logo

RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7978_1093111.html

RETROSPECTIVA lunii OCTOMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”

1 octombrie: Strategia „Chișinău Oraș Verde”, parte a planului-cadru pentru orașe verzi, a fost prezentată în cadrul Forumului Economic Chișinău 2022 „Invest in Chișinău”. Strategia urmărește creșterea performanței ecologice și îmbunătățirea condițiilor sociale și economice în Chișinău. Modernizarea rețelelor de apeduct și de canalizare, protejarea și amenajarea spațiilor urbane verzi, reabilitarea râului Bâc, sustenabilitatea și eficiența energetică, managementul deșeurilor. Acestea au fost principalele subiecte discutate în cadrul evenimentului.

4 octombrie: Începând din 4 octombrie, se deschide linia de troleibuz nr. 33 „or. Durlești: str. Codrilor - str. Henri Coandă”. Primăria municipiului Chișinău precizează că noua rută de troleibuz va deservi cu transport public locuitorii orașul Durlești.

4 octombrie: Zilele Voluntariatului se desfășoară în municipiul Chișinău până pe 15 octombrie. Vor fi organizate diverse activități gratuite pentru tineri în cadrul Centrelor de Tineret din Chișinău, cum ar fi training-uri, jocuri competitive, quiz-uri. „Prin toate activitățile pe care le facem vrem să promovăm spiritul civic al tinerilor”, a precizat Petru Grecu, directorul Centrului municipal de tineret.

5 octombrie: La poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni se desfășoară lucrări de consolidare a digului de protecție. Aceasta este a doua etapă a proiectului finanțat de Primăria municipiului Chișinău, în cooperare cu Fondul Ecologic Național. În prima etapă au fost betonate sonde și instalați 50 de piloni de stabilizare, precum și a fost amenajat drumul temporar pe dig, platforma de întoarcere a transportului. În prezent, pe teren se lucrează la demontarea țevilor metalice existente, care vor fi înlocuite cu altele din beton armat, ce trec prin corpul digului pentru scurgerea apelor pluviale și a levigatului acumulate în rigolă.

7 octombrie: Până la sfârșitul lunii octombrie, pe blocurile din fondul municipal va fi înscrisă cu vopsea adresa. Inițiativa aparține de Direcției generale locativ-comunală și amenajare, iar astfel autoritățile își propun să le fie de ajutor serviciilor de urgență și cetățenilor. În total, adresele vor fi marcate pe 2 841 de blocuri din toate sectoarele capitalei. La aplicarea adresei este folosită vopsea reflectorizantă, iar înălțimea caracterelor este de circa 25 de centimetri. Blocurile sunt cele gestionate de întreprinderile municipale a fondului locativ și asociații care nu au aplicate adresele.

14 octombrie: Sute de oameni au venit vineri în centrul capitalei pentru a sărbători Hramul orașului Chișinău. Chișinăuienii, dar și oaspeții capitalei s-au bucurat de expoziții, târguri și alte activități organizate în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” și Piața Marii Adunări Naționale. În scena din centrul capitalei au evoluat numeroase colective muzicale și interpreți. 26 de personalități notorii din domeniul culturii au fost omagiați de Primărie. În cadrul evenimentului, Ion Ceban le-a înmânat titlul de ,,Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău” Ludmilei Scalnâi și Tatianei Harghel. De Hramul orașului Chișinău, a fost redeschis, după reabilitare, Centrul Național de Creație „Satul Moldovenesc Buciumul”.

14 octombrie: Zece leagăne au fost instalate pe Aleea „Grigore Vieru” din capitală. De Hramul orașului Chișinău, maturi și copii s-au bucurat de noul mobilier. „Avem un nou proiect de suflet pe Aleea „Grigore Vieru” din capitală. Leagăne pentru cei mari și mici, pentru toți cei care preferă să se plimbe pe Alee. Sunt zece la număr. Orașul nostru se dezvoltă! Asta ne-am dorit dintotdeauna! În Chișinău, confortul și frumosul să fie la el acasă! Proiectele frumoase vor continua!”, precizează Direcția generală locativ-comunală și amenajare.

18 octombrie: Tinerii din capitală cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 vor avea posibilitatea să frecventeze Centrul municipal de Tineret Chișinău în centrul capitalei. Filiala centrală a fost inaugurată pe strada Mitropolit Varlaam, 90. Adolescenții se pot implica în activități de voluntariat, pot beneficia de consiliere psihologică gratuită și petrece timpul liber alături de alți tineri și să se implice în activitățile administrației publice locale. În cadrul evenimentului de inaugurare a noului sediu a fost organizată şi gala voluntarilor unde au fost apreciaţi voluntarii care au participat în perioada 3 – 14 octombrie curent la Maratonul organizat în contextul Zilelor Voluntariatului la Chișinău.

19 octombrie: Începând cu ziua de miercuri, toate grădinițele din Chișinău încep a fi conectate la agentul termic. O decizie în acest sens a fost luată de către Direcția generală educație tineret și sport, în comun cu Primăria capitalei. „Ca urmare a analizei situației ce ține de temperatura în grupele grădinițelor din municipiul Chișinău, în 129 de instituții de educație timpurie s-a constatat că temperatura medie în grupe constituie 15,4 grade Celsius. Totodată, 89 din 129 de instituții preșcolare au solicitat prin demersuri conectarea agentului termic”, precizează DGETS.

19 octombrie: În Parcul Râșcani din capitală au fost amenajate două terenuri de joacă noi. Lucrările de instalare a celui de-al treilea loc de joacă sunt pe ultima sută de metri. Amenajarea celor trei terenuri de joacă s-a făcut la solicitarea Preturii sectorului Râșcani în cadrul proiectului de modernizare a parcului. Complexele de joacă noi au tobogane, leagăne, figurine etc.

19 octombrie: Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” reprezintă o rețea extinsă cu servicii, programe care contribuie substanțial la viața culturală a orașului. Anual organizează și desfășoară peste cinci mii de programe și adună peste 50 de mii de participanți. Preocuparea angajaților bibliotecii a fost mereu conectarea la oamenii orașului diverși atât ca vârstă, cât și ca pregătire, nivel de instruire, competență, dar și nevoie de informare, a menționat Mariana Harjevschi, directorul Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu”, la conferința dedicată aniversării a 145-a de la fondarea instituției.

20 octombrie: Direcția generală locativ-comunală și amenajare a lansat proiectul de amenajare a 30 de terenuri în curțile de bloc din capitală. Primul loc de joacă pentru copii a fost instalat în curtea blocului din strada Ciocana, 12. Deja a început amenajarea celui de-al doilea teren pe strada Sadoveanu, 2/1. Conform contractului, terenurile urmează a fi instalate până la sfârșitul anului 2022. Compania care va efectua lucrările a fost selectată în urma procedurii de licitație conform legislației în vigoare. Investiția totală pentru acest proiect este de circa șapte milioane de lei.

21 octombrie: Nodul rutier bulevardul Dacia – strada Băcioii Noi este prima intersecție din municipiul Chișinău unde a fost modernizat obiectivul de semafoare, aici fiind amplasate semafoare inteligente. Acestea evaluează numărul autoturismelor în intersecție și determină de sine stătător lungimea undei pe benzile de deplasare în scopul diminuării ambuteiajelor. „Pentru siguranța pietonilor care traversează intersecția dată, se reamenajează stațiile de așteptare, prin strămutarea acestora și se reconstruiesc trotuarele, urmând a fi montat și parapetul pietonal de protecție”, precizează primarul capitalei, Ion Ceban. Edilul menționează că aceasta este una dintre cele mai periculoase intersecții, unde, conform datelor poliției, 70% din accidentele rutiere sunt cu urmări fatale.

24 octombrie: Persoanele și familiile vulnerabile din Chișinău au acces la asistență socială sub formă de servicii și prestații oferite pentru a preveni sau a depăși situațiile de dificultate. Anul acesta bugetul Direcției generale asistență medicală și socială este de 431 de milioane de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru serviciile de suport și îngrijire, circa 155 de milioane de lei. 82% din bugetul Direcției reprezintă alocațiile oferite de bugetul municipal. Marina Buga, șef-adjunct la Direcția generală asistență medicală și socială, menționează că asistența socială se acordă la cerere, în urma examinării amănunțite a necesităților persoanei prin ancheta socială și alte acte însoțitoare. O persoană poate să afle despre ajutorul de care poate beneficia apelând la structura teritorială de asistență socială care se află în fiecare sector al municipiului Chișinău. Informația este plasată pe pagini oficiale (a Direcției, a Primăriei) și rețele de socializare. Anual în locuri publice sunt distribuite și broșuri informaționale.

25 octombrie: A fost dat startul lucrărilor de reabilitare a scuarului Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul Chișinăului. La prima etapă va fi instalat sistemul de irigare și sistemul de supraveghere video. Va fi reabilitat iluminatul public și vor fi reparate havuzurile. Valoarea totală a proiectului constituie 14 milioane de lei. Jumătate din sumă va fi acoperită din donația oferită de Consiliul Județean Buzău, în baza Acordului de cooperare dintre Primăria municipiului Chișinău și Consiliul Județean Buzău din România.

28 octombrie: Operatorul municipal de salubritate va contracta servicii de sortare a gunoiului menajer acumulat zilnic din oraș. Urmează să fie eficientizat sistemul de gestionare integrată a deșeurilor. O decizie în acest sens a fost aprobată recent de Consiliul municipal Chișinău. Prin această decizie, CMC și-a dat acordul pentru ca întreprinderea municipală Regia „Autosalubritate” să contracteze servicii de sortare pentru o perioadă de cinci ani. Operatorul de profil va elabora caietul de sarcini și va desfășura licitație publică pentru achiziționarea serviciilor de sortare a deșeurilor municipale solide. Proiectul va permite îndeplinirea prevederilor Legii deșeurilor, care obligă operatorul municipal de salubrizare să sorteze și recicleze deșeurile evacuate de la platformele de stocare din oraș, fiind setată ținta de 30%. De asemenea, va fi diminuat volumul de deșeuri depozitate la poligonul de la Țânțăreni, dar și va ajuta la dezvoltarea culturii de sortare a deșeurilor la sursă. Se urmărește și posibilitatea de a arăta finalitatea deșeurilor sortate, precum și dezvoltarea economiei circulare.

29 octombrie: Cercetătorii din Moldova și de peste Prut au găsit mai multe morminte care datează din secolul al XVI-a. Au mai fost descoperite vestigii arheologice din secolele XVII-XIX, dar și din perioada interbelică. Vestigiile au fost depistate în zona Pieței vechi a târgului Chișinău, în prezent sediul Maternității municipale numărul doi. Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare precizează că vestigiile descoperite vor fi cercetate de specialiști, ulterior vor fi expuse la muzeu. Proiectul privind salvgardarea și cercetarea patrimoniului arheologic al municipiului Chișinău este finanțat integral din bugetul municipal, fiind printre primele investiții făcute de Primăria municipiului Chișinău pentru acest sector.