logo

RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-dubla-integrare-7978_1098749.html

RETROSPECTIVA lunii IUNIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Dublă integrare prin cooperare și informare ”

1 iunie: Recunoașterea internațională a Moldovei este subliniată de prezența a 48 de șefi de state și de guverne la această ce-a de-a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene. Autoritățile continuă să depună eforturi pentru a realiza aspirațiile  europene și pentru a construi o Moldovă modernă și prosperă. Un mesaj în acest sens a fost publicat de vicepremierul Nicu Popescu, ministrul de externe, pe canalul său de Telegram.

2 iunie: Cei patru membri ai echipajului SMURD din România care și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs în raionul Cantemir, acum șapte ani, au fost comemorați. La complexul memorial dedicat eternizării echipajului SMURD de la Haragâș, raionul Cantemir, a fost oficiat un serviciu divin și au fost depuse flori. După un moment de reculegere, cei prezenți au ținut discursuri și au vorbit despre un adevărat exemplu de eroism, devotament și sacrificiu al echipajului SMURD trecut în neființă, care a jertfit cu propriile vieți în timpul realizării misiunii de salvare a cetățenilor Republicii Moldova.

3 iunie: În localitatea Sărata Monteoru din România a fost organizat, pentru al treilea an consecutiv, Festivalul „Zilele Chișinăului la Buzău”. În prima zi a festivalului, pe scena din Sărata Monteoru au urcat Marcel Ștefăneț și proiectul Ethno Republic, Brio Sonores, Adriana Ochișanu, Fetele din Botoșani și Viorica Lupu.

6 iunie: Universitatea de Stat din Moldova va implementa cinci proiecte în valoarea totală de peste trei milioane de lei. Acestea vor fi finanțate de Guvernul României prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, informează USM într-un comunicat. Contractele de atribuire a proiectelor au fost semnate astăzi, la Ambasada României în Republica Moldova, în prezența ambasadorului roman, Cristian-Leon Țurcanu și a secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

12 iunie: Cea de-a XII-a ediție a evenimentului Târgul Universităților din România va avea loc în Republica Moldova în perioada 3-6 iulie, anunță Federația Tinerilor Basarabeni. În cadrul Târgului Universităților din România, absolvenții de gimnaziu, colegiu sau liceu din Republica Moldova pot obține informații despre procesul de admitere la studiile preuniversitare și universitate din România, ofertele academice ale centrelor universitare și despre activitatea asociațiilor de studenți și elevi basarabeni din cele mai mari centre universitate din România.

13 iunie: Copiii diagnosticați cu cancer, internați la Institutul Oncologic din Chișinău, se vor bucura de condiții mai bune de tratament, după ce secția oncohematologie pediatrică va fi modernizată. Asociația „Dăruiește Aripi” din România a înmânat administrației instituției medicale, cu titlu gratuit, studiul de fezabilitate pentru renovarea și modernizarea acestei secții, informează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. În acest mod, asociația vine în susținerea copiilor diagnosticați cu cancer din Republica Moldova.

13 iunie: În aceste vremuri complicate, când riscurile de securitate au crescut exponențial, femeile sunt în prima linie pentru a oferi siguranță și pace, iar în Ucraina chiar pe linia frontului. Dacă acum câțiva ani femeile erau implicate prea puțin în activitățile ce țin de politică, securitate, ordine publică, astăzi femeile sunt mult mai active, în Parlamentul Republicii Moldova este cel mai mare număr de femei din istoria țării – 40%. Despre aceasta a menționat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la cea de-a doua ediție a Women4Security, care a avut loc astăzi la Palatul Republicii.

13 iunie: Lucrările de construcție pentru modernizarea Aeroportului din Iași sunt în plină desfășurare. Noul terminal T4 va fi gata până la sfârșitul acestui an, iar din 2024 deja vor fi operate zboruri. De aceste condiții mai bune vor beneficia și pasagerii din Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută directorul general al instituției aeronautice, Romeo Vatră, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

14 iunie: La 20 iunie ministrul Vladimir Bolea va avea la Bruxelles o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a-l convinge de impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova. Vicepremierul Vladimir Bolea spune că va cere structurilor europene ajutor financiar, iar banii vor fi ulterior repartizați fermierilor afectați de prăbușirea prețurilor și ruperea lanțurilor logistice, consecințe ale agresiunii militare ruse din Ucraina.

14 iunie: Dirijorul Răzvan Apetrei va reveni la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici din Chișinău în data de joi, 15 iunie 2023, începând cu ora 18:00, la Palatul Republicii din Chișinău. Programul concertului include Uvertura Coriolan op. 62 și Concertul nr. 3 în do minor op 37 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, precum și Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră op. 43 de Serghei Rachmaninov.

14 iunie: Republica Moldova devine din ce în ce mai atractivă pentru investitorii români.  O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu, în cadrul unei conferințe de presă unde a fost prezentat „Barometrul de afaceri din Republica Moldova”.

14 iunie: Barometrul de afaceri din Republica Moldova s-a îmbunătățit semnificativ în luna mai 2023, comparativ cu cel realizat în luna decembrie 2022. Deși războiul din Ucraina afectează în continuare majoritatea sectoarelor economice din țară, toți indicatorii barometrului manifestă un trend de creștere, a declarat directorul executiv iData, Mihai Bologan, în cadrul unei conferințe de presă cu genericul „Barometrul de afaceri din Republica Moldova”.

15 iunie: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în parteneriat cu Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău vor realiza proiectul „Educație fără granițe”. Teatru și film pentru mari și mici” în Republica Moldova și România, anunță secretarul de stat al ministerului culturii de la Chișinău, Andrei Chistol. Proiectul a fost lansat astăzi și se adresează elevilor, studenților și profesorilor din Republica Moldova. Acesta se va desfășura la Chișinău și București, până în luna octombrie 2023. Obiectivul proiectului este de a instrui cel puțin 15 persoane de la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău în cadrul unui program postuniversitar de formare și crearea unei metodologii de lucru.

15 iunie: Cabinetul de miniștri condus de premierul român desemnat, Marcel Ciolacu, a fost învestit de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului de la București. Marcel Ciolacu a spus că viziunea echipei sale pentru România înseamnă să pui poporul, pentru care lucrezi, în centrul politicilor publice pe care le promovezi. Potrivit lui, programul de guvernare pe care îl propune conține măsuri care țintesc rezolvarea problemelor cu care românii se confruntă.

16 iunie: 200 pompieri și salvatori din Moldova și România desfășoară antrenamente comune în cadrul Centrului de antrenament și pregătire de specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” din  județul Iași, România.

19 iunie: Ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, efectuează prima sa vizită de lucru în Republica Moldova. La Chișinău, oficiala va fi găzduită de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene. Miniștrii Nicu Popescu și Luminița Odobescu vor susține marți o conferință de presă, începând cu ora 11.00. Conferința de presă va putea fi urmărită în regim online și pe pagina Facebook a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

20 iunie: Relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova sunt mai solide și mai eficiente decât oricând. Crizele și nevoile urgente cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina nu au făcut decât să consolideze și mai mult relația dintre București și Chișinău. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținută de ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, aflată în vizită la Chișinău.

20 iunie: Fostul ministru de externe al României, Bogdan Aurescu, a fost decorat de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu „Ordinul de Onoare”. Potrivit decretului semnat în data de 19 iunie, înalta distincție i-a fost acordată lui Bogdan Aurescu „în semn de înaltă apreciere a contribuției aduse la consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și România și la fortificarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, precum și pentru susținerea parcursului european al țării noastre și promovarea intereselor comune în cadrul instituțiilor Uniunii Europene”.

21 iunie: Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, întreprind astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova. Cei doi oficiali au programate întrevederi cu omologii lor moldoveni și cu președinta Maia Sandu. În legătură cu vizita oficialilor, pe traseul care leagă aeroportul și capitala sunt amplasate echipaje de poliție.

21 iunie: România și Republica Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor survenite ca urmare a războiului nedrept provocat de Rusia împotriva statului suveran Ucraina. Trebuie împreună să găsească cele mai bune soluții pentru ca cetățenii să vadă o creștere a nivelului de trai. Declarația aparține premierului român, Marcel Ciolacu, care efectuează prima sa vizită la Chișinău după învestirea în funcție.

21 iunie: Prin vizita sa la Chișinău, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a transmis mesajul de continuitate și de asigurare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană. Nicolae Ciucă a precizat în cadrul declarațiilor de presă că „este foarte important să explicăm pentru toată lumea, pentru a înțelege beneficiile de țară membră a Uniunii Europene”.

22 iunie: De peste treizeci de ani în societatea moldovenească nu contenește dezbaterea despre Unire. În toți acești ani numărul adepților Unirii printre cetățenii moldoveni a crescut încontinuu, de la 2-3% la începutul anilor 90, până la 35-40% la momentul actual. Unii cred că această schimbare a atașamentului pentru Unire în societatea moldovenească este prea lentă, pe când alții sunt extrem de panicați de evoluțiile înregistrate pe acest domeniu. Însă și unii, și alții sunt convinși că perspectivele Unirii nu țin de viitorul imediat, unii chiar speră ca acest lucru să nu se întâmple niciodată, precizează într-un Op-Ed Anatol Țăranu.

23 iunie: Veste bună pentru Republica Moldova și România. Toate cele trei proiecte moldo-române aplicate în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei vor fi finanțate. Comisia Europeană a aprobat o decizie în acest sens, informează Serviciul Vamal într-un comunicat.

23 iunie: Unui pacient din Republica Moldova îi este transplantat ficat prelevat în România. Organul a fost adus cu ajutorul echipei SMURD. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan. „Astăzi , prin mecanismul panEuropean de partajare a organelor, coordonat de organizația FOEDUS , al cărei membru al bordului de directori am onoarea să fiu, pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat elicopterul SMURD cu un ficat prelevat în România şi care în aceste momente este transplantat unui pacient din Republica Moldova”, a scris Vladimir Bolocan.

27 iunie: Specialiști în gestionarea situațiilor de urgență din Republica Moldova și România participă în aceste zile la exerciții comune de simulare a situațiilor de urgență. Salvatorii își exersează procedurile existente de intervenție pentru a se deprinde cu activitățile operaționale comune. Aceste aplicații fac parte din exercițiului internațional de tip combinat „PRUT-2023”, informează IGSU.

28 iunie: Unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, „ActOrchestra”, în regia lui Horia Suru, este prezentat în Cahul, Chișinău și Bălți, în cadrul Turneul Actorilor Români. Intrarea la spectacole este liberă, informează TNB într-un comunicat de presă. „ActOrchestra” este o producția teatral-muzicală, o poveste plină de umor, cu trei personaje pornite pe imprevizibilul drum al supremației pe scenă, un concert transpus într-o poveste veselă, sonoră și ritmată. Cei trei actori care vor fi prezenți sunt Petre Ancuța, Florin Călbăjos și Emilian Mârnea.

Această retrospectivă este realizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.