logo

RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7978_1106154.html

RETROSPECTIVA lunii IULIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

1 iulie: Încă 13 dosare au fost admise săptămâna trecută în Programul municipal de fertilizare in vitro. Potrivit Direcției generale asistență medicală și socială, dinamica este bună, iar până în luna octombrie numărul beneficiarilor programului va ajunge la 100. Subiectul a fost discutat la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău.

2 iulie: Reprezentanții organizațiilor și consiliilor de tineret se pot înscrie la școala de vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Direcția generală educație, tineret și sport precizează că școala își propune să creeze o platformă unde tinerii să discute și să descopere împreună oportunități de dezvoltare și implicare civică.

3 iulie: Direcția generală locativ-comunală și amenajare a procurat 40 000 de metri pătrați de material moale pentru reparația acoperișurilor blocurilor locative din capitală. Este vorba despre rulouri de membrane bituminoase.

4 iulie: În ultimii patru ani, municipalitatea a construit, redeschis și reparat capital 132 de grupe-creșă, inclusiv șase grădinițe în Chișinău. Redeschiderea instituțiilor și a grupelor preconizate a acoperit în mare măsură necesitatea de locuri în grădinițele din oraș, numărul copiilor cu vârsta 2-3 ani înmatriculați majorându-se în această perioadă de la circa 1 230 la peste 4 000.

4 iulie: Direcția generală cultură și patrimoniu cultural al Consiliului municipal Chișinău lansează concursul de soluții plastice pentru bustul cu postament în memoria lui Nicolae Dabija. Monumentul va completa complexul sculptural Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt. Propunerile vor fi recepționate până pe 4 octombrie, iar rezultatele vor fi făcute publice zece zile mai târziu.

5 iulie: Elevii care vor să-și continue studiile la un liceu din capitală își pot depune dosarele începând cu ziua de sâmbătă, 6 iulie. Pentru anul de studii 2024-2025, procesul de înmatriculare în liceu este planificat în 97 de instituții de învățământ secundar (ciclu II – liceu) din municipiu. Este vorba despre 82 de instituții publice și 15 private, care vor încadra un număr total de 5 246 de elevi, repartizați în 220 de clase.

5 iulie: La licitația funciară cu strigare desfășurate vineri, 5 iulie, au fost adjudecate 9 loturi de pământ din intravilanul municipiului, din cele 12 expuse, în sumă totală de 31,2 milioane lei. Primăria municipiului Chișinău menționează că cel mai scump teren a fost adjudecat la prețul de 18 milioane de lei.

6 iulie: Primăria municipiului Chișinău invită toți doritorii să se alăture Campionatului de tenis de masă pentru amatori. Evenimentul va avea loc pe 20 iulie, începând cu ora 15.00, la Centrul de Tineret Buiucani din parcul „La Izvor”.

8 iulie: Direcția generală educație, tineret și sport are în subordine 286 de instituții de învățământ general. Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că majoritatea clădirilor sunt construite cu mulți ani în urmă și au nevoie de reparații. În funcție de gradul de uzură și necesitățile stringente, se stabilesc prioritățile și se decide volumul de alocații pentru lucrări. Dacă în cazul școlilor se intervine mai mult pe consolidarea rețelei existente, în cazul grădinițelor accentul se pune pe deschiderea instituțiilor noi.

8 iulie: Direcția generală asistență medicală și socială a municipiului Chișinău urmărește creșterea gradului de vaccinare împotriva virusului papiloma uman (HPV) pentru a preveni eficient infecțiile cu acest virus și, implicit, cazurile de cancer de col uterin. În perioada septembrie 2024 - ianuarie 2025, vor fi elaborate politici care să permită implementarea acestui program la nivel municipal începând cu anul 2025, a declarat șeful adjunct al Direcției, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

8 iulie: Numărul punctelor de prim-ajutor instalate în capitală va fi suplinit de la două până la cinci corturi. Primăria Chișinău menționează că acțiunile vin în contextul valului de caniculă anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat până pe 12 iulie.

8 iulie: Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe străzile din municipiul Chișinău, cu îmbrăcămintea rutieră din beton asfaltic, este interzisă în zilele cu temperaturi caniculare, de peste 30˚C. Restricțiile vizează vehiculele care depășesc 20 de tone. Intervalul de limitare a deplasării este între orele 10.00 și 20.00. Despre aceasta a anunțat șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, la ședința serviciilor municipale.

9 iulie: Traficul rutier pe strada V. Korolenko, tronsonul cuprins între străzile Nicolae Testemiţanu și Gheorghe Asachi, va fi suspendat marți, de la ora 22.00, și până a doua zi la ora 07.00. De asemenea, traficul va fi restricționat joi, de la ora 22.00, până a doua zi la ora 07.00. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura este luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de așternere a învelișului asfaltic.

10 iulie: Aplicarea sancțiunilor pentru ultragierea cadrelor didactice nu va rezolva problema. Dimpotrivă, pe alocuri o pot acutiza. Este necesar să se lucreze la înlăturarea motivelor conflictelor, la înțelegerea nevoii de a conlucra. De această părere este viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, care consideră că în școală e nevoie să existe un mediator de conflicte.

10 iulie: Timp de trei zile, capitala va găzdui a patra ediție a festivalului „Te salut, Chișinău!”. Manifestările cultural-artistice dedicate orașului și locuitorilor săi se vor desfășura în perioada 19-21 iulie, în Scuarul Catedralei, pe strada pietonală ,,Eugen Doga” și până la strada Albișoara.

11 iulie: Traficul rutier pe bulevardul Decebal, tronsonul cuprins între bulevardul Iuri Gagarin și strada Trandafirilor, va fi suspendat total vineri, de la ora 19.00, și până sâmbătă, la ora 21.00. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de restabilire a învelișului asfaltic pe bulevardul Decebal.

13 iulie: Direcția generală educație, tineret și sport organizează cea de-a doua ediție a Turneului municipal de șah și joc de dame „Cupa Seniorilor”. Concursul este destinat persoanelor de la 50 de ani în sus se va desfășura în parcurile din sectoarele municipiului Chișinău. Prima etapă, de sector, va avea loc în perioada 20 iulie-4 august, în weekenduri. Cea de-a doua etapă, municipală, va fi organizată pe 10 august. Învingătorii etapei de sector vor obține premii de 500, 600 și 800 de lei, iar câștigătorii din marea finală – 1000, 3000 și 5000 de lei.

15 iulie: Călătorilor nu trebuie să le fie frică de aerul condiționat din transportul public municipal. Șoferii sunt instruiți cum să îl gestioneze ca să nu prezinte pericol, a spus șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău, Vladimir Bolocan. Subiectul a fost abordat la ședința operativă a serviciilor municipale în contextul sesizării situațiilor în care unii călătorii le ce taxatorilor sau șoferilor să deconecteze sistemul de aer condiționat de teama că le-ar putea face rău.

15 iulie: Peste 5200 de elevi vor fi admiși în acest an în instituțiile liceale din municipiul Chișinău. În prima etapă de admitere, care se încheie astăzi, elevii au depus dosarele pe platforma escoala.chisinau.md. Candidații au putut opta concomitent pentru trei instituții. Despre aceasta a menționat șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, la ședința serviciilor municipale.

17 iulie: Grădina Zoologică din Chișinău s-a îmbogățit cu trei urși tineri din Ucraina. Animalele au fost aduse de la Grădina Zoologică din Lutsk, la sfârșitul săptămânii trecute. În primele zile, urșii au trecut printr-o perioadă de adaptare, fiind supravegheați de specialiștii veterinari de la Grădina Zoologică din Chişinău. Pentru acomodarea mai rapidă a animalelor, a fost amenajat unul dintre cele mai mari voliere.

18 iulie: Primăria municipiului Chișinău informează că, în legătură cu desfășurarea Festivalului „Te salut, Chișinău!”, epicentrul căruia va fi pe strada pietonală Eugen Doga, vor fi operate sistări de trafic în zonă, cu redirecționarea transportului pe străzile adiacente. Circulația transportului public va fi sistată pe strada Columna, în perimetrul străzilor Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, începând cu 18 iulie, ora 20.00, și până pe 22 iulie, ora 05.00.

19 iulie: Festivalul „Te Salut, Chișinău!” începe vineri, la ora 19.00, pe strada pietonală Eugen Doga din capitală. Pe scenă vor urca „Orchestra Fraților Advahov”, împreună cu Zinaida Julea, Nicolae Gribincea cu „Plăieșii”, Maria Iliuț cu „Crenguță de Iederăˮ. Va fi organizată o zonă de food court, un târg al meșterilor populari, vor fi vernisate mai multe expoziții.

19 iulie: Traficul rutier va fi suspendat parțial pe bulevardul Decebal, prima bandă, tronsonul cuprins între strada Nicolae Titulescu și bulevardul Dacia, partea impară. Restricția este valabilă în perioada 22 iulie-30 august. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reparație a trotuarelor din bulevardul Decebal.

22 iulie: Serviciile municipale efectuează verificări în parcurile și curțile de bloc din capitală după ce săptămâna trecută doi copii au fost electrocutați, dintre care unul mortal. Totodată, s-au dispus controale pentru a depista persoanele conectate ilegal la rețelele publice. „Săptămâna trecută a avut loc un caz tragic, când un copil a decedat, iar altul a fost internat în spital. Transmitem condoleanțe încă o dată familiei și pentru noi toți a fost o tragedie. Primăria Chișinău a venit cu tot suportul pentru ambele familii”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban, la ședința săptămânală a serviciilor municipale.

22 iulie: Traficul rutier pe bulevardul Moscova din capitală va fi suspendat parțial (pe benzi) în perioada 23 iulie-9 august. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de restabilire a învelișului asfaltic.

22 iulie: Liceul teoretic „Taras Șevcenko” din Chișinău a primit o donație de 900 de manuale în ucraineană. De la 1 septembrie, instituția urmează să găzduiască un număr mai mare de copii refugiați din Ucraina, instituția fiind selectată drept școală cu predare în limba română și ucraineană. „Manualele vor fi primite de elevii claselor 1, 4 și 5, care vor învăța conform noului program. Materiile principale vor fi predate în limba ucraineană, cu introducerea suplimentară a studierii limbii române la discipline precum muzică, desen și educație fizică”, a precizat viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici.

23 iulie: Municipalitatea urmează să elaboreze un regulament prin care se vor stabili parcări cu plată, în primul rând în zona istorică a municipiului Chișinău și ulterior, în celelalte sectoare ale capitalei. „La această etapă vrem să stabilim un tarif pentru parcările închise și parcaje în stradă. Avem consultări publice, vom dezbate, vom analiza. Este la etapa dată o propunere, în baza unor analize efectuate de către experți în acest domeniu”, a declarat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban.

24 iulie: Consiliul municipal Chișinău a aprobat marți taxele locale pentru anul 2024. În baza colectării taxelor locale se planifică încasarea în bugetul municipal a sumei de 387,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă 5% din totalul veniturilor la buget sau 10,6% din veniturile proprii. Reprezentanții municipalității precizează că taxele vor fi aplicate odată cu aprobarea proiectului de decizie și nu vor avea efect retroactiv.

24 iulie: Încercarea consilierilor de a vota bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 a eșuat. Proiectul de decizie a fost examinat la ședința Consiliului municipal de astăzi, însă pentru el au votat doar 24 de consilieri, număr insuficient de voturi pentru aprobarea în primă lectură.

27 iulie: Chișinăuienii și oaspeții capitalei, de orice vârstă și statut, sunt așteptați pe 29 iulie, la Grădina Zoologică Chișinău, în fața terariului, pentru a participa la Family Quest. Acțiunea are loc în cadrul proiectului de utilitate publică „Dialogica. Incluziunea în Acțiune” și este organizată de Direcția generală educație, tineret și sport.

29 iulie: Serviciile Primăriei Chișinău vor verifica, începând de luni, 29 iulie, fiecare sector al capitalei, după ce doi copii au fost electrocutați, unul dintre care mortal, într-un parc din sectorul Botanica al capitalei. Se va controla funcționalitatea sistemelor de irigare, iluminatului public, vor fi inspectați pilonii și conexiunile electrice, terenurile de joacă și arborii care reprezintă pericol de prăbușire.

29 iulie: La finalul primei etape de înscriere în clasa a X-a, anul de studii 2024-2025, la instituțiile de învățământ din subordinea municipalității, au fost ocupate 4 427 de locuri. Alte 819 locuri au rămas libere și urmează a fi ocupate în a doua etapă de înscriere. Informația a fost prezentată de șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

29 iulie: La Chișinău sunt aduse 38 de troleibuze și mai urmează să vină alte cinci, articulate. Troleibuzele vor fi puse pe linie până la finele lunii august.

30 iulie: Entitățile care doresc să dețină o parcare rezervată în Chișinău pot avea această opțiune contra sumei de 28 de mii de lei pe an. În contextul discuțiilor despre costurile exagerate, viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a spus că nu este nimic nou sau inventat de Primărie. Municipalitatea vrea să demotiveze utilizarea parcărilor private, dar păstrează această opțiune pentru cei care și-o doresc.

31 iulie: În parcul „La Izvor” din capitală a fost amenajat un nou teren sportiv. Este vorba despre un teren de workout pentru curse cu obstacole. Terenul oferă posibilitatea tuturor doritorilor de a-și testa abilitățile sportive și de a-și îmbunătăți condiția fizică.

31 iulie: Municipiul Chișinău se bucură de prezența sa majoritară în clasamentul primelor 15 licee din Republica Moldova cu cele mai înalte medii la Bacalaureat 2024. Cu o rată de promovare de 100%, liceele din capitală au confirmat încă o dată dedicarea și profesionalismul cadrelor didactice, precum și efortul elevilor, precizează Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău.