logo

RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-chisinau-7978_1088892.html

RETROSPECTIVA lunii Martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”

4 martie
: Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova donează Primăriei municipiului Chișinău 100 000 de dolari SUA pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Potrivit primarului Ion Ceban, banii vor fi cheltuiți transparent pentru gestionarea situației din ultima perioadă, când Primăria Chișinău este la maximum implicată pentru a acorda ajutor refugiaților.

9 martie: Două terenuri de joacă vor fi amenajate în anul curent în sectorul Râșcani al capitalei. Direcția generală locativ-comunală și amenajare a lansat licitația privind amenajarea complexelor. Cele două terenuri de joacă vor fi amenajate în parcurile Râșcani și Dumitru Râșcanu, conform unui proiect de modernizare pe care îl implementează Pretura sectorului Râșcani.  Urmează a fi instalate tobogane, scrâncioburi, turnuri. Totodată, în cele două parcuri vor fi amenajate și terenuri de fitness, cu acces inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

10 martie: Aproximativ 1500 de câini fără stăpân vor fi sterilizați în capitală în anul curent. Direcția generală locativ-comunală și amenajare din cadrul Consiliului municipal Chișinău a lansat în acest sens două licitații. Câinii fără stăpân vor fi capturați în baza solicitărilor venite din partea populației. Ulterior, ei vor fi transportați la clinici veterinare, unde vor fi sterilizați, deparazitați, vaccinați împotriva rabiei, microcipați și întorși în mediul din care au fost capturați. În cazul unor câini agresivi, după procedurile respective, aceștia vor fi duși la aziluri pentru animale și vor fi propuși spre adopție.

11 martie: Zece troleibuze noi, asamblate la atelierul de reparații al întreprinderii municipale Regia Transport Electric Chișinău, sunt puse pe rută. Acestea sunt de model AKSM, fabricație belarusă. Noile troleibuze vor înlocui unități vechi de transport și vor circula pe rutele 3, 8, 12, 21, 22, 24. Alte 10 noi unități de transport sunt în proces de asamblare și vor fi puse pe rute în viitorul apropiat. Costul unui troleibuz asamblat la Chișinău este de 165 de mii de euro.

14 martie: Peste 17 mii de familii au beneficiat, de la începutul sezonului rece și până în prezent, de compensațiile la energia termică acordate de Primăria municipiului Chișinău. Alte 3 200 de familii au beneficiat de compensații la gazele naturale. Pentru luna noiembrie, municipalitatea a achitat 5,6 milioane de lei pentru compensațiile la căldură, iar în decembrie – 8,2 milioane de lei. În luna ianuarie suma compensațiilor achitate a constituit 13,7 milioane de lei, iar în februarie – 12,3 milioane de lei. Achitările se fac la timp, iar compensația este calculată direct în facturi.

14 martie Primăria municipiului Chișinău a lansat help.chisinau o
platformă de informare și ajutor pentru refugiații din Ucraina. Persoanele interesate pot accesa informații despre servicii, centre de plasament, asistență medicală, educație, activități pentru copii, locuri de muncă, rechizite bancare pentru contribuții în susținerea refugiaților. De asemenea, poate fi accesată informația despre lucrurile necesare refugiaților, dar și despre posibilitățile de a deveni voluntar.

15 martie: În anul 2021, în municipiul Chișinău au fost date în folosință 7175 de locuințe (apartamente și case de locuit individuale), cu 19,6% mai multe faţă de anul 2020. Suprafața totală a locuințelor date în exploatare anul trecut a constituit 523,5 mii metri pătrați. În 2021 s-au eliberat 1862 de autorizații de construire a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, în creștere de 1,7 ori față de anul precedent. 80% din piața imobiliară este concentrată în Chișinău.

17 martie Organizația PLAN Internațional a oferit 500 de
ghiozdane școlare pentru elevii cu statut de refugiat încadrați în procesul educațional în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău. Suportul vine în urma solicitării Primăriei municipiului Chișinău adresate organizației de a ajuta autoritățile publice în depășirea crizei refugiaților.

17 martie În sectorul Râșcani, pe strada Studenților, se deschide un
punct de repartizare a ajutoarelor pentru refugiați. Punctul va fi activ din 18 martie, în clădirea fostului cinematograf Lukoil. De ajutor pot beneficia reprezentanții centrelor de plasament, dar și refugiații cazați în alte locuri. Toate produsele sunt oferite din donațiile cetățenilor, partenerilor și ambasadelor. Este vorba despre articole vestimentare și de uz casnic, produse alimentare și igienă personală.

18 martie: Peste 385 mii de călătorii au fost achitate fără numerar, cu cardul, în transportul public din Chișinău, la un an de la lansarea de către maib, Mastercard și Primăria municipiului Chișinău a soluției de acceptare a plăților fără numerar în transportul public. Pentru călătoria în troleibuz achitarea constituie 2 lei, iar pentru călătoria în autobuz – 3 lei. Alte comisioane suplimentare nu se percep în cazul achitării contactless. Pe 12 februarie a fost dat startul celei de-a doua etape – instalarea validatoarelor staționare, care funcționează deja în troleibuzele de pe ruta 30 și în autobuzele care circulă pe ruta 37. Acum, pasagerii pot achita călătoria de sine stătător în aceste rute.

18 martie: Primăria municipiului Chișinău a aprobat un calendar-cadru al evenimentelor culturale și târgurilor ce se preconizează a fi organizate pe parcursul anului 2022 pe teritoriul orașului. Acțiunile incluse în calendar încep chiar din acest weekend, 19-20 martie. În perioada următoare, de regulă în weekend, vor mai fi organizate iarmaroace cu pomușoare, târgul „Dulcișor”, „Federația Fermierilor”, produse apicole, cu produse ECO, cu material semincer sau flori, târguri ale meșterilor populari, cu articole de artizanat și hand made, târgul mierii cu levănțică, târg pascal, târg tematic „Ziua Copiilor”. De asemenea, vor fi târguri la început de an școlar „Bună ziua, școală”, de Ziua Vinului, iarmaroc dedicat Hramului orașului, iar spre final de an vor fi organizate târguri de brazi și târg de Crăciun.

21 martie: În 50 de curți ale blocurilor de locuit din municipiul Chișinău vor fi instalate echipamente noi de joacă. Direcția generală locativ-comunală și amenajare a lansat o licitație în acest sens. În locul echipamentelor vechi, din perioada sovietică, vor fi instalate complexe de joacă noi, din care fac parte tobogane, leagăne, figurine pe arc elicoidal. Ulterior, terenurile de joacă vor fi împrejmuite cu gărduț. Cele 50 de terenuri de joacă au fost selectate conform solicitărilor locatarilor și ale preturilor de sector. Ofertele pentru licitația respectivă pot fi depuse în perioada 28 martie-7 aprilie. La 20 aprilie urmează a fi anunțați câștigătorii concursului.

21 martie: Începe reparația uneia dintre cele mai mari treceri subterane din capitală: pasajul din strada Ion Creangă, intersecție cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în preajma Universității Pedagogice. Costul total al lucrărilor de reparație sunt de circa patru milioane de lei. Jumătate din sumă este contribuția Primăriei Chișinău. Cealaltă jumătate este suportul din partea orașului Galați din România. Lucrările presupun reconstrucția scărilor de acces și a rampelor pentru persoanele cu cerințe speciale. Va fi reparat tavanul, pereții și spațiile comerciale, va fi modernizat sistemul de iluminat, iar sistemul de canalizare pluvială va fi curățat. De asemenea, vor fi instalate camere de supraveghere video.

21 martie: Lucrările de reparație pe străzile Tighina și Alexandru cel Bun din capitală încep în două zile, iar cele din strada 31 august – cel târziu pe 10 aprilie. Săptămâna trecută a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de reparație pe străzile Tighina și Alexandru cel Bun. Iar acum este în proces de finalizare și urmează să fie emis și ordinul care vizează lucrările pe strada 31 august. Aceste proiecte, în valoare totală de peste 250 de milioane de lei, vor fi lansate și desfășurate într-un termen operativ. Pe strada Alexandru cel Bun lucrări la primă etapă vor fi executate pe tronsonul cuprins între străzile Ismail și Tighina. Pe strada Tighina lucrările vor începe în perimetrul străzii Alexandru cel Bun și bulevardul Ștefan cel Mare.

23 martie: La Chișinău a fost lansat un program de asistență pentru centrele și consiliile de tineret, scopul căruia este consolidarea capacităților instituționale care ar permite dezvoltarea și extinderea teritorială a serviciilor de tineret. Programul nou lansat are drept scop crearea centrelor de tineret în toate sectoarele municipiului Chișinău, dar și abilitarea lucrătorilor de tineret din toate aceste centre. Un obiectiv este organizarea programului de granturi pentru Centre de Tineret din municipiul Chișinău. În cadrul programului urmează să fie create și/sau abilitate cinci consilii locale de tineret în sectoarele municipiului Chișinău. De asemenea, urmează a fi create sau abilitate zece consilii de tineret în suburbii.

25 martie: Municipalitatea propune un tarif de referință de 6 lei pentru călătoria cu transportul public în Chișinău. Prețul va fi mai mic în cazul abonamentelor. O noutate propusă este perioada pentru care vor fi emise abonamentele – de la o lună până la jumătate de an. Tariful de 6 lei este propus atât pentru călătoria cu troleibuzul, cât și cu autobuzul, în capitală și în suburbii. În cazul abonamentului pentru o lună, costul călătoriei se estimează la 3,9 lei, în cazul abonamentului pentru trei luni – 3,3 lei, iar dacă abonamentul este pentru jumătate de an, călătoria va costa 2,7 lei. Municipalitatea planifică să extindă lista beneficiarilor de călătorii gratuite.

26 martie: La intersecția străzilor Calea Orheiului și Studenților se construiește o bandă suplimentară care să decongestioneze traficul rutier la ieșirea din capitală. Actualmente se fac lucrări de terasament, se montează bordurile, se așterne pietrișul și este amenajat trotuarul pentru pietoni. În același sector al capitalei se reabilitează zonele pietonale din Parcul Râșcani, în perimetrul str. D. Râşcanu – str. A. Saharov – str. Braniștii. A fost instalat sistemul de iluminat public și sunt amenajate locuri de parcare. Iar pe ambele părți ale străzii Kiev, în perimetrul str. T. Vladimirescu – scuarul „Guguță” sunt amenajate trotuare.

28 martie: Pe lângă infrastructura de cazare, la Centrul de plasament temporar pentru refugiați „Patria - Lukoil”, Primăria capitalei a dezvoltat un hub de servicii pentru refugiați. Zilnic acolo se adresează mame și copii cazate în familii sau care închiriază locuințe, cerând ajutor sau diverse informații. Refugiații ucraineni pot servi aici un prânz cald și pot beneficia de asistență medicală.

28 martie: Dacă tariful la călătoria cu transportul public urban nu se va majora, municipalitatea va trebui să achite aproape un miliard de lei subvenții pentru Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze. În caz contrar ambele întreprinderi municipale riscă să intre în faliment. Primarul Ion Ceban a menționat că tarifele la călătoriile cu transportul urban nu au fost modificate din 2009. Tariful de referință de șase lei pentru o călătorie a fost calculat conform unei metodologii elaborate de către experți, fiind prezentate formule clare. Dacă în 2011 subvenționarea pentru transportul public era puțin peste 50 de milioane de lei, astăzi subvenționarea planificată pentru luna decembrie de peste 700 de milioane de lei, iar cu aceste creșteri dezastruoase a prețurilor la carburanți va ajunge la un miliard de lei.

29 martie: Primăria municipiului Chișinău a inaugurat Ghișeul Unic care integrează platformele informaționale de gestionare a documentelor E-management și E-petiții. Astfel, corespondența oficială și petițiile depuse de cetățeni vor fi gestionate prin cele două platforme, sistem de examinare a petiției în format electronic fără hârtie. La Ghișeul Unic sunt deservite atât persoane fizice, cât și cele juridice. Aici pot fi depuse și cererile pentru obținerea actelor permisive în domeniul construcțiilor (care sunt perfectate de Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare).

31 martie: Peste 90 de persoane au solicitat lunar ambulanța în municipiul Chișinău, în primele trei luni ale anului curent, după ce au fost mușcate de câini fără stăpân. Karl Luganov, șef-interimar al Secției control și protecție a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare este de părere că problema câinilor fără stăpân ar putea fi rezolvată în 3-5 ani. Pentru a controla populația animalelor străzii, este necesar ca și în suburbiile capitalei să se desfășoare proiecte de sterilizare. Comportamentul față de animale trebuie să fie uman și responsabil, a mai spus Karl Luganov. Statistica arată că zilnic 6-8 persoane sunt atacate de câini fără stăpân în orașul Chișinău, iar printre victime sunt și copii. Potrivit lui Roman Trahtman, șeful Secției capturare din cadrul Regiei Autosalubritate, „nu trebuie să ne batem joc de animale, dar unii oameni trebuie să conștientizeze că un câine fără stăpân este unul sălbatic și poate mușca, de aceea trebuie fie să le găsim stăpâni acestor animale, fie maidanezii trebuie să fie întreținuți în instituții specializate, unde nu prezintă pericol pentru oameni și aceste animale se află în siguranță”.