logo

RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 5-11 iunie 2017


https://www.ipn.md/index.php/ro/retrospectiva-celor-mai-importante-evenimente-ale-saptamanii-5-11-iunie-2017-7978_1035045.html

Societatea „Energocom” a încheiat cu compania ЗАО „Молдавская ГРЭС” un contract pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova. Contractul a intrat în vigoare pe 5 iunie și va fi valabil până pe 31 martie 2018, la fel ca și contractul încheiat la sfârșitul lunii martie cu DTEK „Traiding” (Ucraina). Astfel, „Energocom” va procura o parte din energia electrică de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 USD/MWh.

Unicul Centru Universitar de Reabilitare Medicală de Stat din Republica Moldova, cu o capacitate de peste 60 de locuri, a fost inaugurat pe 5 iunie la Chișinău. De serviciile Centrului vor beneficia persoanele cu dereglări funcționale ale sistemului muscular și scheletic, ale sistemului nervos central și periferic, ale sistemului cardiovascular și respirator. Este vorba atât despre adulți, cât și copii. O parte din serviciile centrului vor fi contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar celelalte vor fi prestate contra plată. La momentul de față, conform estimărilor specialiștilor, de servicii de reabilitare medicală au nevoie de aproximativ 100 de mii de persoane.

După un protest al locuitorilor din comuna Bubuieci și blocarea de către aceștia a accesului autospecialelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din preajma localității, deșeurile de pe platformele de acumulare din municipiul Chișinău nu au putut fi evacuate timp de câteva zile. Evacuarea a fost reluată în data de 6 iunie, după o înțelegere atinsă la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. S-a convenit asupra evacuării deșeurilor menajere din capitală la depozitul de stocare a deşeurilor din strada Uzinelor, din apropierea comunii Bubuieci, pentru 30 de zile. În perioada de referință, municipalitatea va identifica un alt loc pentru depozitarea deșeurilor.

Curtea Constituţională a pronunţat pe 7 iunie hotărârea privind validarea a două mandate de deputat în Parlament. Este vorba de Oleg Cuciuc şi Sergiu Groza, pe lista Partidului Socialiştilor, care acced în Parlament ca urmare a demisiei deputaţilor Andrei Neguţa şi Victor Sorocean de pe lista aceluiaşi partid.

Prima şedinţă a grupului de lucru comun Republica Moldova – Comisia Economică Eurasiatică a avut loc pe 8 iunie la Chişinău. În cadrul şedinţei, reprezentanţi din Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Federaţia Rusă, dar şi experţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Moldova şi-au propus să lanseze punerea în aplicare a Memorandumului de cooperare dintre Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova, semnat pe 3 aprilie, la Chişinău, de către președintele Igor Dodon. Documentul a fost semnat în pofida dezaprobării acestei iniţiative de către guvernare.

Cabinetul de miniștri a aprobat pe 8 iunie noua lege cu privire la Guvern. Prim-ministrul Pavel Filip a spus că aprobarea reformei Guvernului arată voința executivului de a îndeplini angajamentele asumate în fața cetățenilor și a partenerilor externi. Proiectul prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice întru asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, este asigurată o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretari de stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru în caz de necesitate.

Donatorii de organe, neangajați în câmpul muncii, vor beneficia de poliță de asigurare obligatorie de asistenta medicală pe viață. Guvernul urmează să aibă calitatea de asigurat pentru categoria respectivă de persoane, care trebuie să se afle la evidenta Agenției de Transplant. Un proiect de lege în acest sens a fost votat pe 9 iunie, în lectură finală de către Parlament.

Componența Delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a fost schimbată. Andrei Neguță, Igor Dodon și Liliana Palihovici au fost înlocuiți de socialiștii Vlad Bătrâncea și Zinaida Greceanâi și, respectiv, de liberal-democratul Tudor Deliu. Delegația Republicii Moldova la APCE are zece membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare.

Mai multe mii de oameni s-au adunat la inițiativa societății civile pe 11 iunie în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva modificării sistemului electoral și a cere retragerea proiectului privind trecerea la sistemul electoral mixt de pe agenda legislativului. Protestului i s-au alăturat și reprezentanți ai opoziției – Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Liberal Democrat și Partidul Politic Partidul Nostru. Participanții au adoptat prin vot o rezoluție cu privire la neadmiterea modificării sistemului electoral în Republica Moldova adresată partenerilor externi. Potrivit poliției, la manifestația din Chișinău au participat în jur de 2000 de persoane, în timp ce organizatorii au operat cu cifre mai mari.

În timp ce în fața Parlamentului pe 11 iunie avea loc protestul societății civile împotriva schimbării sistemului electoral, la Ialoveni, Cahul și Edineț societatea civilă locală a organizat manifestații pentru a susține sistemul mixt de vot. Primarii orașelor, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, dar și mai mulți deputați ai Partidului Democrat au informat manifestanții despre avantajele schimbării sistemului electoral. Ulterior, manifestanții au putut asista la un concert festiv unde au evoluat mai multe vedete autohtone. Potrivit poliției, manifestațiile din raioanele Edineț, Cahul și Ialoveni, s-au desfășurat pașnic. La acestea au participat  8000, 7000 și, respectiv, 7000 de persoane.

În cadrul Congresului Extraordinar al Partidului Politic Dreapta, care a avut loc pe 11 iunie, preşedintele formaţiunii, Ana Guţu, şi-a dat demisia şi a fost aleasă în calitate de prim vice-preşedinte al partidului. În funcția de preşedinte a fost ales Anatol Şalaru. Tot în cadrul Congresului s-a decis modificarea denumirii Partidului Politic Dreapta în Partidul Unității Naționale (PUN).

Selecție realizată de Sabina Rebeja