logo

Retrospectiva IPN 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-ipn-2015-7978_1024616.html

Guverne căzute, alegeri locale, arestări pe cazul miliardului furat - de astfel de evenimente a fost marcat anul care iată-iată se încheie. Agenţia IPN prezintă într-o retrospectivă principalele evenimente ale anului 2015.

23 ianuarie - PLDM şi PDM îşi asumă împreună actul guvernării

PLDM şi PDM au semnat un acord de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană. După aproape două luni de negocieri în format trilateral, partidele pro-europene nu au ajuns la un consens.

28 ianuarie - Iurie Leancă a fost desemnat pentru funcţia de premier

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, a fost desemnat în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru.

12 februarie - Parlamentul nu a acordat vot de încredere Guvernului Leancă II

Parlamentul Republicii Moldova nu a acordat vot de încredere Guvernului Leancă II. Pentru învestirea executivului au votat doar 42 de deputaţi din minimul necesar de 51 de voturi pro.

14 februarie - Chiril Gaburici este desemnat la funcţia de prim-ministru

Preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretul prin care Chiril Gaburici este desemnat candidat la funcţia de prim-ministru. Chiril Gaburici a fost propus la funcţia de prim-ministru de către PLDM.

18 februarie - Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului Gaburici

Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului condus de Chiril Gaburici. Guvernul a fost învestit cu votul a 60 de deputaţi din fracţiunile Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi Partidului Comuniştilor. Pentru învestirea executivului nu au votat deputaţii socialişti şi cei liberali, dar şi liberal-democratul Iurie Leancă, care a spus anterior că nu va susţine un guvern minoritar.

26 februarie - Iurie Leancă părăseşte PLDM

Iurie Leancă a anunţat că părăseşte PLDM şi fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor. În următoarele zile, acesta lansează un nou proiect politic pro-european, „fără Voronin şi fără comunişti”. La o zi şi deputatul Eugen Carpov, ales în Parlament pe listele Partidului Liberal Democrat, a anunţat că părăseşte fracţiunea şi se alătură proiectului politic anunţat de Iurie Leancă. Peste câteva luni şi deputatul Nicolae Juravschi a părăsit fracţiunea PLDM şi s-a alăturat partidului condus de Iurie Leancă.

4 martie - A fost dat startul importului de gaze naturale prin gazoductului Iaşi-Ungheni

A fost dat startul importului de gaze naturale prin gazoductului Iaşi – Ungheni, construit cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.

17 martie – Audieri în dosarul BEM

Mai multe persoane au fost audiate de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) în cazul sustragerii sumelor mari de bani de la Banca de Economii şi Banca Socială. La fel, şi omul de afaceri Ilan Shor, a fost audiat în calitate de bănuit.

22 martie - În Găgăuzia au loc alegeri la funcţia de başcan

În Găgăuzia au loc alegeri la funcţia de başcan. Ca urmare, başcanul Găgăuziei a fost ales din primul tur, Irina Vlah acumulând 51,01% din voturi.

23 martie – Iurie Leancă şi-a lansat partid

Fostul premier Iurie Leancă a lansat Partidul Popular European din Moldova. Politicianul a declarat că, după trădarea votului pro-european din 30 noiembrie, dreapta eşichierului politic a rămas cu un gol pe care intenţionează să-l completeze împreună cu echipa.

3 martie – Protest de amploare în PMAN

Peste 40 de mii de persoane au ieşit la un miting de protest în centrul capitalei. Manifestaţia a fost organizată de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, „împotriva guvernării corupte, a furturilor de proporţii şi transformării lor în datorie de stat şi împotriva presei controlate politic”.

25 mai - Procuratura extinde investigaţiile în dosarul BEM

Procuratura Generală extinde investigaţiile în cazul banilor deturnaţi prin creditele neperformante eliberate de Banca de Economii şi alte instituţii bancare. Procuratorul general, Corneliu Gurin, a anunţat că vor fi cercetaţi factori de decizie inclusiv de la Guvern şi Parlament.

29 mai – Legea anti-tutun votată

Deputaţii au votat în lectură finală proiectul de lege denumit generic anti-tutun, care interzice orice formă de promovare a fumatului. Potrivit prevederilor, care urmează să intre în vigoare gradual, nu va mai fi permis fumatul în spaţiile închise şi semi-închise, şi se va interzice orice formă de susţinere a oricăror activităţi de către industria de tutun.

12 iunie - Premierul Chiril Gaburici şi-a prezentat demisia

Prim-ministrul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia după ce în spaţiul public s-a vehiculat mult cu privire la faptul dacă diploma sa de studii medii este valabilă.

12 iunie – Este reluat exportul de fructe către Federaţia Rusă

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor anunţă despre reluarea exportului de fructe către Federaţia Rusă. Se permite exportul de mere, pere, gutuie, caise, cireşe, vişine, nectarine, prune şi porumbele.

14 şi 28 iunie – Au loc primul şi al doilea tur al alegerilor generale locale

După turul II, în capitală, candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a câştigat alegerile pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

18 iulie – ANRE a aprobat majorări de tarife la gaze naturale şi energie electrică

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarifele majorate la distribuţia de energie electrică şi gaze naturale.

27 iulie - Valeriu Streleţ, desemnat la funcţia de premier

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, este noul candidat al liberal-democraţilor la funcţia de premier.

30 iulie – Guvernul Streleţ a fost învestit

Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului condus de Valeriu Streleţ. Cabinetul a fost învestit cu votul a 52 de deputaţi din fracţiunile Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi Partidului Liberal. Deputaţii Partidului Socialiştilor şi Partidului Comuniştilor au votat împotrivă, iar neafiliaţii Iurie Leancă, Eugen Carpov şi Nicolae Juravschi s-au abţinut.

6 septembrie – Un nou protest de amploare în PMAN

Participanţii la acţiunea de protest, organizată de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, au votat pentru demisia conducerii ţării şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în martie 2016 cel târziu. Aceştia au votat Proclamaţia Marii Adunări Naţionale în care se menţionează că trebuie să demisioneze şi preşedintele ţării, Nicolae Timofti, iar alegerea şefului statului să aibă loc prin vot direct de către popor.

13 septembrie – Protestatarii Platformei DA, din nou în stradă

Protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale au acordat în cadrul unei noi acţiuni de protest de amploare, vot de blam „guvernării oligarhico-criminale” a Republicii Moldova şi au solicitat repetat alegeri anticipate.

15 septembrie - Mihai Volontir, a trecut la cele veşnice

Renumitul actor moldovean a decedat după ce s-au acutizat patologiile cronice de care suferea.

17 septembrie - Deputatul Petru Ştirbate părăseşte PLDM

Parlamentarul a menţionat că va activa în calitate de deputat independent şi că va susţine în continuare guvernul pro-european.

21 septembrie – Guvernatorul BNM şi-a prezentat demisia

Guvernatorul Dorin Drăguţanu a acuzat partidele de la guvernare că încearcă să-l facă ţap ispăşitor pentru a scăpa de responsabilitate.

22 septembrie – Guvernul de la Chişinău şi cel de la Bucureşti, în şedinţă comună

În cadrul şedinţei, premierul român de atunci, Victor Ponta, a anunţat că România acordă Republicii Moldova un credit de 150 de milioane de euro. Banii urmau să ajungă în Moldova în câteva tranşe, dar procedura s-a stopat din cauza instabilităţii politice de la Chişinău.

27 septembrie – PSRM şi PPPN, la protest comun

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova Partidul Politic „Partidul Nostru” au organizat câteva marşuri de protest şi un miting comun în faţa Parlamentului, unde, cu câteva zile în urmă, cele două formaţiuni au instalat câteva sute de corturi. Cerinţele înaintate guvernării sunt grupate în trei etape şi prevăd, inclusiv, demisia preşedintelui Nicolae Timofti în calitate de unică posibilitate legală de a organiza alegeri parlamentare anticipate.

15 octombrie – Vlad Filat a fost reţinut

Liderul PLDM, Vlad Filat, a fost reţinut de către ofiţerii CNA, după ce Parlamentul i-a anulat cu 79 de voturi imunitatea de deputat. Procurorii anticorupţie îl acuză pe fruntaşul liberal-democrat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă. Potrivit sesizării procurorului, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi estorcat şi primit de la omul de afaceri Ilan Şor bunuri în schimbul anumitor decizii guvernamentale în favoarea acestuia.

16 octombrie – Cele 3 bănci au fost lichidate

Comitetul Executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a decis să retragă licenţele Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, şi să iniţieze procesul de lichidare silită a acestora.

29 octombrie – Guvernul Streleţ a fost demis

Cabinetul de miniştri în frunte cu liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis cu votul majorităţii deputaţilor. Moţiunea de cenzură înaintată de Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor a fost susţinută şi de fracţiunea Partidului Democrat, în total 65 de deputaţi. Deputaţii PLDM au votat împotrivă, iar liberalii şi cei din grupul Leancă s-au abţinut.

20 noiembrie – Platforma DA colectează semnături pentru referendum

Grupul de iniţiativă creat de către Platforma „Demnitate şi Adevăr”, care va colecta semnături pentru iniţierea referendumului privind alegerea preşedintelui ţării prin vot direct de către întregul popor, a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală.

29 noiembrie – Protest de amploare în PMAN

Un amplu protest antiguvernamental s-a desfăşurat la Chişinău. Potrivit organizatorilor, zeci de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a cere demisia actualei guvernări. Mitinguri de protest asemănătoare au avut loc în mai multe regiuni ale ţării. Acţiunile de protest au fost organizate de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr.

8 decembrie – Epigramistul Efim Tarlapan s-a stins din viaţă

Poetul satiric, epigramistul şi traducătorul Efim Tarlapan a trecut în nefiinţă la vârsta de 71 de ani.

11 decembrie - Platforma DA fuzionează cu Partidul Forţa Poporului

Platforma DA şi-a anunţat fuzionarea cu Partidul Forţa Poporului. Ulterior aceştia au anunţat crearea Partidului Politic „Demnitate şi Adevăr”.

15 decembrie - PDM i-a propus şefului statului patru candidaţi la funcţia premier

Partidul Democrat din Moldova i-a propus şefului statului patru candidaturi la funcţia de prim-ministru – Vlad Plahotniuc, Marian Lupu, Andrian Candu şi Iurie Leancă. Între timp, PLDM anunţă că îşi revendică dreptul de a propune premierul. În cadrul consultărilor, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că, dacă partidele nu găsesc un compromis cu privire desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, rămâne la discreţia sa să decidă ce se va întâmpla în continuare.

21 decembrie - 14 deputaţi au părăsit fracţiunea PCRM

Un grup din 14 deputaţi ai Partidului Comuniştilor, printre care şi liderul fracţiunii, Violeta Ivanov, au anunţat că părăsesc fracţiunea şi partidul. Ulterior, deputaţii democraţi şi grupul celor 14 deputaţi care au părăsit PCRM, au anunţat crearea Platformei Social-Democrate din Moldova (PSDM).

21 decembrie - Ion Sturza a fost desemnat la funcţia de premier

Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe omul de afaceri şi ex-premierul Ion Sturza la funcţia de prim-ministru. Şeful statului contează că fracţiunile parlamentare îşi vor revizui opţiunile şi vor susţine candidatura acestuia.

23 decembrie - Maia Sandu se lansează în politică

Ex-ministrul educaţiei, Maia Sandu, care este cea mai bine cotată persoană politică în sondaje, a decis să se lanseze în politică. Într-un spot video, aceasta îi îndeamnă pe toţi cetăţenii ţării să pună umărul ca să salveze Republica Moldova.

28 decembrie -Biroul permanent al Parlamentului anunţă şedinţă specială

Biroul permanent al Parlamentului a decis convocarea unei şedinţe speciale de dezbatere a subiectului de învestire a Guvernului Sturza pentru luni, 4 ianuarie, ora 14.00. La şedinţă, Ion Sturza va cere vot de încredere pentru Cabinetul de miniştri. Pentru a fi învestit în funcţie acesta are nevoie de minimum 51 de voturi.

29 decembrie - Dosarul ex-premierului Filat a ajuns pe masa judecătorilor

Dosarul ex-premierului Vlad Filat a ajuns în instanţa de judecată. Materialele vor fi examinate de un alt complet de judecători ca urmare a unei decizii a Judecătoriei Buiucani.

Elena Nistor, IPN