logo

RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7978_1091977.html

RETROSPECTIVA lunii AUGUST. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”

1 august: Primăria municipiului Chișinău va elabora un program municipal de prestare a serviciilor medico-sociale cetățenilor. Programul va viza persoanele social-vulnerabile și va avea la bază conceptul promovat de Organizația Mondială a Sănătății privind asistența medico-socială, a precizat Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală. Inițiativa va fi realizată prin intermediul asociațiilor medicale teritoriale în comun cu subdiviziunile teritoriale de asistență socială din Chișinău.

2 august: Proiectul Troleibuzul Turistic „Chișinău Sightseeing” a împlinit un an de activitate. În această perioadă, au fost organizate peste 430 de curse, cu 10 000 de excursioniști și au fost achiziționate contra cost circa 4000 de bilete. 300 de curse au fost organizate conform graficului de weekend, iar 130 au fost curse tematice. Proiectul Troleibuzul Turistic „Chișinău Sightseeing” activează cu două unități, cea de-a doua fiind inclusă suplimentar pe 1 octombrie 2021. Timp de un an, prin intermediul Proiectului „Chișinău Sightseeing” au fost organizate diverse excursii tematice, inclusiv cu prilejul diferitor sărbători, cum ar fi Ziua Copiilor, Ziua Funcționarului Public, Cupluri celebre din Chișinău.

3 august: Elevii din familiile social-vulnerabile din municipiul Chișinău vor primi un ajutor material unic în sumă de 700 de lei pentru pregătirea pentru noul an școlar. Beneficiarii pot ridica plățile prin intermediul oficiilor poștale la prezentarea actului de identitate, în perioada 2 august și 2 noiembrie. Primăria municipiului Chișinău implementează al treilea an  un program de susținere financiară a familiilor defavorizate la școlarizarea copiilor. În perioada menționată vor primi ajutor material 6423 de copii, conform listelor prezentate de către Direcția generală educație, tineret și sport, în baza cererilor depuse la instituțiile de învățământ.

4 august: 32 de asistenți parentali profesioniști din cadrul Direcției pentru protecția drepturilor copilului din municipiul Chișinău vor beneficia de un sprijin financiar în mărime de o mie de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia municipală de stabilire și acordare a ajutorului material. De asemenea, trei copii rămași temporar fără ocrotire părintească, plasați în Serviciul de asistență parentală profesionistă, vor beneficia de sprijin financiar în mărime de cinci mii de lei, în vederea pregătirii acestora către noul an școlar. Cinci persoane din familii cu venituri mici din capitală și care suferă de boli grave vor beneficia de ajutoare materiale în sumă de 95 de mii de lei pentru acoperirea cheltuielilor pentru tratamentele chirurgicale costisitoare. Primăria va acorda și un ajutor unic de 500 de lei pentru 76 de donatori activi de sânge, care sunt și membri ai Asociației Donatorilor din Republica Moldova.

5 august: Nămolul de la Stația de epurare din Chișinău va putea fi folosit în agricultură în calitate de fertilizant. Noua tehnologie urmează să fie implementată de către un partener extern cu care administrația SA „Apă-Canal Chișinău” a inițiat discuții privind prelucrarea nămolului. Partenerii externi precizează că linia nouă de tratare a nămolului va asigura un mediu ambiant sănătos. Astfel, va fi redus la maximum nămolul stocat la Stația de Epurare, Chișinău, fiind tratat corespunzător. Noua linie de tratare a nămolului ar putea fi construită chiar pe teritoriul Stației de epurare și astfel vor fi excluse cheltuielile de transport, a comunicat Irina Gutnic, director general „Apă-Canal Chișinău”, în cadrul unei ședințe de lucru.

6 august: Mai multe instituții de învățământ din municipiul Chișinău au fost izolate termic și le-au fost instalate sisteme fotovoltaice. Municipalitatea își propune astfel să eficientizeze consumul de energie în școli și grădinițe. Lucrările au avut loc în cadrul un proiect lansat în anul 2021 și care este la etapă finală. Timp de un an și jumătate au fost realizate lucrări de izolare termică a pereților și a acoperișurilor, au fost înlocuite tâmplăriile, iar sistemele de distribuție a căldurii au fost reabilitate. De asemenea, a fost modernizat sistemul interior de iluminat și au fost instalate sisteme fotovoltaice. Executorii proiectului vor asigura monitorizarea și mentenanța timp de un an. Primăria Chișinău precizează că mai multe studii au arătat că astfel de proiecte diminuează considerabil cheltuielile de întreținere a edificiilor.

8 august: În comuna Budești din municipiul Chișinău se construiește un centru comunitar de zi pentru persoanele în etate. Aici vârstnicii vor beneficia de consultații psihologice, juridice și sociale. De asemenea, vor fi organizate diferite activități culturale. Centrul va fi și o platformă a întâlnirilor dintre generații, unde persoanele în etate cu o vastă experiență în diverse domenii vor face un schimb de opinii cu tinerii care abia încep să pășească independent în viață. Lucrările sunt finanțate de Primăria Chișinău, cu sprijinul căreia a fost consolidat și peretele de suport al Centrului de Sănătate din Budești. Bugetul alocat a acoperit și reparația intrării în punctul de vaccinare, amenajarea unei parcări și a fântânii din preajmă.

10 august: Precipitațiile puternice de marți au făcut prăpăd în capitală, cele mai afectate fiind sectoarele Râșcani și Ciocana. Aproape 90 de arbori au fost doborâți de vântul puternic, au fost avariate acoperișuri, iar mai multe străzi au fost inundate, fiind blocate și canalizările pluviale din cauza cantității mari de apă. Primarul Ion Ceban a convocat o ședință dimineață, punând în sarcina serviciilor municipale să înlăture în cel mult trei zile toate consecințele furtunii. În primă etapă, urmează să fie alocați 2,5 milioane de lei din Fondul municipal de rezervă pentru pagubele stabilite inițial. Astăzi va fi convocată și Comisia municipală pentru situații excepționale care va formula necesitățile municipalității pentru a le transmite autorităților centrale.

16 august: Întreprinderea municipală Regia „Autosalubritate” din Chișinău va achiziționa trei mii de containere de tip european pentru deșeuri. Achiziția se va face de la o companie cehă care a câștigat licitația desfășurată în acest scop. Containerele noi le vor înlocui pe cele vechi, iar o parte vor fi puse acolo unde au fost lipsă. Potrivit Primăriei, compania cehă care a câștigat licitația are peste 20 de ani de experiență în domeniul produselor destinate colectării, sortării și transportării deșeurilor. De asemenea, Regia „Autosalubritate” a semnat un contract pentru achiziția a șase autogunoiere cu încărcare laterală cu o companie din Serbia desemnată câștigătoarea licitației. Acest tip de camioane sunt necesitate operatorului municipal de salubrizare pentru a înlocui unitățile vechi cu încărcare laterală ale întreprinderii.

17 august: Două săptămâni au mai rămas până la Primul Sunet, iar sistemul de învățământ este practic gata să îi primească pe copii în clase și în grupele de grădiniță. În acesta an, s-au făcut investiții mai mari în infrastructură – clădiri, săli de clase, sisteme de încălzire, mobilier, sisteme de ventilație, blocuri alimentare. Cum s-a pregătit municipalitatea pentru sezonul rece, ce planuri are pentru un eventual scenariu de forță majoră de suspendare a furnizării de gaze naturale de către Rusia, au discutat invitații dezbaterii publice „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”, organizate de Agenția de presă IPN.

17 august: Municipalitatea nu vede cu ochi buni propunerea Guvernului de a trece la învățământul online în eventualitatea în care vor fi reduse sau sistate livrările de gaze naturale din Rusia. Viceprimarul Angela Cutasevici a menționat că Primăria Chișinău investește în eficiența energetică a instituțiilor de învățământ, iar revenirea la studiile online nu este oportună. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice  „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

17 august: Problema personalului angajat în instituțiile educaționale, mai ales personalul auxiliar, dar și cea a alimentației copiilor sunt stringente și sunt permanent monitorizate de municipalitate. „Începând cu luna septembrie a anului trecut, Primăria Chișinău a făcut mai multe demersuri către instituțiile de stat în vederea sesizării situației în ceea ce privește alimentația copiilor, iar după anul nou situația s-a agravat”, a precizat Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport. Subiectul a fost discutat în cadrul dezbaterii publice  „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

17 august: Colectările de bani de la părinți pentru reparații sau alte lucrări de mentenanță în instituțiile preșcolare sau de învățământ arată că domeniul e finanțat insuficient. Dar nimeni nu vrea să-i curgă din pod – nici personalul instituțiilor, nici părinții care-și vor copiii sănătoși, antrenați într-un proces normal de educație, a remarcat Zinaida Popa, consilieră din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul municipal Chișinău, în cadrul dezbaterii publice: „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

17 august: Platforma de înregistrare a copiilor în instituțiile preșcolare www.egradinita.md exclude orice suspiciuni privind coruperea directorilor de grădinițe. O spune șefa grădiniței Nr.158 din Chișinău, Natalia Alexei, potrivit căreia platforma facilitează procesul de înscriere a copiilor în grădinițe prin depunerea unei cereri online, fără a fi necesară prezența fizică a părinților. Tot ce trebuie să facă părinții pentru a-și înscrie copiii la grădiniță este să completeze un formular online unde introduc datele personale și selectează grădinița care este cea mai aproape de casă. Afirmația a fost făcută de șefa grădiniței Nr.158 din Chișinău  în cadrul dezbaterii publice „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

19 august: Un Centru de zi pentru persoanele cu dezabilități și tulburări din spectrul autist va activa la Chișinău. Un acord de colaborare pentru funcționarea centrului a fost semnat de Primăria municipiului Chişinău şi Asociația Obștească „SOS Autism”. Centrul de zi va fi amplasat în spațiul municipal situat pe strada Nicolae Titulescu, 8. „Prin acest proiect tindem să contribuim la edificarea şi dezvoltarea unui parteneriat continuu şi eficient între administrația publică Chişinău şi organizațiile societății civile, în vederea creării şi dezvoltării durabile a serviciilor sociale incluzive pentru persoanele adulte cu dizabilități din municipiul Chișinău”, menționează primarul general, Ion Ceban.

22 august: Este important ca sistemul de învățământ din municipiul Chișinău să facă schimbările necesare pentru a putea îndeplini misiunea de a pregăti elevii pentru lumea din afara sălilor de clasă. Sistemul de învățământ municipal trebuie să înțeleagă și să accepte competențele secolului XXI în cadrul formal, non-formal și informal, a declarat viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, la deschiderea Forumului Cadrelor Didactice din municipiul Chișinău „Competențele secolului XXI”. „Pedagogia secolului XXI este pedagogia competențelor. Acestea vor fi acele subiecte cheie despre care vom discuta în cele trei zile tematice ale forumului. Educația modernă are ca scop dezvoltarea conștientă a potențialului biopsihic al omului și formarea unui tip de personalitate solicitat de condițiile prezente și perspective ale societății”, a notat viceprimarul.

20 august: În capitală, la fel ca și în întreaga țară  numărul automobilelor pe străzi este în continuă creștere, iar prezența unui număr mare de autovehicule creează ambuteiaje și face dificilă deplasarea. La 1 august 2022,  în Republica Moldova erau înregistrate 734 de mii de automobile. Lunar, de la începutul anului, numărul automobililor înregistrate crește cu 2,1 mii. E mai puțin decât acum un an, dar încă foarte mult dacă e să comparăm cu proiectele de construcție și extindere a străzilor.  De ceva timp, în Chișinău sunt preluate practici europene de asigurare a mobilității urbane. Există și un Ghid de design al străzilor.

25 august: Opt camioane de mare capacitate pentru transportarea deșeurilor vor fi procurate de Regia Autosalubritate. Unitățile de transport vor fi utilizate pentru transportarea deșeurilor solide de la stația de transfer din capitală către poligonul municipal de deșeuri din satul Țânțăreni, servicii care până în prezent sunt contractate de la companii private, precizează Primăria Chișinău într-un comunicat de presă. Autovehiculele cu semiremorci sunt produse de o companie din Georgia, desemnată câștigătoarea concursului internațional privind achiziţionarea camioanelor pentru colectare și transfer a deșeurilor.

25 august: Nerespectarea normelor în domeniul construcțiilor, lipsa documentației de urbanism aprobate, duce la realizarea haotică a fondului de edificii, la afectarea aspectelor arhitecturale ale clădirilor. Viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a menționat că situația construcțiilor neautorizate este permanent monitorizată de autoritățile publice locale prin emiterea actelor care curmă și sancționează fenomenul. „Au fost efectuate lucrări de demolare a construcțiilor neautorizate, emise prescripții, elaborate refuzuri la solicitări de eliberare a actelor permisive în domeniul construcțiilor, expediate sesizări către organele competente”, a precizat viceprimarul.

29 august: La Grădina Zoologică din Chișinău sunt reînnoite voliere pentru animalele răpitoare mici, cum ar fi  pisica sălbatică, pisica de junglă, câine enot. Volierele vor deveni mai spațioase, cu expoziționare panoramică și condiții mai apropiate de cele naturale de întreținere a animalelor. Volierele vechi au fost construite practic la fondarea Grădinii Zoologice. Acestea nu aveau toate comunicațiile necesare, nu erau amenajate conform standardelor de întreținere a animalelor și pentru angajați nu erau toate condițiile necesare de deservire a acestora. Finanțarea are loc din bugetul municipal, concepția de dezvoltare a fost prezentată de Grădina Zoologică și susținută de Consiliul municipal Chișinău.