republicii Moldova pentru soluționarea problemelor energetice și pentru a atenua impactul socio-economic ca urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale.