logo

RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7978_1102428.html

RETROSPECTIVA lunii IANURIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

2 ianuarie: Locuitorii Chișinăului și oaspeții acestuia sunt invitați să sărbătorească Crăciunul pe stil vechi, pe 6 ianuarie, în Piața Marii Adunări Naționale, unde va avea loc un spectacol de muzică populară și obiceiuri de Crăciun, cu participarea mai multor interpreți autohtoni. Concertul va începe la ora 18.00. Primarul general Ion Ceban, a declarat, în cadrul ședinței serviciilor municipale, că pe scena din PMAN va urca Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, prim-dirijor Petre Neamțu, cu soliștii: Vasile Iovu, Nicolae Paliț, Silvia Goncear, Vasile Rusu, Anatol Nunu, Viorica Moraru, Sorin Zberea, Diamanta Paterău, Valentin Butucel și Valentina Rusu, Maria Stoianov și Studioul „Buciumul”, Fanfara Chișinău cu Igor Rusu și Ansamblul Folcloric „Romanița.

2 ianuarie: Continuă să crească numărul cazurilor de pneumonie în municipiul Chișinău. Săptămâna precedentă s-au înregistrat cu 25% mai multe îmbolnăviri, iar din totalul cazurilor de pneumonie, peste 63% sunt în rândul copiilor. Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Consiliului municipal Chișinău, a declarat, în cadrul ședinței serviciilor municipale, că creșterea cazurilor de pneumonie pune presiune pe instituțiile cu profil pediatric din municipiul Chișinău, dar chiar și așa, acestea fac față solicitărilor.

2 ianuarie: Autoritățile și instituțiile bugetare, instituțiile publice la autogestiune, întreprinderile municipale subordonate Consiliului municipal Chișinău și societățile pe acțiuni unde CMC deține o cotă mai mare de 50%, vor optimiza cheltuielile curente privind activitatea operațională cu cel puțin 10%, începând cu 1 ianuarie. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

4 ianuarie: Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul municipal Chișinău a organizat un flashmob în fața clădirii Primăriei Chișinău în cadrul căruia a solicitat ca să fie asigurată finanțarea pentru grupele cu program prelungit ale claselor primare din Chișinău. Participanții la protest au venit cu numeroase pancarte și au scandat „Vrem grupe cu program prelungit!”, „Vrem copii în siguranță!”.

4 ianuarie: În municipiul Chișinău urmează să fie înființat Muzeul Bisericesc. Într-un proiect de decizie a Consiliului municipal Chișinău se menționează că inițiativa este necesară pentru a conserva și valorifica vestigiile arheologice descoperite în urma descărcărilor arheologice.

4 ianuarie: Municipalitatea anunță că și în continuare, conform actelor normative în vigoare, clasele cu program prelungit rămân a fi funcționale. De asemenea, responsabilii administrației publice locale menționează că deputatul Gaik Vartanean va înregistra săptămâna viitoare în Parlament un proiect de lege pentru alocarea surselor financiare pentru funcționarea grupelor cu regim prelungit, pentru instituțiile educaționale din toată țara, inclusiv municipiul Chișinău.

5 ianuarie: Municipalitatea propune majorarea taxei pentru parcare cu 2 lei, iar taxa pentru dispozitivele publicitare va fi în creștere cu 50 de lei. Taxa pentru salubrizare în mărime de 10 lei lunar și cea de la posesorii de câini în mărime de 120 de lei anual vor rămâne neschimbate. Propunerile se conțin în proiectul cu privire taxele locale pentru anul 2024, supus consultărilor publice.

5 ianuarie: Circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între străzile Pușkin și Bănulescu-Bodoni, va fi sistată sâmbătă, începând cu ora 14.00 și până la miezul nopții. Măsura este luată în legătură cu activitățile artistice organizate de Primăria Chișinău în Piața Marii Adunări Naționale în ajunul Crăciunului pe stil Vechi.

6 ianuarie: Sâmbătă seara, când este Ajunul Crăciunului pe stil vechi, în Piața Marii Adunări Naționale va fi organizat un spectacol de muzică populară și obiceiuri de iarnă cu genericul „Creștini, Crăciunul a Sosit!”. Primăria municipiului Chișinău menționează că în cadrul spectacolului vor evolua orchestra de muzică populară „Folclor”, prim-dirijor Petre Neamțu și soliștii Vasile Iovu, Nicolae Paliț, Silvia Goncear, Vasile Rusu, Anatol Nunu, Viorica Moraru, Sorin Zberea, Diamanta Paterău, Valentin Butucel și Valentina Rusu, Maria Stoianov și Studioul „Buciumul”.

8 ianuarie: Activitatea grădinițelor și a școlilor din Chișinău se sistează pe parcursul a două zile, până joi, 11 ianuarie. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Comisia Situații Excepționale Chișinău în legătură cu ninsorile puternice. De asemenea, se sistează și activitatea instituțiilor publice, cu excepția celor implicate în deszăpezire și înlăturarea ghețușului, celor din sănătate și aflate în serviciul persoanelor care se află în situații de risc.

9 ianuarie: Circulația transportului public în Chișinău a fost reluată. Municipalitatea anunță că marți și miercuri troleibuzele și autobuzele vor circula conform orarelor de duminică, cu mici ajustări. În această dimineață, primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că pe parcursul zilei de azi se pot atesta întârzieri de la orarul stabilit, staționări sau redirecționări. Potrivit lui, serviciile de intervenție sunt active pe mai multe tronsoane de drum.

9 ianuarie: În municipiul Chișinău se atestă o creștere de 30% a numărului de infecții acute ale căilor respiratorii. Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, s-au înregistrat cu peste o mie de cazuri mai mult, comparativ cu săptămâna precedentă. Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, a declarat la ședința operativă de la Primăria capitalei că, urmare a creșterii numărului de infecții respiratorii acute, mai ales în rândul minorilor, spitalele municipale pentru copii sunt arhipline.

9 ianuarie: Către ziua de joi, toate grădinițele și școlile din Chișinău urmează să fie pregătite pentru a primi copiii. În preajmă, căile de acces, dar și în curte, urmează să fie curățată zăpada, iar dacă au căzut crengi, acestea trebuie înlăturate în zilele de marți și miercuri. Subiectul a fost discutat la ședința operativă de la Primăria capitalei.

9 ianuarie: Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul municipal Chișinău, împreună cu asistenții personali din Chișinău, au organizat un protest în fața Primăriei Chișinău în cadrul căruia și-au manifestat nemulțumirea față de decizia primarului general „să nu mai încheie contractele cu asistenții personali”. Protestatarii au solicitat edilului să ofere sprijin pentru asistenții personali și copiii cu nevoi speciale care „până acum au avut un sprijin financiar din partea Consiliului municipal Chișinău din bugetul municipal”.

11 ianuarie: Locuitorii capitalei sunt îndemnați să depoziteze brazii și molizii utilizați la sărbătorile de iarnă în apropierea platformelor de colectare a deșeurilor menajere. De aici, brazii vor fi colectați de serviciile specializate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău pentru a fi transportați spre reciclare. Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA) precizează că acțiunea de colectare a brazilor pentru reutilizare a devenit deja o tradiție după sărbătorile de iarnă. Pomii vor fi transportați centralizat, la platforma de deșeuri biodegradabile unde vor fi tocați, iar rumegușul rezultat în urma tocării va fi utilizat pentru compost organic.

11 ianuarie: După precipitațiile abundente din ultimele zile, pe marginea acoperișurilor clădirilor din capitală s-au format țurțuri de gheață. În acest context, municipalitatea face apel către proprietarii de edificii să curețe acoperișurile de zăpadă, pentru a evita formarea țurțurilor de, care pot cauza accidentări ale persoanelor sau avarierea automobilelor parcate în preajmă.

12 ianuarie: Opt personalități marcante din domeniul artei, arhitecturii, cel academic au devenit cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău. Personalitățile importante din capitală au primit însemnele titlului onorific, diploma și panglica pentru contribuția semnificativă la creșterea imaginii orașului. Acțiunea a avut loc în cadrul unui eveniment cultural-artistic consacrat Zilei Naționale a Culturii.

13 ianuarie: Mai mulți asistenți personali din Chișinău au constituit ieri un grup de inițiativă care cere anularea ordinului ce prevede concedierea mai multor asistenți personali și reducerea cu 50% din salariile celor rămași. În cadrul unei ședințe organizate la Primărie, Natalia Hasan, a declarat că ea este asistent personal de mai mulți ani, iar acest ordin este ultima picătură în tot „genocidul” comis până acum în raport cu persoanele cu dizabilități severe. Femeia spune că ani la rând a luptat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și s-a implicat în crearea legislației pentru funcționarea Serviciului de asistență personală. Iar acum aceste persoane sunt lăsate în voia sorții.

15 ianuarie: Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că în ultimele două săptămâni s-au întețit atacurile la adresa Primăriei și a angajaților săi. În opinia sa, este vorba despre acțiuni pline de substrat electoral ale celor de la guvernare. „Deja toată lumea înțelege că ei singuri creează probleme, după care tot ei ies în stradă să protesteze. Atât de cinic se folosesc de oameni în timp ce comit ilegalități și ne fură în continuare ca în codru”, a declarat Ion Ceban. La ședința operativă de la Primăria capitalei, edilul a spus că adevărata cauză a atacurilor sunt alegerile prezidențiale din acest an și campania pe care au pornit-o deja cei de la guvernare.

15 ianuarie: În perioada 9-13 ianuarie, muncitorii de la Direcția generală locativ-comunală și amenajare au intervenit la evacuarea zăpezii, fiind evacuați 1350 de metri cubi de zăpadă. Despre aceasta a anunțată șeful DGLCA, Ion Burdiumov, la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău. Ion Burdiumov a menționat că subdiviziunile DGLCA au intervenit pe trotuare, la stațiile de așteptare, subterane, la căile de acces către curțile de bloc, instituțiile sociale și platformele de acumulare a deșeurilor.

16 ianuarie: Pe mai multe străzi din capitală s-a circulat bară la bară în această dimineață. Din cauza ghețușului, a fost afectată și circulația transportului public. Primăria municipiului Chișinău precizează că se atestă întârzieri de la orarul stabilit, precum și staționări sau redirecționări ale mai multor rute. „Personalul liniar este la dispoziția publicului călător pentru a oferi informații despre redirecționări sau staționări inopinate”, precizează municipalitatea.

17 ianuarie: Municipalitatea îndeamnă cetățenii să fie înțelegători și precauți la drum în contextul ghețușului, iar automobiliștii sunt îndemnați să evite drumurile în pantă. Troleibuzele și autobuzele activează în regim obișnuit, dar se atestă un flux sporit de călători în stații, așa cum mai multe persoane au optat pentru transportul public. „Având în vedere condițiile climaterice cu valori negative pe timpul nopții, serviciile municipale de profil și-au început activitate de la 02.30. Astfel, serviciile municipale din domeniul gospodăresc se află în teren pentru desfășurarea lucrărilor de combatere a poleiului pe străzi, trotuare, în preajma stațiilor de așteptare a transportului public, parcuri și alei”, se menționează într-un comunicat de presă al Primăriei.

17 ianuarie: Peste 70 de tone de apă potabilă vor fi livrate de Bobotează lăcașelor sfinte din municipiul Chișinău. Autocisternele cu apă vor fi amplasate în curțile bisericilor, iar după sfințire, fiecare credincios va putea să ia cantitatea necesară de apă sfințită. Primăria municipiului Chișinău menționează că pe parcursul a două zile, pe 18-19 ianuarie, începând cu ora 09.00, SA „Apă-Canal Chișinău” apă va livra circa 40 de tone de apă parohiei „Sfinții Teodor și Teodora de la Sihla” din strada Pușkin, dar și Parohiei cu hramul „Tuturor Sfinților români” din bulevardul Decebal, 93.

19 ianuarie: De săptămâna viitoare, itinerarul rutei municipale de microbuz nr. 178 „or. Codru (str. Sihastrului) - str. Tighina” se modifică. Microbuzele de pe ruta nr. 178 vor porni din raza orașului Codru din strada Sihastrului (Î.P. „Vierul”) și se vor deplasa în capitală – pe Șoseaua Hâncești, strada Miorița, Gheorghe Asachi, Vladimir Korolenco, Nicolae Testemiţanu, Ion Inculeț, Ismail, Alexandru cel Bun și strada Tighina.

19 ianuarie: Întregul lot de 30 de autospeciale noi, de model EFE pe șasiu de Renault, achiziționat în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, a fost recepționat de către întreprinderea municipală Regia „Autosalubritate”. Autospecialele cu încărcare din spate au o capacitate de 13 metri cubi (10 autogunoiere) și 16 metri cubi (20 autogunoiere).

20 ianuarie: Serviciile aplicațiilor GPS și ale hărților digitale care oferă informații despre transportul public din Chișinău nu sunt disponibile astăzi, anunță Regia Transport Electric Chișinău. Potrivit sursei citate, au loc lucrări pentru a aduce îmbunătățiri în cadrul serviciului furnizat de către operator.

22 ianuarie: Municipalitatea stabilește taxe fixe pentru grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău: 360 de lei lunar – pentru programul prelungit cu trei ore și 690 de lei – pentru șase ore. Plățile se vor face în baza bonului eliberat de instituție. Copiii din familiile social-vulnerabile vor frecventa grupele cu program prelungit gratuit. Despre aceasta a anunțat șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, la ședința operativă a serviciilor municipale.

22 ianuarie: Precipitațiile abundente au lăsat numeroase gropi în Chișinău. Municipalitatea intervine cu asfalt rece prioritar pe străzile pe care circulă transportul public. Subiectul a fost discutat la ședința operativă a serviciilor municipale. Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a declarat că săptămâna trecută s-a intervenit cu lucrări de lichidare a situațiilor de avarie. Însă lapovița și ploile au continuat, iar gropile se tot formează. S-au efectuat lucrări de plombare pe o suprafață de 180 de metri pătrați. Dacă vremea va fi favorabilă, intervențiile vor continua.

23 ianuarie: Sectorul Râșcani al capitalei are pretor nou. Este vorba despre Victor Poleacov, fost consilier al Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău. „Oficial am preluat funcția de pretor al sectorului Râșcani, municipiul Chișinău. Mulțumesc primăriei capitalei pentru încrederea acordată și Partidului Socialiștilor pentru oportunitate. Pentru mine funcția de pretor este, în primul rând, o responsabilitate. Responsabilitatea de a păstra ceea ce a fost mai bun moștenit de la conducerea anterioară și de a crește aceste realizări în viitor”, a menționat Victor Poleacov.

23 ianuarie: Satul Stăuceni inițiază procedura de organizare a unui referendum local pentru a conferi localității statutul de oraș. O dispoziție în acest sens a fost emisă de primarul Alexandru Vornicu. Într-o înregistrare video, edilul susține că statutul de oraș pentru o localitate, în particular pentru Stăuceni, va aduce numeroase beneficii. În contextul începerii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deja în acest an urmează a fi dat startul pachetelor de fonduri europene de preaderare, iar oportunitățile pentru orașe vor fi mult mai mari decât pentru localitățile rurale. Primarul mai spune că statutul de oraș va lărgi posibilitățile de înfrățire cu orașele mari. Relațiile bilaterale de acest fel oferă oportunități și mai mari de accesare a fondurilor europene.

24 ianuarie: Primăria municipiului Chișinău a acționat în instanța de judecată Guvernul și Ministerul Finanțelor. Potrivit primarului Ion Ceban, solicitarea este de a obliga aceste instituții „să întoarcă în bugetul municipal datoria de peste jumătate de miliard de lei creată în urma acțiunilor de delegare a atribuțiilor suplimentare către APL Chișinău, fără acoperire financiară”.

25 ianuarie: Comisia pentru situații excepționale a municipiului Chișinău a decis asupra organizării și funcționării grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ primar și secundar. Acestea vor activa în baza Regulamentului provizoriu, care prevede costuri lunare de 360 de lei pentru activitatea programului prelungit de 3 ore și 690 de lei pentru programul prelungit de 6 ore.

25 ianuarie: Nouă intersecții semaforizate de pe teritoriul municipiului Chișinău au fost reparate capital în anul 2023, iar altele două au fost nou construite. Primăria capitalei precizează că este vorba despre intersecțiile străzilor: A. Pușkin – Columna, Traian – Independenței, Alba Iulia – L. Deleanu, Alba Iulia – O. Ghibu, Alba Iulia – Paris, Kiev (Kaufland), M. Eminescu – A. Sciusev, M. Eminescu - Columna, M. Kogălniceanu – A. Pușkin, Ceucari (Școala), orașul Vadul lui Vodă (școala).

25 ianuarie: În fața Primăriei municipiului Chișinău a fost amplasată o instalație memorială tridimensională „WeRemember”, acțiunea fiind parte a Campaniei de sensibilizare a opiniei publice în cadrul Săptămânii Memoriei Holocaustului. Viceprimarul Angela Cutasevici a menționat că prin această acțiune, Primăria Chișinău se alătură campaniei de sensibilizare a comunității chișinăuiene despre evenimentele tragice care au marcat istoria locală, precum și cea globală.

26 ianuarie: Municipalitatea va organiza în perioada 30 ianuarie-4 februarie o rută specială pentru asigurarea cu transport a vizitatorilor expoziției „Fabricat în Moldova”, care se va desfășura la Moldexpo. Autobuzele vor circula între orele 10.00 și 17.00, pornind din preajma Grădinii publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Călătoria va fi gratuită.

26 ianuarie: Comisia Situații Excepționale Chișinău a constatat situație excepțională în domeniul educației. Într-o decizie emisă, CSE Chișinău consideră ilegale ordinele ministrului educației și cercetării prin care s-a constatat încetarea raporturilor de serviciu cu șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi. Decizia Comisiei municipale stipulează că, până la adoptarea de către instanța de judecată a unor hotărâri definitive privind legalitatea emiterii ordinelor ministrului educației, Andrei Pavaloi va continua exercitarea funcției de conducător al Direcției educație a Consiliului municipal Chișinău.

26 ianuarie: Traficul rutier pe strada Petru Movilă, tronsonul Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Alexei Șciusev, pe str. Serghei Lazo, tronsonul str. Sfântul Andrei și str. Columna, pe str. Alexandru cel Bun, tronsonul str. Sfatul Țării și str. Serghei Lazo va fi suspendat parțial pe 27 ianuarie, între orele 07.30 – 16.00.

27 ianuarie: Rolul educației pentru pace și dezvoltare sustenabilă a fost abordat în cadrul unei conferințe la Chișinău, în contextul celebrării Zilei Internaționale a Educației. Viceprimarul Angela Cutasevici a menționat că, în situația în care sunt tot mai des întâlnite conflicte armate și pericole care anterior erau străine, având în vedere și războiul la graniță, înțelegem cât de valoroasă este pacea. Este important să vorbim generațiilor pe care le avem în creștere despre toleranță, prietenie, despre acele relații interumane care trebuie să fie bazate pe respect reciproc, pe ajutor, dar și bunăvoință, a declarat viceprimarul la deschiderea conferinței.

30 ianuarie: Începând cu luna iunie și până în decembrie, au fost completate 4 000 de formulare de înregistrare la Centrul municipal de învățare și educație a adulților, iar circa 1900 de cetățeni au frecventat cursurile și activitățile de dezvoltare personală, profesională și educație civică, oferite gratuit. Cele mai solicitate cursuri au fost cele de limba engleză și italiană, bazele scrierii de proiecte, proiectarea și modelarea vestimentară, dezvoltarea competențelor digitale, fotografie, contabilitate 1C, curs de inițiere în afaceri, arta oratorică etc.

31 ianuarie: În 18 troleibuze din capitală vor fi instalate sisteme de informare de ultimă generație. Acestea oferă informații despre timpul de sosire și denumirea stației de așteptare cu oportunitățile de transbordare în alte rute (inclusiv și autobuze). De asemenea, este prezentată poziționarea cu direcția deplasării în timp real pe harta digitală.