RETROSPECTIVA lunii ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”
2 ianuarie: Serviciile municipale au fost la datorie în centrul capitalei și au asigurat salubrizarea spațiilor publice. Despre asta au comunicat responsabilii din cadrul Direcției generale locativ comunală și amenajare. Astfel, pe 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul evenimentelor cultural-artistice au fost în teren 10 muncitori din cadrul ÎMGFL 8, care au lucrat de la 6 dimineața până la miezul nopții.
4 ianuarie: Primăria Chișinău anunță că, până la aprobarea bugetului municipal în cadrul CMC, municipalitatea va activa pe baza unui buget provizoriu pentru anul 2025. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul Ion Ceban. Conform documentului, bugetul municipal provizoriu pe anul 2025, la capitolul venituri se stabilește în sumă de 8,17 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat în sumă de 4,42 miliarde lei și la cheltuieli în sumă de 8,75 miliarde de lei, cu un sold bugetar de 580 de milioane de lei.
7 ianuarie: Troleibuzele din Chișinău circulă astăzi și mâine conform orarului de duminică. Autobuzele de pe rutele urbane vor circula, la fel, conform orarului zilelor de odihnă, dar cu ajustări suplimentare.
9 ianuarie: Brazii care au ajuns în casele chișinăuienilor de sărbătorile de iarnă, vor fi reutilizați, la fel ca și în anii precedenți. Despre asta informează Direcția generală locativ comunală și amenajare a municipalității. Astfel, locuitorii capitalei sunt îndemnați să depoziteze brazii și molizii utilizați la sărbătorile de iarnă, în apropierea platformelor de colectare a deșeurilor menajere. DGLCA solicită chișinăuienilor să nu arunce brazii direct în containere.
11 ianuarie: Primăria capitalei anunță organizarea mai multor târguri și iarmaroace în acest weekend, în toate sectoare. Evenimentele sunt dedicate promovării producătorilor autohtoni și oferirii de produse agricole de sezon pentru locuitorii capitalei.
13 ianuarie: Zece tineri din Chișinău, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, vor fi selectați pentru a participa, în perioada februarie-mai, la un proiect internațional – „Tomorrow Together”, implementat în parteneriat cu orașul Reggio Emilia din Italia. Doi dintre cei mai activi participanți vor avea oportunitatea să viziteze orașul Reggio Emilia în luna mai sau iunie, pentru a prezenta proiectul comun al echipei din Chișinău.
13 ianuarie: Un nou scuar este amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Lucrările au loc în cadrul unui proiect investițional de infrastructură. Potrivit municipalității, proiectul prevede amenajarea unor noi alei pietonale, renovarea havuzului cu plăci de granit ceramic și modernizarea sistemului de alimentare cu apă.
16 ianuarie: Gata cu sărbătorile de iarnă. În Piața Marii Adunări Naționale a început astăzi demontarea principalului pom de Crăciun. Muncitorii de la întreprinderea municipală „Lumteh” și cei de la „Spații Verzi” strâng luminițele și jucăriile de pe brad.
20 ianuarie: Contribuția părinților pentru alimentația copiilor în instituțiile preșcolare din municipiul Chișinău crește cu 60 de bani pentru o zi. Despre aceasta a anunțat luni șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, la ședința operativă a serviciilor municipale.
21 ianuarie: 120 de terenuri de joacă amenajate în capitală timp de un an. Lucrările au fost executate în toate sectoarele capitalei, anunță Direcția generală locativ comunală și amenajare. Adresele unde au fost amenajate terenuri de joacă au fost selectate conform solicitărilor venite din partea locatarilor, în coordonare cu preturile de sector. Terenurile sunt de două dimensiuni, mai mari și mai mici, iar companiile care efectuează lucrările au fost selectate conform legislației în vigoare.
21 ianuarie: Primăria municipiului Chișinău a transmis instituțiilor statului o solicitare de compensare din sursele bugetului de stat a cheltuielilor pentru unele servicii strategice, în sumă de peste 177 de milioane de lei. Solicitarea este adresată în contextul creșterii tarifelor la resursele energetice, care au cauzat bugetului municipal pierderi de aproximativ 400 de milioane de lei.
23 ianuarie: Nouă școli din municipiul Chișinău au primit seturi educaționale formate din materiale didactice și birotică, incluzând rechizite, jocuri educative și echipament sportiv. Inițiativa face parte din eforturile de sprijinire a comunităților afectate de criza refugiaților din Ucraina și provocările locale din Republica Moldova. Potrivit Direcției generale, educație, tineret și sport, în total 3000 de elevi și 260 de profesori din școlile implicate au primit kituri educaționale, care includ ghiozdane, rechizite școlare și materiale necesare pentru procesul educațional.
23 ianuarie: Primăria Chișinău susține că este la curent cu nemulțumirile legate de depozitul de deșeuri din construcții și demolări de pe strada Calea Ieșilor, 36, și colaborează cu locuitorii zonei pentru a găsi soluții. Într-un comunicat emis de Direcția Relații Publice și Buget Civil, administrația locală solicită ca subiectul să nu fie politizat.
25 ianuarie: După ce au trecut sărbătorile de iarnă, brazii naturali din casele chișinăuienilor au fost colectați pentru a fi transformați în îngrășăminte naturale, iar rumegușul se folosește drept compost la plantarea altor arbori, a comunicat pentru M1 Dumitru Gorelco, director adjunct la Spații Verzi.
27 ianuarie: Secțiile municipale destinate pacienților cu gripă și infecții respiratorii acute sunt pline. Potrivit șefului Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, în cazul unei creșteri a numărului de pacienți, se va solicita sprijinul instituțiilor republicane.
28 ianuarie: După renovare capitală, și-a redeschis ușile la Chișinău biblioteca „Mihail Ciachir”, filială a bibliotecii municipale „B. P. Hașdeu”. Instituția a fost reparată cu suportul Agenției Turce de Cooperare și Coordonare. Cu un mesaj de susținere la redeschiderea bibliotecii renovate a venit primarul capitalei, Ion Ceban, care a îndemnat la toleranță în societate, precum și la valorificarea spațiului bibliotecar.
29 ianuarie: Ceea ce s-a întâmplat la ședința din 28 ianuarie a Consiliului municipal Chișinău reprezintă o manipulare a opiniei publice și o acțiune politică din partea consilierilor PAS și PSRM. Este reacția Primăriei Chișinău cu privire la decizia aprobată de consilierii celor două formațiuni de anulare a taxei pentru salubrizare.
30 ianuarie: Angajații Preturii sectorului Ciocana au efectuat razii pe bulevardul Mircea cel Bătrân, cerându-le vânzătorilor neautorizați să plece din stradă. Comercianții au fost atenționați că încalcă legea și au fost încurajați să își desfășoare activitatea doar în spațiile comerciale autorizate.