logo

RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7978_1089516.html

RETROSPECTIVA lunii Aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”

1 aprilie: Consumatorii SA „Apă-Canal Chișinău” pot activa serviciul de primire a facturii în format electronic. Pentru aceasta, este nevoie de completat un formular pe pagina de internet a furnizorului. Atunci când accesează formularul, persoana trebuie să selecteze contractul pentru care dorește să primească factura electronică. Este obligatoriu să fie indicată adresa completă a locului de consum.  După completarea formularului, utilizatorii vor primi un mesaj de confirmare.

1 aprilie: Sezonul termic 2021-2022 se încheie pe 2 aprilie, pentru toți consumatorii din municipiul Chișinău, cu excepția grădinițelor, a școlilor-internat și a spitalelor. O dispoziție în acest sens a fost emisă de către Primărie. Consumatorii din municipiul Chișinău vor fi asigurați în continuare cu apă caldă menajeră, livrată centralizat.

1 aprilie: Peste 76 mii de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate într-un an de activitate a Centrului municipal de vaccinare. Autoritățile publice locale menționează că municipiul Chișinău a atins cea mai înaltă rată de vaccinare din țară, de 48%. Însă, având în vedere și persoanele care s-au imunizat peste hotare, rata estimată depășește 70%. Din cele 76 de mii de doze,18 mii au fost administrate în cadrul celor patru maratoane organizate în acest Centru. În punctele mobile de vaccinare – autobuz și troleibuz, s-au vaccinat peste 48 de mii de persoane.

5 aprilie: La Teatrul de Vară din Parcul Valea Morilor au început lucrări de modernizare. Acestea sunt efectuate în zona amfiteatrului. Lucrările presupun inclusiv demontarea rândurilor de scaune vechi din lemn, deteriorate de timp. Capacitatea Teatrului de Vară va fi de circa șapte mii de locuri pe scaune, ceea ce va reconfirma statutul de cel mai mare teatru în aer liber din Europa. Lucrările se fac doar la parter, fiind înlocuite băncile și pavajul. Lucrările vor dura 60 de zile, iar în această perioadă, Teatrul este complet închis. Bugetul alocat pentru lucrările de renovare este de șase milioane de lei.

7 aprilie: De Ziua Mondială a Sănătății, la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” a fost inaugurat, după reparații, un bloc operator obstetrical-ginecologic. Șase săli de operație au fost dotate cu tehnica performantă și mese de operații noi. La fel, au fost renovate circuitele personalului medical și camera de pregătire a pacienților. Pentru reparații au fost alocați 7 milioane de lei din bugetul municipal.

12 aprilie: Circa 900 de pisici și tot atâția câini de rasă comună, cu stăpân, urmează a fi sterilizați gratuit în capitală până la 1 septembrie anul curent. Karl Luganov, șef-interimar al Secției control și protecție a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare a precizat că proiectul are drept scop de a preveni înmulțirea necontrolată a populației de câini și pisici și a evita ca patrupezii să ajungă în stradă. În cadrul proiectului, animalele de companie vor fi sterilizate, microcipate și vaccinate contra rabiei. De asemenea, va fi eliberat pașaportul veterinar al patrupedului. Pot accesa aceste gratuități pensionarii sau alte persoane care au un venit modest.

20 aprilie: Contractul de achiziții de date GPS pentru transportul public din municipiul Chișinău a fost atribuit  companiei „Arobs Trackgps” SRL, în urma unei licitații la care au participat cinci ofertanți. Urmează a fi lansată platforma care va permite vizualizarea în timp real a fiecărei unități de transport aflate în circulație (vizualizare întârzieri/avans curente, vizualizare harta tur-retur, estimarea timpilor de parcurs între stații, viteza etc). Aplicația va avea o interfață prietenoasă cu utilizatorul și va putea fi utilizată atât de pe dispozitive desktop, cât și de pe dispozitive mobile.

20 aprilie: În contextul sărbătorilor de Paști, Primăria municipiului Chișinău a asigurat acordarea ajutoarelor financiare pentru aproape 12 mii de persoane. 1630 de persoane, membri ai Organizației Teritoriale Chișinău a Asociației Nevăzătorilor din Moldova și ai Asociației Surzilor din Republica Moldova, Filiala teritorială Chișinău, vor primi ajutor material unic în mărime de 500 de lei. Câte 100 de lei vor primi 9182 de oameni în etate, persoane cu dizabilități severe, accentuate şi medii, beneficiare de compensații sau abonamente pentru călătoria în transportul public, aflate la evidența structurilor teritoriale de asistență socială, a căror pensie nu depășește 1450 de lei. Alte 990 de persoane social vulnerabile vor beneficia de ajutor material unic în baza cererii şi necesităților evaluate.

27 aprilie: Întreprinderea Municipală Regia „Exdrupo” planifică să procure 29 de unități de tehnică și utilaje specializate. Achiziția se va face dintr-un împrumut de circa 40 de milioane de lei. O decizie în acest sens a fost susținută de consilierii municipali. Din banii care vor fi contractați, vor fi procurate câte două buldo-excavatoare, încărcătoare frontale, auto-platforme cu cabine duble și autospeciale destinate salubrizării mecanizate, echipament pentru injectare, finisor, câte patru tractoare și autobasculante multifuncționale, cinci compactoare și șase automobile de serviciu pentru inspectarea sectoarelor de producere. Potrivit proiectului de decizie, împrumutul se va lua pe un termen de patru ani.