logo

RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-economie-business-7966_1074332.html

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 15-21 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 16 iunie

RTEC și PUA au înregistrat venituri ratate de peste 26 mln lei de la începutul pandemiei


Întreprinderile Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze (PUA) au transmis municipalității scrisori pentru compensarea veniturilor ratate în perioada martie-mai, în care transportul public a fost sistat sau a circulat în baza unor grafice speciale, dar și a cheltuielilor pentru mijloacele de protecție impuse de situația epidemiologică. Suma se ridică la peste 26 de milioane de lei. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie precizează că RTEC a estimat, pentru perioada martie-mai, venituri ratate de 19526,6 mii lei. Cheltuielile pentru mijloace de protecție și dezinfectare în această perioadă au constituit 1350,0 mii lei. PUA, în aceeași perioadă, a înregistrat venituri ratate de 4606,1 mii lei. Cheltuielile pentru mijloacele de protecție au constituit 536,8 mii lei.

● MIERCURI, 17 iunie

Peste 50,3 mii de agenți economici utilizează „e-Factura”


Sistemul informațional automatizat „e-Factura” a devenit în cei șase ani de la lansare tot mai popular în rândul contribuabililor. Datele Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe arată că numărul contribuabililor care utilizează sistemul „e-Factura” a crescut de la 500, în primele trei luni ale anului 2014, la mai bine de 50,3 mii de contribuabili la începutul anului 2020. Potrivit statisticilor CTIF, în perioada de referință, cei 50,3 mii de contribuabili persoane juridice au eliberat prin intermediul SIA „e-Factura” peste 8,5 milioane de facturi fiscale. În anul 2019, media lunară a numărul de facturi emise prin SIA „e-Factura” a constituit 175 de mii, iar media zilnică – circa opt mii de facturi fiscale.

Avizul Guvernului la inițiativa deputatului Slusari de suspendare a controalelor de stat

Cadrul normativ în vigoare conține mai multe pârghii de protejare a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, precum și de evitare a abuzului din partea organelor de control, se menționează în avizul Guvernului la o inițiativă legislativă a deputatului Alexandru Slusari privind suspendarea controalelor de stat la entitățile menționate. Parlamentarul invocă în proiect că multe întreprinderi se vor relansa cu greu după mai mult timp de staționare, din cauza pandemiei. Acestea și-au pierdut unii parteneri și nu dispun de mijloace financiare necesare. Ministrul economiei și infrastructurii, Sergiu Răilean, a remarcat, în ședința Guvernului, că, având în vedere evoluția pandemiei, Comisia pentru Situații Excepționale a instituit deja moratoriu la controale până la 1 iunie 2020. În același context, au fost promovate un șir de noi măsuri de susținere a întreprinderilor din acest segment.

Traficul de internet mobil a crescut cu peste 41% în primul trimestru al anului

Traficul de internet mobil în bandă largă a crescut, în primele trei luni ale anului 2020, comparativ cu perioada similară a anului 2019, cu 41,1% și a însumat un total de 33,5 milioane de GB. Cea mai mare rată de creștere a traficului, de 63,4%, a fost înregistrată de utilizatorii de internet prin intermediul smartphone-urilor, generând un volum de trafic de 16,8 milioane GB, iar utilizatorii de internet mobil prin acces dedicat au consumat cu 24,1% mai mult, totalizând un trafic de 16,7 milioane GB. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), rata de penetrare a serviciilor de acces la internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori, atinge 85,7%. Vânzările realizate de furnizori pe acest segment de piață au crescut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 8,8% și au alcătuit 298,6 milioane lei. Venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de Internet mobil prin smartphone a crescut cu 1,7% și a alcătuit 37,6 lei, iar per utilizator de internet mobil dedicat s-a majorat cu 2,1% și a constituit 87,6 lei.

Guvernul nu susține modificarea Codului Muncii legată de concediul anual

Guvernul a examinat proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, propus de un grup de deputați. Autorii inițiativei legislative pledează pentru o nouă redacție a alineatului prin care este reglementat modul de acordare a concediului anual de odihnă, astfel ca angajații să poată solicita divizarea concediului pe perioade mai mici, de exemplu câte 5, 7 sau 10 zile și nu neapărat 14 zile cum este în prezent. Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus că proiectul nu conține motive relevante, care ar impus intervenția normativă. Potrivit ministrei, prevederile în vigoare ale Codului Muncii stabilesc că dreptul la concediu de odihnă anual este garantat pentru toți salariații. În baza cererii scrise a angajatului, concediul poate fi divizat în părți, una dintre care va fi de 14 zile.

● JOI, 18 iunie

Frizerii, farmacii și unități de comerț, închise pentru nerespectarea normelor sanitare


În urma controalelor efectuate pe parcursul ultimei săptămâni, autoritățile au decis să sisteze activitatea a 16 frizerii și a șapte farmacii. De asemenea, au fost închise patru instituții medicale private, printre care și o stomatologie. A fost impusă sistarea activității și a cinci unități de comerț cu amănuntul și cu ridicata. Aceasta după ce specialiștii în sănătate publică au identificat diverse încălcări ale normelor impuse pentru prevenirea noului tip de coronavirus. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guştiuc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în total au fost supuse verificărilor aproape 500 de unități, care prestează diverse servicii. S-a constatat că de cele mai multe ori nu s-a respectat obligativitatea de a verifica starea de sănătate a angajaților la începutul zilei de muncă. Unii angajați au fost surprinși lucrând fără mănuși, măști sau viziere. În unele unități de comerț s-a constatat aglomerare, care este strict interzisă. El a menționat că, de asemenea, au fost întocmite 12 procese verbale de contravenție, suma amenzilor aplicate fiind de peste o sută de mii de lei.

Doar 70% din călători poartă mască în transportul public

Doar 70% din călători respectă recomandările de purtare a măștilor în transportul public, susține Iulian Postică, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu referire la datele furnizate de Agenția Națională Transport Auto (ANTA). Potrivit secretarului de stat, în prezent, majoritatea autogărilor și-au reluat activitatea. Conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, transportul persoanelor se face doar în limita locurilor pe scaune, cu purtarea obligatorie a măștilor, cu dezinfectarea mijlocului de transport, dar nu toate respectă aceste condiții. Iulian Postică susține că transportul rutier de persoane a fost și este unul din cele mai afectate sectoare din economia națională. Dacă în luna martie, înainte de începerea pandemiei, din peste șase mii de curse planificate erau efectuate 88%, pe parcursul stării de urgență proporția a scăzut la mai puțin de 10%.

APP majorează cuantumul pretențiilor din acțiunea față de Avia Invest

Agenția Proprietății Publice a prezentat instanței de judecată o cerere de majorare a cuantumului pretențiilor din acțiune, cu 87,3 mii euro, pentru neexecutarea obligațiilor contractuale de către compania Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Pentru neexecutarea obligațiilor investiționale în termenele și modul stabilit de contract, suma totală solicitată de Agenție, în calitate de daune și penalități, este de 601,5 mii euro. Într-un comunicat de presă, Agenția Proprietății Publice amintește că, pe 19 martie, a adresat Judecătoriei Chișinău o  cerere de chemare în judecată privind încasarea din contul Avia Invest a penalităților și daunelor pentru neexecutarea contractului, care la data adresării constituiau 514,2 mii euro. Întru asigurarea acțiunii, Agenția a solicitat aplicarea sechestrului pe bunurile, inclusiv pe mijloacele bănești ale Avia Invest, în aceeași valoare. Prin încheierea din 23 martie, Judecătoria Chișinău a stabilit ședința examinării cauzei în fond pentru 16 iunie. Dar aceasta a fost amânată ținând cont de situația epidemiologică.

Mai multe categorii de antreprenori pot accesa Programul de subvenționare a dobânzilor

Parlamentul a adoptat în două lecturi proiectul de lege prin care sunt extinse categoriile agenților economici beneficiari ai Programului de subvenționare a dobânzilor. Ministerul Finanțelor, care este autorul proiectului, menționează că prin această inițiativă se urmărește asigurarea accesului mai multor agenți economici cu lichidități în condițiile crizei existente și prevede soluții optime adiționale de susținere. Ministrul finanțelor, vicepremierul Serghei Pușcuța, a declarat în plenul Parlamentului că se propune includerea în Program a agenților economici creditați de către organizațiile de creditare nebancare. La fel, se propune majorarea sumei creditelor pentru care se subvenționează dobânda, de la trei la șase fonduri de salarizare lunare. O altă propunere ține de revizuirea condițiilor aplicate programului de rambursare a taxei pe valoare adăugată în vederea simplificării și creșterii accesibilității la program. Este vorba despre excluderea acelei limitări de un singur fond de retribuirea muncii echivalent cu luna februarie 2020.

Indicatorii pieței serviciilor TV contra plată au crescut în primul trimestru al anului

Numărul total al abonaților la serviciile de televiziune (TV) contra plată, dar și  volumul total al vânzărilor pe această piață au crescut în primele trei luni ale anului 2020, arată datele statistice ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice despre evoluția pieței serviciilor respective. Numărul total al abonaților a crescut, timp de trei luni, cu 3,4% și a alcătuit 346,7 mii. Creșterea respectivă se datorează sporirii numărului de abonați ai serviciilor IPTV cu 8,6%, însumând 196 de mii. Numărul abonaților conectați prin cablu coaxial a scăzut cu 2,7% și au constituit 150,7 mii. Aceleași date arată că 74,6% din abonați au avut acces la semnal în format digital, iar 25,4% – în format analogic. În primele trei luni ale anului, rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportată la 100 de gospodării, a crescut cu 1,2 p.p. și a ajuns la 37,5%.

● VINERI, 19 iunie

Unele categorii de chiriași din Chișinău au fost scutiți de plata chiriei


Locatarii care închiriază spații în incinta instituțiilor de învățământ preșcolar și preuniversitar și care în perioada situației excepționale și-au sistat activitatea, vor fi scutiți de achitarea plății de chirie pentru perioada 11 martie-15 august. O decizie în acest sens a fost votată în Consiliul municipal Chișinău, joi, 18 iunie. De asemenea, consilierii au permis reeșalonarea, până la 30 noiembrie, a plății de chirie pentru perioada 17 martie- 15 mai, pentru locatarii care închiriază spații de la Consiliul municipal Chișinău și care în perioada stării excepționale și-au sistat activitatea. Scutirea de achitare a plății la chirie se va face în baza unui acord adițional anexat la contractul de locațiune întocmit în baza unei cereri în acest sens și confirmării eliberate de gestionarul imobilului.

Banca Mondială a aprobat finanțarea de 92 mln euro pentru un proiect energetic

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat finanțarea în sumă de 92 de milioane de euro pentru al doilea proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, care va susține investiții pentru creșterea eficienței serviciilor de alimentare centralizată cu energie termică în Chişinău, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale.Potrivit comunicatului, proiectul va permite întreprinderii Termoelectrica – societatea pe acțiuni responsabilă de alimentarea centralizată cu energie termică în Chișinău – să ofere servicii mai eficiente populației, prin instalarea echipamentelor noi de producere a energiei în regim de cogenerare, eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibili, și prin reconstrucția și modernizarea instalațiilor existente de generare a energiei termice și electrice. Suplimentar, pe partea consumatorului, proiectul va finanța investiții în sporirea eficienței energetice și de conservare a energiei în clădiri publice și rezidențiale selectate.

● SÂMBĂTĂ, 20 iunie

Sindicaliștii critică modul de recuperare a zilelor declarate libere


Prevederile proiectului hotărârii Guvernului cu privire la modul de recuperare a zilelor declarate ca zile libere sunt în contradicție cu prevederile Codului Muncii. O spun sindicaliștii, care critică recuperarea orelor de lucru echivalente cu zece zile libere, prin majorarea, începând cu 18 mai, a zilelor de luni până vineri a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a expediat un demers în acest sens secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu. În demers se menționează că, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 111 din Codul Muncii, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, Guvernul este în drept (doar) să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile. Totodată, se menționează că majorarea timpului zilnic de muncă cu o oră sau reducerea pauzei de masă cu 30 de minute, sunt prerogative stabilite pentru angajator și salariat care se negociază și se consfințesc în regulamentul intern al unității, în contractul colectiv și în contractul individual de muncă. CNSM propune ca în punctul 1 al proiectului hotărârii Guvernului cu privire la modul de recuperare a zilelor declarate ca zile libere, să fie stabilită recuperarea tuturor zilelor declarare libere (adică 22 de zile), prin zilele de sîmbătă pe parcursul anilor 2020-2021, iar punctele 2-5 să fie excluse.