logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 6-12 martie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-6-12-martie-2017-7978_1033293.html

Pe 6 martie Partidul Democrat a propus trecerea la sistemul electoral uninominal. Într-o conferință de presă, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că partidul va promova acest sistem, iar schimbarea legii electorale se va face după obținerea avizului Comisiei de la Veneția. Președintele PDM a prezentat trei argumente pentru introducerea votului uninominal. Unul dintre ele este că cetățenii vor putea să aleagă deputații pe care îi cunosc, așa cum își aleg primarii. Uninominalul va permite oamenilor să-și retragă înainte de termen deputații și să aleagă alții. Al treilea argument adus de Vlad Plahotniuc este că cetățenii din diasporă își vor alege proprii parlamentari.

Pe 7 martie Vicepreședintele Comitetului Afaceri Externe al Radei Supreme a Ucrainei, Igor Guz, propune acțiuni de blocare a contrabandei din regiunea transnistreană. Într-o conferinţă de presă la IPN, deputatul ucrainean a spus că va promova insistent pe coridoarele puterii de la Kiev blocada contrabandei din stânga Nistrului şi a subliniat că guvernarea de la Kiev îşi doreşte ca Moldova să rămână fermă în ceea ce privește cursul european ales acum opt ani.

Fostul guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, a fost eliberat provizoriu din arest, sub control judiciar. Informația a fost confirmată pentru IPN de către avocatul Vitalie Nagacevschi, care îi reprezintă interesele. Avocatul a mai precizat că Leonid Talmaci rămâne internat în spital.

Într-o conferință de presă desfășurată pe 8 martie Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare anunță că în Republica Moldova se menţine un nivel scăzut al egalităţii între femei şi bărbaţi. Cu toate că, în comparaţie cu anii 2009 şi 2015, valoarea Indexului Egalităţii de Gen, calculat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, s-a îmbunătăţit, această creştere este calificată ca fiind nesemnificativă. În 2016 doar un domeniu din cele șase care stau la baza calculării Indexului a trecut pragul de 70 de puncte, comparativ cu două domenii în anii 2009 și 2015.

Pe data de 9 martie, autoritățile de la Chișinău au notificat conducerea politică a Federației Ruse cu privire la tratamentul abuziv asupra oficialilor moldoveni din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele coaliției de guvernare din Republica Moldova în Rusia. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip au avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, tema discuției fiind transmiterea notei respective. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunțat că până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

În aceeași zi, procurorul general, Eduard Harunjen, şi-a desemnat adjuncții. Este vorba despre Mircea Roşioru, Igor Popa şi Iurie Garaba, candidaturile cărora au fost acceptate de către Consiliul superior al procurorilor.

Tot pe 9 martie un grup de inițiativă anunță crearea unui nou partid politic în Republica Moldova: Voința Poporului. Este un partid de centru-dreapta, „care se va deosebi de celelalte partide printr-o democrație internă reală şi va avea drept obiectiv restabilirea încrederii cetățenilor în partidele politice şi în instituțiile statului”, a declarat Nicolae Gârbu, membru al grupului de inițiativă, într-o conferință de presă la IPN.

Pe 10 martie fracțiunea PDM a adoptat decizia de a-i primi în grupul parlamentar democrat pe cei 14 deputați ai Platformei social-democrate. Democratul Marian Lupu a declarat, la un briefing de presă, că decizia celor 14 este una responsabilă și astfel se va contribui la modernizarea Republicii Moldova, prin implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În aceeași zi, Parlamentul a respins inițiativa legislativă a președintelui Igor Dodon de anulare a Legii care, potrivit șefului statului, pune pe umerii cetățenilor miliardul furat.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că e nevoie de „maximă consolidare a eforturilor pentru anularea acestei legi rușinoase”.

Pe 11 martie câteva sute de angajați ai Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au protestat în fața Guvernului. Angajații sunt nemulțumiți de întârzierile salariale și solicită achitarea restanțelor.